Manysi doktor

88 éves korában elhunyt Jevdokija Ivanovna Rombangyejeva, az egyetlen, aki a saját anyanyelvének számító manysi nyelvet kutatta, írja a nyest.hu. Élete során több manysi nyelvtankönyvet és szótárt is megjelentetett, a téma szakértőjeként doktori címet is szerzett. 

Elhunyt az egyetlen, anyanyelvét kutató manysi nyelvész index.hu/tudomany/

„ha holnap eltűnnék, észre sem vennék”

... léteznek ma Magyarországon olyan családok, melyekben az apa szerepe kiüresedett és feleslegessé vált. Becsületes emberek, akik a munka után hazatérnek családjukhoz, besegítenek a házimunkában és családjuk szeretetére vágynak, ... ám igazából nem kapják azt meg.  ... Az én gyerekeim (8-11 évesek) soha nem jönnek oda hozzám, csak az anyjuk létezik számukra és esetleg az egyik nagypapa (aki baromi népszerű náluk). Néha-néha elviszem őket erre-arra, akkor látszólag élvezik a programot, de ha nem vinném őket el, akkor sem lenne semmi. Igazság szerint, ha holnap eltűnnék, észre sem vennék szerintem.

40-es apukák; amikor nincs szükség ránk  index

Pofon. De ki kapja?

„Döbbenetes állapotok uralkodnak a magyar társadalomban és így a magyar oktatásban is. Tanítottam már Budapesten, megyeszékhelyen, kisvárosban és falun is. Köztük azon a környéken is, amelyik most reflektorfénybe került az elmúlt héten egy katolikus pap miatt. Le kell szögeznem, hogy a bántalmazás, a fizikai erőszak minden formája elítélendő a tanítási órákon. Ez nem kérdés. Ezen kívül viszont rengeteg kérdést vet fel ez az eset” – kezdi az evangélikus lelkész. 

Hittanórai pofon, vidéki állapotok – egy lelkész őszintén válaszolt kotoszo.blog.hu

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a hittanórai pofozkodásról, így válaszol: „ha őszintén magamba nézek, van az pont, amikor az ember legszívesebben megütné a gyereket. Nem azért mert maga is agresszívvá vált, hanem azért mert a tehetetlenségnek abban a pillanatában azt gondolja, hogy talán az lenne egyetlen közlési forma, amit megértenek. A kiabálás nem hat, kiküldeni nem lehet a gyereket az óráról, mert a törvény nem engedi. 

Karácsonyi áldozat

A karácsonyi ünneplés formalitása voltaképp archaizálódás. Mert míg a vallás lényege a hit, a benső, a magunkba szállás, addig a pogányság lényege a külső, a tett, a rítus. ... Nos tehát, amikor valaki rohan a plázába, hogy időre meglegyen minden, majd az egészet letudja, akkor voltaképp a kötelező rituálét hajtja végre. Ez szertartás. Nincs töprengés, gondolkodás, meditáció, szemlélődés, különösebb érzelmek, csak a megszabott cselekvéssor, ami automatikusan hat, és működteti a világot, mint a kényszerbetegeknél. ... Nos, a karácsonyi őrület Jézus rendes megtagadása és visszapogányosodás, csak mágikus hiedelemvilág nélkül.  Ez a forma. És mi a tartalom?   A pénz.

  A karácsony lényege igenis a vásárlás 24.hu/poszt-itt

Az első sírás joga

A gyerekek nagyon változatos okok miatt zokognak, amely igazán vicces lehet a felnőtt szemlélőknek. Íme néhány ezek közül:... Nem engedték, hogy megegye a labdát. ... “Rájött, hogy nem “anya” az igazi nevem.” ... Megtudta, hogy az apja nem veheti el feleségül. ... Nem engedték, hogy megegye a koszt. ... Nem engedték, hogy ez legyen a háziállatjuk. ... Ki akarták dobni a pelenkát a szemétbe. ... Megtudta, hogy házilag készült a leves. ... Nem engedték, hogy a konnektorba piszkáljon. ... Nélküle vették fel a macskapiszkot a földről. ... Fogat kellett mosnia. ... 

 25 nevetséges ok, amiért a gyerekek sírva fakadnak  tudnivalok.eu

+ 1 indok

Sokan úgy vannak vele, hogy hülyeség az egész téligumi-mizéria. Nem kell az, felesleges pénzkidobás, és amúgy sincs igazi tél. Nekik van igazuk?

  10 indok, amiért hülyeség a téli gumi   vezess.hu

Tíz indok. A szegény karosszériás munkához juttatása. Gyenge autóval is könnyebben lehet keresztbe állítani az autót nyári gumival a jeges úton. Ha szeretsz elől autózni, és magad mögött tudni a többieket. Szerveidet felajánlottad karitatív céllal. Ha ki akarod rúgatni magad a munkahelyedről, és a késések ezt sikeresen megoldják. Ha szereted az izgalmakat, ha pörög, ha forog a kocsi. Esetleg a hírekben szeretnél 15 percet. Egyedül csapathatsz és senki nem szól bele  a vezetésbe. Ha a család Ausztriába ( de van még pár ország, ahová nem lehet téli gumi nélkül bemenni) akar telelni, de te nem, nyári gumival simán visszafordítanak a határról. Ha szereted a retrót, 70-es évek divatja szerint téli gumi nélkül hajrá.


Persze a + 1indok. (persze több alindok is van)

Boszorkány limit

Százötven méterben maximálták a boszorkányok repülési magasságát Szváziföldön. A rendeletet az afrikai ország légügyi hatósága hozta. Aki 150 méternél magasabban repül söprűnyélen, az azt kockáztatja, hogy letartóztatják és pénzbírsággal sújtják.

  Limitálták a boszorkányok repülési magasságát hvg.hu

A légügyi rendelet tiltja azt is, hogy játékhelikoptert vagy papírsárkányt túlságosan magasra engedjenek fel a légtérbe. Boszorkányok létében, fekete mágiában komolyan hisznek nagyon sokan Szváziföldön, ahol azonban még sohasem zuhant le repülő amiatt, hogy boszorkánnyal ütközött.


Sokféle hit kering. Nem nézném le szvázi föld babonás lakosait. A lényeg a hiten van. Azt mondják mindegy miben hisz az ember, csak higgyen valamiben. Akik ezt mondják, nekik írták ezt a cikket 2013-ban. Seprűn vagy kosárban repüljön, de balesetmentes közlekedést.

Egyszer sógornőm elment vásárolni Enyingen, a háztartási boltba, ahol is két cirokseprűt vett. Az eladó ismerős lehetett vagy csak többet ivott és "nagyon laza" hangulatban volt. Fizetéskor megkérdezte, hogy becsomagolja-e vagy már ezzel szándékozik naccsága haza utazni.

Black Friday

A dolog lényege, hogy a karácsony előtti bevásárlási hajrában legyen egy olyan nap, amikor az egyes boltok megpróbálnak akár a bekerülési árszintig lenyomott akciókkal és egyetlen napos villámárakkal becsábítani annyi vevőt, amennyit csak tudnak.

  Black Friday: újra támad a vásárlás ünnepe 24.hu

Egy weboldalon ki lehet számolni, hogy az életvitelünkkel hány rabszolgát tartunk: Ön is minimum 25 embert dolgoztat éhbérért, ebből kilencet csak azért, mert pamutpólót visel.  Rabszolgatartók vagyunk mi mind hvg.hu


 

Ehhez nem lehet sokat hozzátenni. Vásárolj olcsón.

Farkasokkal táncoló

1995-ben kanadai biológusok segítségével az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat elfogott tizennégy farkast Kanadában, azzal a céllal, hogy újra betelepítsék az állatokat a világhírű Yellowstone Nemzeti Parkba. A farkasok ugyanis 1926-ban kihaltak a park hatalmas területén.

 Szabadaon engedtek 14 farkast egy parkban latnodkell.com

"A terv sikerült, ugyanis a farkasok elkezdtek szaporodni és újra benépesítették a területet. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, a farkasok megérkeztével szép lassan újra egyensúlyba került az élővilág, és visszaállt minden az eredeti kerékforgásba. A park egész ökoszisztémájára hatással voltak a farkasok, ismét bebizonyosodott, hogy elég egy apró változás, hogy a természetben hatalmas átalakulások történhessenek."


Most pedig jöjjön a videó.

 

 

Szóval, aki megnézte, találkozott egy bűvös szóval. Trofikus kaszkád. Ökológiai folyamat. Van egy láncolata az élőlényeknek. Tápláléklánc is a része. Itt minden mindennel összefügg. Erre példa ez a videó.

El kell felejteni a sztereotípiákat, de a diktatúra és nyomor még mindig gáz

A generációk közti konfliktusok a fejlődő világban is jelentkeznek, de jó eséllyel sehol sem annyira erősek, mint az érthetetlen szabályokkal teli diktatúrában, Észak-Koreában. A Radio Free Asia csütörtöki beszámolói szerint az idős szülők és nagyszülők, akik már nem tudnak segíteni a család életszínvonalának javításában, vagy legalább szinten tartásában, sokszor inkább elhagyják a családjukat, hogy fontos gyógyszereik árával, vagy puszta jelenlétükkel ne terheljék a fiatalabb rokonokat.

  Az észak-koreai családokban most már egyszerűen csak megkérik a nagyszülőket, hogy legyenek öngyilkosok 24.hu/kulfold

Feljelentett mesék (talán az utolsó szó jogán)

A feol.hu szerint most Mikuláskor lenne két éve, hogy ünnepnapok kivételével minden este 6-kor (nyáron este 7-kor) élőben olvasnak esti mesét a gyerekeknek Székesfehérvár Fő utcáján.
A korábbi bank, ma Igéző néven futó kultúrközpont előtt esténként kicsik és nagyok (na meg japán turisták) gyülekeztek, hogy hallgassák a felolvasást. A mesemondó kalapot bárki felvehette, így olvasott már fel tűzoltó, fodrász, cukrász és a polgármester is. 

A mai mese Házmesterországról szól. index.hu

Egészen addig, amíg valaki házmesteri túlbuzgóságában birtokháborításért fel nem jelentette az esti mesét.
A dologból bírósági ügy lett, és a döntés szerint ezentúl maximum fél órás lehet a mese, amit mindenki értékeljen saját szájíze szerint.


Kosztolányi Dezső mondta, egy könyvhöz két ember kell: aki megírja és aki elolvassa. Ha egy könyvet nem olvasnak, “meghal”, nincs többé.

Azt mondják kétszer halsz meg. Először akkor, amikor nem lélegzel, másodszor, mikor valaki utoljára mondja ki a nevedet. De ezt nem tudom ki fogalmazta meg. 

 

Ha október 26, akkor Gulyás Lajos

"Gulyást nemcsak felesége, hanem több kollégája is az ország elhagyására kérte. Sokaknak segített átszökni, de ő maga nem ment, pedig egy lovaskocsi várt rá a parókia előtt. Számára ez egy tudatos döntés volt: „Magyar ember nem hagyja el a hazáját! Még a bitófa alá is vasalt nadrággal megyek!” – mondta feleségének. Biztos volt ártatlanságában, hiszen a lincseléstől mentett meg egy államvédelmis határőrt. 1957. február 5-én tartóztatták le, éppen a 39. születésnapját ünnepelték. Családjától elbúcsúzott, három kislányát ekkor látta utoljára." 

Gulyás Lajos emlékezete www.refdunantul.hu

Picurra várva

Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve az a nagyméretű köztéri alkotás, ... Kisújszálláson. ...  Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek alkotása rozsdamentes krómacél. A településen a szintén Csukás István nevéhez köthető Bagamériről, a fagylaltosról 2013-ban avattak szobrot, és a tervek között szerepel egy Süsüről, a sárkányról elnevezett játszótér kialakítása is.

 Szobrot kapott Pom Pom mno.hu

a helyi születésű Csukás István idén ünnepelte 80. születésnapját, s ebből az alkalomból készült a szobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával. 


De hát Picurra mindig is várni kellett. Pom Pom meg tud várni. Nagyon jól tud várni. Annyira jól, hogy Picur mindig csak bement az iskolába, és mégis minden másnap reggel nyolc óra előtt találkozott Pom Pom-mal egy ingázó ág alatt, messze az iskolától.

Vakvezető kutyák

2012 óta folyik itt vakvezetőkutya-előképzés a fogvatartottak bevonásával. Az elképesztően triviális ötlet a STOPP-segítő kutyák operatív programja nevet kapta - ezt már Joó László bv. ezredes, az intézmény vezetője meséli, amikor bemenekülünk az irodába a hirtelen jött ősz elől. "A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen indítottuk a programot, amely itteni munkatársam, Papp Béla kutyatelep vezető ötlete volt. Sokat nem gondolkodtam rajta, mert egy nagyon fontos reintegrációs célt is meg tudunk ezzel valósítani" - mesélte Joó, aki korábban is dolgozott fiatalokkal, így jól tudja, milyen problémákkal küzdenek a kamaszok. Az intézetben 14-21 év közötti fogvatartottak vannak.

 A miskolci börtön olyat tud, amire egész Európában nincs példa! divany.hu

Korlátlan korlátoltság


Most ironizál? Nem. Ma már teljes szingli generációk jelenthetik ki koruknál fogva, hogy nincs és már nem is lesz gyerekük. Számukra véget ért (vagy el sem kezdődött – ez persze nézőpont kérdése) a történelem. Félreértés ne essék, nem akarom megbántani vagy még jobban megtaposni őket. Tudom vagy legalábbis sejtem, hogy milyen üres tud lenni egy gyermektelen nő élete. Ugyanakkor azzal, hogy véget ért számukra a történelem, már a jövőért való felelősség sem nyomja a vállukat. Nekik már mindegy, hogy tíz, húsz, ötven év múlva európaiak, bevándorló muzulmánok vagy a tibeti bálnák népesítik be a jó öreg kontinenst, mert azzal a kényelmetlen igazsággal szembe kell néznünk, hogy Európa nem azé lesz, aki eredetiben olvassa a francia morálfilozófusokat, hanem azé, aki teleszüli. Példaként tessék bátran elolvasni Erdély történetét.

http://24.hu/belfold/2016/09/18/europa-aze-lesz-aki-teleszuli/

Selymák

A kivégzés mára idiómává is is vált, az angol nyelvben az elefántakasztást arra a szituációra használják, amikor valaki rossz kiképzésért, nevelésért vagy ellenőrzését büntet egy állatot, gyereket vagy beosztottat, miközben az igazi felelősségért őt magát nem éri büntetés.

 SZÁZ ÉVE AKASZTÁSSAL VÉGEZTEK KI EGY ELEFÁNTOT index.hu/tudomany

Tanuló japánul 学習者

Néhány kelet-ázsiai ország mellett Japán az elsők között van a kimagasló oktatási rendszerrel rendelkezők listáján.
Tavaly Japán a világranglista 4. helyét foglalta el, mely az OECD PISA kutatásán alapul, s amelyben a tanulók matematika és környezetismeret tudását mérik fel.
Svédország ugyanezen kutatás alapján a 35. helyre került. De mi a titka ennek a magas helyezésnek. A válasz az oktatási rendszerben van. ...A tanulók takarítják a tantermeket, a folyosókat és a wc-t. Fiatalon megtanulnak együtt dolgozni és a másiknak segíteni. Ezáltal megtanulják a saját és mások munkáját értékelni. Emellett a tanulók nem fognak semmit összekoszolni vagy megrongálni, mert utána nekik kell majd mindent rendbe tenniük.  

Ezért Japán a világ egyik legjobban képzett országa  csodalatos.co

A Schiffer meg a törzsek

A hivatásos politizálást fejeztem be, de soha nem gondoltam arra (noha tudom, ezzel néhányaknak csalódást okozok :), hogy a politizálást hagyom abba, hiszen politizáltam már az LMP megalakulása előtt is. A hivatalos oldalamat éppen ezért megtartom. Kétségtelen, hogy a napi történésekkel ritkábban kívánok foglalkozni. ... Továbbra is hiszek egy olyan világban és egy olyan Magyarországban, ahol a nem a profit előzi az embert és a természetet, hanem fordítva. Ahol a kíméletlen profithajsza nem teszi földönfutóvá emberek millióit, nem zabálja fel a természeti erőforrásokat, az emberi közösségeket, az emberi közösségeket összetartó tradíciókat. Ahol a politika nem a gazdag kevesek játékszere.

Szeretném megköszönni a bizalmat mandiner

Ne csinálj bele

A strandon és az uszodában rengeteg idegesítő embertípussal találkozni, persze egyénfüggő, hogy kit mi és mennyire zavar, ha egyáltalán zavar, de abban talán mindenki egyetért, hogy a vízbe ürítés nem annyira tartozik az elfogadható kategóriába. ... ha nem fertőtlenítenék a medencék vizét, akkor elszaporodnának benne a nemkívánatos mikroorganizmusok. A klór, nátrium- és kalcium-hipoklorit például megfelel a célnak, illetve csak részben, mert nem mindegyik patogénnel szemben hatásosak, a hasmenést okozó Cryptosporidiumok például fittyet sem hánynak rájuk. Ezért vetnek be ózont, UV-fényt vagy brómot is a fertőtlenítéshez. ...  A vizeltben karbamid található, amiből a klórral kölcsönhatásba lépve nitrogén-triklorid (vagy triklór-amin) lesz. Az egy dolog, hogy ennek köszönhető a medenceszag, de ettől lesznek vörösek a szemei, és légzőszervi problémákhoz vezethet. A rekreációs célból úszóknál egyébként a vizelet az egyik fő felelős a kellemetlen melléktermékekért.

Ha bot van a kezedben...

A legfájdalmasabb, mikor el kell döntenem, ki élhet tovább és ki hal meg. Sokszor súlyosan sérült gyermekeket hoznak a sürgősségi osztályra, de nem tudunk rajtuk segíteni, mert másoknak jobb a túlélési esélye, vagy szimplán nincsenek meg a szükséges eszközeink a megmentésükre.

 Üzent Aleppó egyik utolsó orvosa: /24.hu

"Csak annyit kérünk Obamától és Merkeltől, hogy ők is tegyék a dolgukat. Nincs szükségünk a könnyeikre, a szimpátiájukra vagy az imádságukra, csak hogy cselekedjenek. Mutassák meg, hogy Szíria barátai. Aleppóban az elmúlt hetekben heves harcok törtek ki. A kormány célja, hogy visszaszerezze a város irányítását a lázadóktól. ... Öt év alatt számtalan páciensünk, barátunk, kollégánk vált erőszakos támadás áldozatává. A világ öt éve csak nagyon keveset tesz a védelmünkért, miközben azt hangoztatják, milyen bonyolult a helyzet Szíriában."


Befejezem a közmondást. Ha bot van a kezedben, nincs az a kutya, akit meg ne akarnál büntetni (verni, ütni). Mert megteheted, mert van. Mert megérdemled. 

Oldalak