Légy nélkülözhetetlen, mint Nagypáli

Nagypáliban járva egy valóban 21. századi falu képe tárult a látogató elé: rendezett közterületek és intézmények, ízléses családi házak, melyek szinte mindegyike az energiahatékonyság modern képviselője.

 Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu sokszinuvidek.24.hu

"Az ökocentrum több, a megújuló energiákkal foglalkozó vállalkozásnak biztosít helyet, ugyanakkor workshopok, rendezvények, konferenciák és lakossági tájékoztatók helyszíne is. (...) Rengeteget pályázunk: ennek köszönhetően helyeztük működésbe a bioszolár fűtőművet, de vannak napkollektoraink és napelem telepeink is. A pályázati önrészeket ingatlanfejlesztéseinkből, a lakótelep bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzuk. Sokat spórolunk a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlánk harmadára esett vissza. Az évek során elértük, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezzük. (...) "

Adjatok kolbászt

Hurrikánként söpört végig hétfőn a magyar sajtón a hír: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a szalonna, a kolbász és más feldolgozott húsok rákot okoznak, és ez talán igaz a vörös húsokra is.      Rákkeltő a kolbász? – Kiakadtak a magyar költők valasz

„FÖLIDEGESEDTEM! Ha jól emlékszem, ezek a kretének, ezek a nyomorult idióták kampányoltak annak idején a tojás ellen, és próbálták lenyomni a torkunkon a (...), kőolaj ízű margarint.(...) A múltkor a hagymát kiáltották ki rákkeltőnek.”Lackfi János kollégája is felhúzta magát, mint írja: „Orbán János Dénes (méltán) bepipult... Csatlakozom hozzá!”

Nincs B-terv, mert nincs B bolygó

2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája (COP21). A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérsékletnövekedést.

 http://www.franciaintezet.hu/budapest-hu/la-cop21-a-paris/?lang=hu

"Egyezmény nélkül a kockázat hatalmas: az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás. (...) COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon szavaival élve: « Nincs B-terv, mert nincs B bolygó »" 

Boldog 20. születésnapot

„Boldog 20. születésnapot!” után már a 2. mondat így szól: „A gyermeknevelési szolgáltatások megszűnésére vonatkozó értesítés”.(...) A kedves szülők (Yoshikazu Hasegawa, apuka és Chiaki Hasegawa, anyuka) kijelentik, hogy nevelési feladataikat ezennel teljesítették, és sok sikert kívánnak fiuknak ahhoz, hogy a társadalom felelős és hasznos tagjaként élje további életét.

 Felmondólevelet kapott 20. szülinapjára 24.hu

Már eddig sem túl biztató a tartalom, de a valódi feketeleves csak ezután következik: amennyiben a fiatalember továbbra is a Hasegawa-házban szándékozik lakni, havi 20 ezer yen (kb. 45 ezer forint) hozzájárulást kell fizetnie, amely költség fedezi a lakbért, a rezsit és a kosztot. (...) el kell kezdenie a nyugdíjpénztári megtakarításainak befizetését, és figyelmeztetik arra, hogy amennyiben bűncselekményt követne el, a neve és az arca megjelenik a lapokban és a tévében. Immár legálisan vásárolhat alkoholt, de ittas állapotban lehetőleg hanyagolja a vezetést.(...) a házassághoz nem feltétlenül szükséges a szülői beleegyezés, ugyanakkor a fiatalembernek tudnia kell, hogy előzetes egyeztetés híján a szülők nem ígérhetik, hogy „emocionálisan elfogadják menyüket”.

Október nyitogató

“Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért.”

 erdekesvilag.hu

Régebben az őszt szerettem. 

 

Bürokrácia

22 óra 39-kor - öt órával a tervezett időpont előtt - Armstrong kinyitotta a leszállóegység ajtaját. Miközben kapaszkodott lefelé a lépcsőn, a hajótesthez rögzített kamera vette minden lépését, és közvetítette a képet több millió tévénéző számára. A történelmi lépésre - és a történelmi mondatra - 22 óra 56-kor került sor. Armstrong bal lábával a Hold szürke, poros talajára lépett, és óvatosan sétálni kezdett.

33 dolláros útiköltségtérítést kapott Buzz Aldrin a holdra szállás után   mult-kor.hu

Általában ezek a pillanatok jutnak eszünkbe, ha a holdra szállásról van szó, pedig az amerikai asztronautáknak, mint közalkalmazottaknak a papírmunkával is meg kellett birkózniuk. Edwin Aldrin Jr., azaz Buzz Aldrin a napokban osztotta meg facebook oldalán az utazási dokumentumait, egyfajta menetlevelet, amellyel elszámolt az utazással kapcsolatos költségeivel. A bürokratizmus akkor is nagy úr volt, így útitervet is meg kellett adnia, ahol a Hold - mint egyik állomás - különösen furcsán hat.

Selfie

Idén eddig nyolc ember halálát okozták cápák, ehhez képest – a Telegraph szerint – tizenkét földlakó vesztette életét selfie készítése közben. A probléma komolyságát jelzi, hogy már létezik Wikipedia-aloldal, ahol gyűjtik azokat az eseteket, amikor az önfotózás következtében elhunyt vagy megsérült valaki. A világ legkülönbözőbb pontjain történtek ilyen jellegű tragédiák; a legjellemzőbb, hogy a fiatalok (leginkább 18-22 közöttiekről beszélünk) magas pontról lezuhannak, vonat alá esnek, áramütést szenvednek a fotó készítése közben; továbbá nem egy (kettő) esetben előfordult, hogy fegyvert sütöttek el az exponáló gomb helyett, és veszélyes állatok közelében megkísérelt selfie-kből is volt már komoly gond.

Több ember halálát okozza, mint a cápák – mi az? 24.hu

És ezek csak a végzetes tragédiák – a sérüléssel járó esetek száma ennek sokszorosa, mint ahogy arra már utaltunk a gyaloglással kapcsolatos balesetek arányának növekedéséről szóló anyagunkban.

Természetesen

2015. szeptember 7-én kezdték meg tudománytörténeti jelentőségű vonulásukat a mindmáig ismeretlen telelőterület felé – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

  Csúcsrepülő szalakóták www.ng.hu

A Csele névre hallgató kifejlett tojó és a legalább két éves Pétör nevű hím június 9-én és 10-én kapta meg a mindössze 4,5 gramm tömegű jeladóját Kardoskút és Kiskunhalas térségében. A madarak a költési időszak lezárulta után egy hónappal, szeptember 7-én kezdték meg az utazást. Két nappal később már mintegy 1200 kilométert megtéve Görögországban és Törökországban voltak, innen a Földközi-tenger nyílt vize felett indultak tovább.A madarak Észak-Afrika partvidékét szeptember 10-én érték el, másnap pedig már Egyiptom déli részén, valamint Líbia és Csád határvidékén repültek. Szeptember 13-ára, összesen mintegy 4 ezer kilométert megtéve Kelet-Csádig jutottak.

Az Antigoné dilemma

Ez a könyv nem való a középiskolákba, pont. Alapvetően tök jó, hogy ha egy kamasz szembesül azzal, hogy a szív diktálta - mondjuk úgy, "erkölcsi" - törvény nem ugyanaz, mint a jog. De úgy érzem, bár ezt a konfliktust szokták az Antigoné fő témájának tartani, a dráma mégsem erről szól. És azért nem, mert Antigoné nem a mi dilemmázó, mérlegelő, tépelődő lelkiismeretünk megszemélyesítése, hanem egy sokkal merevebb "isteni törvény" által mozgatott robot. Egy ilyen megfellebbezhetetlen, újragondorlhatatlan törvény létét kutya nehéz 2015-ben - de akár 1995-ben is átélni. 

Antigoné egy robot, a sztorit nehéz átélni. index.hu/kultur

"Öidipusz iszonyatos titkokra jutó nyomozása még valamennyire megragadta a fantáziámat, de a periférikus figuraként feltűnő Polüneikész temetése körüli sopánkodás már egyáltalán nem. És amikor az első lapok után rájöttem, hogy ez a dráma nem igazán akar semerre se mozdulni, az ellenérzés heveny ellenkezéssé fajult, és le is tettem az Antigonét."

Kompetencia

Jönnek. Mit jönnek? Itt vannak! Főleg fiatal férfiak. De nők is meg gyerekek, némelyik asszony itt szül meg. Más a bőrszínük, más a ruhájuk, lehet, hogy más a vallásuk is, nem értjük a nyelvüket, nem ismerjük a kultúrájukat.Nem tudjuk, mit akarnak. Tovább menni? Itt maradni? Elvenni a munkánkat? Bántani? Élősködni a nyakunkon? Tovább menni és elvenni a magyar kivándorlók munkáját Németországban meg Angliában? Sokan félnek tőlük, és ez érthető. Ijesztő minden, ami szokatlan, új, ismeretlen. A pályaudvaron hálózsákokban alvó idegenek százai. Sokan vannak és sokfélék. Biztos van köztük bántalmazó és olyan, aki soha nem ütné meg a feleségét. Aki veri a gyerekét, és aki nem. Aki lop, és aki becsületes. Mélyen hívő, és látszatvallásos. Szelíd és erőszakos. Egészséges és beteg. Lehet, hogy van köztük az Iszlám Állam terroristája. Eddig is lehetett az bárki érvényes papírokkal, turistavízummal. Lehet, hogy van köztük erőszaktevő. 

Menekült, bevándor, migráns  /kissjuditagnes.blog.hu

Igen, sok-sok veszély leselkedik ránk. A legnagyobb, hogy a félelmünk vezet, nem az emberségünk. A félelem jogos, hiszen annyi minden lehet. Lehet, hogy egy itt maradt bevándorló gyereke bántja majd a kislányomat. Lehet, hogy tényleg új népvándorlási hullám vagy muszlim hódító törekvés indult útjára. Ebben nem vagyok kompetens. Abban igen, hogy mit teszek azokkal, akik itt és most segítséget kérnek: egy tányér levest, egy üveg vizet, egy takarót éjszakára. (...) Amit nem tudok: megoldani a kérdést. Megállítani az áradatot. Békét teremteni a háborús övezetben. Olvasok okokról és megoldásokról, rágódom rajta, de nincs hatalmam fölötte. Csak a saját félelmem fölött. Csak az egy üveg víz, a tányér leves meg a takaró fölött.

Ki dönt?

Ha elkerítünk egy földdarabot, és azt mondjuk, hogy az a miénk, a mi országunk, akkor ez addig érvényes, amíg mi döntünk arról, ami a határainkon történik.  

 Szerintem itt tartunk mandiner

"vajon államnak nevezheti-e magát egy ország, ha képtelen ellenőrizni, hogy kik lépnek be a területére? Vajon nem szűnik-e meg az állam államnak lenni, ha elveszíti a képességét arra, hogy meghatározhassa, kiket enged a területére? Márpedig ez történik ma Magyarországon, és ez történik az egész Európai Unióban."

Klíma újratöltve

Erős pálya, erős befutó

Meghalunk – ez a világ rendje. De érdemes harcolni az életért. Czeizel Endre genetikus (1935-2015) 

De érdemes harcolni az életért. vs.hu/magazin

"Mindig is sűrűn éltem, de biztos, hogy amikor az ember szembesül a ténnyel, miszerint meg vannak számlálva életének hónapjai, akkor az idő sokkal fontosabbá válik. Ugyanakkor minden napnak tudok örülni. Sosem voltam vallásos, de mostanában elalvás előtt fohászkodom, és megköszönöm, hogy ez a nap is megadatott még. 

 A betegségem előtt ateista voltam. De ahogy mondtam, ez megváltozott. Ne értse félre, nem abban a szakállas istenben hiszek, akit Michelangelo megfestett, hanem abban, hogy van ebben a világban valami összerendező elv. Kell, hogy legyen egy Mindenható, aki felügyeli a dolgokat. 

Az életemben a legmaradandóbbak a nemzetközileg elismert kutatási eredményeim, és az, hogy 35 ezer egészséges kisbaba világra jöttében segédkeztem orvosként. A minap is odajöttek ketten az előadásom után, hogy nekem köszönhetik a születésüket."  http://www.life.hu

Számadás

1993-ban egy akkor kevéssé ismert dél-afrikai fotóriporter, Kevin Carter - később Pulitzer-díjat nyert - alkotása rázta meg a világot. A megrendítő fotó egy, az éhezéstől végletesen legyengült kislányt ábrázol, mellette egy keselyű a halálát várja.

   A keselyű és a kislány Mai Manó Ház

Jóllehet Carter idejében arra utasították a fotóriportereket, hogy kerüljék a fizikai kontaktust az éhínségben szenvedőkkel, mert betegséget terjeszthetnek, későbbi nyilatkozataiban többször is kifejezte sajnálatát, amiért nem segített a lányon. Carter visszaemlékezésében arról is mesélt, hogy óránként húsz ember halt meg azon a helyen, ahol az ételt osztották. A kislány sorsa nem volt egyedülálló.

"Mert nemhogy az Istent, de még a barátot sem szabad kérni arra, hogy az alvónak vagy renyhének segitségére legyen." Demosthenes/Zrínyi Miklós

... mert ha valóban segíteni szeretnének az éppen általuk, az ő egyetértésükkel, buzdításukra szétbombázott arab világ menekültjein, akkor a szomszédos, békés és dúsgazdag, USA-val szövetséges muszlim országokban is építhetnének magas színvonalú menekülttáborokat. ... Ez nem erről szól...

delhir.info

Belpolitikán, érzéketlenségen és pánikkeltésen túl, csak nyugodtan.

Igazi kihívásra vársz?

A szexualitás szinte mindig kényes kérdés, bármilyen aspektusból közelítjük meg. Mit mond a Biblia, bűn a szex? A szexualitás azok között a keretek között, ahová Isten helyzete teljesen helyénvaló, vagyis a házasságban nem bűn. A házasságon kívüli testiség azonban igen, és ennek súlyos következményei is lehetnek.

  Nem a cipő a hibás  parokia 

"Ezek szerint nagyon sok ember bűnben él, hiszen a 21. században a fiatalok többsége már tizenévesen is a sokadik szexuális kapcsolatán van túl, váltogatják a partnereiket, a felnőttek pedig egyre inkább az élettársi kapcsolatot választják a házasság helyett.

Bármennyire nehéz ezzel szembenézni, a házasságon kívüli szex teológiailag bűn. Jogilag persze nem bűn az élettársi kapcsolat, de attól, hogy a közszellem és a jog lazított a kereteken, Isten szemében mégis az. Nehéz ezt elfogadatni a fiatalokkal, mert a bűnt alapvetően a jog által büntetendő dolgokhoz kötik: a lopáshoz, a csaláshoz, a rabláshoz. Ebbe a képbe nagyon nehezen fér bele, hogy miért bűn a házasságon kívüli szexuális kapcsolat. Ráadásul, míg a lopás, a csalás vagy mások bántalmazása egyértelműen rossz és gonosz tett, addig a szex nagyon jó és élvezetes dolog."

Házi feladat fénytanból

A fiú néhány nap alatt világhírű lett, miután egy orvostanhallgató, Joyce Torrefranca lefényképezte. Június 23. óta csak az ő Facebook-oldaláról 7 ezren osztották meg a fotókat, amelyen az látszik, hogy a fiú egy manilai McDonald's előtt ülve írja a házi feladatát, hogy lásson is valamit a gyorsétteremből kiszűrődő fényben.

Ösztöndíjat is kapott a McDonald's fényeinél tanuló kisfiú  index

A fiú családjának háza leégett, az édesapja meghalt, anyja azóta egy kis fűszeres boltban dolgozik és ott is lakik három gyermekével. A megható kép hatására nem csupán pénztámogatás, de iskolai ösztöndíjajánlat és taneszköz-felajánlások is érkeztek a családhoz. A 42 éves édesanya, aki a bolti munka mellett utcai cigarettaárusításból tengődik, azt mondta, reméli, ezekkel a támogatásokkal sikerül majd beteljesíteni a fiú álmát, hogy rendőrnek tanulhasson.

Újrasszizmus

A svédországi Göteborgban 120 kisgyereket vitt ki óvodájuk a Westpride elnevezésű melegfelvonulásra még június közepén.

  120 óvodást vittek ki a melegfelvonulásra atv.hu

"A gyerekek a West Pride nevű fesztiválon szivárványos zászlókat lobogtattak, miközben a mozgalom jelszavait skandálták. A lap tudósítása szerint az óvodásokat nagyjából egy hétig készítették fel az eseményre. Az óvoda idén második alkalommal vitte ki a gyerekeket a felvonulásra. ... Az esetről Sara Ghazi óvónő azt mondta: az emberi méltóságra és arra oktatják a gyerekeket, hogy nem számít a nemi irányultság, sem a bőrszín. Arra szeretnék ösztönözni a gyerekeket, hogy merjenek különbözni egymástól."

Teremtés Oszlopai

a gyermekek általános naiv elképzelése a föld lapos voltáról nagy átfedésben van az ártatlan gyermeki elme ontológiai világképével, amely akkor változik meg gyökeresen, amikor a felnőttek információátadásának köszönhetően újrastrukturálják egy „magasabb”, absztraktabb szinten a világról való mindenféle tapasztalatukat és ismeretüket. 

Milyen alakú a Föld? napigazdasag

Tehát aki azt állítja teljes hittel (vagy vallásos meggyőződésének köszönhetően) 2015-ben, hogy a Föld lapos, vagy hogy a Nap forog a Föld körül, az nem tanulatlan ostoba, hanem a számára érthetetlen absztrakt tudományos eredményeket nem tudja személyes empirikus világképe részévé tenni.

Az a nap

A technológia lehetőségeket teremt, nem feltétlenül oldja meg a problémákat. Nem ez a vége a folyamatnak. Hatalmas társadalmi és kulturális változások várhatók, amikhez alkalmazkodunk kell. A világ egyik felén az emberek már hisznek a szingularitásban, abban, hogy össze fogunk olvadni a gépekkel. Vannak, akik szerint az emberiség önmagában nem is képes megoldást találni a gondjaira, szükségünk van a mesterséges intelligenciára (MI), hogy helyettünk gondolkodjon. 

Össze fogunk olvadni a gépekkel vs.hu

 A milliárdos üzletemberek, Bill Gates és Elon Musk is komoly aggodalmának adott okot az MI továbbfejlesztésével kapcsolatban. Stephen Hawking tudós a következőt mondta: “A komplex MI az emberi faj végét jelentheti. Amint az emberek kifejlesztenék a MI-t, az elszabadulna és önmagát egyre gyorsabb ütemben fejlesztené tovább.” 

Nyolc alkotásunk, amelyek végezhetnek az emberiséggel  index

Oldalak