Tisztelettel

Lámfalussy Sándor és Egerszegi Krisztina is megkapta a Magyar Szent István Rend kitüntetést Áder Jánostól.
Áder János köztársasági elnök a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet adta át Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak az államalapítás ünnepe alkalmából kedden Budapesten, a Sándor-palotában.

Kitüntették Egerszegi Krisztinát - www.origo.hu

 

Augusztus 20-i hét a kitüntetések és kritikák hete. Egerszegi Krisztina ünnepélyes keretek között megkapta a Magyar Szent István Rend kitüntetését Áder Jánostól. A köztársasági elnök köszöntőjét azzal fejezte be, hogy “ez a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet magyar ember kaphat”. Az államalapítás ünnepe alkalmából átadott kitüntetést ötszörös olimpiai bajnokunk mellett Lámfalussy Sándor közgazdász vehette át. Nagy kincs, ha örülni tudsz a másik örömének...

Háttérhatalmak, avagy mi van a függöny mögött

A vizsgálatban kiderült: a magyarok 42 százaléka „tudja”, hogy nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat, és csak a magyarok 36 százaléka veti el egyértelműen ezt a nézetet. /.../

Ha pártmegoszlás szerint nézzük az adatokat, akkor nem meglepő módon a Jobbik szavazói állítják a legnagyobb, 68 százalékos arányban, hogy valójában nem a kormány kormányoz. Az már sokkal meglepőbb, hogy a Kuruc.info emlőin nevelődött szélsőjobboldalt az LMP (52%) és az MSZP (49%) követi, és csak tőlük lemaradva jön a Fidesz (43%), végül az E2014 (32%). 

Titkos háttérhatalom irányítja Magyarországot - www.index.hu

 

Reneszánszukat élik az összeesküvés-elméletek. A Political Capital legújabb kutatása szerint a magyar társadalomban meglehetősen sokan – 42 százalék – hisznek abban, hogy a magyar kormány helyett valamilyen háttérhatalom, csoportosulás mozgatja a szálakat. A felmérés azért is érdekes, mert kitér a pártválasztók látásmódjára: hogy is látják az egyes párt szavazók „bizonyos” titkos elitcsoportok, vagy nemzetközi pénzügyi körök irányítását Magyarországot. A pártpreferenciával választók közül leginkább a Jobbik szavazói körében (68%), legkevésbé az Együtt2014 szavazói (32%) hajlamosak hinni összeesküvés-elméletekben.

Irreális földeken

 

A National Geographic Traveler fotópályázatára több mint 15 ezer fotót küldtek be profi és amatőr fényképészek, ebből választották ki azt a 11 fotóst, akik az idei pályázat nyertesei lettek.

A zsűri ezen kívül további 8 képet díjazott, köztük a magyar Lantai-Csont Gergely Kongóban készült képét, amin a Tatahonda szekta nőtagjai egy vallási szertartásra készülnek.

Magyar díjazott a National Geographic versenyén - www.index.hu

 

A National Geographic Traveler fotópályázatán 11 fotós képét díjazták – mintegy tizenötezer pályamű közül választott a zsűri –, közöttük a magyar Lantai-Csont Gergely fotóját is. Az Alsó-Kongó területén élő kicsiny Tata Ngonda szerzetesközösségről készült kép különdíjban részesült. A többi tíz díjazott fotó is a világ távoli és egzotikus helyszínein készült, Brazíliától Indonéziáig. A győztes képeket itt és itt lehet megnézni.

Egyház a modern világban

A Das Jüdische Echo (Zsidó visszhang) folyóirat legújabb számában Paul M. Zulehner bécsi pasztorális teológus és Peter L. Berger amerikai vallásszociológus professzor ellentmond annak a szociológusok között régóta terjedő tételnek, hogy a modern társadalmakban mindinkább elvesztik jelentőségüket a vallások. /.../

Természetesen manapság a valaha öröklött tényként elfogadott egyházhoz tartozás nem mindig marad meg. Van, aki azért lép ki, mert túlságosan szorosnak érzi, maradinak tartja az egyházi állásfoglalásokat.

Eltűnik-e a vallás a modern társadalmakból? - www.ujember.hu

 

Sokan leírták már, hogy a vallás strukturáló erő, amely segít megszelídíteni a bennünk és körülöttünk tátongó káoszt. Mégis, egyre többen vannak azok, — főleg az európai keresztyén hagyomány szövetén keresztül szemlélődők, — akik unalmas, avítt, a rutinszerű tevékenységeknél megrekedt kisebbségnek tarják a vallásos életgyakorlatot folytatókat. A keresztény-keresztyén egyháziasság nemcsak nálunk csökken, hanem Európa nagyobb része is érintett. A német katolikus egyház friss adatai szerint 2012-ban csaknem 120 ezer katolikus hagyta el egyházát.

Halálvonat

Hétnapos gyászt rendeltek csütörtökön a hatóságok a spanyolországi Galiciában, abban az autonóm közösségben, ahol előző nap - a legfrissebb adatok szerint - 78 halálos áldozattal és mintegy 140 sérülttel járó vonatszerencsétlenség történt. 

Spanyol vonatkatasztrófa: nem terrorcselekmény történt - www.hirado.hu

 

Amikor először olvastam a Santiago de Compostela-nál történt súlyos vonatszerencsétlenségről, nem akartam elhinni, hogy egy emberen múlhat 78 ember halála. Ki a felelős azért, hogy szerdán este 247 utassal a Madridból induló vonat a Galiciai főváros mellett kisiklott? A vonaton nem történt terrortámadás. A vonat vezetője óriási hibát kövezett el, őrültséget tett, és bizonyosan meg fogja kapni méltó büntetését. Ez a képzett vonatvezető, aki túlélte a katasztrófát, elismerte, hogy 80 kilométer sebesség helyett jóval túllépte az érintett vonalszakaszon megengedett sebességet. Egyes lapinformációk szerint az eszeveszett száguldás akár 180-220 kilométer is lehetett.

Tengerre magyar!


A jövő héten utoljára rendezik meg a Kékszalag Balaton kerülő vitorlásversenyt a hagyományos szabályokkal, jelentették be a szervezők egy korábbi döntés alapján szerdai sajtótájékoztatón.

A vitorlázás és a Balaton ünnepe - www.veol.hu

 

Több száz hajó indul el hamarosan a balatoni nagyhírű vitorlásversenyen, a Kékszalag Balaton-kerülő versenyen, ahol a vitorlázók leginkább abban bíznak, hogy jó szelet kapnak. Amikor 2011-ben a hirtelen érkezett hidegfront és erős szél miatt a hajók több mint fele nem tudta teljesíteni a távot, sőt hajók borultak fel, sodródtak a nádasba, azon a reggelen családunk a füredi dombokról nézte a napban sikló vitorlákat. Vitorlások, melyek egyedülálló szépséget adnak a nagy víznek és a hullámok rendjének! Amikor megálltunk a Balaton fölött, igazi nyár-meleg, áttetsző boldogság tárult szemeink elé. Ez a kép tényleg csak nyáron adatik meg.

Anya-szentegyház

Újraindította hétfőn az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete azt a folyamatot, amely a reformerek reményei szerint elvezet a női püspökök szolgálatának engedélyezéséhez.

A női püspökök szolgálatának engedélyezési folyamata - www.kereszteny.mandiner.hu

 

Tíz évvel ezelőtt választottak meg lelkésznek a veszprémi gyülekezetbe. A beiktatási istentiszteleten, a nyári melegben nagy pocakkal sétáltam be a karcsú külsőt formázó templomunkba, mert a hetedik hónapban voltam első gyermekünkkel. Sokkal később vált tudatossá bennem a kép dinamikája: magamban hordozni egy életet, és életet vinni a fehér falak közé. Az anyaság szimbóluma azóta is megmaradt, és visszavonhatatlan kötőanyag lett a gyülekezet és lelkészi identitásom, munkám között.
Az anglikán egyház reformkísérlete kapcsán, amely a női püspökök szolgálatának engedélyezését tűzte ki célul, a legerősebb hívószónak éppen az anyaságot érzem.

A szegények mindig veletek lesznek


Pozsony óvárosában immár másodszor próbálkoznak a járókelőket zaklató emberek száműzésével.

A július 15-én életbe lépő rendeletet a koldulókkal szembeni szaporodó panaszok miatt hozták. Pozsony óvárosában tilos lesz az utcán - nem padokon - ülve, fekve másokat zavarni a közlekedésben.

Tilos a koldulás - www.hir24.hu

 

A koldulásról szóló legújabb törvény nem Magyarországot érinti, de nálunk is aktuális. A pozsonyi óvárosban önkormányzati rendelet született, hogy a nap bizonyos időszakában tilos a koldulás, illetve tilos fekve vagy ülve akadályozni a közlekedést a közterületeken. Mit kezdünk a közöttünk élő hajléktalanokkal, kéregetőkkel?
Nem kell Indiáig vagy Kalkuttáig, de még Szlovákiáig sem elmenni, ha az emberi kiszolgáltatottsággal, a szegénység túlélési mechanizmusaival akarunk szembesülni. Akarunk? Vagy kénytelenek vagyunk?

Mesevilág

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) története a magyar animációs film aranykoráig, az 1970-es évekig nyúlik vissza. Ekkor indult meg a munka a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében, melynek munkatársai azóta sok halhatatlan alkotással ajándékozott meg minket, gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Az első magyar filmszemle viszont csak az indulás után 14 évvel, 1985-ben került megrendezésre Kecskeméten. /.../

Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje 2013-ban is várja a szakmabelieket és az animációs filmeket kedvelő közönséget.

11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - www.fidelio.hu

 

A minap megkérdezte tőlem kislányom, hogy mit jelent a kifejezés: „transzplantáció”. Hogyan, hol találkozik egy hét és fél éves kisgyerek ezzel a szóval? Meglepődtem és a kérdésre kérdéssel feleltem: „hol hallottad ezt az idegen szót?”. Ő csak annyit mondott, hogy egy mesében. S elkezdte ecsetelni az egyik nagy hatalmú mesecsatorna történetét. Hol a helye ennek a szónak, „transzplantáció” egy mesében? Véleményem szerint, sehol.

Szavak kiöntött olaja

A CNN – mely televíziónk szerződéses partnere – egész héten a Hír TV felvételeit használta híradásaiban. Az amerikai hírtelevízió többször is megköszönte az együttműködést, élő adásban „lenyűgözőnek” nevezték riporterünk tudósítását.

A CNN megköszönte a Hír TV-nek - www.mno.hu

 

Manapság a köszönetnyilvánítás mibenlétében, üzenetében is kételkedni szokás. Mit akar tőlem a másik? Aki túl sokat ismételgeti a hála szavait, olyan engedelmesség mechanizmusok áldozata lesz, amelytől nem tud többé felegyenesedni – mondják.  De egyre többet panaszkodik a hétköznapi ember a lelki szárazságról, hogy az emberi gőg, az egyenjogúság evilági látszata nem ismeri a “köszönet” fogalmát.

Megszakad a szív

A román árvaházakban egészen a 90-es évekig rendkívül kegyetlen körülmények uralkodtak, s azóta már többszörösen bebizonyosodott, hogy ha egy gyerek akár egy rövid időt tölt ilyen helyen, az egy életre megváltoztat benne sokmindent, többek között az agyi működést. Ezt a jelenséget vizsgálta Nathan Fox, a Marylandi Egyetem gyermekfejlődési kutatója is.

Halálos közöny: a romániai árvaházak mélyén - www.csaladhalo.hu

 

Személyes emlékekkel kezdem. Számomra megrázó-felrázó történet, még ha ez, a 90-es évekből származó élmény nem is Romániához, hanem magyar árvaházakhoz kötődik.
Segédlelkész voltam, amikor a halasi református gimnázium végzős tanulóival ellátogattunk Garára, és egyéb programok mellett barátainkkal együtt elmentünk a faluszéli fogyatékos bentlakásos otthonba, hogy énekeljünk, és körjátékot játszunk a sérült gyerekekkel, felnőttekkel. Az emlékek azóta titokzatos utakon élnek tovább, és egy nagy közös bugyorból itt-ott zöld csíraként, virágokként élnek tovább. Mit is jelentett akkor a különböző közösségek közös halmaza?

Agresszív emberek, agresszív kultúrák

Fegyvertelen volt az a csecsen férfi, akit atlantai otthonában kihallgatás közben lőtt le egy FBI-ügynök, s aki jól ismerte a bostoni merénylet egyik feltételezett elkövetőjét, Tamerlan Carnajevet – írja csütörtökön a The Washington Post című amerikai napilap.

A sajtóban korábban megjelent rendőrségi kiszivárogtatások szerint Todasev a kihallgatáskor kést rántott, és megsebesített egy FBI-ügynököt. Voltak olyan értesülések is, hogy megpróbálta megkaparintani az FBI-ügynök fegyverét. Egy tekintélyes amerikai iszlám jogvédő szervezet szerdán felszólította az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy az ügyben független nyomozást folytasson le.

Bostoni robbantás: fegyvertelen férfit lőtt le az FBI - www.mno.hu

 

Az amerikai hírcsatornák vezető hírként számoltak be arról a kihallgatásról és fegyveres incidensről, melynek során az FBI kihallgatta a 27 éves Ibragim Todasevet, aki ismerte a bostoni Maraton véres (őrült) merénylőjét, Tamarlan Carnajevet. Valójában nem “egyszerű” kihallgatásról esik szó a híradásokban, mert a csecsen származású fiatalembert az FBI ügynök kénytelen volt lelőni. Todasev, a több órás kihallgatás végén feldöntötte az asztalt, dulakodni kezdtek, valahonnan előkerült egy kés, végül az ügynök végzett támadójával. A támadó súlyosan, de nem életveszélyesen megsebesítette az ügynököt. A rövidre szabott beszámolók még hozzáteszik, hogy a floridai otthonában lelőtt férfinél “nem volt sem pisztoly, sem kés”.

Stressztérkép

Elkészült Magyarország első stressztérképe./.../

A hazai friss felmérés szerint a személy- és vagyonvédelemmel, marketinggel, illetve információtechnológiával összefüggő területeken dolgozó munkavállalók tűrik legjobban a stresszt. A stresszel legnehezebben megbirkózó és legjobban aggódó emberek a háztartásbeliek, a munkanélküliek, a diákok, az irodai munkakörben és az ügyfélszolgálatokon dolgozók, valamint a szakmunkások.

Talán nem meglepő, hogy a stressztűrők száma Budapesten a legnagyobb, hiszen a nagyvárosi életformához hozzátartozik a mindennapi stressz kezelése. Az eredményekből jól látszik, hogy a Vas megyében élők esetében mérhető a legalacsonyabb mértékű aggodalmaskodás...

Magyarországi stressz-térkép - www.vital.hu

 

Nem kíván bizonyítást, hogy a bizalmatlanság légkörét, az ellenségeskedést, az adok-kapok rosszindulatú játszmákat könnyen hazacipeli az ember a munkahelyéről, és ezzel eléri, hogy rossz helyen vezeti le a benne lévő feszültséget, esetleg egyre hallgatagabb, reményvesztettebb lesz. A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológusai által, nagyívű mintavétellel készített kutatásban különösen ijesztőnek találtam azt a két adatok, amelyből kiderül, hogy a legtöbb stresszhelyzetet kiváltó „életmód” – a munkanélküliek mellett – éppen az irodai munka és az ügyfélszolgálatot végzők munkaköre volt. A legjobb stressztűrők között a vagyonvédelemi szakemberek(!) is szerepelnek.

Hegymenet

 

Az El Camino néven ismertté vált, mintegy nyolcszáz kilométeres zarándokút magyarországi szakaszát nyárra szeretnék összekapcsolni az Európán átívelő Szent Jakab-út fő részével, amely Szent Jakab apostol földi maradványait őrző katedrálishoz, a spanyolországi Santiago de Compostelába vezet.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy a magyar szakaszt májusban fogja felszentelni Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát.

Magyar szakasszal egészül ki az El Camino - index.hu

 

Az apró dolgok, változások mellett elsuhanunk, szinte fel se emeljük a fejünket, monoton egykedvűséggel lépünk a következő nap négyzetrácsába. A változás észlelésére legtisztábban a gyermekek képesek. Saját gyerekeim mint a sasmadár, úgy kémlelik az arcomat, a ráncaim számát, az új ruhát a szekrényben, az ablakba kitett virágok állapotát. A gyerekek ős-konzervatívak. Ha valami megváltozik, lelassítanak, kíváncsiskodnak, nem megállapítanak, hanem kérdeznek. Az igazság annál élőbb, minél kevésbé megfogalmazott.

Neutrális nemek, fiúk és lányok

A fiú- és a lányöltöző mellett semleges neműt alakít ki egy svéd középiskola, hogy zavartalanul tudjanak ruhát váltani azon diákjai, akik nem érzik magukat egyértelműen fiúnak vagy lánynak, illetve azok, akik egyedül akarnak öltözködni.

Az öltöző csupán fülke, mindössze egyszemélyes. A tanintézet Stockholm egyik peremkerületében van, amely liberalizmusáról közismert. A "nemsemleges" öltöző kialakítását a diákok kezdeményezték. Camille Trombetti, a diáktanács tagja szerint az iskolában elég számban van nemi identitásában határozatlan diák ahhoz, hogy létjogosultsága legyen a semleges nemű öltözőnek.

Semleges nemű öltöző lesz egy svéd iskolában - hvg.hu

 

A svéd evangélikus egyház 2007 januárjában alkotta meg és hagyta jóvá azt a törvényt, amely engedélyezi és megáldja a homoszexuális párok házasságát. A nemsemleges öltöző, illetve fülke kialakítására most Stockholm egyik középiskolájában fog sor kerülni – a rövid hír állítása szerint. Nem kívánom a „homoszexuális kártyát” elővenni vagy az egyén belső szabadságáról, esetleg férfi és nő nemi identitásfejlődésről, elakadásokról álláspontokat összefoglalni, - amely egyébként is téma volt már ezen  blogon - magára a hírre szeretnék koncentrálni: „az iskolában elég számban van nemi identitásában határozatlan diák ahhoz, hogy létjogosultsága legyen a semleges nemű öltözőnek.

Keresztyén ideológia?

Nyugati és tengerentúli politológusok már évtizedekkel ezelőtt megjósolták az ideológiai pártok hanyatlását, mondván, a fejlett demokráciákban a választók érdeklődése egyre inkább pragmatikus irányba terelődik. Ennek megfelelően a nyugat-európai országok mérsékelt jobb- és baloldali pártjai fokozatosan el is hagyták vagy minimálisra csökkentették a – brosúrákban, nagygyűléseken és kampányok során – korábban erőteljesen hangsúlyozott ideológiájukat.


Giczy György: Világnézet és politika - www.es.hu

 

Az Élet és Irodalom folyóiratban megjelenő kritikus elemzés kezdő sorait is, s az egész írást – Giczy György tollából - öröm volt olvasni, s javaslom, aki csak teheti olvassa el, szerezze be az egész cikket. (A hetilap teljes terjedelmében csak előfizetéssel érhető el vagy újságosnál vehető kézbe!)  A KDNP korábbi elnöke ( 1995-2001 között) az egyház / kereszténység hitelének vészjósló leromlását járja körül, azzal a jelenséggel összefüggésben, amikor egy kormányzat (csak) használni, kisajátítani akarja a keresztyén-nemzeti fogalompárból, nyelvezetből és értékrendből következő azonosulásokat. Mi történik és milyen lényegi veszteségekkel jár, amikor csak fogalmi zsonglőrködéssé válik, és csak felhasználói nyelvvé romlik a bennünket meghaladó transzcendencia nyelve és „túlságosan is evilági dimenzióba” kerül a vallás személyiséget formáló, gyógyító üzenete?

Női feladat

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők 17,6 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Ez a 27 tagú EU-ban a 10. legnagyobb különbség.

Ha a prémiumokat, bónuszokat is figyelembe vesszük, a bérkülönbség akár a 30 százalékot is elérheti. Azonos cégnél, azonos munkakörben, ugyanazért a munkáért egy nőnek rendszerint kevesebbet fizetnek, mint egy férfinak. Minél képzettebb egy nő, annál nagyobb a különbség az ő és egy vele azonos képzettségű férfi bére között. A nők rosszul fizetett pályákon való túlsúlya részben a társadalmi elvárásokban keresendő.

A nőket vesztesnek nevelik? - feminfo.postr.hu

 

"Fecseg a felszín, hallgat a mély"

A Felvidéktől Erdélyig - szerte a Kárpát-medencében, és Torontótól Abu Dhabin át Sydney-ig, a világ minden táján szavalták a Mama című verset.

A Híradó is megemlékezett a költészet napjáról. Kérésükre európai, ázsiai, amerikai és ausztráliai nézők szavalták el József Attila egyik legismertebb versét.

Költészet napja: Négy kontinens magyarjai szavalták József Attila versét - www.hirado.hu

 

Már nem írunk verseket, (talán fiatalon még magunkban éreztük ezt a naiv vágyat) de ami még nagyobb baj, hogy alig-alig hallgatunk verseket. Verset írni  – én is vallom – áldott állapot. Valóban a megtermékenyítés, a csendes-titkos növekedés különleges ideje, amelyben megjelenik Isten teremtő munkája, de nem mindenkié ez az élettöbblet. Mert a sóhajtozás, az emberlét határán megszólaló érzelmeink, vágyódásunk (a legtöbb esetben) nem nevezhetők költeménynek. Tegnap csodálatos magyar költők műveit, életigenlését, vívódását adták elő színművészek, verskedvelő fiatalok, nyugdíjasok szerte az országban és az egész világon.

Egyházi jelen és jövőkép

A gyülekezeteket is be szeretné vonni a stratégiaalkotásba az Egyházi Jövőkép Bizottság. Érintés címmel munkafüzetet készített számukra, mely azt segíti, hogy a helyi református közösségek Istenre figyelve maguk fogalmazzák meg küldetésüket.

Sorsdöntő párbeszéd a megújulásért - www.református.hu

Az ünnepkörre tekintettel megvizsgáltuk a Nagyvázsonyban megvallott felekezeti hozzátartozásokat. Az 5 templommal rendelkező községben a lakosság mintegy 60%-a vallotta magát római katolikusnak, összesen ez 961 főt jelent némi csökkenést jelentve a 10 évvel ezelőtti méréshez képest. /.../ a reformátusok viszont valamennyivel növelni tudták létszámukat (134 lélek, 8%).

Húsvétkor kijöttek a népszámlálási adatok - www.nagyvázsonyma.hu

 

Két nappal azelőtt még csak nem is hallottam arról a kis füzetről, amelyben az Egyházi Jövőkép Bizottság (2011-ben alakult) a református gyülekezeteket igyekszik megszólítani, párbeszédre hívni az egyház egészét, küldetését érintő missziói-stratégiai kérdésekről, és  amely az Érintés nevet viseli. Lelkészkollégáim szerint már nekem is meg kellett volna kapnom a kis csomagot, de a füzet hozzánk nem érkezett meg. (Kevésbe rejtélyes okok vannak, lehetnek a dolog hátterében.) A füzet nem, de témakörei, a párbeszéd igénye mégis eljutott hozzám, amikor Harmathy András, a bizottság elnöke előadást tartott ezen a héten a dunántúli lelkészek továbbképzőjén a misszió témájában. Bizottság... Az ember első gondolata, felkiálltása: Egy újabb bizottság!? A bizottságokról mindenkinek először adminisztratív terhek, hatalmi döntések jutnak az eszébe. Bizottságok tornyai, hangszigetelt falai között élünk; van „városfejlesztési bizottság”, „kommunikációs bizottság”, „Európai Bizottság” és „Vég Nélküli Bizottság”.

Szenvedéstörténet



Nagypéntek gyásznap, mert ekkor ért véget a Jézus ellen indított vallási per.  A Nagytanács ítélete: halál. Ezután  átkísérték a római helytartóhoz azzal a váddal, hogy a zsidók királyának mondja magát. Bár Pilátus úgy látta, hogy Jézus ártatlan,  megerősítette a halálos ítéletet. Még azon a napon  Jézust keresztre feszítették két gonosztevővel együtt.
Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja. Sok helyütt az év legjelentősebb egyházi ünnepeként tartották. Templomba gyászruhában vagy gyászt kifejező ruhadarabot öltve mentek.

Nagypéntek a gyász napja - netfolk.blog.hu

 

Húsvét hajnalban a templomunkban már több éve az éjszaka csendjében kezdődik a feltámadást köszöntő istentisztelet. Nagypéntek ünnepe és húsvét reggele együtt a sötét csendben, – amikor még egyedül várom testvéreimet és a halálból születő emberséget – számomra különös átmenetet képez és összesűrűsödik benne a lényeg a három napos ünnepből.
Olyan sok bezártságot, bennfentességet, arctalanságot élünk meg és asszisztálunk mi magunk is hozzá. Olyan nehéz megszabadulni a „vesztesek és győztesek”, a „barátok és ellenségek”, a „világ-győzők és az önsorsrontók ” képi világától. Jézus nem valakik, vagy események fölé emelkedik, hanem legyőzi a halált.

Oldalak