Az Amazon állította össze a listát a legolvasottabb könyvek legnépszerűbb idézeteiből, amelyeket a Kindle felhasználók mentettek el.A Kindle e-könyv olvasókon ki lehet választani és el lehet menteni a könyvekből a kevdenc idézeteinket. Ezeket az adatokat felhasználva az Amazon összeállított egy listát a legolvasottabb e-könyvek legnépszerűbb idézeteiből.

Ez a legolvasottabb könyv legnépszerűbb idézete - hvg.hu

Érdekes, néha félelmetes azzal szembesülni, hogy mennyi mindent elárulhatnak rólunk azok a technikai eszközök, melyeket a mindennapokban használunk. Ha valaki rendszeresen és módszeresen összegyűjti pl. internetezési szokásainkkal kapcsolatos információkat, bizony elég alapos képet kaphat rólunk. Mert nem csak a ökológiai lábnyomunk lesz egyre nagyobb ezen a bolygón, hanem a kibertérbe is belevéssük jó alaposan az emlékezetünket.



Olykor nem árt szembesülni „kifigyelt” statisztikákkal, mert elgondolkodtatóak. Most éppen az olvasási szokások statisztikái között szúrt szemet, hogy melyek a kedvenc e-könyvek, és abból milyen idézeteket mentenek el legszívesebben az olvasók. Örömmel látom, hogy a kedvenc e-könyvek listáján is ott van a Biblia, akárcsak a papír alapú könyveknél. Ez még nem lepett meg, inkább csak jólesően konstatáltam.


Az már jobban elgondolkoztatott, hogy vajon miért a Filippi 4:6-7 a listavezető az elmentett idézeteket rangsorában: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Isten békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” Hol marad a klasszikus János ev. 3:16? Vagy azt már úgyis tudjuk kívülről? Vagy az már annyira klasszikus, hogy minden igazságtartalma ellenére kicsit elcsépelt lett?
Azt sejteni lehet, hogy manapság nem valami ítéletes dörgedelemre vágyik az ember, hanem sokkal inkább bátorításra, támogatásra. A Filippi levélből vett ige választásban felsejlik az ezernyi feladat, elvárás, probléma, aggodalom között élő modern ember tapogatózása a biztonság, igazi erőforrás felé. És ez az Ige pont ebben segít. A lelket, értelmet béklyóba záró létbizonytalanságból  a kimenekülés lépéseit adja elénk igen tömören és lényegre törően.
Mire is vágyik az az ember, aki a fenti igét elmenti?
1. kapcsolatfelvételre Istennel
2. őszinte, nyílt, érthető kétoldalú kommunikációra a Mindenhatóval (az imaélet gazdagodására)
3. az isteni titok, a békesség és az áldás megtapasztalása
4. az aggódó szív és kusza gondolatok helyett a Krisztusban biztonságban élő szívre és gondolatatra
5. szeretetteljes bizalmi közegre, ahol fontos, ahol számít
A sorokból és az egész levélből kiérződik az a gondoskodás és az szeretet, melyet Pál a filippiek iránt érez és táplál. ezért is talál olyan könnyen útat az olvasókhoz. Sokszor próbálunk megfogalmazni célokat, missziói stratégiákat gyülekezeti szinten vagy éppen egyházi fórumokon, testületekben. Kérdés, hogy mennyire mérjük fel, mennyire ismerjük jól azt a közeget, amelyben szolgálunk, vagy amelyik felé nyitni szeretnénk. Mennyire tudjuk, hogy mire vágynak? Mennyire szeretjük őket? A statisztikákból nyert ige a mai e-nemzedék lelki igényeire mutat rá, méghozzá a valamilyen szinten érintettek kategóriában, mert egy e-Biblia olvasása azt is jelzi, hogy valaminek már ott kell mocorogni az ember lelkében, főleg, hogy még kedvenc verset is bejelöl a Kindle olvasó használója. Elénk adja az ige, hogy ha eredményesek szeretnénk lenni a pásztorolásban, a misszióban, tulajdonképpen a felsorolt lépéseknek a megtételéhez kell megteremteni az emberileg megteremthető feltételeket, egymást segítve kell bejárni az egyes stációkat. Ezt tükrözi az olvasói igény, amelyik nem akarja elveszíteni ezt az igét, hanem szeretné újra és újra szem előtt tartani, újraolvasni és megélni is. Ebben kér, vár, remél segítséget az egyháztól is.

 

Hozzászólások