Hálatelt étel és élet

Az egész globális táplálkozási trauma kiheverhető, ha hálát adunk azért, ami előttünk van. Ha eszünk,s nem zabálunk, több étel fog jutni a szervezetünknek, több Élet juthat az életünkbe.

A HÁLATELT ÉTKEZÉS LEHET A VILÁG ÚJ ÉT-TRENDJE - szemlelek.net

A böjti időszak kezdetén számtalan jó tanácsot olvashatunk arról, mit tegyünk és mit ne tegyünk a húsvétig előttünk álló hetekben. Sokan – egyházi és világi emberek – próbálnak segíteni abban, hogy lehet elcsendesedni ilyenkor, más felé fordítani tekintetünket, egész valónkat, a lelkünket, hogyan és milyen belső utat lehet és érdemes bejárni.

Amikor a valamiről való lemondás kérdése kerül szóba, mint ami a böjti időszak meghatározó eleme, legtöbben magától értetődően gondolnak különböző ételekre, alapanyagokra. A táplálkozás egyébként is a középpontba került napjainkban, jól menő üzleti vállalkozásokat indítanak a táplálkozási szakértők, el sem lehet igazodni a táplálkozási irányzatok sűrűjében. Ne együnk – ezzel a felszólítással kezdődik a tanácsok hosszú sora és következnek azok az ételek (és néhány ital), amelyektől a legjobb lenne örökre megfosztani magunkat.

A biztonságból kikerülve

Aki tehát hajlamot, elkötelezettséget és elhívást érez az ókori szent nyelveken (héber, görög) írt Ó- és Újszövetség tanulmányozására; a teológiai és etikai gondolkodásban való elmélyülésre; a vallás- és egyháztörténet egyre szélesebb megismerésére; a Krisztus gyülekezete vezetésére, a lelkipásztori gyakorlat megszerzésére, az jelentkezzen a KRE Hittudományi Karára. Ne csak pusztán vallásos vagy intellektuális lelkesedésből, sokkal inkább Istennek elkötelezett életvállalásból. Abból a célból, hogy a magyar református egyház tudós teológusa váljék belőle.

Református teológia - htk.kre.hu

– Tíz hallgatót biztosan veszítettünk – mondja Kocsev Miklós, a KRE Hittudományi Karának dékánja. A teológiát és a kollégiumot érintő tűz ugyanis 2019-ben a felvételi eljárás közben történt. A korábbi húszfős évfolyamok helyett csupán tíz diákkal tudták elkezdeni a 2019/2020-as tanévet. E mögött egyértelműen a bizonytalan helyzet, főleg a kollégiumi elhelyezés nehézsége áll. A dékán szerint szembe kell nézniük azzal, hogy amíg nem tudnak visszaköltözni a megújuló épületbe, addig lesz, aki másik teológiát választ helyettük.

Újjáépül a Ráday utcai kollégium - reformatus.hu

Február 15-én járt le idén is a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje. A pontos adatokat még nem hozták nyilvánosságra, így nincs információnk arról sem, hányan döntöttek úgy, hogy valamelyik református intézmény hittudományi karán szeretnék folytatni tanulmányaikat. Nem tudjuk azt sem, hány fiatal érezte úgy, őt Isten a lelkipásztori szolgálatra hívta el és közülük hányan mondtak végül igent.

Itt az idő

„Végiggondoltam az életemet. Ha így folytatom, idővel öregedő rocksztár leszek gyerekek nélkül, s majd egyre jobban erőlködöm, hogy bizonyítsak magamnak, hogy minden rendben, teljes az életem. Arra jutottam: amúgy is megéltem már négy ember életét, így belevágok.” A színpadon igazi rockerként él meg minden pillanatot, nem sokkal később pedig két kisgyerek édesanyjaként kapcsolja be a mosógépet. Az Anna and the Barbies énekesnőjét, Pásztor Annát kérdeztük.

A gyereknél nincs jobb drog! – Pásztor Anna a Mandinernek - mandiner.hu

Tegnap itt, a Reposzton olvashattunk egy írást, amelyben megtalálható az az örömteli adat is, hogy a házasságkötések száma emelkedő tendenciát mutat. „Csúcson a házasságkötések száma”, „30 éve nem látott mértékben nő a házasságkötések száma hazánkban” – hogy csak ez a két címet idézzem, amely szintén ezzel a témával foglalkozik. Derűlátásra adhat okot mindez, különösen ezekben a napokban, amikor a házasság hetéhez kapcsolódóan különböző rendezvényeket tartanak – reménység szerint közvetlen környezetünkben is. Azonban annak ellenére, hogy egyre több pár dönt úgy: életre szólóan köteleződnek el egymás mellett, a születések száma mégsem növekszik ezzel párhuzamosan. Sőt, évről-évre szomorú statisztikákról értesülünk. A népesség fogyásának arányát nem sikerül csökkenteni.

A legnemesebb foglalkozás

2020-at az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO az ápolók és szülésznők évévé nyilvánította, s döntésüket Ferenc pápa örömmel fogadta. A Szentatya január 19-én, az Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében úgy fogalmazott: „a szülésznők talán a legnemesebb foglalkozást űzik”. A nővérek, ápolók pedig nemcsak hogy a legtöbben vannak, de ők is állnak legközelebb a betegekhez – hangsúlyozta a pápa.

A legnemesebb foglalkozás” – Ferenc pápa örömmel üdvözölte az ápolók és szülésznők évét - magyarkurir.hu

 

Ferenc pápa egyik imádságában fogalmazott így: „a szülésznők talán a legnemesebb foglalkozást űzik”. Életre segítenek, ott vannak egy éppen csak megszületett gyermek első lélegzetvételénél és a szülést követő percekben, órákban gondoskodnak az édesanyáról, segítenek, támogatnak. Én is hálás vagyok annak a szülésznőnek, aki gyermekeim világra jövetelekor mellettem volt és az utána következő időkben is tanácsokkal látott el. Azokban a pillanatokban, amikor kiszolgáltatottnak érzi magát egy nő, nagyon fontos, hogy azt érezze: még sincs teljesen egyedül, magára hagyatva.

Ehhez hasonlóan lenne reménytelen és kétségbe ejtő minden beteg helyzete is az őt ápolni tudó és akaró személyzet nélkül. Egy magatehetetlenül fekvő beteg számára kimondhatatlanul sokat tud jelenteni akár egy pohár víz nyújtása vagy az összegyűrődött lepedő kisimítása.

Ki a bűnös?

Pénteken este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyétén rosszul lett egy ember, leállt a légzése és a szívverését sem tudták kitapintani, ezért mentőt hívtak hozzá. Az ezt követő eseményekről a csenyétei polgármester, Kiss István a Facebookon számolt be. Azt mondta, a mentők kiértek, de nem voltak hajlandóak a faluba bemenni, és megvárták a rendőröket. A polgármester azt ígérte, feljelentést tesz. Árnyalja a képet, hogy a mentőszolgálat jelentése szerint már a riasztáskor megfenyegették őket, ezért dolgozóik védelme érdekében kértek rendőri segítséget, egyúttal visszautasították a hátrányos megkülönböztetés vádját.

Csak rendőrrel mertek kimenni a riasztott mentők a csenyétei cigánytelepre, a beteg meghalt - pestisracok.hu

Az egyik konfirmációra felkészítő tankönyvben szerepel ez a kérdés Jézus kereszthalálával kapcsolatban. Ki a bűnös, pontosabban fogalmazva: ki az oka Jézus halálának? A következő lehetőségek közül lehet választani: Júdás, Poncius Pilátus, Kajafás főpap, Heródes, a tömeg, a zsidó nép, én magam.

Kit okoljunk, kit tegyünk felelőssé? Ez a kérdés jutott eszembe, amikor arról hallottam, hogy az elmúlt héten meghalt egy beteg, mire a mentők kiérkeztek hozzá.

Partnerségben

Szakmai előrelépés számunkra ez a kapcsolat, kollégáim pedig szívesen adják át tudásukat, az a célunk, hogy a hallgatók ne csak nagy létszámú iskolákban tanulják meg a szakmát, hanem lássanak bele a kisebb iskolák működésébe, a problémás területeken való helytállást is megtanulják – mondta el az igazgató.

Hetesi iskola lett a PTE tagintézménye - sonline.hu

Egyetemünk 2019 nyarán pályázatot hirdetett olyan intézmények részére, akikkel évek óta szoros együttműködés jött létre egyetemünk Pedagógiai Karával. Célunk volt olyan partnerintézményi kör kialakítása, melyben a résztvevők elkötelezettek a pedagógusjelöltek szakmai fejlődésének segítésében, mentorpedagógusai pedig elhivatottak a hallgatók felkészítésében. A sikeres pályázat feltétele a kritériumoknak való megfelelés és az együttműködés vállalása volt. Az elnyert cím határozatlan időtartamra szól mindaddig, amíg a pályázatban foglalt követelmények fennállnak, illetve teljesülnek.

PEDAGÓGUSKÉPZŐ FÓRUM ÜLÉSEZETT A KAPOSVÁRI EGYETEMEN - kaposvarmost.hu

Dübörög az iskolaválasztási kampány. Legalábbis a leendő első osztályosok szülei ezzel szembesülnek. Hivatalos és kevésbé hivatalos formában egyaránt. Az oktatási intézmények iskolába csalogató, nyílt napokat szerveznek. Plakátokat készítenek és helyeznek ki az iskola honlapján kívül a közösségi oldalakon is, melyeket előszeretettel osztanak meg azok használói. Van olyan iskola, ahol már az iskolanyitogató nap tekintetében is választási lehetőséget kínálnak: részt lehet venni mozgásos-sportos feladatokban vagy kiscsoportos interaktív foglalkozáson. A szülők megpróbálnak minél több információt összegyűjteni azokról az intézményekről, amelyek szóba jöhetnek gyermekük számára és ezek birtokában döntést hozni. Mindig akadnak persze olyan kollégák, ismerősök, szülőtársak, akik kéretlenül is kifejtik véleményüket. Ha jót akarsz a gyereknek (és melyik szülő akarna rosszat), akkor csak ebbe vagy abba az iskolába iratod. Csak városi iskola jöhet szóba – mondják sokan. Hiszen ott adott minden feltétel ahhoz, hogy a gyermek sikeres legyen. Ha a helyi iskolába jár, annyira le fog maradni, hogy később, a középiskolában nem tud majd helyt állni. Hosszan lehetne még sorolni az érveket és az ellenérveket egy-egy iskola mellett vagy ellen. Szülő legyen a talpán, aki eligazodik a különböző vélemények között és úgy hozza meg döntését, úgy tart ki mellette, hogy vállalja akár azt is: a többiek sajnálkozva néznek rá.

Melyik iskola jó? Mitől jó egy iskola? Mi alapján formálunk véleményt?

Gyülekezet - egy hely, ahol befogadnak?

A gyülekezet nem steril dolog. Isten kegyelme, hogy ezek az emberek itt vannak, és ebbe a gyerekek is beleértendők, hiszen nem párhuzamos világ az övék: a felnőtt- és a gyermekistentisztelet valósága egy. És bár utóbbinak is megvan a maga menete, lehet, hogy Marcinak vagy más gyerekeknek egy-egy alkalom „csak” arról szól, hogy valaki elfogadja és szereti őket. Ahogy a gyerekekhez viszonyulunk, az maga az üzenet, amit át szeretnénk adni: Isten szeretetét nem kell kiérdemelni, mert az már adott. Nem tudunk semmit tenni azért, hogy ő jobban vagy kevésbé szeressen minket.

„Én nagyon nem szeretek templomba járni!” - parokia.hu

Egy kisgyermekes család útja a rendszeres istentiszteletre járásig. Egy kisgyermekes család nem várt megpróbáltatásai az istentiszteleteken. Kérdő, megdöbbent pillantások a gyülekezeti tagok részéről. Hasonló mondatokkal lehetne még összefoglalni, hogyan éltek meg szülők olyan nehézségeket, melyeket egy-egy vasárnap délelőtt tapasztaltak. A parokia.hu oldalon megjelent írásban olyan szülők mondják el tapasztalataikat, akik elhatározták és ki is tartottak azon döntésük mellett, hogy ők bizony gyermekeikkel együtt szeretnének rendszeresen részt venni az istentiszteleteken. „Szeretnénk, ha a vasárnapi istentisztelet a gyermekeink szocializációjának a része lenne” – mondják.

Életigenlők

Így is kezdődhet egy élet, ahogy az enyém: holtan, kézfej és lábak nélkül. Mégis itt vagyok. Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, talán sokan már akkor sejtették, amit a modern pszichológia is leír: „a szülés életünket hosszú távon meghatározó esemény; történetét, történéseit egész életünkön át hordozzuk”. Édesanyám szerint mindig is tudtam, más vagyok. Az első születésnapom előtt, amikor még csak gügyögtem, esténként A rút kiskacsát kellett felolvasnia nekem. Nem azért, mert mami mindig ezt akarta, hanem miután egyszer elmesélte, már én kértem. Próbálkozott mással is, de aztán rendre odaböktem a kacsás mesére. Valahol belül tudnom kellett, hogy más vagyok, annak ellenére, hogy felnőtt értelmezés szerint még tudatomnál sem lehettem. Aztán a legelső pillanattól, hogy valóban tudatomra ébredtem, elfogadtam magam.

„Holtan, kézfej és lábak nélkül születtem, mégis itt vagyok” - 24.hu

Néhány évvel ezelőtt az On The Spot című dokumentumfilm-sorozat a születés témájával foglalkozott. Az aktuális részek előtt ismert emberek mondták el saját születésük történetét: Így születtem címmel. Beszéltek megrázó, felkavaró pillanatokról, nem várt akadályokról, melyekkel már ott és akkor szembe kellett nézniük.

Illés Fanni világbajnok paraúszó is születése történetét mondja el. „Holtan, kézfej és lábak nélkül születtem, mégis itt vagyok” – ezzel a néhány szóval foglalja össze mindazt, amit világra érkezésének körülményeiről tudni lehet. Az olvasó pedig össze van zavarodva, nem érti igazán, ami le van írva. Kérdéseket tesz fel: Hogyan lehetséges ez? Mi történt? Mármint később. Az évek során. Hiszen ma egy sikeres úszónő mosolygós arcát látjuk magunk előtt, amikor a róla készült képekre tekintünk.

Istentisztelet után

Ez az idős pap nem tett mást, mint hogy megpróbált minket emlékeztetni valamire, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Hogy a kereszténységünk nem valami babazsúr, ahol negédesen elvagyunk egymással, jól érezzük magunkat, kedélyesen eltrécselünk, aztán mindenki megy a dolgára. Ahogy a szentmise sem csupán családi program, mint az állatkert vagy az élménypark. Ez az idős pap nem tett mást, mint hogy emlékeztetett bennünket arra, hogy elaludni, eltompulni, elbújni és különféle szerepeket játszani súlyos mulasztás. Hogy nem tehetünk úgy, mintha az, ahogy általában élünk, már bőven elég lenne az üdvösséghez. Mert nem elég.

Mise után - mandiner.hu

A legtöbb lelkész szívesen fogad(na) visszajelzést egy-egy istentisztelet után. Sőt, még szívesebben venné, ha elindulna egy jó kis beszélgetés, amely során a gyülekezeti tagok elmondanák véleményüket a hallott prédikációról, beszámolnának arról, őket mi szólította meg, mi volt a legfontosabb gondolat, ami elérte őket. Gyülekezeti tagjaink azonban a legtöbb helyen nem nyitottak erre. Nyilván van véleményük, de azt nem a templomajtóban, a lelkésztől búcsúzva mondják el, hanem a hazafelé vezető úton. Vagy már otthon, megérkezve. Az istentisztelet után, a lelkésszel való kézfogás során legfeljebb annyit mondanak: szép beszéd volt. Persze, e mögött a kijelentés mögött sok minden lehet és én lelkészként soha nem éreztem elégedettséget e szavakat hallva, inkább valami nyugtalanságot. Leginkább azért, mert nem biztos, hogy jó, ha egy prédikáció „szép”.

Családi beszélgetések

Nincs tipped, hogy miről beszélgess a családoddal karácsonykor? Fekete-Győr András segít!
„Fideszesek a nagyszüleid? Bizonytalan szavazó a tesód vagy a nagynénid?” – teszi fel a kérdést a Momentum elnöke. Természetesen Fekete-Győr András megoldást is kínál, elmondja miként érheted el, hogy a fideszes rokonaid ne szavazzanak többé a szerinte „korrupt és múltszázadi Fideszre”.

Így neveld a családodat! - mandiner.hu

 

Nem tudom, hányan követték azokat a tanácsokat, melyeket Fekete-Győr András, a Momentum elnöke fogalmazott meg karácsony előtt közzé tett videójában? Remélem, nem sokan. És nem azért, mert úgy gondolom, hogy egy családi együttlét alkalmával ne lehetne bármiről beszélgetni, ami elő kerül. Arról, ami érdekli az asztalhoz ült társaság tagjait, ami nekik fontos, ami róluk szól, ami közös ügyük. Azért reménykedem Fekete-Győr András ötleteinek figyelmen kívül hagyásával, mert ellenkező esetben garantált egy nagy családi vita, veszekedés kirobbanása. Vagy éppen ez a cél?

"A jászolban ki az ott, kit imádnak pásztorok?"

A film egy keresztény civil szervezet munkája, és csupán arra szeretett volna rámutatni, mi a karácsony lényege: nem az ajándékok, a pénzköltés vagy az, hogy ki mit főz, hanem az, hogy a Megváltó megszületett. Az illetékesek arra hivatkozva nem engedélyezték a film levetítését, hogy az túl vallásos. Nektek mi a véleményetek?

ZSENIÁLIS REAKCIÓ A KARÁCSONYI REKLÁM VISSZAUTASÍTÁSÁRA - 777.blog.hu

Bizonyára, akik ismerik az éneket, folytatni is tudják. „Ő az Úr, csodák csodája, Ő az Úr, a Menny Királya! Térdre hullva hódolunk, Néked, ó, Krisztus, Urunk.” Akik ismerik, azokra a pillanatokra is emlékeznek, amikor még maguk is énekelték vagy hallgatták. Talán még hittanos gyermekek voltak, amikor valaki megtanította nekik. Talán templomban ültek és együtt dúdolták azzal, aki énekelte. Talán egy adventi hangolódás alkalmával esett jól a szívüknek és a lelküknek. Eszükbe jutnak régi és mai karácsonyok és egy pillanatig sem gondolkodnak el azon, hogy az ének kezdő sorát máshogy is lehetne folytatni. Egyedül az értünk született Krisztus méltó az imádatra. Senki és senki más. Maga az ünnep, karácsony pedig Jézus születésének ünnepe. Nem más.

Komámasszony, hol a tál?

A Nemzeti Művelődési Intézet és együttműködő partnerei által meghirdetett Komatál Program az elmúlt év végén sikeres népművészeti pályázattal indult, most társadalmi népszerűsítést segítő kisfilmmel és közösségi médiakampánnyal folytatódik. A fiatalokat kiemelten megcélzó kampány fókuszába a közösség- és hagyományteremtést állították a szervezők.

Társadalmi kampánnyal folytatódik a komatál hagyomány népszerűsítése - origo.hu

Igen, tudom, az eredeti mondat nem így hangzik, hanem a következőképpen: Komámasszony, hol az olló? Ezzel kezdődik egy olyan játék, amelyben a bújócska és a helyfoglaló játékok elemei is megtalálhatók. Vajon azon kívül, hogy helyesen tudjuk idézni a kérdést, tudjuk-e játszani is a játékot? Mikor láttunk utoljára gyerekeket fák mögé lapulva, hangosan kiáltani: Komámasszony, hol az olló? Egyáltalán: látunk-e valahol népi játékot játszó gyerekeket? Ismerik-e ezeket a mai fiatalok?

Újra örök tél

Sok családi tragédia kötődik a málenkij robothoz, mely közös tabuként nehezedett a magyar társadalomra. Erről a nemzeti tragédiáról állít elsőként emléket az Örök tél című film, melynek női főszereplőjét, Gera Marinát alakításáért Nemzetközi Emmy-díjra jelölték. A színésznővel a díjátadó előkészületeiről, a szakma kihívásairól, és a túlélésért folytatott küzdelemről beszélgettünk.

“SOKÁIG NEM BESZÉLT ERRŐL SENKI” – INTERJÚ GERA MARINÁVAL, AZ ÖRÖK TÉL FŐSZEREPLŐJÉVEL - 777.blog.hu

Néhány napig újra elérhetővé tették az Örök tél című filmet a Mediaklikk.hu-n. Bárki megnézheti. Azt a filmet, ami sok mindenben első. Első abban a tekintetben, hogy a magyar történelem egy agyonhallgatott időszakát mutatja be. Annak a 250.000 német származású, magyar férfinak és nőnek állít emléket, akiket a II. világháború végén vittek el a szovjet munkatáborok egyikébe. Az Örök tél az első olyan film, amelynek középpontjában az elhurcolt magyarországi sváb nők állnak. Ahhoz, hogy a film elkészülhessen, szükség volt arra is, hogy valaki elsőként megszólalva egy családban, megtörje a csendet és beszéljen az elképzelhetetlenről. Havasi János újságíró, író édesanyja volt az, aki beszélt a vele történt borzalmakról.

Föl-földobott kő

Szabó Péter nyolc évet élt Angliában, nyolc éve van itthon. Mindig is külföldre vágyott, nézte az MTV-t, hogy megtanuljon angolul. Először bébiszitter volt, majd jöttek a vendéglátós munkák, a bankszektor, az utolsó négy évet egy telekommunikációs cégnél töltötte, osztályvezető volt már, amikor egyszer csak bekattant neki, hogy haza kellene jönnie. Túlhajtotta magát, de néhány hónap pihenés és pár év budapesti munka után már az is egyértelmű volt, átveszi apja tengődő paprikatermelő üzemét, szülőföldjén, a Kalocsa vonzáskörzetében lévő Bátyán.

Mondták, te hülye vagy, hogy itt túrod a földet - index.hu

A vers így folytatódik: földedre hullva, kicsi országom, újra meg újra hazajön a fiad. Szabó Péter élete pedig, aki a Bács-Kiskun megyei Bátyán él és fűszerpaprikát termel, úgy folytatódott, hogy miután nyolc évet Angliában élt, nyolc évvel ezelőtt haza jött.

A KSH év eleji adatai szerint 2018 utolsó hónapjaiban ismét kitartóan emelkedett a rövid ideje külföldön dolgozó magyarok száma. Szeptember és november között újra 100 ezer feletti számot láthatunk. Mindez azt jelenti, hogy a külföldi munkavállalás nem veszített népszerűségéből. Statisztikai adatok nélkül is tudjuk azonban, milyen sokan döntenek úgy: egy másik országban próbálnak boldogulni. Elég, ha számba vesszük ismerőseink, barátaink körét vagy gondolatban végig sétálunk valamelyik utcán és megállunk azoknál a házaknál, ahonnan elment az egyik családtag vagy az egész család. Minden egyes elindulás mögött egyéni történetek, egyéni döntések vannak. Felesleges általánosítani, gyors ítéletet mondani azokra, akik az elmenetel mellett döntenek.

Az életnek tanulunk

Szerintem a mai magyar oktatásban, aki azt mondja, hogy megtanítja a teljes tananyagot, az nem mond igazat. Innentől kezdve miről beszélünk? Ha a tanár frontálisan kiáll és előadja, akkor azt a gyerek fogja tudni? Ha egy hét múlva számonkéri dolgozat formájában, akkor azt ő tudja? Szerintem ez egy hazugság, egy nagy össznépi cinkosság van az oktatásügyben. Azt gondolom, hogy amit a gyerek megtapasztal az az övé. Lehet, hogy mennyiségileg kevesebb, mint a frontális oktatással, de még három év múlva is fog emlékezni.

Elkezdtek nem tantárgyakban gondolkodni a református iskolák - abcug.hu

Évekkel ezelőtt hívtak meg először az akkori hetedik osztályosok projekt témahetük záró eseményére, melyet a művelődési házban tartottak. Előre lehetett sejteni, hogy valami új: a megszokottól, a hagyományostól eltérő vár rám. Érezhető volt, hogy nagyon sok előkészület előzte meg magát az eseményt. A nagy terembe belépve egy kiállítás fogadott. A falakon tablók lógtak, az asztalokra hagyományos használati tárgyakat helyeztek. Mindegyik mellett szépen megfogalmazott leírást olvashattunk. A megnyitó után hallhattuk a beszámolót a projekt-hét eseményeiről, programjairól, majd a műsor következett. Népdal éneklés, tánc. A legkülönösebb az volt, hogy az osztály minden tagjának megvolt a maga szerepe, feladata, senki nem maradt kívül álló. A közönség óriási tapssal köszönte meg a produkciót és többen szóban is kifejezték elismerésüket.

Jót tenni valakivel

Gyerekek megunt játékbabái a csepeli Olajág Idősotthon legkedvesebb kellékei. A demenciával küzdő emberek életében ezek a játékok rendkívül fontos szerepet töltenek be: sokan csak a babákon keresztül tudják megosztani érzéseiket a külvilággal, nekik mesélik el, ha fáj valami, ha szükségük van valamire. Közben pedig olyan szeretettel gondoskodnak róluk, mint egykor a saját gyerekeikről.

Megunt játékbabák tesznek csodát a demens betegekkel Csepelen - nlc.hu

Egy csepeli idősotthon demenciával küzdő lakói játék babákat és különböző plüssöket kaptak ajándékba. „A demenciával küzdő emberek életében ezek a játékok rendkívül fontos szerepet töltenek be: sokan csak a babákon keresztül tudják megosztani érzéseiket a külvilággal, nekik mesélik el, ha fáj valami, ha szükségük van valamire. Közben pedig olyan szeretettel gondoskodnak róluk, mint egykor a saját gyerekeikről.” – olvasható az nlc.hu facebook oldalán egy rövid összefoglaló ugyanerről a hírről.

Keresni, meghallani, engedelmeskedni

Ahogy másnap reggel kételyekkel viaskodva azon gondolkodtam, ki jönne el ma egy imanapra, és miben áll Krisztus munkája, a megújulás, akkor megnéztem, mi a napi Ige annál az idei dátumnál, amit az imádság közben kaptam. Kinyitottam, és Hóseás könyve 8. fejezetének első mondata volt: Kürtöt a szádhoz! Ez olyan erővel hasított belém, hogy tudtam: ez már nem rólam szól, nem arról, mit gondolok én vagy más, vagy hányan jönnek el, hanem hogy engedelmes vagyok-e Istennek, és megteszem-e, amire hívott.

Kié a szívünk? - parokia.hu

Az advent előtti szombatra Lovas András lelkipásztor közös imádságra és böjtre hívja a Budapesten és környékén szolgáló lelkészeket és gyülekezeti tagokat. Őszintén örülhetünk, ha ilyen eseményről is hírt kapunk. Ha nemcsak azok a hírek érnek utol bennünket, amelyek arról szólnak, hogy hol milyen borzalom történt, hogy mi minden zajlik a világban körülöttünk, amely félelemmel és aggodalommal tölthet el bennünket. De az egyházi hírek között is felüdítő olyasmiről olvasni, ami elsősorban nem arról szól, hogy miben jutottunk előre, milyen látható eredménye van egy-egy ember vagy közösség munkájának, erőfeszítésének, hol fogalmazódott meg egy különleges ötlet, született meg egy kiváló program terve.

TikTok - bumm!

A közösségi oldalak és fejlesztők már évek óta küzdenek a platformjaikon terjedő online propaganda ellen, főleg az Iszlám Állammal (ISIS) szemben nagy a harc. A Wall Street Journal nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorszervezet már a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok nevű videószolgáltatáson keresztül is aktívan tevékenykedik. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a TikTok tavaly a harmadik legtöbbször telepített alkalmazás volt az amerikai felhasználók közt.

Új irányból támad a terroristák propagandája - 24.hu

Úgy emlékszem, az elmúlt tanév utolsó hónapjaiban, a hittan órák közötti szünetben, az iskola aulájában láttam néhány felsős lányt, akik telefonjukat kicsit eltartva maguktól, táncoltak és énekeltek – volna -, de csak tátogtak, hang nélkül. Biztosan egy újabb őrület, gondoltam magamban. Majd lecseng ez is, mint az összes többi. Nem kell vele foglalkozni. Bár nem nagyon értettem, mi értelme van annak, amit csinálnak, de rájuk hagytam. Hozzám hasonlóan legyint még nagyon sok szülő, nagyszülő, felnőtt, amikor azt látja, mivel is tölti idejét a fiatalabb generáció.

Amit meg lehet változtatni és amit nem

A választások éjszakáján még a nem kívánt terhességek megszakításához való hozzáférést hangsúlyozta Karácsony Gergely, ma már inkább a megelőzést emelné ki.

Abortusz: „rendkívül félreérthetően” nyilatkozott Karácsony Gergely a Vasárnapnak - mandiner.hu

Karácsony Gergely, Budapest újonnan megválasztott főpolgármestere a választások után röviddel – nem meglepő módon –, nyilatkozott. Egyik nyilatkozatában, amelyben egyrészt kijelentette, hogy ő „életpárti politikát” csinál, a következő mondat is elhangzott: „A magam részéről azt viszont támogatom, hogy a főváros olyan prevenciós programokat vigyen, amelyek a nem kívánt terhességek megszakításához vezetnek.” Egyértelmű – számomra -, hogy többszörös ellentmondás van az elhangzottakban. Mert hogyan is lehet az élet pártján valaki, aki támogatja a nem kívánt terhességek megszakítását? Az abortusz az élet kezdetének drasztikus befejezéséről szól. Hogyan lehetne ez része bármiféle törekvésnek, ami az életet élni engedi? Másrészt, megdöbbentő arról hallani, hogy a prevenciónak, vagyis a nem kívánt terhességek megelőzésének egyik módja, eszköze ezen terhességek megszakítása?

Ki áll mellénk?

Nyolcvannégy éves korában, szerdán hajnalban elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus, író családja. Idén tavasszal Vekerdy azt mondta, egész életében a szabadságra törekedett. Mostanában már nem tett mást, mint sétált, olvasott, és elment előadásokat tartani. „Ha megkérnek, mindenféléket csinálok, mintha még élnék, de ez csak a látszat. Miért kéne olyan sokáig itt maradni?” – mondta áprilisban.

Meghalt Vekerdy Tamás - hvg.hu

Az elmúlt nap meghatározó, szomorú híre volt, hogy 84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás. A sokak által ismert gyermekpszichológus – és ez csak egy azon meghatározások, jellemzések közül, melyet nevéhez kapcsoltak. Mások mást hangsúlyoznak, tartanak fontosnak vele kapcsolatban. A közösségi oldalakat rövid időn belül ellepték az idézetek is, amelyek a megosztók számára valami miatt különösen is meghatározókká váltak.

Oldalak