Miről szól ma az Olimpia?

David Katoatau két évvel ezelőtt a Nemzetközösségi Játékokon lett ismert, amikor a 105 kilója ellenére óvódásnak kinéző súlyemelő túlmozgásos tánccal ünnepelte az érmét. Azóta nagyjából úgy is maradt, táncolt az olimpia faluban a kiribati zászló felhúzásakor az olimpia faluban, zászlóvivőként a megnyitón, és most a súlyemelő versenye végén is.
Katoataunak nem volt esélye a legjobbakkal küzdeni, 349 kilós összteljesítménnyel a 14. helyen végzett, 82 kilóval kapott ki a győztes, olimpiai rekordot teljesítő üzbég Ruszlan Nurugyinovtól. 

A táncoló súlyemelő ellopta a show-t a győztesektől index

A kiribati súlyemelőt persze nem izgatta, hanyadik helyen végzett, az a típus, aki igazán élvezni tudja az olimpát. Utolsó kísérlete után megint teljesen bepörgött, letáncolt a pódiumról. Már így is, úgy is nemzeti hős.  Ő volt az első kiribati lakos, aki nem szabadkártyával, hanem valódi kvalifikációval indulhatott olimpián.

Keresztyén identitás

Jézus eljövetele úgy hatott az ókori világ problémáira, mint az antibiotikum a hagyományos baktériumokra. A judaista Messiás hatása az erkölcsre és a társadalmi igazságosságra csodálatos, elképesztő és túlbecsülhetetlen. Csakhogy egy idő múlva rezisztens baktériumok is megjelentek. A rezisztensek mind későbbiek az antibiotikumnál, kis dózist kaptak belőle, túlélték, és beépítették utódaikba tanulságként. Rájuk nem hat az antibiotikum, akár erősödhetnek is tőle. Aki az anyagot a ventilátorba dobálja, vagyis a háborút szító szekuláris-cinikus nyugati csoport, rezisztens a kereszténységre. Aki a civilek elleni merényleteket megrendeli, vagyis a kőfasiszta muszlim parancsnokság és szimpátiaköre, szintén rezisztens. 

A közügyek logikája kozlogika.blogspot.hu kozlogika.blogspot.hu

Egy közülünk modern Zákeus

Johan Eliasch cirka tizennégy millió dollárt fizetett az amazonasi esőerdő egy részéért a helyi fafeldolgozó cégnek. Egyetlen egy szándék vezérelte: hogy ne vágják ki a fákat. Az 1962-ben született svéd férfi a Head N.V. nemzetközi sporteszköz csoport elnöke, emellett minisztériumban is dolgozott erdőpusztulással és környezetbarát energiával foglalkozó különmegbízottként. A multimilliomos vállalkozó 2005-ben létre hozta az Esőerdő Alapot (Rainforest Trust) és környezetmegóvási céllal megvásárolt kb. 14 millió dollárért az amazonasi esőerdők közepén, a Madeira-folyóhoz közel egy 1600 km²-es esőerdőt a helyi fafeldolgozó cégektől. 

A milliárdos megvett egy esőerdőt, hogy ne vágják ki24.hu/fn/gazdasag

"Elképesztően példamutató magatartás minden pénzembernek, hogy lehet fantasztikus dolgokra is költeni a felhalmozott vagyont – példának okáért környezetünk megóvására."

Esővíz

Egy rotterdami designer stúdió, a DoepelStrijkers tervezett egy pop-up pavilont, ami összegyűjti az esővizet, és “játékosan” mutatja meg, hogyan lehet alkalmazkodni a klímaváltozás miatti nedvesebb éghajlathoz. A kis, újrahasznosított PVC csövekből készült kunyhó úgy működik, hogy a csövek felébe növények vannak ültetve, a másik felét pedig egy kupak zárja el, rajta egy apró lyukkal.

 Esővizet gyűjtő kunyhó www.tisztajovo.hu

A rendszer egyébként nagyban is működik Rotterdamban, vagyis ugyan ezt a technikát alkalmazzák a saját vízgazdálkodásukhoz. A Rotterdam Watershed jelenleg Edinburgh-ban van, mivel ott tart most a Pop-Up Cities Expo nevű kiállítás, és a célja, hogy megmutassa, ezt a technikát bárhol a világon lehetne alkalmazni.


Víz. Ismét. Két élményem is volt mostanában a vízzel.

Hubertlakon voltunk hittantáborban a gyerekekkel. Kerek erdő közepében kicsi vadászház. Agregátról volt áram. Amikor volt áram, akkor volt víz. Az sem volt iható, mert a patak mellől gyűjtötte össze. De akkor tudtunk fürdeni, mosogatni. Ivóvizet ballonokban hoztunk Huszárokelő-pusztáról. Meg kellett becsülni a vizet.

Partiarcok 18+

Nem akarok szenvtelennek tűnni… nekem is vannak favoritjaim, akiknek annyira szeretem a produkcióit, hogy azokért cserébe hajlandó vagyok megelőlegezni mögöttük a szerethető embert. Vagy ami még rosszabb, hogy valójában nem is érdekel, milyen ember van a produkció mögött, mert egyenlőségjelet teszek a produkció és az előadó közé, és elhiszem, hogy az előadó pont olyan fasza, mint az, amit előad. Épp ez az oka annak, hogy az ilyen előadókat nem akarom közelebbről megismerni. Nem akarom tudni, hogy milyenek, nem akarom tudni, hogy ostobák-e vagy sem, horkolnak-e vagy sem, büdös-e a szájuk vagy sem. (...) De vissza azokhoz a lányokhoz, akik úgy érzik, oda kell menniük a kedvencük öltözőjébe. (Zárójelben jegyzem meg, hogy tartok tőle, sok esetben a rajongók szinte semmit nem tudnak a rajongottról, csak hát… ha sokan tapsolnak neki, akkor ők is.) Nagyon érdekelne ennek a lélektana. Miért? Mit várnak?  

Helyzet van

Az alábbi videón látható amerikai nő anyja hét és fél hónapos várandós volt, amikor úgy döntött: megöleti kislányát. Ilyen előrehaladott állapotban már az úgynevezett vegyszeres feltöltést alkalmazzák, ami abból áll, hogy az anya méhébe sós oldatot fecskendeznek, amit lenyel a baba, az pedig szétégeti őt. Az anya pedig megszüli a halott magzatot 24 órán belül. A halálra ítélt lány, Gianna Jessen viszont mindenki meglepetésére élve született. „Ha az abortusz csupán a nők jogairól szól, Hölgyeim és Uraim, akkor mi volt a helyzet az enyémmel? Nem volt akkor ott egyetlen radikális feminista sem, aki azért kiáltott volna, hogy az én jogaim mennyire meg lettek sértve aznap, holott épp készültek kinyiffantani a nők jogainak nevében.” 

Az anya abortuszt akart, de a baba ÉLVE született meg. 27 évvel később bosszút állt utcaemberek.blogspot.hu

Miért Hősök?

Ez az eldugott, és évtizedeken át megközelíthetetlen rész Kunmadaras határában, a településtől messze keletre terül el, hatalmas, nádas tavakkal szabdalt puszta képében. Megközelíthetetlenségét nem elzártsága okozta, hanem a józan ész diktálta: máig itt terül el az egykori kunmadarasi szovjet repülőtér bombatere, aki idetévedt, könnyen köddé válhatott egy fel nem robbant bomba következtében. 

6 kép, ami után rögtön megérted, mit keresnek tűzszerészek a Hortobágyon  www.szeretlekmagyarorszag.hu

 

Az építészet is közügy

Most, amikor egyre több hőhullám éri el Magyarországot, sokakban felmerül a kérdés, hogyan is kellene jobban és fenntartható módon élni. Minderről dr. Dőry Istvánnal beszélgetett a Levegő Munkacsoport, egy olyan emberrel, aki a gyakorlatban is megvalósította a fenntarthatóságot.
Ilyenkor jó idebent beszélgetni, mikor kinn tombol a hőség. De csak odakint van 39 fok, itt a tisztaszobában 23 fokot mérünk, és még az se érződik, mert nem gépek fújják ránk a hideget, hanem egyszerűen ezt tudják a falak. Hiába, no, egy hőszigetelt vályogházban vagyunk Egyházasfaluban, ahol dr. Dőry István elmondja olvasóinknak, hogyan kerültek ide, és mit jelent fenntarthatóan élni. 

CSUPÁN 23 FOK VAN A VÁLYOGHÁZBAN, MÍG KINT 39... utajovobe

A víz nem felejt

Bár a szennyvíz alapos tisztításon megy át Magyarországon, de a jelenleg alkalmazott módszerrel a gyógyszerszármazékokat teljesen nem lehet kivonni belőle. Jó hír, hogy egyelőre elenyésző az élővizekben megtalálható hormonok mennyisége, de idővel  jelenlétük a Balaton élővilágára és az emberekre is veszélyes lehet. Pirger Zsolt az intézet szakembere (...) kifejtette, ezeket a gyógyszerhatóanyagokat – például a szteránvázas vegyületeket, amilyenek ezek a fogamzásgátló hormonok is -, körülbelül tíz-harminc százalékos hatékonysággal tudják eltávolítani a szennyvíztisztítók. Tehát a kibocsátott, tisztított szennyvíz, hetven-kilencven százalékban tartalmazza azokat a biológiailag aktív hormonokat, amelyek normál élettani folyamat útján kiválasztódnak az emberi szervezetből – tette hozzá.

 Milyen gyógyszerszármazékok juthatnak a Balatonba? hirado.hu

Filantrokapitalizmus

A Wall Street Journal szerint nem véletlen, hogy Zuckerberg egy sajátos formát választott jótékonykodásra, és nem a hagyományos alapítványokat. Ez a forma a limited liability company (LLC), amely egy viszonylag fiatal jogintézmény az USA-ban. 1977-ben jelent meg Wyomingban, de csak a 90-es években kezdett brutálisan elterjedni Amerikában. Azért választották az üzletemberek, mert ezzel alig fizetnek adót. 1996 és 2002 között a bejegyzett LLC-k száma 400 százalékkal nőtt szövetségi szinten. Az amerikai szakirodalom szerint az államnak jelentős adókiesést okoz az LLC-k elterjedése. Lényegében ezt a társasági formát fejlesztette tovább Zuckerberg az adójogászai segítségével. 

 Zuckerberg önmagának jótékonykodott egy hatalmasat   24.hu

A fák éjszakája

Egy magyar-finn-osztrák kutatócsoportnak sikerült láthatóvá tenni, hogyan alszanak a fák éjszaka. ... A legtöbb élőlény alkalmazkodik a nappalok és éjszakák váltakozásához, így a növények is: a virágok általában reggel nyílnak, számos fa levelei éjjel összecsukódnak. Évszázadok óta kutatják a növények napi ritmusát: már Carl von Linné megfigyelte, hogy a napokon át sötét pincében tartott virágok továbbra is nyílnak és csukódnak, Charles Darwin pedig leírta a növényi hajtások éjszakai mozgását, amit „alvásnak” nevezett. 

A fák nem csak télen alszanak, most azt látjuk, hogyan www.ng.hu

„Kismértékű, de szisztematikus változást mértünk – mondta el a kutatás vezetője, Eetu Puttonen, a Finn Geodéziai Kutatóintézet munkatársa. – Ötméteres nyírfákon fokozatosan nyolc-tíz centimétert mozdultak lefelé az ágak és levelek éjszaka. Napkelte előtt érték el a legalacsonyabb pozíciójukat, majd hajnalban néhány óra alatt visszatértek korábbi helyzetükbe. Egyelőre nem tudjuk, hogy a nap ébresztette-e fel a fákat, vagy a saját belső ritmusuk a naptól függetlenül.”

Gorillaság

Megvédte kollégái döntését a cincinnati állatkert igazgatója, aki szerint nagyobb tragédia is történhetett volna, ha nem lövik le Harambét, a 17 éves hím gorillát. A kifutóba szombaton esett be egy hároméves kisfiú, a 180 kilós állat percekig hurcolta magával, mielőtt gondozói kilőtték. ... Maynard azt mondta, hogy az ezüsthátú gorilla „nyilvánvalóan izgatott és zavart volt”, és „szeszélyesen viselkedett”, amikor riadóztatták az állatkert sürgősségi csapatát. ... Az igazgató többször is hangsúlyozta, hogy hiába tűnt békésnek az állat, a kisfiú súlyos veszélyben volt, egy ezüsthátú gorilla esetében nem szabad kockáztatni. Elmesélte azt is, hogy egyszer a saját szemével látta, ahogy Harambe egy kézzel összetört egy kókuszdiót. Mint mondta, a gorillák karjai olyanok, mint egy ember combja. 

Újra lelőné a gorillát a cincinnati állatkert igazgatója www.origo.hu

Református Egység Napjának nyilatkozata

A Magyar Református Egyház tagjai, akik 2016. május 22-én Isten nevében Kolozsváron gyűltek egybe a Kárpát-medence 65 egyházmegyéjéből, a következő Nyilatkozatot tették embertársaik és Isten előtt a Farkas utcai templomban:
A Magyar Református Egyház Isten iránti hálával és örvendező szívvel vallja meg, hogy Isten örök végzésének és különös szeretetének tulajdonítja azt, hogy annyi súlyos próba, vész, szenvedés és kísértés között is fenntartotta a Magyar Református Egyházat, s tagjainak erőt adott, hogy kijelentését tudakozzák, és akaratát híven szolgálják. Az apostollal együtt valljuk: „Istennek nemzetsége vagyunk” (ApCsel 19,27).

 Református Egység Napjának nyilatkozata reformatus.ro

Intelligens gyurma

A korábban Gyurmalin néven ismert Intelligens Gyurma anyagát a második világháború során az Egyesült Államokban fejlesztették ki, amikor a hagyományos gumi alapanyaga nehezen elérhetővé vált. Bár ipari felhasználására soha nem került sor, szokatlan, meghökkentő jellemzői miatt népszerűsége folyamatosan nő.  Az Intelligens Gyurma attól egyedülálló, hogy több különböző anyag fizikai jellemzőit testesíti meg. Hosszútávon használható anélkül, hogy kiszáradna, ezen kívül olyan speciális változatok is léteznek, mint például a mágneses, a színváltó, a világító vagy színjátszó. Az egyedi, kreatív játékélmény garantált. 

Mi az az Intelligens Gyurma? intelligens-gyurma.hu

Képzelj el egy olyan különleges anyagot, ami:
- Nyúlik, mint a rágógumi…
- Pattan, mint a labda…
- Szakad, mint a papír…
- Törik, mint a porcelán...


 

Egészség, élősködésből öngondoskodás

Keveset költ Magyarország az egészségügyre. Az érdekvédők szerint 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyi kasszából. Reális-e, hogy évente ennyivel több pénz (a GDP 2%-a) kerüljön az egészségügybe? És attól valóban sokkal jobb lenne az ellátás? Biztosan lenne ennyi pénznek helye. Ám a jelenlegi 2,7 millió tényleges járulékfizető ezt nem tudja kifizetni. Ehhez szükség lenne még plusz 3,2 millió befizetőre. Ezen kívül egy olyan teljes körű egészségbiztosításra, amely a köz és magánellátást együtt finanszírozza. Csak az állami és magánszolgáltatásokat összekapcsoló co-payment szüntetheti meg a közegészségügyet jelenleg lélegeztetőgépen tartó hétköznapi korrupciót – a hálapénzt.

A balekok tartják el a potyautasokat index.hu

Mártír lenni igaz terrorista, vagy ilyesmi

A művészcsoport mártírként ábrázolná az öngyilkos merénylőket, abszolút komoly indíttatástól vezérelve. (...) A terroristákat olyan történelmi figurák társaságában jelenítenék meg, mint Jeanne d’Arc vagy Szókratész, akik hasonlóan „kiálltak a saját meggyőződésük mellett”, (...) 

  A terroristák mártírok – kiállítást szerveznek a brüsszeli és párizsi terrortámadások elkövetőinek emlékére 24.hu/kultura

Helyszín tekintetében tökéletes táptalajra talált a művészcsoport, hiszen a kiállítást pont ott fogják tartani, ahol Christian Lollike színházi rendező korábban a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik emlékének rendezett darabot. (...) Nielsen úgy véli a mártír szót több szemszögből szükséges értelmezni, (...) Szerinte Mindenki a saját történetének főhőse...

Tüke, nem tüke

Pécsett ha lehet, ennél is nagyobb értéket akarnak elpusztítani. Néhány ősöreg szőlőtőkét, melyek a legóvatosabb becslés szerint is 250 éve alkotnak lugast egy Lyceum utcai ház udvarán. Dr. Diófási Lajos, a Szőlészeti Borászati Kutató Intézet egykori igazgatója 400 évesnek saccolta. ... Igaz, hivatalosan nem világrekorder Pécs, viszont valamiben sokkal gazdagabb Maribornál: több ilyen matuzsálemi tőkéje is van/volt. Az Anna utcai Kadarka ugyan néhány éve elpusztult, de a Papnövelde utcában még van egy 450 év körüli olasz Rosa menna di vacca (magyarul rózsaszín tehéntőgy) fajta. Tehát az 1500-as évek második felében ültethették ide, a török időkben, az olasz reneszánsz alkonyán. Állítólag még szépen terem, de a rendszerváltás óta azt se nagyon gondozza senki. 

 Több száz éves szőlőlugast vághatnak ki Pécs belvárosában index.hu/urbanista

A változás állandósága

Az elmúlt egy-két évtized egyik legkártékonyabb világpolitikai jelenségének a demokráciaexportot tartom. ... A történelem ugyanis nem játék. A történelemnek menete van. ... A másik, ami fontosabb, az a liberalizmus türelmetlenségéről és az általa épített keretek rettentő szűkösségéről szól. Nézhetjük az eszméket, de nézhetjük a nyelvet is csupán. Akkor, amikor zavaros-háborús időket élünk – nem csak itthon –, melynek jegyében sorra dőlnek meg a tabuk, és a politikai korrektség mint követelményrendszer értelmetlenné és tarthatatlanná válik, tökéletesen élet-, valóság- és rendszeridegen továbbra is erőltetni, abszolútnak, merevnek, bírálhatatlannak állítani a liberális dogmákat. 

A demokráciaexport bosszúja mno.hu

Jogában áll

Sarkos és határozott véleménye van a vasárnapi boltzár eltörléséről Sebestyén Balázsnak. (...) Egyszerűen elvi kérdésnek tartja, hogy ne szóljanak bele és ne határozzák meg, ki, mikor plázázzon, vagy vásároljon. 

Sebestyén Balázs kimondta a boltzárról, amit fél Magyarország gondololvastuk.startlap.hu

Ne szóljanak bele. Ne határozzák meg. Ez egy elv. Elvi kérdés.


 

Egy fél ország ezt gondolja, mondja ki a cikkíró, mert abban a reggeli műsorsávban sokan telefonáltak vagy üzentek, hogy ez milyen jó. Végre azt fogunk csinálni amit akarunk. Abba a boltba megyünk be elvileg, ami nyitva tart. 

Anyukám! Kell neked térdmerevítő? Nem? Nem baj, most elvileg megvehetjük ebben a boltba. Elvileg menjünk be!

 

 

Koordinátáim

Az egész világot megrázta Alexander Prokhorenko hőstette. A palmürai csatában volt az a feladata, hogy ellenséges célpontokat keressen és azok helyét bediktálva irányítsa a bombázásokat. Ekkor esett kelepcébe, hősiesen kitartott, de amikor látta, hogy nincs esélye a menekülésre, a saját koordinátáira kért bombázást.

 http:// SAJÁT MAGÁRA BOMBÁZÁST RENDELŐ OROSZ KATONA UTOLSÓ SZAVAI tudnodkell.info

Oldalak