Tartós tankönyv

Már idén szeptembertől eltörölhetik a harmadik–negyedik osztályosok számára kötelező tartós tankönyveket is, ... idén februárban hivatalosan is kivezették az intézkedést az első és második évfolyamokról. Ekkor a tárca azzal az indokkal hátrált ki a tartós tankönyvek mögül, hogy „életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása”.

 Tartós tankönyv nélkül az alsósok mno

Csalá(r)d

A család mint tipikus együttélési forma minden krízistünettel együtt is hallatlan stabilitásnak örvend. Harminc évvel ezelőtt Peter L. Berger és felesége átfogó kutatást végzett a családdal kapcsolatos amerikai folyamatokról. A családot fenyegető tendenciák szabatos ismertetését követően mégis arra az álláspontra jutottak, miszerint "a család marad az egyetlen társadalmi intézmény, amelyben a gyermek képes elsajátítani a társadalomban való orientációs képességet és azt az erkölcsi alapállást, amely ehhez szükséges. Ezeket ugyanis sem az iskola, sem az egyházak nem képesek olyan mértékben és olyan hatékonysággal átadni a gyermekeknek, mint amire szükség van." Véleményük szerint tehát, bár a polgári családmodell jelentős változásokon ment át, és a családmodellekkel kapcsolatos kultúrharc folyik tovább, a társadalom jelentős többsége olyasféle modellt tekint „normálisnak”, ami az egykori polgári család modelljére emlékeztet. Hasonló álláspontot képvisel harminc esztendővel későbben írt monográfiájában Somlai Péter is: „a család továbbra is nagyon erős intézmény, amely változatlanul az értékskálák csúcsán áll. És ma sem csak a devianciák és emberi tragédiák forrása, hanem az önfeláldozásé és a meghitt emberi kapcsolatoké is.” 

22 évente sötétség

Olvasott mostanában kommenteket Facebookon, YouTube-on, bármilyen blog hozzászólásai között? Sőt, legyünk még általánosabbak: körülnézett mostanában az interneten? Elkeserítő, ami ott zajlik, ugye? Agresszió, személyeskedés, kurvaanyázás, egymás minél durvább megalázása; az értelmes párbeszédnek alig-alig maradt nyoma. A Pew Research óriási felmérésében több mint 1500 szakértőt kérdezett meg arról, hogyan látják az internet jövőjét: pszichológusokat, jövőkutatókat, kommunikációs specialistákat, egyetemi professzorokat, közösségimédia-elemzőket, vezető online cégek stratégáit, állami intézmények szakembereit a világ minden részéről. Az eredményeket részletező tanulmányból (PDF) az derül ki, hogy a világ legokosabb emberei szerint az internetnek lőttek. A szakértők 81 százalékának volt az a véleménye, hogy a következő évtizedben a helyzet nem fog javulni, és valószínű, hogy az online jövőt még a mostaninál is erősebben fogják dominálni a negatív érzelmek és aktivitások. A trollok győztek.

 Az internetet elvesztettük, a trollok győztek index

Még egyszer az ügynökségről

„Nem lehet úgy beszélni az egyházi személyiségek érintettségéről, hogy ne azzal kezdjük: a rendszer valódi korifeusai, tehát akik valóban az egészet működtették, és akik az egyházi személyeket beszervezték és beszámoltatták, azok sok esetben demokratikus legitimációval ma is a magyar közélet részei” – nyilatkozta korábban Prőhle Gergely a hvg.hu-nak adott interjújában. Megszólalóink egyik része szerint nem lehet addig felelősségre vonni az egyházak beszervezett ügynökeit, ameddig az egykori ügynökhálózatok tényleges mozgatóinak nevét nem hozzák nyilvánosságra. Mások szerint mindez nem jelenthet kibúvót az alól, hogy a közelmúlt szálait, amelyek máig hatással vannak az egyházakra és a közéletre, ne próbálják meg kibogozni.    Egy neve elhallgatását kérő, gyakorló ortodox lelkész szerint „nem illő a túszokat kutatni addig, ameddig a túszejtőket nem vonjuk felelősségre”. 

Ügynökök az egyházak élén: tettesek vagy áldozatok? hvg

Keresztyén egy nem keresztyén világban

Megállok a zebránál, s látom, hogy a szemközti oldalon áll egy édesapa a kislányával. Megállnak ők is, de valahányszor az emberek mellettük elindulnak, hogy gyorsan, két autó között, átrobogjanak a piroson, a kislány is mindig önkéntelenül elindulna. Nem vagyok álszent: általában én is átszaladok, sőt, néha észre sem veszem, hogy lámpa van, de ilyen helyzetekben azért nem tudok nem megállni. Látom, hogy a kislány elindul, az apuka ilyenkor jobban megszorítja a  kezét, suttog valamit a fülébe, rámutat a jelzőlámpára. Mire a lámpa zöldre vált, már csak mi állunk ott: én az egyik oldalon, ők a másikon. Mindenki rég elsietett, sőt talán már meg is érkezett.

 Keresztény vagyok egy nagyon nem keresztyén világban kriszteso

Ballagási ajándék, mint a lélek tükre

Mintegy 20 középiskolában kérik arra a végzősök a családjaikat, ismerőseiket, hogy virág helyett jótékony célra fordítsák a nekik szánt pénzt. (...) Mint írtuk az Eötvös József Gimnázium egyik végzős diákja Facebook-bejegyzésben azt írta, osztálytársaival úgy döntöttek, hogy a ballagásuk alkalmából fogyatékos fiatalokon segítenek. Azt kérik minden rokonuktól, ismerősüktől, hogy a ballagási virágra szánt összeget vagy egy részét inkább jótékony célra fordítsák, segítsék a KézenFogva Alapítvány munkásságát. 

Több gimi is csatlakozott a menő ballagási ajándékozáshoz hvg

Fejlövés

Szaúd-Arábiának adták az ENSZ Emberjogi Bizottságának elnöki posztját. A vahabita vezetés otthon keresztre feszítéssel és fejlevágással bünteti az emberi jogok betartását követelő aktivistákat.Óriási felháborodást és ellenreakciót váltott ki az ENSZ közgyűlésén, amikor Szaúd-Arábiának ítélték meg az Emberjogi Bizottság vezetését. Az Egyesült Államok üdvözölte a döntést, és biztosította szövetségesét, Szaúd-Arábiát, hogy továbbiakban is szoros együttműködésre számíthat Washington részéről.

 Keresztre feszítős, fejlevágós országot tettek az ENSZ Emberjogi Bizottság élére orientalista

Megválasztani Szaúd-Arábiát, hogy védelmezzék a női jogokat olyan, mintha megválasztanánk egy piromán gyújtogatót a tűzoltóság parancsnokának– mondta a UN Watch igazgatója Hillel Neuer.

Lelki állapotaink

Esernyőjével ugrott ki egy tizedik emeleti lakásból egy kisfiú a kínai Suzhou városában. A kisfiú azt gondolta, hogy az esernyő úgy működik majd, mint egy ejtőernyő. A gyerek korábban egy rajzfilmben látta ezt a mutatványt. 

 Kinyitott esernyővel ugrott ki a tizedikről a kisfiú - ezt látta a mesében faktor.hu

A B-vitaminokat komplexnek is nevezzük, hiszen ezek az anyagok sosem önmagukban, hanem mindig közösen fordulnak elő az egyes élelmiszerekben. Tehát nem egy B-vitaminról, hanem többről beszélhetünk. Mivel a B-vitaminok egymással együttműködve, közösen fejtik ki a hatásukat, így semmit sem érünk el azzal, ha pusztán egyfajta B-vitamint szedünk. Nagyszerű csapatjátékosok, egyenként, önállóan sokkal kevésbé képesek kifejteni a hatásukat. ... Együtt még a felszívódásuk is jobb, mint külön-külön. Később még lesz szó arról, hogyan is hatnak egymásra ezek az anyagok, melyik B-vitamin melyik másik hatását erősíti. b-vitamin.hu


 

Kis közéleti anzix.

Sötét idők

Kirche und Religion spielen im Leben der Jugend in Europa laut einer Umfrage kaum noch eine Rolle. 85 Prozent der jungen Erwachsenen sagten, dass sie ohne Glauben an Gott glücklich sein können. 86 betonten, kein oder sehr wenig Vertrauen in religiöse Institutionen zu haben. Dies geht aus der am Mittwoch in Mainz veröffentlichten Jugendstudie „Generation What?“ hervor, für die die Antworten von rund 200.000 jungen Menschen zwischen 18 und 34 Jahren aus zehn europäischen Staaten ausgewertet wurden. 

Junge Europäer brauchen keine Religion faz.net

Az egyház és a vallás alig játszanak szerepet a fiatalok életében Európában egy körkérdés szerint. A fiatal felnőttek 85 százalék mondta, hogy Istenbe vetett hit nélkül is lehet boldog. 86 százaléka ezt hangsúlyozta, hogy nem vagy csak kicsit bízik a vallási intézményekben (Egyházban). Ezt szerdán Mainz-ban tette közzé a Jugendstudie „Generation What?“, tíz európai országból 200.000, 18 és 34 év közötti fiatal ember válaszát értékelték. 

Miért nem viszitek templomba a gyermekeiteket?

Egy a talibánok által elfogott misszionáriust hetekig kínoztak fogva tartói, ám a férfi minden szenvedés ellenére csak annyit mondott, hogy megbocsájt, és imádkozik kínzóiért. A csoda pedig megtörtént, kínzója könnyek között tért meg. És valahogy az egész pakisztáni keresztény gyülekezetre ez a hozzáállás a jellemző: minden félelem, fenyegetés és erőszak ellenére büszkék hitükre, templomaik telve vannak, a gyermekeket születésüktől fogva a gyülekezetekbe szoktatják. És bár hozzánk képest mérhetetlenül szerény és nehéz körülmények között élnek, mégis alapvetően boldogok, hálásak és derűsek.

Egy pakisztáni keresztény nő üzenete az európai keresztényekhez kotoszo.blog

"Ezzel ellentétben itt Európában, ahol viszonylagos jólétben és békében élünk, valamiféle szomorúság és levertség ül ki az arcokra, gyönyörű templomaink konganak az ürességtől, vagy ha látogatja is gyülekezet, a tagok inkább idősek, gyermek pedig elvétve akad egy-egy istentiszteleten, misén. Miért nem viszitek templomba a gyermekeiteket?"

Utolsó kalandjaink

A környezetszennyezés mára már túlnőtte a bolygónkat: nem csak a vizeinket, a talajt és a levegőnket árasztjuk el szeméttel, hanem a körülöttünk levő űrt is. A rendkívül gyorsan mozgó, egészen apró műhold- és rakéta darabkák nem csak az űriparnak és a hadászatnak jelentenek fejtörést, hanem az egyszerű hétköznapi embernek is. Lassan ugyanis tényleg ott tartunk, hogy bármikor a fejünkre eshet valami.

 Megcsinálta az emberiség: lassan az égből is szemét fog hullani? privatbankar.hu

Leég a pofámról a bőr

A thaiföldi Bangkokban ez egy szokásos nap volt. Azonban a filmben szereplő jól öltözött emberek számára a vásárlás furcsa módon ért véget és ennek ijesztő üzenete is van. ... Talán így több ember fogja a jövőben meggondolni magát, mielőtt igazi bőrből készült árut vásárol. 

 A nő egy bőrtáskát akart venni – de mikor kinyitja rájön a véres igazságra csodalatos.co

Kultúrára rendelve

Mindent megnézhettem, a szüleim egyetlen filmről küldtek ki, az 1984-ről. Azt mondták, ez tabu, jobb, ha nem látom, ha nem beszélek, ha egyáltalán nem is tudok róla. Miután átköltöztünk Magyarországra, az egyik első könyv, amelyet megvettem magamnak, Orwell regénye volt, ami meghatározó élményt jelentett. Az 1984 nem egyszerűen disztópia. Orwell olyasmiről írt, amiről előtte talán még senki: hogy a nyelv átalakításával hogyan lehet megváltoztatni a valóságot. Felfedezte az emberben rejlő irracionalitást, rájött, hogy az emberi agy képes saját magát korlátok közé szorítani. És ebből a szempontból látnokinak bizonyult. Sokáig hitte az emberiség, hogy a tények valóban tények, Orwell volt az első, aki megmutatta, hogy ez nem mindig van így. És a világ jelenleg éppen ebbe az irányba halad. Az, hogy ma akár egy olyan egyszerű dolgot is tagadhatunk, mint hogy a védőoltás megóv a betegségektől, Orwell igazát bizonyítja. A valóság átalakítása pedig politikailag is könnyedén és hatásosan alkalmazható. Nem véletlen, hogy az 1984 víziójának valóságát újra kezdjük felfedezni magunk körül.

 „A politikusok pótolhatók, Arany János nem” mno.hu

Vizitdíj

Az önrész azért annyira elterjedt és bevett, mert három fontos funkciója van: növeli a bevételt, szűkíti a legkevésbé valóságos, mert a fizetési kötelezettséget a legcsekélyebb mértékben sem elviselő keresletet, és személyessé, közvetlenné teszi a polgárok részvételét a finanszírozásban, megerősíti a polgárok fogyasztói öntudatát, azt a tudatot, hogy a közszolgáltatásokat nem kegyként kapják a hatalomtól, hanem az jár nekik, ott az ő pénzüket költik jó vagy rossz hatékonysággal, takarékosan vagy pazarlón. 

A vizitdíj ellen szavazott? Nyugodtan érezze magát átverve! hvg.hu/gazdasag

Robot. Adó? Felelősség?

Az egykori Microsoft-vezér javaslata, hogy ha egy robot elveszi egy ember munkáját, adózzon is utána. A robotadót az új állástalanok átképzésére, munkahelyteremtésre, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére kellene költeni. 

Bill Gates: adózzon a robot, ha elveszi a munkád! digit.mandiner. ...

A robotok gépek, nem emberi lények, s nem is tekinthetjük őket annak, hangsúlyozta. A másik fontos szempont a versenyképesség: sokat ígérő és előremutató fejlesztések zajlanak a területen, ezért fontos, hogy versenyképesek legyünk a globális piacokon, mondta. Egyre többen tartanak attól, hogy képességeik miatt több feladatkört, munkát átvesznek tőlünk, mondta Delvaux. Ezek teljesen megalapozott félelmek, ezért biztosítani kell az érintettek megfelelő kompenzációját. . ..A felelősség kérdése a jelentés központja, hiszen ahhoz, hogy bizalommal alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, az embereknek bízniuk kell benniük. Hosszabb távon a robotok egyre kifinomultabbak, s önállóbbak lesznek, egy baleset esetén egyre nehezebb lesz a felelősség megállapítása, mondta. 

Református Cursillo - De colores

Kiknek szól a Cursillo? A Cursillo nem csak a vallásos embereknek való. Segítségével a vallásosak, de a hittől, egyháztól távol lévők, a maguk módján Istenhívők is meggondolhatják és átélhetik, mi a keresztyén megközelítés és válasz életük kérdéseire. Szól mindenkinek, aki szeretné komolyan megvizsgálni önmagát, az életét, kapcsolatát másokkal és Istennel. 

Üdvözlünk a magyar református cursillo honlapján ! refcursillo.hu

Mi a Cursillo? A Cursillo spanyol eredetű szó, kis vagy rövid "kurzust", tanfolyamot jelent. Csütörtök estétől vasárnap estig tartó együttlét bentlakással, ahol lelkészek és világiak a keresztyén hit mai világunkban is érvényes igazságait, a keresztyén élet kiteljesedésének lehetőségeit, valamint a keresztyén emberi kapcsolatok mintáit mutatják be, nemcsak előadással, hanem beszélgetésekkel, életpéldákkal. Egy szeretetteljes közösség, amelyben alkalom nyílik új felismerések meglátására hívőknek és keresőknek egyaránt.


Megfáradtam.    "Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak." Ézsaiás 40, 30

Házas élet

„Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét Magyarországon – a köztársasági elnök felesége védnökségével, az elmúlt években minisztériumi támogatással és a közmédia csatornáin népszerűsítve. Ennek apropóján a mondjigent.tasz.hu oldalunkon 10 napon keresztül neves magyar írók segítségével mutatjuk be, hogy számos olyan magyar állampolgár van, aki nem házasodhat a szerelmével, számos, szeretetben és gazdasági közösségben élő párt nem véd a jog, és számos olyan család van, akit a magyar állam hivatalosan nem tekint családnak. 

 Házasság? Liberális jogvédők rárontottak Áder feleségére valasz

Igen Olimpia Nem

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak sokat idézett tanulmánya szerint az olimpiarendezés a legdrágább és pénzügyileg leginkább kockázatos nagyberuházás, ezért egy országnak vagy városnak érdemes komolyan mérlegelnie, hogy szüksége van-e a rendezésre, nehogy a saját bőrén tapasztalva kelljen eljutnia a fenti következtetésekig. ... Az olimpiánál ez a költségtúllépés viszont minden mást felülmúl, átlagosan 156 százalékkal lesz végül drágább a tervezettnél....  

Az olimpia a legkockázatosabb beruházás index.hu

Nem részeg

Nem biztos, hogy részeg egy utcán fekvő magatehetetlen ember, de sajnos sokaknak ez az első gondolatuk és elmulasztják a segítségnyújtást, pedig az akár egy cukorbeteg életébe is kerülhet.
 

Nem részeg, leesett a cukra! - ne ítélj elhamarkodottan, a tünetek megtévesztőek hir.ma/eletmod/betegseg

Naiv reménykedők és jól kereső reményárusok

Én is megszólaltam az RTL Klub Házon kívül című műsorában, sőt: egy lúgosítós kísérletet is elvégeztem a Duna Medical Center magánkórházban. Ezúton is köszönöm nekik, hogy a helyszínt biztosították. 

Méregtelenítés, lúgosítás - dr. Zacher Gábor helyretette Schobert Norbit  www.novakhunor.hu

"Jobb a citrom, mint az összes kemoterápia együtt, ráadásul a savas kémhatású citrommal kellene lúgosítani magunkat?"


dr. Novák Hunor gyermekorvos fekete öves szabadidős antikuruzslógerilla próbál utána járni pár lehúzós és / vagy becsapós történetnek. 

 

 

Méregtelenítő lábfürdő. 60000 Ft akciósan. 20 perc egy kúra. A víz elszíneződik és láthatóvá válnak a mérgek. De nem csak az ember lába színezi el, hanem az ikeás cipőkanál is. Megoldás. Egy elektromos tekercs is van a vízben, amelyben vas szálak vannak. Ez oxidálódik és elszínezi a vizet. 

Oldalak