Ennek még meglesz a böjtje

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. ... A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével ... a böjt a Szentírásban soha sem öncélú, hanem mindig a bűnbánat, a gyász, az Istenhez forduló kérés vagy pedig a nemzeti tragédiákra emlékezés kísérőjeként jelenik meg. ... Az Ószövetségben nincsenek a böjtre vonatkozó egységes előírások, viszont voltak külső jellemzői, mint a bűnbánó öltözék, hamu fejre szórása vagy épp a tartózkodás az ételtől, italtól. A böjt célja az ember Isten előtti megalázkodásának kifejezésre juttatása volt. Ugyanakkor a próféták hangsúlyozták, hogy a külső, fizikai böjt belső megújulást kell, hogy szolgáljon, és ennek a felebaráti szeretet cselekedeteiben is meg kell nyilvánulnia. Az Újszövetségben - Lukács evangéliuma szerint - Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába. Az ő példája nyomán az első keresztény közösségek számára is alapvető volt a böjt és az imádságos lelkület. ... "Mindennek az az üzenete, hogy a böjt és az imádság megtisztítja és felemeli a testet és a lelket, így az ember alkalmasabbá válik Isten szavának befogadására és tudja, hogyan kell helyesen cselekedni" - fogalmaztak. ...

A koronavírus meglepő hatása

A koronavírus-járvány komoly károkat okoz a kínai gazdaságnak, ám pozitív hatása is van: negyedével csökkentette az ázsiai ország üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátását egy szerdán közzétett tanulmány szerint. ... A szigorú közlekedési korlátozások és a lakóhelyelhagyási tilalom miatt számtalan gyár és üzem nem működött ebben az időszakban, aminek az lett az eredménye, hogy csökkent az energiafelhasználás, és legkevesebb 100 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az utóbbi két hétben - mutatta ki a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) tanulmánya. ... A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid-kibocsátás 36 százalékkal esett vissza Kínában az előző év azonos időszakához viszonyítva a CREA egy másik tanulmánya szerint. ... 

 A koronavírus járvány miatt negyedével csökkent Kína szén-dioxid-kibocsátása portfolio

Jó üzlet a demokrácia

... az embereket nagyrészt a tudatalatti impulzusaik irányítják. Ezt ön is könnyen beláthatja, ha arra gondol, hogy hányszor vett már meg olyasmit, amire az égvilágon semmi szüksége nem volt. A átfedés nem véletlen: a modern kori kapitalizmusra jellemző ész nélküli vásárlás alapjait pont Freud elméletei alapján fektette le a pszichológus unokaöccse. Edward Bernays bámulatos hatékonysággal manipulálta a közvéleményt, és nemcsak a kapitalizmust adta el Amerikának, hanem a ma zajló populista forradalmat is megalapozta. ... Bernays mesteri szinten űzte a propagandát, ami talán abból látszik a legjobban, hogy ő találta ki a PR-ként elhíresült "public relations" szókapcsolatot, mert tudta, hogy a propaganda szóhoz túl sok negatívum kapcsolódik már az emberek fejében.

 FREUD UNOKAÖCCSE A NAGYBÁTYJA ÖTLETEIVEL ADTA EL A KAPITALIZMUST AMERIKÁNAK index

Vasököl ... ahova köll

Hagyományőrző céllal alakult meg ismét a pártállami időket idéző Munkásőrség. A valaha hatvanezer tagot számlált szervezet közösségi oldalán a vörös csillag is látható, melyről ifj. Lomnici Zoltán közölte: ez az önkényuralmi jelkép tiltott a magyar jogban. ... Civil szervezetként alakult újjá az 1956 utáni évtizedeket idéző Munkásőrség, amely eredetileg a forradalom után az MSZMP párthadseregeként jött létre. A hagyományőrző szervezet önmeghatározása szerint eszmeiségében baloldali, munkásmozgalom-történeti hagyományok ápolására és humanitá­rius célok megvalósítására törekvő civil szervezet. ... Az emberi méltóság nem tesz különbséget fájdalom és fájdalom között, aki pedig különbséget tesz nemzetiszocialista és kommunista bűnök között, az fájdalom és fájdalom között tesz különbséget. Magyarországon tetten érhető, hogy a kommunista bűnöket bagatellizálják, ellenben a nemzetiszocialista bűnökkel. 

Biztosan nem közkívánatra, de ismét van Munkásőrség magyarnemzet.

Én, te, ő, mi, ti, ők

– Nemcsak Gyurcsányról van persze szó, folyamatosan emlékezetpolitikai árkok között lépegetünk, hol Wass Albertről, hol Szabó Ervinről vitázva.

Generációs szegénység

A gyöngyöspatai helyzet értékelése azért is nehéz, mert a viták általában a rasszizmus kérdése felé terelődnek. Az egyik tábor egyöntetűen a „cigányprobléma” bélyegét süti az ügyre és a sikertelenséget az illetők származásából vezeti le, ám a másik oldalon is vannak olyan szélsőséges vélemények, melyek szerint a kritika egyedül csak az érintettek származásának szól, nem a teljesítményüknek. L. Ritók Nóra szerint ma már eljutottunk oda, hogy nem kezelhetjük roma kérdésként a generációs szegénységet. A pedagógus szerint a lecsúszó szegények nagyon hamar generációs szegényekké válnak, és közben nagyon nehéz szétválasztani, hogy valami ennek köszönhető-e, vagy a roma származásnak. Ez a szétbogozhatatlanság teszi rasszistává azokat, akik zsigerből ítélkeznek, miközben a mélyszegénységben élő, társadalomból kirekesztettek között a romák mellett ugyanúgy találni nem roma származású embereket is.

 Néhány roma gyerek kiemelése csak ráerősít a rasszista sztereotípiákra 24.hu

Bajnok

Csodák léteznek, de nem az esetemben, a gyógyulásom esélye nulla. Bármennyire is szeretném, nem tudnak meggyógyítani, csupán az életminőségemen lehet javítani. A kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes kenusnál 2017 őszén fedeztek fel rákot az orvosok. A gyilkos kór több szervét is megtámadta, eddig összesen 38 kemoterápiás kezelésen esett át. Mára azonban beletörődött, hogy az orvosok nem tudnak segíteni rajta. Amit lehet, megteszek. Nagyon sok gyógyszert szedek. Amikor szükséges, vizsgálatra is megyek. Most már csak azt szeretném, minél szebb legyen a hátralévő időm  

Wichmann Tamás: A gyógyulásom esélye nulla 24.

Személyesen

Nyugat-angliai Shropshireben nyílt meg a világ első olyan gyógyszertára, ahol pirulák helyett verseket adnak a „pácienseknek”. A verspatika ötletét Deborah Alma brit költő találta ki, aki maga tevékenykedik „gyógyszerészként” az általa megálmodott létesítményben. ... Természetesen a verseket nem csak úgy találomra adja, nehogy valami mellékhatás miatt beüssön a gikszer. A „gyógyszerésznek” állt költő egy konzultációra hívja a „pácienseket”, ahol feltesz nekik néhány kérdést, az egész folyamat pedig hasonlít egy valódi kivizsgáláshoz. Miután ez megtörtént, Alma „terápiás” verseket ír fel a „pácienseinek”, majd gyógyulni küldi őket. ... A verspatikához tartozik egy mentőautó is az Emergency Poet. 

 Megnyílt a világ első olyan gyógyszertára, ahol pirulák helyett verseket írnak fel - a Transindex

Verspatika ez.

Ez jó. 

Jó, hogy megvalósul.

Megvalósul Segítséggel, Barátokkal. 

Barátokkal együtt irigykedem. 

Pole pozíció

Simon József egy mozgássérült helyen parkoló fekete Mercedes 35 év körüli sofőrjét udvariasan megkérdezte, hogy van-e parkolásra jogosító kártyája, és ha van, miért nem helyezi ki. A válasz az volt, hogy több is van neki, és ha akarja kihelyezi. A mozgássérült férfi ezután fotót készített a szabálytalanul ott álló autóról a telefonjával, mindeközben pedig megjelent egy asszony, aki a boltból sietett a parkoló autóhoz és a poszt szerint megfenyegette a férfit. ... a sofőr kiugrott az autóból, és „megöllek” üvöltéssel leütötte a mozgássérült férfit, majd bepattantak az autóba és sietve elmentek. 

„Megöllek!” – üvöltötte egy szabálytalan autós, majd leütötte a mozgássérült férfit a szántódi parkolóban  szeretlekmagyarorszag.

Új Év új Etika

Látványos folyamatok alakítják át az üzleti világot, ezek egyike, hogy elsöprő erővel megérkeztek az etikus, a zöld, társadalmilag felelős és hasonló nevű (SRI – Társadalom- és Környezettudatos Befektetések, ESG – Környezet, Társadalom, Felelős Vállalatirányítás) befektetések. Ilyesmik elég régóta léteztek sokféle formában, de eddig leginkább érdekes részpiacot jelentettek csak a jólelkű befektetőknek, skandináv nyugdíjalapoknak, akik hajlandóak voltak akár némi hozamról is lemondani, hogy biztosan jó ügyet szolgáljanak. 

  2020: És a cégek totál etikussá válnak index.

Mára ez több okból is megváltozni látszik. Az elmúlt pár évben rendesen felpörgött a felelős pénzek piaci részesedése, 2018-ban már bőven több mint 30 billió dollárt kezeltek ilyennek mondott módon, a 2016-os szinthez képest több mint harmadával többet. Vagy a Verizon év elején kihozott egy „zöld” kötvényt egymilliárd dollárért, a befektetők pedig teljesen megőrültek, képletesen értve egymást taposva próbáltak bevásárolni belőle. Hamar készülni is kezdtek a következő körre, ha csak ez kell a népnek.

Az örök üzenet

Feltétlenül. A karácsony a mi megromlott embervoltunk revalutációja, újraértékelése. Karácsonykor Isten rátekintett a bűn által megrontott gyermekeire, és mosolyogva megállapította, hogy teremtménye, az ember minden befektetést megér. Ezért küldte el hozzánk a legdrágábbat, Egyszülöttjét. Az előttünk járó nemzedék egyik nagy tanítója, Victor János úgy fogalmaz: „Szerény hajlék az emberi élet. Sokszor nagyon szűknek érzem. De ha arra gondolok, milyen nagy Vendég vett benne egykor szállást – mégis megilletődött örömmel lakom a falai között.” Az, hogy az Ige testté lett (Jn 1,14), új Isten- és emberértelmezést feltételez. Az ember immár nincs egyedül. Nincs éjszakája világosság nélkül, mert ama szent éjszaka olyan világosságot hozott, hogy még a megpróbáltatásaink völgyébe is bátorító fény hull alá. Isten nem akar az ember nélkül élni, ott akar lenni életünk minden pillanatában. Nincs immár börtön igazi párbeszéd nélkül, veszélyes életút hűséges kísérő nélkül. Istenünk nagy „csele”, hogy Egyszülöttjét jászolbölcsőben szendergő kisbaba, vagyis egy segítségre szoruló gyermek alakjában bízta Józsefre és Máriára. Mit lehet egy ilyen kis gyermekkel tenni? Csak azt, hogy magunkhoz öleljük, befogadjuk. Ez az üzenet ma is: ami fontos, azt Isten ránk bízza. Az ember pedig felelős azért, amit vagy akit Isten rábízott. Bárki vagyok vagy bármivé lettem, azt mindig másoknak köszönhetem. 

Alternatív karácsonyok, de a lényeg ugyanaz

Különleges megoldások karácsonyra. A kis lakás, kevés hely, utazás az ünnepek alatt, vagy akár egy karácsonyfa-döntögető cicus is lehet az oka annak, hogy valaki a fenyők helyett – vagy akár mellette – alternatív karácsonyfát állít. Elő szokták hozni a környezettudatosságot is, amire nincs kizárólagos válasz, mert szerintem minden esetben mérlegelni kell, mennyire környezetbarát a választott megoldás, de adott esetben az alternatív karácsonyfa ilyen szempontból is jó lehet.

  3+1 alternatív karácsonyfa, ami után garantáltan nem kell porszívózni anapfenyillata

Semmi lényegest

Egyre inkább ködbe vész a párizsi klímaegyezményben kitűzött másfél-két Celsius-fokos globális felmelegedés az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) hétfői jelentése szerint, amely azt vizsgálta, mekkora az olló a valós szén-dioxid-kibocsátás és a beütemezett emissziós célok között. Röviden: egyre nagyobb. A légköri szén-dioxid mennyisége évről évre rekordot dönt, az ENSZ meteorológiai világszervezete (WMO) éppen tegnap hozta nyilvánosságra, hogy 2018-ban is. A kormányoknak ötszörösére kell növelniük kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseiket, ha teljesíteni akarják a mind irreálisabbnak tűnő 1,5 fokos célt. A szakadék (ez már nem is olló) olyan nagy, hogy még ha az egyes országok be is tartják  jelenlegi ígéreteket, akkor is kétszer ekkora lesz a felmelegedés az évszázad végéig – olvasható az Emissions Gap Report 2019 című jelentésben. 

ELBUKTUK A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI HARCOT qubit

IQ a mindenható

"Miron Zuckerman, a Rochesteri Egyetem pszichológusa és munkatársai néhány évvel ezelőtt közöltek egy áttekintő tanulmányt több mint 60, a vallásos hit és az intelligencia összefüggését vizsgáló kutatás adatainak összegzéséből. Az eredmény szerint negatív összefüggés van a vallásosság és az intelligenciateszteken elért eredmény között. ... MAGYARUL A VALLÁSOS EMBEREKNEK ÁTLAGOSAN ALACSONYABB AZ INTELLIGENCIAHÁNYADOSUK, MINT AZ ATEISTÁKÉ. ... A kutatás eredményein – csodák csodája – voltak, akik felháborodtak, ezért most megismételték a vizsgálatot, az azóta született újabb felmérések eredményeivel kiegészítve. Zuckerman szerint nem az volt az elsődleges célja ezzel, hogy kimutassa, a vallásosak butábbak, hanem az érdekelte, hogy miközben a vallásosság a teljes bolygón elterjedt, és minden nép hagyományaiban fontos szerepet játszik, miért döntenek mégis egyes emberek úgy, hogy nem hisznek Istenben." 

A vallásosak IQ-ja alacsonyabb, mint az ateistáké index.hu/techtud

Csillagok nélkül? Lassan szokjunk hozzá!

November 11-én a floridai Cape Canaveralból felszállt a SpaceX újrafelhasználható rakétája, amely egyszerre 60 műholdat vitt fel az űrbe. Ez volt a második forduló Elon Musk Starlink-programjához. A milliárdos vállalkozó azt tervezi, hogy több tízezer műholddal biztosítja az internet-szolgáltatást az egész Földön. ... Októberben Musk cége azt kezdeményezte, hogy a már jóváhagyott 12 ezren felül további 30 ezer műholdat küldhessenek fel alacsony Föld körüli pályára. Ha ezt engedélyezik, akkor egyedül a Starlinknek nyolcszor annyi műholdja lesz, mint amennyi jelenleg az űrben kering. ... Hasonló hálózat kiakalítására készül az Amazon, a kanadai Telesat és a brit OneWeb is. ... A csillagászok aggódnak, hogy égbolt emiatt már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. ... Már a májusban fellőtt első Starlink-műholdak is meglepték rendkívüli ragyogásukkal a csillagászokat. 

Véres olaj

 24 éve végezték ki Ken-Sawo Wiva nigériai írót, valamint kilenc ogoni törzsbeli társát, akik a Shell olajkitermelése ellen tiltakoztak, mert az elszennyezte földjüket a Niger-deltában. A holland-brit multinacionális olajvállalat továbbra is élvezi a büntetlenséget.... Egy az Amnesty International által két éve kiadott tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy a Shell aktív szerepet vállalt az ogoni tiltakozók brutális elhallgattatásában a 90-es években. Az Amnesty szorgalmazta, hogy induljon bűnügyi eljárás a Shell ellen Hollandiában és az Egyesült Királyságban, annak fényében, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy az óriáscég bűnrészes gyilkosság, nemi erőszak és kínzás elkövetésében. ... Hosszú távon nemzetközi szinten kell megoldást találni arra, hogy felszámoljuk végre a nemzetekfeletti óriáscégek büntetlenségét. 

Azt hittük olaj, de vér volt mtvsz.

"...könyörgöm, Isten meg mese?..."

Az arcfelismerő kamerarendszerek állítólag csak a jéghegy csúcsát jelentik, koncepcionális szinten sokkal ijesztőbb elképzelések is léteznek. 

Ezer módon leselkedhet utánunk a mesterséges intelligencia bitport.

szegény

A szegénységgel kapcsolatos torz képek ma is ugyanúgy vannak jelen a fejekben, mint a szockóban. Talán azért, mert akkor is igyekeztek eltitkolni. És ma is. Nem véletlenül: ha egy társadalom majdnem fele egy demokratikus berendezkedésű országban szegény, az nem az emberek kudarca, az nem az egyén élhetetlensége miatt van így. ... Az emberek a szegénységhez vagy meghökkentően romantikus képeket társítanak – szegénységben, de tisztességben és boldogságban élni, illetve a szegénynek maradni, de keményen megdolgozni minden fillérért, mert ez az egyetlen dicső dolog – vagy a tévében mutogatott mélyszegénységgel azonosítják a szegénységet, és mesterségesen távol tartják maguktól, vagy azt hazudják maguknak, ezek kirívó esetek. És sokan vannak azok, akik hibáztatják a szegényeket.   

A szegénység nem csak Borsodban van – ott utazik melletted a négyes-hatoson  nlc.

A Kép

A per során pedig végig megkérdőjelezhetetlen volt Nagy Imre emberi tisztessége. 

 „A per alatt tisztessége megkérdőjelezhetetlen volt” www.valaszonline.

Nagy Imre alakja és ügye éppen azért érdekes, mert a rendszerváltás idején olyan erős  súlyponti karakter, hogy lényegében a saját történelmi szerepének kellő mélységben történő vizsgálatát is lehetetlenné tette. Gondoljon az újratemetésére, az sem egyszerűen csak Nagy Imre személyének szólt. A társadalom széles rétegei számára euforikus élmény volt, lehetőség arra, hogy kifejezésre juttassa a rendszerrel szembeni eltérő véleményét, vagy éppen rendszerellenességét. Miközben a kivégzett miniszterelnök újratemetésével a hatalom célja, hogy szalonképessé tegye és felvállalja a Kádárék által szigorúan tiltott irányvonalat. 

Állatságok

A társadalmunk egy perverz, zoofil és egyben önpusztító ideológia rabja. Pedig az emberi faj addig fog fennmaradni, amíg képes „leigázni a természetet.” 

 Balavány: Embergyűlölő állatbarátok hvg

"Ha valaki úgy gondolja, hogy az emberiségnek bűnként róható fel a létezése, hát szálljon ki. De ne úgy, mint az álkivonult, szánalmas hippik, akik tisztást irtanak a kunyhóiknak az erdőben, majd kínai gyártósoron készült, műanyagházas  high-tech készülékekkel dokumentálják, hogy milyen jó megszabadulni a civilizációs vívmányainktól. Ha gyűlölöd a civilizációt, tényleg hagyd itt, szabad az út a vadonba! Majd az állatok befogadnak. Vagy megesznek, lamentálás nélkül. És az utóbbi jóval sanszosabb."

Oldalak