Ábel és Uz Bence

Jelen voltak, vagy nem voltak jelen Nyírő József hamvai a hétvégi, székelyudvarhelyi megemlékezésen? – ez a kérés borzolja a kedélyeket azok körében, akik úgy gondolják, Szőcs Géza államtitkár barna bőrtáskája akkora befogadóképességű, hogy akár egy hamvakat tartalmazó urnát is észrevétlenül el lehet benne süllyeszteni. A feltételezések pedig csak szaporodnak, hiszen az újratemetés szervezői tartózkodnak attól, hogy elmondják, hol vannak a hamvak, egyelőre csupán annyit sejteni, hogy a napokban Erdélybe kerültek.

Mi volt a bőrtáskában? - transindex

 

Életében talán sosem kapott ekkora figyelmet Nyírő József. Nem kevesen vannak azok, akik néhány héttel ezelőttig azt sem tudták, hogy élt ilyen nevű ember. És hogy író lett volna. Beavatottak, irodalomtörténészek, családi örökségben továbbélők lopkodták át évtizedeken át a székelység nagy megjelenítőjének műveit. Mert azok tiltva voltak. Kívül rekesztve a kánonon. Máraihoz, Hamvashoz hasonlóan. Műveinek rendszerváltás utáni újrakiadása nosztalgikus külsőbe öltöztetve sem vetett különösebb hullámokat.

Csíksomlyó református szemmel

A jubileum kapcsán rövid összefoglalóval kezdődik majd a műsor, és több program is bemutatja majd a búcsú történetét. Barlay Tamás főszerkesztő elmondta: minden évben készülnek különlegességgel a nézőknek, idén azokat a - főként egyházi - iskolákat és diákokat fogják bemutatni, akik osztálykirándulásuk helyszínéül és céljául a csíksomlyói búcsút választották.

Csíksomlyói búcsú a közszolgálati televízióban – agnusradio.ro

 

Pünkösd tájékán megindul az össznépi zarándoklat Csíksomlyó felé. Először nyugatról ős és még ősebb magyarok vegyesen mennek a nemzeti zászlót lobogtató áhítatos és csodára váró csoportokkal, akik ott a csíki hegyek oldalában fedezik fel újra identitásukat. S hogy addig ne legyen az út unalmas, a székely gőzösnek nevezett svéd mozdony vontatású kocsijaiban hegedaszóra vándorol ide-oda a butykos. Szóval a keleti El Camino acélabroncsokon rövidül, míg a lélek a test kényelmetlenségeit igyekszik pótolni.

Elment, de nem hagyott el

Május 17-én emlékezünk Jézus Krisztus mennybemenetelére.

Teológiai eszmefuttatás a mennybemenetelről - reformatus.hu

 

Nem és nem! Krisztus nincs időhöz kötve! Ha csak ennyit tud valaki mondani, hogy negyven nappal Húsvét után, mondhatná azt is, hogy tíz nappal Pünkösd előtt. De azt is, hogy nyolcvankettő Böjtfő után és tizenhét nap Szentháromság vasárnapja előtt. Aki zsonglőrködni akar az idővel, megteheti. De annyit mond el a lényegről, mint amit adatokba kényszerítenek az emberről: név, nem, születési hely, idő, családi állapot, haj- és szemszín, nemzetiség, nyelv, iskolai végzettség, foglalkozás.

A ketrec mérete

A Wall Street Journal információi szerint az eurózóna vezető döntéshozói azt mérlegeik, hogy görög belpolitikai bizonytalanságra tekintettel elhalasztják a holnap esedékes 5,2 milliárd eurós nemzetközi hitelrészlet kiutalását a dél-európai államnak, írja a Portfolio.hu.

A hír további mélyrepülést eredményezett a világ tőzsdéin, gyengült az euró is a dollárral és a svájci frankkal szemben. A forint is tovább gyengül, a reggel még 287 forint körüli euró 291,2 forint fölé ment, a dollár 225 fölött is járt, a frank átmenetileg 242,5 forint fölé emelkedett.

A forint pillanatnyi helyzete - index

Egy átlagos hír a napi gazdaságból, amelynek logikáját senki nem tudja megfejteni. Ha erősödik az euró, romlik a forint, ha esik az európai valuta árfolyama, akkor is. Valahol napvilágot lát egy nyilatkozat, megzuhan a nemzeti valuta értéke, egy másik nyilatkozat szárnyakat ad a tőzsdének. Valakik valami ismeretlen benyomások alapján játszanak emberek millióinak munkájával, illetve annak értékével.

Baj-e, hogy konzervatív a köztársasági elnök?

Nem mindegy, hogy milyen mintát adunk.
Nem mindegy, milyen értéket közvetítünk.

Áder János köztársasági elnök első beszéde- mandiner

Új köztársasági elnöke van Magyarországnak. Öröm is lehetne ez a hír minden magyarnak, hiszen egy olyan közjogi méltóságról van szó, aki a nemzet egységét testesíti meg. De hogy mégsem lett azzá, túlmutat a tisztségen, visszahúz a magyar politikai élet mocsarába, a pártos megfeneklésekbe. Minden az előre beharangozottak szerint történt, a politikai pártok következetesek voltak önmagukhoz, – bárcsak mindig ilyenek lennének minden ügyben, különösen választási ígéreteik betartásában! – és megóvták a lelki tipródástól saját szimpatizánsaikat, a politológusokat pedig attól, hogy körmeiket tövig rágják az izgalomtól.

A csapat

A két csapat tizennegyedszer találkozik egymással a BL-ben, ezzel ez a leggyakoribb párharc a sorozatban.

Bajnokok Ligája elődöntő - sportgéza

 

Tegnap este játszotta a BL elődöntő párharcát a világ legnagyobb költségvetésű csapata, a Real Madrid és a bajorok régi csillaga, a Bayern München. A spanyol királyi gárda csak az utolsó tíz hónapban egy milliárd eurót költött játékosokra, a német klub költségvetése töredéke csupán ennek. Az egyik világsztár játékosokkal büszkélkedhet, a másik hazai nevelésű fiuk mellett kevésbé kapós játékosokat tud megszerezni. S mégis ez a csapat is tud sikereket elérni. Megnyerte a tegnapi elődöntőt is idegenben. Tizenegyesekkel.

Tolod a tőké(s)t, ne siránkozz

Növekedésről számolt be a Tesco a nettó eredmény szintjén február 25-én lezárt pénzügyi évében, a társaság profitja 3,9 milliárd fontra rúgott (mintegy 1400 milliárd forintra, vagyis másodpercenként egészen elképesztőnek számító 44 ezer forintra), ami megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Elképesztő vállalati nyereség- portfolio.hu

 

Mire én ezt a hírt átemeltem eredeti megjelenési helyéről, a fent említett áruházlánc egy magyarországi országgyűlési képviselő vagy banki középvezető jövedelmét kereste meg -néhány másodperc alatt. Globálisan. Nem nálunk.

Tapsifüles és a tótawé jelenség

Zabálhatjuk a sonkát és a vele főtt tojást, és aztán keresgélhetjük a nyuszi csokitojásait sötétedésig anélkül, hogy egy pillanatig is komolyan kellene vennünk az ősrégi, és amúgy is korhatáros horrormeséket.

Tóta W. Árpád: Gyűjtsd a tojást, ne imádkozz! - hvg.hu

Csonkahét van. Már akinek. Szűkített értelemben mindenkinek: hívőnek, ateistának, azoknak, akik élvezik annak ajándékát, amit egy Jézus Krisztus nevű egyénhez kötnek, a húsvét ünnepét, és annak második napját. De mégse mindenkinek, merthogy nem tud ünneppé válni ez a nap.

Nagycsütörtök

A mai nap legszebb titka éppen a két mélység találkozása. Itt most a végtelen isteni mélység az emberi mélységet, az én elesettségem mélységeit hívja, szólítja.

Nagycsütörtökről - erdelyma.hu

Dsida Jenő

Nagycsütörtök

Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek,
s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem
a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön.
Testem törött volt, és nehéz a lelkem,
mint ki sötétben titkos útnak indul
végzetes földön, csillagok szavára,
sors elől szökve, mégis, szembe sorssal,
s finom ideggel érzi messziről
nyomán lopódzó ellenségeit.
Az ablakon túl mozdonyok zörögtek.
A sűrű füst, mint roppant denevérszárny
legyintett arccul.
Tompa borzalom fogott el, mély állati félelem.
Körülnéztem. Szerettem volna
néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel,
de nyirkos éj volt, és hideg sötét volt....
Péter aludt, János aludt, Jakab aludt,
Máté aludt, és mind aludtak....
Kövér csöppek indultak homlokomról,
és vigicsurogtak gyűrödt arcomon....

Szúrcsányizmus

"Mi az alázat erejét megmutatni képes, nyitott, privilégiumokra igényt nem tartó egyházakat szeretnénk látni. Azért, mert csak az ilyen egyházak tarthatnak igényt hívők és nem hívők megbecsülésére" - jelentette ki. Megjegyezte, arra kérik az egyházakat, "ne csak beszéljenek a nemzet szolgálatáról, hanem (...) értsék meg, hogy ahogy 1848 arról szólt, hogyan kell lemondania az előjogairól a nemességnek, 2012-nek arról is szólnia kell, hogyan kell lemondaniuk előjogaikról a magyarországi egyházaknak".

Gyurcsány: az egyházak mondjanak le előjogaikról! - NOL.hu

 

Mi az alázat erejét megmutatni képes, nyitott, privilégiumokra igényt nem tartó politikusokat szeretnénk látni. Azért, mert csak az ilyen politikusok tarthatnak igényt hívők és nem hívők megbecsülésére.

Ügynek ügy az ügynökügy

Szkeptikusak a történészek a napokban beharangozott Nemzeti Emlékezet Bizottságával kapcsolatban. Az ügynöklisták feltárását jelenleg ugyanis a személyiségi jogra vonatkozó törvények is akadályozzák, de ezek módosításáról egyelőre nincs szó.

Az ügynökmúltról újra - hvg

Bár nem ezekkel a szavakkal, de a régi falusi világban úgy tartották, hogy amelyik kutya nem tudja kiöklendezni, ami bántja a gyomrát, bele fog dögleni. Hasonló módon vagyunk mi is a múlt feldolgozásával, megülte a gyomrot, az egész társadalomét immár azon a szinten, amelyen ha bele nem is pusztul, de szenved, szenved és szenved, ki tudja meddig. Esélytelenné váltunk egy nemzedéknyi időre a múlttal való szembenézésre?

A magyarok Istene

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig.

1848-as forradalom és szabadságharc -wikipédia

„És te Isten, magyarok nagy

Istene

Légy népeddel, hű népeddel,

Jó népeddel légy vele!

Tedd hatalmad fiaidnak

Lelkére,

Világdöntő haragodat

Fegyvereink élére.”

Petőfi Sándor: Föl a szent háborúra (1849)

Szabadság a rabságra

 

Az 1992 után születettek azaz a Z-generációhoz tartozók többsége egyáltalán nem tájékozódik print vagy online forrásokból. Ők a közösségi oldalakat, azok közül is elsősorban a Facebookot böngészik naponta többször.

Csak facebookot olvas a Z-generáció - comment

 

Akkor voltam én még gyerek, amikor divatoztak a falusi bálok. Ezen pedig olyan közösségeket kell érteni, ahol egymást ismerő emberek jöttek össze különböző céllal, úgymint: először is táncolni, aztán énekelni, összességében magát mindenki jól érezni. Az öregasszonyoknak ez azt jelentette, hogy a sarokban ülve nagyon kibeszélhették a táncos lábakat és holmi nem kívánt összeboronálásokat. Mai fogalmaink szerint: megmondták a tutit.

Otthon hagyott harangok

A telepítések előkészítetlensége, átgondolatlansága, szervezetlensége, az elhelyezésnél tapasztalt anomáliák elégedetlenné tették az áttelepült szlovákiai magyar lakosságot. Nap mint nap érkeztek a panaszok, amelyek az Áttelepítési Kormánybiztosság tevékenységét, az elhelyezés megalázó körülményeit, vagy a helyi lakosság ellenséges magatartását nehezményezték. Továbbra is másodrendű állampolgárnak érezték magukat, mert a helyi önkormányzatokban, szervezetekben - képviselet híján -, nem tudták saját érdekeiket érvényesíteni.

Felvidékiek kitelepítése- hunsor.se

 

Alapvető történelmi igazság, hogy a múltat végképp eltörölni nem lehet. Volt erre kísérlet ideologikusan, van ma erre kísérlet az események relatívizálásával, a szenvedések konkurenciaharcával, építettek erre már jól jövedelmező „iparágat”, de a történelmet eltörölni nem lehet. Megmásítani, hamisítani igen, de meg nem történtté tenni nem. Miért? Az áldozatok és a szenvedések miatt. Az érintettség okán.

Isten és szerelem

Nem igaz, hogy minden elmúlik és mindent elfelejt az ember. Az csak látszólagos. Minden, ami volt, az van is, csak vissza kell gondolni s az öntudat mélyéből lassan felemelkednek, emlékezetünkben megelevenedik és újra él minden.

Bölcsességek az életről - citatum.hu

Régóta ismert, s ma tudományosan is leírható, hogy az emberi elme szelektál és csak a legfontosabb dolgokat őrzi meg. De a tudat mélyén olyanokat is, amelyekről nem beszél élete folyamán, s mégis életének olyan elválaszthatatlan, kitörölhetetlen részét képezik, amelyek talán éppen a halál közelségében újra a felszínre kívánkoznak. S mik ezek a nagy dolgok. Az örök emberi érzések: szerelem, halál, kín, szabadulás, háború, házasság, gyermekszületés, csalódás, családi kapcsolatok. Érzelmileg csak váltakoznak, netán finomodnak ezek.

Többségi kisebbség

Több fontos kérdés is szóba került a Generális konvent Elnökségének két napos, berekfürdői tanácskozásán. A témák között szerepelt többek között a közös költségvetés, a Generális Konvent körmendi-szombathelyi plenáris ülése - melynek záró istentisztelet egyben egyházkerületünk ünnepi, hálaadó istentisztelete is lesz - és a tanácskozás vendégei voltak a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház két szlovák ajkú egyházmegyéjének képviselői.

Berekfürdőn tanácskozott a Generális Konvent Elnöksége - refdunantul.hu

Amikor 2009. május 22-én a debreceni Nagytemplomban ünnepélyesen aláírták a Kárpát-medencei egyházak közös nyilatkozatát, amelyben kinyilvánítják hitbeli összetartozásukat, a Szlovákia Református Keresztyén Egyház (SzRKE) küldöttei bár jelen voltak, nem írták alá. Nem akarták rontani az otthoni amúgy is feszültséggel terhelt egy egyházszervezetben élő, de két nyelven beszélő egyházrészek viszonyát. Ugyanakkor Koncsol László nyugalmazott főgondnok egyértelműen jelezte ünnepi beszédében a 85-88 százalékban magyar anyanyelvű felvidéki reformátusság vágyát az együvé tartozásra.

Jövőkép

Orbán Viktor szerint 2011-ben új útra lépett az ország, Európát az alkoholhoz, a szocialistákat pedig a zátonyra futott olasz tengerjáró hajó kapitányának viselkedéséhez hasonlította a miniszterelnök. A kormányfő elismerte, hogy a válságadók kivetése nem volt élete legelegánsabb lépése, de mindenkivel együttműködne, aki segíti vagy legalább nem gátolja az ország megerősítését. Tizennegyedik alkalommal tartott évértékelő beszédet Orbán Viktor.

A miniszterelnök évértékelője - Index

A hó hull emberemlékezet óta. Hol bővebben, hol szűkebben, mint az idei évben (is). Orbán Viktor tizennégy éve mond évértékelőt, mindegyik meglehetős közfigyelmet váltott ki nemcsak akkor, amikor kormányfő volt, hanem ellenzékben is.

Hamis szépség

Eccé vót, hó nem vót, mint a mostani váradalomban, ahol a nagy katasztrófa előrejelzésekben sok fődgázot tároltak az európai nép megfagyásának elhárítására az előre látható hideg napokra, no, hát eccé vót egy helyzet.

 

A brit reklámhatóság, az Advertising Standards Authority (ASA) betiltotta a L'Oreal reklámarcának, Rachel Weisznek a legújabb L'Oreal-reklámját, amin egy ránctalanítókrémet reklámoznak, mert a reklámfotó nem a valóságot tükrözi - írja a Daily Mail.

Shoppolt L'Oreal reklámarc letiltva - velvet

Mesélj

Senki ne lepődjön meg tehát, ha a buszon vagy a vonaton, esetleg egy padon a szökőkút mellett mesekönyvre bukkan! Talán nem véletlenül sodorta őt az élet éppen eléje. A lényeg: ne hagyja magára, hanem vigye haza és olvasson belőle sokat!

Magyarország nagy mesekönyve - egyszervolt. hu

 

Kányádi Sándor említi egyik verseskötetének ajánlásában, hogy mi módon szembesült egyik író-olvasó találkozón egy falusi kisgyerek szájából a vers lényegével, akinek ijedtében visszadobta a hozzá intézett kérdést, hogy mi is a vers: vers az, amit mondani kell! Azt hiszem, a mese is ilyesmi lenne.

-hat,-het hathatós lehet

EU-eljárások: abszurd helyzet jöhet

A jogi procedúra abszurd helyzetet teremthet.

Nyugdíjcsökkentést hozhat a magyaros "svéd modell"

Csökkenhet a nyugdíjasok járadéka a kormányzat egyik sorvezetője szerint.

Lesz-e még kemény telünk?

A mostani előrejelzések szerint takaríthatunk még akár félméteres havat is.

hvg.hu

Szavakat írok egymásután: jöhet, teremthet, hozhat, csökkenhet, takaríthat(unk). Mi a közös bennük? Az, hogy mindhárom idézet ugyanazon honlap (hvg.hu) nyitóoldaláról való (2012.01.17). Csupa feltételes mód. Egy idő óta figyelem a magyarországi médiakommunikációnak ezt a tendenciáját, a feltételes mód használatának elburjánzását.

Oldalak