Tejnek látszó közenincs tej

Sokan nem tudják, hogy nem létező fogalom a zab-, a szója-, a mandulatej, mint ahogyan tej nélküli sajt, illetve tejföl sem létezik. ... Néhány ország, így például az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország be is tiltotta a „tej” név használatát a növényi eredetű italok esetén. 

Sajtízű sajt magyarnemzet.hu

"...növényi termékek nem hozhatók uniós forgalomba, a „tej”, „tejszín”, „vaj”, „sajt” vagy „joghurt” elnevezéseket a jog az állati eredetű termékek számára tartja fenn, vagyis zab, szója, mandula vagy rizs, illetve víz, cukor, növényi zsírok és olaj felhasználásával nem készülhet igazi tej, sajt, tejföl vagy joghurt. ... A valódi tej- és tejtermékek, illetve a növényi alapú készítmények tápértéke jelentősen eltér egymástól."


Biztos a tejes lobbi kavarja, meg az állattartók. Nem engedik az érzékeny lelkű helyettesítő italokat fogyasztókat a "tej" fogyasztásának illúziójában meghagyni. Merthogy nem tejet isznak, hanem valamilyen pótlékot. De az nem tej. Nem nevezhető annak. De egyébként vannak, akik csak ilyen italt ihatnak egészségügyi okokból. De ebben az esetben teljesen mindegy hogy hívják, akkor is csak azt ihatja. De akkor miért is kellene tejnek nevezni? 

Rockerteológia

Két jól ismert keresztény influenszer jelentette be mostanában, hogy elhagyta keresztény hitét. ... „Rendben, kimondom. Mert ez túl fontos ahhoz, hogy magamban tartsam. Mi történik a kereszténységben? Egyre több szókimondó vezető vagy influenszer szakad le, akik valaha a vallás »arcai« voltak.” ... „Veszélyes helyzetben vagyunk, amikor az egyház 20 éves dicsőítésvezetőket tekint a mi igazságunk forrásának” – magyarázza Cooper. „Jelenleg olyan egyházi kultúránk van, amely inkább a modern dicsőítő énekek énekléséből tanulja meg, hogy ki Isten, mint Isten szavának tanításából.” ... „Itt az ideje, hogy az egyház újra felfedezze Isten Igéjének elsőbbségét. És hogy értékelje Isten Igéjének tanítását. Többre kell értékelnünk az igazságot az érzéseinknél. Igazság az érzelmek felett. Amit most látunk, az annak az eredménye, hogy az egyház influenszereket emelt fel, akik nem az igazságot teszik az első helyre, és akik egy olyan generációt vezetnek, akik szintén nem hisznek az igazság felsőbbségében” – érvel. „És most ezek a hittagadó vezetők még mindig büszkén állnak az élen és határozottan terelik az embereket EGYRE MESSZEBB az igazságtól.”  

Kapkodás

Egy 18 éves kanadai egyetemista, Emma Lim hétfőn Ottawában megfogadta, hogy egészen addig nem vállal gyermeket, amíg a politikusok nem veszik komolyan a klímakatasztrófát - írja az Insider. Kim ezen kívül útjára indított egy mozgalmat is: azt kéri a kortársaitól, hogy csatlakozzanak a fogadalmához és használják a #NoFutureNoChildren hashtaget, ami magyarul nagyjából annyit tesz: #NINCSJÖVŐNINCSENEKGYEREKEK  ... Amióta az eszemet tudom, szeretnék anya lenni. De nem fogok gyermeket vállalni egy olyan világban, ahol a gyermekeim nem lehetnek biztonságban.

 Nem szül, amíg a politikusok nem veszik komolyan a klímakatasztrófát index

Az élettől idegen

Gyilkos autonóm robotok fejlesztése elleni aggodalmának adott hangot a Google egykori dolgozója, aki korábban katonai projektekben is szerepet vállalt. Laura Nolan négy évig volt a keresőcég mérnöke, ez idő alatt részt vett 2017-ben az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával közösen futtatott Project Maven nevű kezdeményezésben is. A programon belül a keresőóriás olyan gépi tanulásos rendszeren dolgozott együtt a minisztériummal, aminek segítségével meghatározható lett volna különböző objektumok, személyek elhelyezkedése a katonai drónok felvételein. ... „Ugyan engem közvetlenül nem vontak be a videoelemző fejlesztésébe, hamar felismertem, hogy ettől függetlenül egy gyilkos folyamat része vagyok, ami által még több embert vehetnek célba és ölhetnek meg amerikai erők olyan helyeken, mint mondjuk Afganisztán” – mondta el a The Guardiannak. 

 Tömegmészárlásoktól tart a Google egykori mérnöke 24.hu

A mesterséges intelligencia már a spájzban van

A MI és a mi címmel rendezett országos konferenciasorozatot a Református Pedagógiai Intézet. Az előadások és műhelyek fókuszában a mesterséges intelligencia (MI) kihívásai álltak, de sokan a témát kitágítva a digitális oktatással és az álhírek világával is foglalkoztak. A budapesti alkalmon többek között Mérő László matematikus és pszichológus, valamint Németh Balázs mérnök és református lelkész beszélt arról, hogy mi is az a mesterséges intelligencia, hol húzódhatnak a határai, és milyen kérdéseket vethet fel a használata. 

 Az ember vagy a gép hibája? www.parokia

Noah Ház

Ha önfenntartó, ökológiai lábnyom nélküli életet élnénk, nincs túl könnyű dolgunk. Egy megújuló energiákat használó, közművektől független ház elérhetetlennek tűnhet, pedig létezik egy magyar tervező, aki már megálmodta a sorozatgyártásra is alkalmas, megfizethető ökoházat. A Noah House a magyar Blaskovich Ákos találmánya, aki a Csendes-óceánon hajózva találta ki, hogy miből áll majd ez az önfenntartó ház. A kis hajón napelem termerte és akku tárolta az áramot, az ivóvizet a tengervízből nyerte és mindene megvolt, segítség nélkül is. És miért ne működhetne ez a szárazföldön is? Így jött létre a Noah House, ami a közművektől függetlenül felállítható bárhol, mivel maga termeli az elektromos energiát és biztosítja a vizet is. A talajcsavarokon álló ház szétszedhető és elköltöztethető. A ház hőszigetelése kiemelkedő, ráadásul a speciális szigetelőanyag nyáron magába szívja, télen kiadja a nevességet, így megelőzi a penészesedést is. 

Miért vagyok (keresztyén)?

Magunknak is feltettük a kérdést: vajon mi miért vagyunk keresztények? A kérdésre a 777 csapatának 7 tagja válaszol! Miért vagyok keresztény?

 MIÉRT VAGYUNK KERESZTÉNYEK? – A 777 SZERKESZTŐINEK VÁLASZAI 777

Az emberi üzemmód tragikus

mennyire cool lett a klímaválság miatt aggódni. Hemzsegtek az angol nyelvű közhelyek, lelkes és jóhiszemű tinédzserek főszerepben, táblák a közelgő klímakatasztrófáról, slampoetryk, s persze volt néhány utalás a túlzott szén-dioxid-kibocsátásra is. Az mondjuk rögtön feltűnt: hiányoznak az olyan konkrét követelések, hogy például vessenek ki kőkemény adókat luxusutazásokra, széntüzelésre, vagy emeljék sokszorosára a széndioxid-kvóták árfolyamát.

 Schiffer András: Lássuk át a rendszert! magyarhang.

Szeretnék élni...

2020-tól kezdve mesterséges holdak ezrei olyan elektromágneses hullámokkal fogják elárasztani az egész világot, amelyek súlyos egészségkárosító – többek között rákkeltő – hatása bizonyított. Hogy miért van erre szükség? Növelni fogják a vezeték nélküli mobilhálózatok adatátviteli képességét. Hogy ez kinek jó? E nélkül a digitalizáció, vagyis a mesterséges intelligencia nem tudná átvenni az irányítást az ipar, a közlekedés és általában az emberi gondolkodás felett. Hogy miért kellene átvennie? Hát a versenyképesség érdekében. Hogy mi az a versenyképesség? Egy üzleti vállalkozás képessége arra, hogy több jövedelmet termeljen, és kevesebb embert foglalkoztasson, mint vetélytársai. 

 És ha a jéghegy túl közel van?   magyarhang.org/publicisztika

Kinek a gyerekét?

pedagógusok küldtek be magukról fotókat, amelyeken megmutatják, mennyi a nettó bérük, és az is látható, ki, hány évnyi tanulás és gyakorlat után viheti haza ezt az összeget. ... Tulajdonképpen csak azt szeretném, hogy ne legyen szégyen tanárnak lenni, ne nézzenek hülyének azért, mert itt tanítok Magyarországon ahelyett, hogy elmennék külföldre dolgozni.

 Csak azt szeretném, hogy ne legyen szégyen tanárnak lenni 24.

"Ha valakinek szíve vágya, hogy gyerekekkel foglalkozzon, tanítsa őket, akkor tehesse azt úgy, hogy nem érzi magát megalázottnak, mellékesnek és alsóbbrendűnek  ...

Természet vagy szabadság?

Tőlünk nyugatra a Pride lélektani nehézsége paradox módon már nem a társadalom ellenállása, hanem a hatalom szövetsége. Az LMBTQ-ideológia mainstreammé vált. A kormányok, intézmények, médiumok és vállalatok a közösségi platformokkal versengve jelzik hangos támogatásukat. A Pride hónapja olyan vallási ünnep lett (annak minden giccsével, kegytárgyával és fogyasztói kacatjával együtt), amit jelentőségében leginkább a zsidó pészachhoz vagy a keresztény ádventhez hasonlíthatnánk. ... azokat az időket sírják vissza, amikor a Pride még nem a hatalom ünnepe volt,... Ma már a tömegek kötelességszerűen emelik magasba a zászlót és szajkózzák a forradalom jelszavait...

 Mi áll az LMBTQ-ideológia győzelme mögött? (1) divinity.szabadosadam

A természet nagyon konzervatív

A nagy nyugati kereskedelmi cégek indították el, mert kevés volt a fogyasztó. És mivel a fiatalok fogyasztanak legtöbbet, a cégek – a nekik engedelmes média segítségével – beetették a negyvenes, ötvenes férfiakat, hogy vásároljanak olyan dolgokat, vegyenek részt olyan élményekben, amelyek a húszévesekre jellemzők. Ezzel sikerült is újabb tömegeket visszakapcsolni a fogyasztásba. Zseniális ötlet volt, és mennyi áldozatot szedett! A reklámokkal nem csupán termékeket, hanem élményeket, érzéseket akarnak eladni. Azt hirdetik, ezzel valóra válthatjuk legszebb álmainkat is. A nyugati neoliberalizmus szerint a személyiség szabadsága határtalan, a lehetőségek végtelenek, és minden sarkon csoda vár. Ezzel szemben a természet nagyon konzervatív, mert nincs alternatíva: megöregszünk és meghalunk. Hiába erőltetjük az egyenlősdit, valójában nem vagyunk azok, hiszen például szépek és fiatalok sem vagyunk egyformán. A vágyálom és a valóság ütközése súlyos konfliktusokhoz vezet a fogyasztói társadalomban. A kapcsolatok is üzletté válhatnak. Annak, akinek pénze van, persze könnyebb, mivel a pénz képességeket pótló eszköz. Akárcsak a hatalom és az extremitás, mint például a hírnév. Egy olyan sztárművész, mint mondjuk Picasso, bármikor járhatott 18 éves nővel, ha akart. Egy vállalati könyvelő azonban sem extremitásban, sem életstílusban nem tudja megadni azt a fiatal nőknek, amit elvárnának tőle, és amivel áthidalhatná a korkülönbséget.

AutoMáté

Érintős bankkártyával használható virtuális perselyt állítottak fel a jezsuiták budapesti templomában – közölte a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya. Mint írták, a „hagyományos, pénzcsörgetős adakozás alternatívájaként” tudomásuk szerint elsőként a jezsuiták pesti Jézus Szíve-templomában állítottak üzembe érintős bankkártyával használható perselyterminált. A virtuális perselyt, amely július elejétől használható, a templomigazgató, Horváth Árpád jezsuita szerzetes AutoMáténak keresztelte el, a vámszedőből apostollá lett Lévi-Máté után. 

 Bankkártyás perselyt állítottak fel egy budapesti templomban 24.

"Az első két hétvégén másfélszázan éltek a lehetőséggel, és az 500, 1000, 3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendtek.

Nagyvilági abszurd

Karla Marie, brit forgatókönyvíró kritizálta a Twitteren az HBO új minisorozatát, a Csernobilt. Az IMDb-n a legjobb sorozatok listáján az első pozícióig kapaszkodó sorozatot azért nehezményezte Marie, mert nem foglalkoztattak a produkcióban PoC (People of Color) színészeket. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért is kéne fekete színészeknek szerepelni a sorozatban, hiszen Kelet-Európában a nyolcvanas évek derekán viszonylag kevesen lehettek az érintettek között, azonban az érvelés szerint bizonyos karakterek “bőrszín-cseréje” mindössze annyiban sértette volna a történet hitelességét, mint az orosz és ukrán nyelvek módosítása angolra.

 Kiverte a biztosítékot a Csernobil, amiért nem foglalkoztattak fekete színészeket  filmtekercs.hu

Kis vidéki abszurd

Úgy tűnik, hogy az egykori tyúkperek a modern korban is visszaköszönhetnek. Egy délkelet-franciaországi település lakói panaszkodnak, hogy a hajnali kakaskukorékolás, valamint a tehenek bőgése és kolompja zavarja a nyugalmukat. ... Mielőtt azonban a lakók bíróságra vitték volna az ügyet, a település polgármestere hivatalosan kezdeményezte, hogy a helyi harangszót az állattartás zajaival együtt nyilvánítsák a kulturális örökség részének

 Betiltható a kakaskukorékolás és a tehénbőgés? agroinform.

„Együnk és igyunk, mert holnap úgyis meghalunk!"

Elképesztően sok felesleges ruhát vásárolunk. ... Természetesen az, hogy a ruhák gyártási költsége még a filléresnél is filléresebb, ami komoly emberi és ökológiai áldozatokkal jár. A divatipar munkaerővel kapcsolatos rémtettei (éhbérért, rémes körülmények között dolgoztatás a fejlődő orsz ágokban) széles körben ismertek, de talán kevesebben tudják, hogy a mindennapi viselnivalót szállító ágazat A VILÁG MÁSODIK LEGSZENNYEZŐBB IPARÁGA KÖZVETLENÜL AZ OLAJSZEKTOR UTÁN. 

Divatosan rohanunk a katasztrófába index.

Vagy-vagy

Nem használhatnák a „terrorista” jelzőt a jövőben a BBC tudósítói, amikor terrortámadásokról számolnak be, helyette más módon kell majd körülírniuk a merényleteket – értesült a Daily Mail hírportál... A Daily Mail szerint a döntés jelentős ellenállást váltott ki a BBC tudósítói körében. Egy névtelenül nyilatkozó újságíró szerint az a filozófia áll a tervezett tilalom mögött, hogy „aki az egyik ember szerint terrorista, az a másik ember számára szabadságharcos.” A BBC tehát ahelyett, hogy az egyes támadások jellemzői alapján mérlegelné a „terrorista” jelző indokoltságát és ezzel azt kockáztatná, hogy esetleg részrehajlónak tűnjön, a betiltással inkább az egész problémát kikerüli. 

Nem lehet többé terroristának nevezni a terroristákat a BBC-nél precedens.mandiner.

A vegyi anyag és a baktérium nem válogat

A glifozátot a hetvenes években az egyik legzöldebb gyomirtószerként engedélyezték, mondván, gyorsan, húsz perc alatt lebomlik, és az az útvonal, amelyen a hatását kifejti, nincs meg az állatok és az emberek szervezetében, tehát nem veszélyes rájuk. Csakhogy a méréseket nem vizes közegben végezték, márpedig a glifozát jól oldódik vízben. Ha egy területre kiszórják, az esővel bekerül a talajvízbe, onnan a folyókba, tavakba, tengerbe, csapvízbe. Mindenhová. Az utóbbi tíz évben az is kiderült, hogy bekerülve az emberi szervezetbe, felborítja az elsősorban a bélrendszerben élő mikroorganizmusok egyensúlyát, úgy, hogy a minket segítőket üti ki nagyobb arányban. A bélbaktériumok egyensúlyának felbomlása az alapja szinte minden gyulladásos és autoimmun betegségnek. 

Ami nem táplál, csak etet… – Közeli Dr. Bardócz Zsuzsanna

Elektromos autó környezetvédelmi illúziója

Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint. 

Kijózanító jelentés készült az elektromos autókról napi   

A tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívják fel a figyelmet. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. A forgalomban lévő elektromos autókat pedig a rendelkezésre álló energiamix alapján termelt árammal töltik fel.

Óvó óvónők

Tipikus történet Rékáé, akit Északkelet-Magyarországról csábított el egy autógyártó cég az ország nyugati felébe dolgozni, pontosan háromszoros bérért, plusz cafetéria. Réka ráadásul fejlesztőpedagógus is, ezért legszívesebben lasszóval fogná be minden oktatási intézmény, de még így sem éri meg neki a szakmájában maradni. Pár évig győzött a hivatástudata, a pedagógia és a gyerekek iránti szeretete, de mostanra eljutott oda, hogy a saját érdekeit is néznie kell. Egy évtizede még azt gondolta, önző dolog lenne szakmát váltani, mára elengedte ezt az érzést.

  Távozó óvónők, csoportösszevonások – siralmas a helyzet az óvodákban nlc

Éva, aki két óvódás édesanyja, döbbenten értesült két hete kedd délután, hogy a középső csoportban egyik napról a másikra felmondott az egyik óvónő és a dadus is. Felmondási idejük négy hét lett volna, de olyan állásajánlatot kaptak, hogy egyáltalán nem érdekelte őket az, ha nem közös megegyezéssel távoznak a munkahelyükről, így másnap már be sem mentek dolgozni. Majdnem kétszer annyit ajánlottak nekik Nyíregyházán, ezért már megéri váltani – még csak haragudni sem lehet rájuk.

Oldalak