A névadás hatalmáról

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Ez lett volna a név, amelyet egy svéd pár próbált meg elfogadtatni a hivatallal 1996-ban (kiejtése szerintük: Albin, bár ezt nem értjük).

Ez történik, amikor a hírverést jobban szereted, mint a gyerekedet - Dívány

Nevet adni hatalom. Elnevezni egy találmányt, egy terméket, nevet adni egy új programnak, vagy épületnek - befolyással van a jövőjére, hogy hogyan néznek majd rá, mit gondolnak majd róla, mi fog később vele történni. Ez különösen igaz, ha egy emberről beszélünk, ha egy újszülött névadásáról van szó. A névvel, amit kap az ember (nem veszi, nem szerzi, nem küzd meg érte, hanem adják neki), együtt kell élnie, és nagy ajándék lehet, ha éppen nem nehezíti meg, nem teszi tönkre az életet.
Hatalmat kaptunk Istentől, akkor, amikor megengedte, hogy a gondolkodásunkat, beszédképességünket erre is használjuk. Nem kellene vele visszaélnünk.

 

Minősítők, Jobs és az angyalok - kis istenkörkép karácsony előtt

Hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre pénteken a Fitch Ratings. A hitelminősítő ezt azzal indokolta, hogy gyakorlatilag megoldhatatlannak tartja az euróövezeti adósságválságot. Múlt hétfőn, még az egy héttel ezelőtti EU-csúcs előtt, hasonló lépést tett a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője is: előbb szintén csak néhány államot, majd a teljes eurózónát leminősítésre jelölte.

Most a Fitch rúgott egyet Európába - Index  

Most már tényleg csak egy ugrás karácsony. Jézusát veszített Európánk, meg úgy az egész úgynevezett Nyugat próbálja a szokásos karácsonyi valamit prezentálni, habcsókkal nyakonöntött, túlvilágított fogyasztóibetlehem lettünk, mint mindig, az évnek ebben az időszakában - még ha egy kicsit vissza is fogjuk most magunkat, a válság miatt. 
Istenei ennek a kornak is vannak persze, izgalmas pantheont mutat fel a jelen, még ha hamar emelkednek és zuhannak (értsd: válnak divatjamúlttá, felejtődnek el, lesznek unalmasak stb.). Így, karácsony előtt érdemes körülnézni a világpolcon, kik is ülnek felettünk, kikből lettek Istenek - akaratuk ellenére. Csak három példát szeretnék bemutatni, a sor tetszőlegesen folytatható.

Jövel, Higgs-bozon, avagy adventi példa a CERN-ből

Az utolsó nagy lépések következnek napjaink egyik legfontosabb tudományos problémájának megoldásához: rövidesen eldől, létezik-e a részecskefizika "Szent Grálja", a régóta keresett Higgs-bozon, amely nélkülözhetetlen az anyagi világot leíró elmélethez.

"Rövidesen levadásszák a Higgs-bozont" - Origo.hu

A nukleáris kerekasztal lovagjai nemsokára megtalálják saját Szent Gráljukat. Egy kis darabot a világkirakósból, azt, ami még hiányzik, egy nagyon pici csavart, amit a Teremtő messzire hajított, nehéz rátalálni ebben a részecskéktől hemzsegő univerzumban.
Irigylem a tudósokat ott Genf mellett a Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben. Az a tudományos munka, amit itt végeznek, nem csak hasznos, de izgalmas és látványos is. Aztán úgy hangzik minden, mintha egy fantaszikus regényben lennénk - például az, hogy Nagy Hadron Ütköztető, óriási, mit nem adnék, ha naponta egy ilyen feliratú ajtón járhatnék be és ki, illetve, mivel a föld alatt van, le és fel. Ami miatt különösen is irigylésre méltó a helyzetük, hogy értik, mit jelent adventben lenni. 

Retus

A többek közt a bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna TV és az MTV szombati híradójában. Az eredeti, adásba került felvételt ráadásul azután meghamisítva tették fel az MTV videótárába.

Kiretusálták Lomnicit a Híradóban - Index.hu

Valami jó magyarázatot találhattak volna, ami hihető. 
"Ez valami új para-jelenség, Exfőbíró úr aurája különös hatással van a fényre, megcsúszik rajta, csakis ez lehet, aztán a kamera nagy felbontásával láthatóvá vált!" Vagy: "Túl fontos volt, amit Tőkés László mondott, féltünk, hogy a középkorú asszonyok nem figyeltek volna rendesen, ha meglátják a jóképű bajuszos Lomnicit." Esetleg: "Vicc volt, tényleg, hóhérakasztás, hány elitéltet takartunk ki, olyanokat, akiknek elítéléséhez köze volt Főbíró úrnak!"

Vakrepülés

A felsőfokú oktatási intézményekbe jelentkező fiatalok az utolsó pillanatig nem fogják megtudni, hogy a választott egyetemen vagy főiskolán milyen magasak lesznek a tandíjak, vagy hogy milyen feltételekkel kaphatnak kedvezményt a fizetés alól. Az új törvény csúszása miatt a hivatalos felvételi tájékoztatóban ugyanis sem a térítések összege, sem az államilag támogatott hallgatók által kötendő szerződés feltételei nem szerepelnek majd. 

Index: Vakon választanak egyetemet a felvételizők

Én még úgy tudtam, szüleim és tanáraim is azt mondták, hogy a továbbtanulás a tudásról, szorgalomról, céltudatosságról szól. Mindezek mellé felzárkózott most még valami: a bizonytalanság. Ha valóban így fog megtörténni, ha leendő szakok fizetési paramétereit a jelentkezés célegyenesében lehet majd megtudni, akkor ez egy új állami szerencsejáték - amúgy is stresszes és ideges végzősöknek.

Oldalak