Gyanútlan szülők és társaik

Ez a cikk azoknak szól, akik elhessegetik a gondolatot maguktól: ugyan, hol is jutna droghoz a gyerekem? Vagy akik azt gondolják: kicsi még, eszébe sem jut. Vagy akik azt hiszik, annyi gondot fordítottunk a nevelésére, olyan jól kiválasztott (katolikus!) iskolába, közösségbe jár, rendesek a barátai is – honnan szedne drogot?

Kis drogvásárlási útmutató gyanútlan középosztálybeli szülőknek - kepmas.hu

Néha nem árt szembesülni azzal, mennyire naivak vagyunk. Vagy gyanútlanok – ahogyan az annak az írásnak a címében is olvasható, amely ugyan három évvel ezelőtt jelent már meg a kepmas.hu oldalon, de még mindig nagyon aktuális. Főleg azoknak, akik úgy gondolják, kamaszodó gyermekük még az ártatlanság korában él és hosszú távon is sikerülhet megvédeni őt minden káros hatástól és befolyástól. Persze, reménykedhetünk ebben. Bízhatunk abban, hogy a mi családunk más, mint a többi és olyan szeretetteljes, meleg légkörű otthont alakítottunk ki, ahol teljes bizalom uralkodik, nincsenek titkok, minden családtag mindent megoszt egymással, éppen ezért kellemetlen meglepetések sem érhetnek bennünket.

Embermentes nap

„Szerdán egyvalakivel teszek jót: saját magammal – vallotta be a hétvégén Pál Feri katolikus pap és mentálhigiénés szakember a Semmelweis Egyetem Egészség Napok elnevezésű rendezvénysorozatának Mentálhigiénés napján, a kiégésről tartott előadásában. – Azt is szoktam mondani, hogy szerdánként embermentes napot tartok. Nem azért, mert egy önző dög lettem, hanem mert hetvenöt éves koromig, amíg nyugdíjba nem megyek, szeretném jól csinálni a munkámat.”

Pál Feri: „Szerdánként embermentes napot tartok” - nlc.hu

Ez az érdekes kifejezés Pál Feri atya előadásán hangzott el, amelyet a kiégésről tartott a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés napján. Nem mást takar ez a két szó, mint hogy a szakember nagyon fontosnak tartja, hogy a hét egyik napját – az ő esetében – a szerdát, önmaga számára tartsa fent. Ilyenkor idejét és energiáját nem hivatásának gyakorlására, a hozzá forduló emberek segítésére szeretné fordítani, hanem saját magára. Nem önzésből, éppen ellenkezőleg: azért, hogy a többi napon a lehető legteljesebben végezze feladatait.

Sokak számára talán meglepő ez a döntés. Talán meg is döbbennek, fel is háborodnak egy kicsit és felteszik a kérdést: hogyan kívánhat magának szabad napot valaki, aki arra tette fel az életét, hogy emberek felé szolgáljon? Magukban hozzá teszik még azt is: bármikor. Vagyis éjjel-nappal, hétfőtől-vasárnapig, megállás és szünet nélkül.

Formához a tartalom

Gyerekhangokkal és élettel telt meg a gyönyörűen felújított lajosmizsei református templom szeptember közepén. Az épület újjászületéséért hálát adó ünnepi istentiszteleten nem csupán a tiszteletreméltó vendégek és idős gyülekezeti tagok jelentek meg, de sok fiatal és kisgyerekes család is, hiszen különleges nap volt ez a helyi református közösség számára. Együtt ünnepelt több generáció, mert a templom egyszerre múlt, jelen és jövő: megújuló ígéret és lehetőség arra, hogy ne csak az épület, de a gyülekezet is megfiatalodjon.

Lehetőség a megfiatalodásra - parokia.hu

Egy – a Dunamelléki Református Egyházkerületben található – templom megújulásáról és az ezt követő hálaadó alkalomról olvasható összefoglaló a parokia.hu oldalon. A következő hónapokban egymást érik majd azok a beszámolók, amelyek az ország egész területén található templomok, gyülekezeti házak és parókiák felújításáról, korszerűsítéséről vagy megépítéséről szólnak. Egy kormányzati döntésnek köszönhetően ugyanis azok a gyülekezetek is lehetőséget kaptak arra, hogy belekezdjenek az épületeiket érintő nagy munkálatokba, akik eddig legfeljebb álmodozhattak arról, milyen jó lenne, ha megszépülhetne szeretett templomuk vagy a közösségi tér, ahol rendszeresen össze jönnek. Több gyülekezet kapott olyan lehetőséget, melynek során régóta dédelgetett terveik valóra válhatnak.

Amire még nincs szó

A folytonosság megmarad, de sok mindenben lesz változás. A budapesti teológia költözéséről, egy korszak lezárultáról, a Csopaki utcai épületről és az átmenet éveiről kérdeztük Bölcsföldi Andrást.

Készen az átmenetre - parokia.hu

Ez a pár szó abban az írásban jelent meg és ragadta meg rögtön a figyelmemet, amelyben a szerző Bölcsföldi Andrással, a budapesti református teológia spirituálisával beszélgetett arról, mit jelent a diákok és az egész intézmény számára az, hogy az idei tanévet már egy új épületben kezdték el.

Biztosan vissza tudunk emlékezni arra a januári estére, amikor tűz ütött ki a Ráday u. 28. alatt található kollégiumban. Élénken élhet bennünk az a döbbenet is, amely az újabb és újabb beszámolókat hallva és olvasva elért bennünket. Néhány órán belül kiderült, hogy a kollégium lakhatatlanná vált. Az átmeneti megoldás után – amikor a hallgatókat különböző más kollégiumok fogadták be -, született meg az a döntés, hogy amíg az új kollégium fel nem épül és az egész épületegyüttes felújítása és átépítése be nem fejeződik, addig – szintén átmenetileg – a város egy másik részén található régi villaépületben folyik majd az oktatás. A teológusok és vallástanár hallgatók pedig – évfolyamok szerinti csoportosításban -, a város különböző részein kapnak szállást.

Kinek van szüksége az evangéliumra?

Ami kapcsolatban sérült, az csak kapcsolatban tud gyógyulni, ezért van szükség az orvosoknak az evangéliumra.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜK A PSZICHOLÓGUSOKNAK AZ EVANGÉLIUMRA? - 777.blog.hu

A 777.blog.hu oldalon jelent meg egy rövid videó és néhány összefoglaló sor, amelyben Tapolyai Emőke pszichológus arra a kérdésre válaszol, hogy miért van szüksége a pszichológusoknak munkájuk során az evangéliumra? A válasz így hangzik: „A pszichológusok általában sérülésekkel foglalkoznak, ezeknek a gyökere általában kapcsolati sérülésből ered, amely lehet emberi, de akár isteni dimenzió is….. Ami kapcsolatban sérült, az csak kapcsolatban tud gyógyulni, ezért van szüksége az orvosoknak az evangéliumra.”

 

 

Nézzétek a mező liliomait!

A ruhaipar rendkívül környezetszennyező szektor. Önmagában még azt sem mondanám, hogy a ruhaiparral van probléma, hiszen ruhát viselni kell. Azzal van a probléma, amikor a modern ember nem tudja, hogy mi az elég és szereti megajándékozni magát egy-egy nadrággal vagy szoknyával, ami így elmondva elég ártatlan dolog. Csak éppen az olcsó alapanyag, munkaerő, gyártási technológia mindent tönkretesz.

Meg tudod állni egy évig, hogy ne vegyél új ruhát? - 444.hu

Végre egy értelmes internetes kihívás – ezzel a címmel jelent meg egy rövid összefoglalás arról a kezdeményezésről, amelyhez az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon lehet csatlakozni. Elindítója Novák Zsüliet író, aki azt szeretné, ha minél többen úgy döntenének: az elkövetkező egy év során nem vásárolnak ruhát maguknak.

Tökéletlenül tökéletes

Kitartok az elég jó szülő és az elég jó család mellett. Az elég jó ott kezdődik, hogy nem hazudunk, hogy nem teszünk úgy, mintha hibátlanok volnánk. Fontos beszélni arról, hogy a felnőttek veszekszenek, hogy anya is lehet beteg, hogy lehet türelmetlen, dönthet rosszul. És kérhet bocsánatot is. 

Kiss Judit Ágnes: Nem sok károsabbat tudok elképzelni a tökéletes család eszményképénél - litera.hu

Nem tudok tökéletes lenni. Nem is akarok. Nem is kell. Felszabadítóan hat, ha eljutunk eddig. Fellélegezhetünk, miközben ezt kimondjuk.

Sem én magam nem kell, hogy a tökéletességre törekedjek, sem a körülöttem élő emberektől nem várom, hogy azok legyenek. Nem akarok úgy tenni, mintha hibátlan lennék, nem akarok ilyen hamis képet mutatni magamról. Családként sem kell tökéletesnek lennünk. A valóságban nem is léteznek tökéletes apák, anyák és gyerekek. Vannak rossz tulajdonságaink, rossz napjaink, esetleg hosszabb időn keresztül vagyunk rossz passzban. Elfogy a türelmünk, elveszítjük lelkesedésünket, rossz döntéseket hozunk, amelyeket azután megbánunk. Sajnáljuk, amikor viselkedésünkkel, szavainkkal kárt okozunk, különösen akkor, ha ez éppen azokra van hatással, akiket szeretünk. Nem mentség és nem kibúvó, de nem vagyunk tökéletesek.

Titkok és hazugságok

Aggasztó hírek érkeznek az Amazonas-medencéből, továbbra is nagy területen ég az esőerdő. Az interneten, főként a közösségi oldalakon villámgyorsan terjednek a hírek, de sok az álhír is ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy ebben az évszakban nem ritkák az erdőtüzek arrafelé, és az is igaz, hogy a nagy füst az űrből is látható.

Szándékos emberi gyújtogatás okozhatja a tüzeket az Amazonas medencében - hirado.hu

Az Amazonas-medencében nagy területen ég az esőerdő. Erdőtüzek pusztítanak a világ más részein is, ott, ahol korábban ez nagyon szokatlannak számított. Égnek az erdők Szibériában, Alaszkában, Kanada egyes részein, sőt, Grönlandon. Némelyiknek a híre azonnal eljutott hozzánk, másokról meglehetősen későn értesültünk.

Szülők (és gyermekek) örömére

A szolnoki Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület egy pályázatnak köszönhetően 2013-ban már működtetett éjszakai óvodát a városban. A program a fiatal szülők körében igen népszerűnek bizonyult, ezért az egyesület vezetősége újabb lehetőséget keresett arra vonatkozóan, hogy ismét működjön a Széchenyi városrészben éjszakai óvoda, írta a szoljon.hu.

Éjszakai óvodát nyitnak Szolnokon - sokszinuvidek.24.hu

A nyári vakáció végének közeledtével újból feltűntek azok a mosolyra késztető képek és videók, melyek arról szólnak, hogy ezt a tényt különböző módon fogadják a szülők és a gyermekek. Egyértelmű, hogy a gyerekek nem túl boldogok. Sőt, ha lehetséges lenne, inkább az egész évet otthon, esetleg rokonoknál vagy táborokban töltenék, szabadon. Ugyan, ki kívánkozna közülük vissza bármelyik intézménybe, a szabályok, kötöttségek, kötelezettségek uralta világba? A szülők persze kicsit másképp tekintenek szeptember elejére. Mert a legtöbb családnak nehézséget okozhat gyermekük felügyeletéről gondoskodni a teljes nyári szünet ideje alatt. Érthető tehát – vagy legalább részben érthető – az ő fellélegzésük is, amikor újból kézzel fogható közelségbe kerül az óvoda- és iskolakezdés. Találóak, elgondolkodtatóak tehát azok a képek, amelyek egyszerre szólnak a szülők öröméről és a gyermekek szomorúságáról.

Ilyen kocka legyél!

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a Facebook-oldalán leplezte le az augusztus 20-án kezdődő Junior Úszóvilágbajnokság kabalafiguráját, ami nem más, mint egy két lábon járó Rubik-kocka, és a Cubeman névre hallgat.

Bemutatkozik Cubeman, a budapesti junior úszó-vb kabalája - index.hu

Nem tudom, a 16-24 éves korosztályból hány olvasója van a Reposztnak? Gyanítom, nem túl sok. Pedig elsősorban számukra szeretnék most néhány időtöltési lehetőséget javasolni. A helyett, hogy ….  De mivel is töltik ők idejük jelentős részét? Sejtjük persze a választ, de nemrég olvastam is egy felmérést, amelyből nem meglepő módon az derült ki, hogy átlagosan napi 2 és fél órát töltenek a különböző közösségi oldalakon. Nyilván van, aki ennél sokkal többet, van, aki lényegesen kevesebbet. Van, aki egyetlen, kedvenc felületén lóg és olyan is akad, aki több fiókkal rendelkezik és mindegyikkel bejelentkezik ideig-óráig. És ne legyünk igazságtalanok, mindannyian láthattunk már olyan nyugdíjas korút is, aki megszállottan görnyed, akár nyaralás közben is telefonja fölé. A fiatalabbaknak azonban igazi lételeme a közösségi médián való jelenlét.

Körülölel

Levélben fordult a 777 szerkesztőségéhez Csókay András idegsebész, aki orvoscsapatával a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását végezte.

IMÁRA BUZDÍT CSÓKAY ANDRÁS – MÉG NINCSENEK TÚL A NEHEZÉN A BEAVATKOZÁSSAL - 777.blog.hu

Nem nagyon lehet cáfolni azt a kijelentést, hogy elfogult vagyok dr. Csókay András idegsebésszel. Szívesen hallgatom, olvasom a vele készült beszélgetéseket, inspirálónak tartom egész életét és azt, ahogyan annak nagy döntéseit meghozta. Igyekeztem figyelemmel kísérni azt az egészen hihetetlennek és rendkívül kockázatosnak ítélt műtéti sorozatot is, amelyben arra vállalkozott orvos csapatának tagjaival, hogy egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt szétválasszon, ezzel biztosítva számukra egy teljes élet lehetőségét.

A végső, szétválasztó beavatkozásra nemrégiben került sor Dakkában, Banglades fővárosában. A 35 főből álló magyar orvos csapat órákon keresztül állt a műtőasztal mögött, a helyi sajtó pedig természetesen a lehető legrövidebb időn belül már be is számolt arról, hogy a műtétsorozat sikeresen lezárult. Az ikrek a szétválasztó operáció után még altatásban vannak és annak ellenére sem lehet egyenlőre fellélegezni, hogy úgy tűnik, minden rendben van velük. Számtalan szövődménye lehet ugyanis egy ilyen óriási műtétnek.

Egy kézmozdulat

A huszonkét éves olimpikon úszót, Kenderesi Tamást vasárnap vették őrizetbe Dél-Koreában, miután egy nő feljelentette szexuális zaklatásért. A sportolót egy éjszakai szórakozóhelyről vitték el a rendőrök, akiket az egyik ott dolgozó nő hívott ki.

Milliós bírságra számíthat a zaklatással vádolt Kenderesi Tamás - nlc.hu

Melyet természetesen - bár felvétel készült róla –, mi nem láttunk. Nehéz így eldönteni, mi is történt pontosan. A hazai sajtót – és valószínűleg nem csak azt – azonban bejárta a hír, hogy egy magyar úszó, aki részt vett a Dél-Koreában rendezett világbajnokságon, egy ottani szórakozóhelyen rácsapott egy korai lány fenekére. A magyar sportolók csodálatos szerepléséről, sikereiről, új világcsúcsáról szóló beszámolók után hidegzuhanyként ért bennünket mindez. Mintha árnyék vetült volna oda, ahol egyébként már hozzá szoktunk a ragyogó napsütéshez.

Útra kelünk

Egyre több megdöbbentő felvétel terjed az interneten, amelyeken kis túlzással halálkaravánokként megjelölt, túlterhelt és veszélyes, főként külföldi járműszerelvényeket örökítettek meg az autósok mostanában a magyar utakon. Nyáron rengetegen útra kelnek útra, közülük sok a szabálytalankodó külföldi kamionos.

Halálkaravánok szelik át az országot a sztrádán - sonline.hu

Időről-időre napvilágot látnak olyan statisztikák, melyekből az derül ki: az országúti közlekedés az egyik legveszélyesebb. Nem légi közlekedési balesetben sérülnek és halnak meg legtöbben, hanem azok közül, akik hozzánk hasonlóan útra kelnek. Napi rendszerességgel vagy időszakosan, esetleg csak nyáron, amikor rokon látogatóba vagy nyaralásra indulnak.

Csak pénzt szánunk oda?

Tőlünk jobbra egy pólóból kifeszített limbó alatt próbál pár belga átkúszni, előttünk egy pasi csúszkál a sátrat tartó rúdon, miközben a buli DJ-je az egyik néző nyakában ül és a mikrofonba félig érthető mondatokat üvölt. Délután hat óra van, mi pedig már azon töprengünk, hogyan is keveredhettünk sörrel a kezünkben ebbe a szürreális ember- és porrengetegbe. Aztán este lesz, és rá kell jönnünk, hogy mégiscsak ez a limbózós őrület volt a napunk fénypontja, ettől már csak lejjebb van. Riport a fesztiválról, amire szerintünk ne sound rá a pénzt.

Aki sóher, az ne menjen a Balaton Soundra - index.hu

Fesztivál szezon van. Szűkebb hazámban, Somogyban, ezen a hétvégén kettőről is tudok. Az egyik valószínűleg mindenki számára ismerős: Zamárdiban zajlik a Balaton Sound fesztivál. A másik egy aprócska, szomszédos faluban, Alsóbogáton és a Bogart elnevezést kapta. A fesztivál kifejezés a latin festivus, fiesta, festa szavakból alakult ki, eredetileg ünnepi játékokat, ünnepi előadássorozatot jelentett. Az idők folyamán némileg változott az eredeti jelentés és egyre nagyobb hangsúly helyeződött a résztvevőkre. A fesztivál napjainkban egy olyan rendszeresen ismétlődő, rituális eseményekből álló tematizált ünnep, amely bemutatja a résztvevők alkotta közösség által vállalt identitást, alapértékeket és világlátást. Nemcsak a helyi közösség számára biztosítják az identitás kifejezésének és megerősítésének lehetőségét, hanem a látogatók alkotta közösség számára is hozzáférést biztosítanak ehhez.

Szerepcsere

Gyerekkora óta rettegésben élt az a fiú, akinek a húga megölte az apjukat néhány napja. A 13 éves lány kést szúrt az apja hátába. A férfi előtte még megvágta a felesége nyakát, és kis híján halálra szurkálta a fiút. A lány három életet mentett meg, azóta azonban pszichológus kezeli.

Megszólalt az apját megölő 13 éves lány bátyja - origo.hu

Az elmúlt napokban ismét többször szóba került a gyermekbántalmazás kérdése. Különböző vélemények láttak napvilágot, amelyek alá kommentek íródtak. Gyermeket bántani – neki fizikai vagy lelki sérülést okozni – soha nem igazolható, hanem elítélendő cselekedet. Meg kell akadályozni. Nincs rá elfogadható magyarázat. Csak sajnos, sokszor nem derül ki, ha bántalmaznak valakit. Akár évek telhetnek el a nélkül, hogy a bántalmazott kiszabadulhatna ebből a helyzetből. Az áldozatok sokszor titkolják, mi történt velük, mi mindennek voltak átélői és elszenvedői. Ha valaki rákérdez, akkor is inkább tagadnak, mint ahogyan tagad a környezet is. Nehéz kilépni a bántalmazó rendszerekből.

Elképzelés és valóság

A kapitány ruhástul ugrott a vízbe a fedélzetről, és erősen tempózni kezdett. Az egykori vízimentő a szemét az áldozaton tartva a fürdőző pár felé tartott, akik a lehorgonyzott hajójuk és a strand között úsztak. „Szerintem azt hiszi, hogy fuldokolsz” – mondta a férj. Fröcskölték egymást, a nő sikoltozott, de igazából csak álltak a nyakig érő vízben. „Jól vagyunk, mit csinál?” – kérdezte a nő kicsit idegesen. „Jól vagyunk!” – kiáltotta a férj, intett neki, de a kapitány erősen úszott irányukba. „Arrébb!” – kiáltotta a megdöbbent párnak, mialatt elúszott közöttük. Közvetlenül mögöttük, nem egészen három méterre a kilencéves kislányuk fuldoklott.

A vízbe fulladás nem úgy néz ki, mint egy fulladás - kepmas.hu

Nyár van. Végre – teszik hozzá sokan. Mert ehhez az évszakhoz a következő szavakat kapcsoljuk automatikusan: pihenés, szabadság, öröm, napfény, Balaton, tenger, vízben fürdőző felnőttek és gyerekek. De rögtön meg is állhatunk ennél a képnél. Hiszen olyan szavak villannak most elénk, mint: veszély, hullámok, bajba kerülés, merülés, fulladás. Bár az igazi strandszezon még csak néhány hete kezdődött, biztosak lehetünk abban, hogy hallunk majd tragédiákról is sajnos. Hirtelen lecsapó viharról, a veszélyjelzést figyelmen kívül hagyó fürdőzőkről vagy csónakban, vitorláson tartózkodókról, pár percig a vízben felügyelet nélkül hagyott gyermekekről. Mindehhez kapcsolódóan pedig a felelősség kérdéséről, az időben vagy késve érkezett segítségről, nagy megmenekülésekről és nagy veszteségekről.

Pénz, pénz, pénz

Az Egyesült Államokban népszerűek a tévéprédikátorok, akik keresztény csatornákon buzdítják a híveket adományozásra. Cserébe isteni gondviselést ígérnek.
Ezek a prédikátorok szokszor Ferrarikkal és saját magánrepülőkkel járnak, luxusházakban élnek.
A kaliforniai Larry elmesélte a BBC-nek, hogyan adta szinte minden pénzét ilyen prédikátoroknak, miközben tönkrement az élete.
Egy texasi keresztény alapítvány felvette a harcot az anyagi jólétet hirdető gyülekezetekkel szemben, hogy aztán kiderüljön: az amerikai törvények értelmében ezek az emberek szinte érinthetetlenek.

Szegényektől kunyerálnak, közben elképesztő luxusban élnek - 444.hu

Az a hír, hogy Amerikában vannak olyan tévéprédikátorok, akik arra bíztatják nézőiket, hogy adományaikat juttassák el számukra, ennek következtében pedig elképesztő luxusban élhetik életüket, csak látszólag szól Amerikáról és a pénzről. Jól lehet mindazok, akik erről olvasnak, először nem is tudnak másra gondolni. Felháborodnak és olyan jelzőket használnak, mint: döbbenetes, hihetetlen, aljas, elítélendő. Szerencse, hogy ilyesmi nálunk nem fordulhat elő, távol vagyunk mindattól, amiről itt hallunk. Valóban?

Az vagy, amit megeszel!

A WWF, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem és a Dalberg fejlesztési tanácsadó közös elemzése azt vizsgálta, hogy a természetbe kikerült műanyagokból mennyi kerül be az emberek szervezetébe. A jelentés riasztó adatokat közöl: ételeinkkel és italainkkal átlagosan nem kevesebb, mint 2000 apró műanyagdarabot fogyasztunk el minden héten. Ez havonta körülbelül 21, éves szinten pedig több mint 250 gramm műanyagot jelent.

Hetente megeszünk egy bankkártyányi műanyagot - ng.hu

Ez az egyik, a napjainkban nagyon sokszor hallható, trendi, táplálkozás tudatosságra hangsúlyt helyező mondatok közül. Figyelj oda arra, hogy mi kerül a tányérodra – vagy a poharadba! Gondosan válogasd meg, hol és mit vásárolsz! Ne felejtsd el átnézni az összetevők listáját! Hasznos tanácsok ezek, valóban. Ki-ki életmódjától, pénztárcájától függően többé-kevésbé követi is őket. Jól jövedelmező vállalkozások nőttek ki abból az igényből, hogy egyre inkább oda kell figyelnünk arra, mivel is tápláljuk magunkat.

Győz a halál?

Otthon, az ágyában feküdt Noa Pothovan, amikor az orvosok teljesítették a kívánságát. A 17 éves holland lány tántoríthatatlan volt, mindenáron meg akart halni. Az utolsó napjait azzal töltötte, hogy elbúcsúzott a szüleitől, testvérétől és a legjobb barátnőjétől, valamint mindazoktól, akik a közösségi médián, az Instagram-oldalán, a Facebookon, blogján követték nyomon az életét.

Nem volt halálos beteg a lány, de jogában állt meghalni - index.hu

Heves indulatokat váltott ki a hír, amelyben arról értesült a nagyvilág, hogy egy 17 éves holland lány depressziója és ebből következő elviselhetetlen szenvedése miatt úgy döntött, nem kíván tovább élni. Pontosabban, utolsó napjaiban, heteiben már úgy is fogalmazott: nem is él, legfeljebb lélegzik.

 

Válaszok a másik oldalról

„Ateisták: mi az az egy dolog, amit csodáltok a vallásban? Hívő emberek: mi az az egy dolog, amit csodáltok az ateizmusban?” – szólt egy izgalmas felhívás a Redditen a napokban. A válaszok pedig egészen szívbe markolók és példaértékűen békések voltak, mindkét oldalról.

„NEKIK NEM KELL LEHUNYNIUK A SZEMÜKET. ŐK A SZÍVÜKKEL HISZNEK” – HÍVŐK VS. ATEISTÁK - wmn.hu

 

A Reddit nevű közösségi oldalon – melyről, bevallom, eddig nem igen hallottam – készült egy felmérés. A felhasználókat a következő felhívással szólították meg: „Ateisták: mi az az egy dolog, amit csodáltok a vallásban? Hívő emberek: mi az az egy dolog, amit csodáltok az ateizmusban?” Nem tudom, hányan és mit válaszoltak. Azt sem, hányan érezhették úgy, pontosítani kellene a kérdésfeltevést. Milyen vallásról van itt szó és mit is értünk a hívő emberek elnevezés alatt? Vajon egyértelmű, hogy a keresztyénekre és a keresztyén hit képviselőire gondoltak?

Oldalak