Nem biztos, hogy részeg egy utcán fekvő magatehetetlen ember, de sajnos sokaknak ez az első gondolatuk és elmulasztják a segítségnyújtást, pedig az akár egy cukorbeteg életébe is kerülhet.
 

Nem részeg, leesett a cukra! - ne ítélj elhamarkodottan, a tünetek megtévesztőek hir.ma/eletmod/betegseg

A diabétesznek két fajtája van. Az 1-es típusú úgynevezett inzulinhiányos betegség, náluk sokkal gyakrabban előfordulnak a rosszullétek. Inkább gyermekeket, fiatalokat érint és általában életük végéig inzulinra szorulnak, ennek fényében, ha nem jutnak hozzá megfelelő időben akár kómába is kerülhetnek. ... A 2-es típusú rendszerint felnőtt korban alakul ki, sokszor elegendő az életmódváltás és  a gyógyszeres kezelés, ám súlyosabb esetben ők is inzulinpótlásra szorulnak. ... A cukorbeteg környezetében élőknek is tisztában kell lenniük a betegség tüneteivel. Fontos, hogy felismerjék, ha túl alacsony (hipoglikémia) vagy ha túl magas (hiperglikémia)  a vércukorszint, hiszen így tudnak megfelelően segíteni.  Ám sajnos előfordul, hogy idegen környezetben éri a rosszullét a beteget, ebben az esetben mások, ismeretlenek segítségére szorul.




"Sajnos sokszor előfordul, hogy illuminált állapotnak gondolják ezeket a rosszulléteket, hiszen sok tünet megtévesztő lehet, ezért minden esetben győződjünk meg a rosszullét okáról és próbáljunk meg segíteni vagy hívjunk mentőt."

Orvos nem vagyok, így nehéz erről bármit is mondani. De a félreértések és tévedések egy-egy betegség esetén, vagy tünetei kapcsán nagyon könnyen előfordulnak. Megtörténhet, hogy csak előítéletig megy, de rosszabb esetben életveszélyes állapotig.

Egy  szolgáló keresztyén emberrel fordult ez elő a világváros Budapesten. Egyetemi előadó, tanár és mellette református lelkipásztori szolgáltot is végzett. Volt egy gyönyörű berni pásztor kutyája, kis tisztessége, kis háza, felesége. Diabéteszes volt és ez a szeme világát is elhomályosította. Fehér bottal járt. Verőfényes szépséges délben a betegségéből adódóan összeesett, mint egy zsák rongy, a Móricz Zsigmond körtéren. Lantos János villamosra szeretett volna felszállni. Fehér bottal. Diabéteszes rosszulléttel. Helyette a földön feküdt az oldalán. Emberek rohangáltak el mellette. Senki nem szólt. Csak egyszer-egyszer, de inkább ne tették volna. Mert csak ennyi jött ki a szájukon a fiataloknak. "Minek iszik ha nem bírja." Meg. "Dél van aztán már ilyen rohadt részeg a vén faszi." Ezt fekve hallgatni és köpni nyelni sem tud... Nem irigyeltem.

De volt nekünk a teológián egy társunk. Kobak. Neki a multiplex szklerózis nevű betegség és abból fakadó állapot jutott. Nehezen látott. Mindent fel kellett olvasni neki. Így vizsgázott nyelvekből is. Botorkált, támolygott a folyosón, mikor odament hozzá egy friss társunk és bemutatkozott, majd közölte, ha gondolja van megoldás az alkohol problémáira.

Sajnos olyan is előfordul, ami után már kellett "lelki gondoznom" valakit. Valahová vezetett autóval és az útszélen látott egy kicsit furcsán leparkolt járművet. Nem tulajdonított neki jelentőséget. Furcsán is szoktak parkolni az emberek. Meg néha megállnak telefonálni is, vagy éppen valamit csinálnak. Jelen esetben éppen rosszul lett és meghalt. Ki tudja már miért, talán infarktus. Utólag tudta meg az arra vezető, hogy meghalt a kocsiban a sofőr. Elindult benne a történet, hogy mi van ha megáll és megnézi. De ha be merjük vallani, nem igazán szoktunk megállni más autója mellett. Az olyan intim. Mert ki tudja mi zajlik ott. Testnedveket cserélnek, vagy éppen tudatmódosító szert vagy pénzt.

Volt egyszer egy orvos, aki a családjával templomba járt. Szent család. Első sor a nagy ünnepen. Közben meg abuzálta a három nagyobb gyermekét. Akik feljelentették, hogy a legkisebbel ezt ne tudja megtenni. Anyuka meg összeveszett gyermekeivel, hogy miért csináltak ilyet. Nem az fájt neki jobban, hogy apuka mit csinált. Ugye ugye szent családon belüli erőszak. 

Itt van ez az előítéletes világunk. Valakiről jobbat feltételezünk és valakiről rosszabbat. De rólunk is tudnak valamit, vagy tudni vélnek. És az lehet, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Mikor fogjuk a helyén kezelni. Mikor érintettek leszünk. Mikor mi, vagy közeli személy is kénytelen lesz ezt átélni. Nem ítélek el senkit. De az a kérésem, hogy aki elég nyitott személy és teheti, az tudjon meg akár a diabéteszről is többet. Valakinek az élete múlhat ezen. Nekünk csak pár perc, óra, és valakinek egy élet.

14 Ekkor előállt Péter a tizeneggyel, felemelte a hangját, és így szólt hozzájuk: Zsidó férfiak és Jeruzsálem minden lakója! Figyeljetek szavaimra, és tudjátok meg, mit jelent mindez!
15 Mert nem részegek ezek, ahogyan ti gondoljátok, hiszen a nap harmadik órája van, 
16 hanem ez az, amiről Jóel így prófétált:
17 „Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak;
18 még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak.
19 És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstoszlopot.
20 A nap elsötétül, és a hold vérvörös lesz, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja.
21 De megmenekül mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét.”               Apostolok cselekedetei 2, 14-20

Egy anekdotával zárom.
Összeesik az utcán egy ember. Gyorsan segítségére sietnek többen. Körbeállják és próbálják kitalálni mi a baja, mit tegyenek először. Hirtelen a külső bámészkodók közül egy igen nagy hangú hölgy törtet előre és lök félre mindenkit. Elsősegély tanfolyamot végeztem, visítja, és tudom ilyenkor mit kell csinálni. Türelmesen félreállnak az addigi segítők. Pici idő elteltével egy hölgy, látva hogy szerencsétlenkedik a beteg felett az önjelölt segítő csak ennyit mond szelíden. Ha majd a protokolban ahhoz a részhez ér, hogy orvost kell hívni, akkor itt vagyok.