Vincze Loránt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke felkérte a kezdeményezést támogató magyarországi pártokat, hogy „álljanak be az aláírásgyűjtés mögé, kérjék a magyar állampolgárok támogatását a határon túli magyar közösségek ügyének képviseletére”.
Az Európai Bizottság meggyőzésének eszköze - fuen.org

Bizalmatlan vagyok az aláírásgyűjtésekkel szemben. Személyes adatokat kiadni, politikai elkötelezettséget lobogtatni nem vonzó. De ez most más. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtésének célja, hogy az unió területén élő nemzeti kisebbségek számára európai uniós szintű, jogi védelmet érjen el az anyanyelvhasználat, anyanyelvű tanulás és a kollektív jogok területén.



(forrás: www.jogaink.hu)

Bár az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nevű őshonos kisebbségi érdekképviseleti szervezet az aláírásgyűjtését a tavalyi kolozsvári kongresszusán elindította, az országos portálokon gyorsan legördült a hír a címoldalakról. De a tudósítás nem maradt el. (index, origo, 444) A FUEN honlapjáról kiderül, hogy a polgári kezdeményezés előkészítését valójában már 2011-ben elkezdte egy munkacsoport. Ebbe az előkészítő folyamatba négy szervezet delegált tagokat: a már említett FUEN mellett az RMDSz, a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Kisebbségek Ifjúsági Szervezete.

Amennyiben április 3-ig összejön az egymillió aláírás, megkezdődik a csomag (magyarul) tartalmának értelmében az őshonos kisebbségek jogainak jogszabályi szintre emelése.

Annak idején az ilyen kezdeményezésekért léptünk be az Unióba.

Ugye, Ön is aláírja?
Mert megteheti. Online itt, vagy puszta kézzel a legközelebbi postahivatalban.