Honvágy (nosztalgia), visszakivánkozás a szülőföldre, mely oly heves alakot ölthet, hogy valóságos súlyos lelki bajjá (melankolia) fajul, a testet is megtámadja és egyes esetekben halállal is végződik. Főleg a kultura alantas fokán álló, szük körben élő, hegyeket lakó népeknél fordul elő, melyek megszokták a természetes egyszerü életmódot; a hazájától elszakadt nem tudja a merőben különböző városi, vagy egyéb életmódot megszokni. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

Honvágy - kislexikon.hu

Olvasva e sorokat, egeszen megvigasztalodtam: nincs is semmi bajom. Csak haza vagyom. Istennek hala, e vagyam meg nem oltott koros alakot, igy tehat nem pihegek halalra valtan. Amugy nem erzem, hogy a kultura alantas fokan allnek, hegyek kozott sem eltem egyszeru eletmoddal, megis van bennem honvagy. Egy iciri-picirit tavol szakadtam, es most, a nemzeti unnep toveben hazakivankozom. Reg elszakadt amerikas magyarok megmosolyognak es vigasztalnak: mi ez a nehany het! De a mosoly es az elso szo kozotti szemvillanasnyi ido alatt atsuhano kodos tekintet bizonyitja: makacsul ott van az a hontalan madar, s kering a szivuk korul. El-elhessegetik, hogy ne csipjen, ne fajjon. De internet ide, repkedo rokonok oda, az a magyar fold anyafold marad.

Vannak himzett bluzok, magyar szalagok, regi meseskönyvek, gulyas. Am annak az ize nem olyan, mert csupan csak a jo hozzavalok hianyoznak. Kolbaszhoz hasonlo kolbasz, turohoz hasonlo turo, es a makos guba legtobbszor csak abrand. Az egyik atlantai presbiter egyszer disznot vagott, hogy vegre olyan ize legyen a dolgoknak, mint otthon. A szomszedok meroen furcsan neztek ra, eddig ugy tudtak, orvos... Dunantulon sok gondnok ur eseteben eppen azt furcsalnak, hogy nem vag disznot. Munkas es faradtsagos, de nagyon finomat eredmenyezo dolog.

Farmers market. No, ez nem az az igazi hazai piac. Indiai eladok minden fele, hutopultok és vaspolcok. Van magyar paprika. Mexikobol. Onnet olcsobb. Tehat nem is igazi magyar paprika. Otthon magyar a paprika. Meg az a tabla fold is koztudott a faluban, ahol tavaly ultettek, kapaltak, szedtek... Innet latom igazan, hogy Kaposmeroben van az "original mini farmers market", azaz eredeti mezogazdasagi termeloi piac. Egy-ket asztal a buszmegallo mellett, s esos hidegben a faluhaz bejarataba huzodnak. Kedvesek. Akar hosszasabban is beszelgetnek veled. Nem indiaiak, azonos nyelvet beszeltek.

Elso korulnezes a Columbia Th-n. Gyonyorkodik szemem-szivem. Hatalmas epuletek, parkos, viragagyasos, erdos es patakkal atszelt teruleten rendezettseg. Az eloado termek mindegyikeben hiper-szuper technikai hatter. Temerdek konyv, jobbnal-jobb folyoiratok a konyvtarban, sot egyeni kutatotermecskek es babaszoba is van. Kiserom egyszeru kerdese repit haza: szerinted nem ilyen lenne otthon a papai teologia, ha nem vettek volna el mindent az egyhaztol? Talan meg ilyenebb, hiszen otthon 1531 ota hajt az eperfa...

Kek metrovonalon docoges, majd leszallas a King Memorialnal. Az emlekhelyre igyekszunk, minozben utunkat keresztezi a negerek -oh bocsanat, itt ugy lehet csak mondani, hogy afroamerikaiak- felvonulasa. Furcsa erzes, hogy csak harman vagyunk feherek (vagy ehelyett europait kellene irnom?). Unnepelnek, transzparensek alatt tancolva vonulnak, szinte vegelathatatlan tomeg. A buszon helyet fehernek at nem ado Rosa Parks-nak es Martin Luther King Jr. baptista lelkesznek koszonheto, hogy szavazhatnak, hogy egyenloek. Ha egyenloek... Kuzdott ertuk, veluk egyutt vivta csatajat, aztan lelottek 1968-ban. Elmerengek, hogy ennel szazhusz evvel korabban otthon a mieink kuzdottek es haltak. Aztan meg tizenharmat vegeztek ki. S egyenloek lettunk-e a nepek soraban?

Keresztul szelve a 75-os interstaten a legnapfenyesebb tagallamot, mindenhol zaszlok lengnek. Harom szin ez is, csak piros-feher-zold helyett piros-feher-kek. Itt mindennapos, otthon unnepi dolog. Otthon. Otthon biztos zaszloznak... Szivesen meggyonyorkodnem unnepnapjan, akar szellovel lengedezik, akar viharos szel fesziti.

Szemmel befoghatatlan meretu oceanpart barsonyos homokja 30 fokos melegben tel vegen... s egy pilanatra eszembe jut: remelem, otthon nem kell havat lapatolni, nem koszon vissza a decemberben elmaradt ho.

Elhessegetem a honvagy madarat en is, hogy csipese ne fajjon. Erot meritek. Tervet szovok tavolba szakadt unnepemre. Ma elmegyek Budapestre, ami egy oranyira van csak, Tallapoosa elotti, egykori magyar kolonia. Egykor templom es posta is volt, ma csak temeto. Unnepnapjan elszavalom reggel 9-kor a Nemzeti dalt, mert terv szerint ti majd 15 orakor szavaljatok orszagszerte a szabadsagharc hosei elott tisztelegve. Legyenek bar nepek, hegyek es tengerek kozottunk, Isten, aki nepunk szetszorattatasat jovahagyta, hadd hallja egyutt a hangunkat! S jollehet az otthoni honjat nem leli majd e nagyvarosban a szivem, de tesverekre lelhetek a magyar gyulekezet istentiszteleten. Az Urnak legyen dicsoseg, hogy az iden vasarnapra esik nemzetem szep unnepe, igy tehat nemzeti es vallasi kozossegben ünnepelhetek tobb ezer km-rel alrebb is!

(Elnezest kerek az ekezetek hianyaert, de itt az ekezetes klaviatura olyan hianycikk, mint az eros kis piros paprika, amit Csabai Agnes lelkipasztor ejjel almaban megvasarol a vasarcsarnokban, felfuz, felakaszt, es a tul magas paratartalom miatt nem peneszesedik ossze...)

Hozzászólások