Gátlástalan apoteózis

Hankiss Elemér: A televízió, a reklámok a nap huszonnégy órájában azt harsogják, hogy nagyszerű vagy, ártatlan vagy, te vagy a világ közepe, rajtad kívül semmi sem számít. Az emberi személyiségnek ez az egyre gátlástalanabb apoteózisa (isteni rangra emelése – a szerk.) a reneszánsz idején kezdődött, majd egyre erősödő hullámokban mára csaknem egyeduralkodó ideológiává vált. A szüleim, a nagyszüleim korában a fő parancsolat még az volt, hogy „Szeresd felebarátodat!”. Ma viszont már az, hogy „Szeresd önmagad!”. A világban ma zajló háborúk és válságok arra utalhatnak, hogy lehetetlen továbbmenni azon az úton, amin az elmúlt száz évben haladtunk, az egyre radikálisabb és korlátlanabb individualizmus felé.

  Hankiss Elemér: Mintha újra egy zátony felé sodródnánk 

"H. E.: A fogyasztói társadalom egyszerre örök karnevál és haláltánc. Tele van örömmel és kiteljesedéssel, de működnek benne a romlás és pusztítás erői is. Pedig az egyénnek ugyan ki kell teljesednie, de azt is el kell fogadnia, hogy a másik kiteljesedése is ugyanolyan fontos, mint az övé."

Tekeredik a kígyó

Járókelők látták meg a kígyót a XVIII. kerületben. ... A rémült emberek először a rendőrséget hívták, ők riasztották a Segítő Angyalok Állat és Természetvédő Egyesület állabefogóját. A kiérkező állatvédőket is meglepte az óriáskígyó, ők kapták el a kétméteres anakondát. Előkerült a gazdája is közben, azonban nem kapta vissza az állatot. Büntetést is kaphat, mivel nem volt engedélye a veszélyes állat tartására.

Budapesti utcán tekergett egy kétméteres anakonda hir24

"A zöld anakonda normális esetben az Amazonas vidékén él. A budapesti utcán talált példány aránylag kicsi volt, hiszen a kígyó akár  hat méteresre és több mint kétmázsásra is megnőhet. Ha egy városban élő példány szabadul el, veszélyt jelenthet az ott élő házi kedvencekre, de akár a kisebb gyerekekre is. Emiatt tartható csak engedéllyel."

Lázár Ervin  A Négyszögletú Kerek Erdő

Legszebb állat az anakonda,
de nem tudja ezt ama konda,
ha ráterelnék ama kondát,
széttiporná az anakondát.                (Nagy Zoárd)

Körforgalmaink

Megkapják az évek óta ígért körforgalmat a 10-es főúton autózók az ürömi elágazásnál. A jelzőlámpás csomópontot leváltó létesítményt a Strabag Általános Építő Kft. 694,6 millió forintból valósíthatja meg. Az építkezés a már amúgy is zsúfolt úton újabb terelésekkel, tehát alighanem a megszokottnál is nagyobb torlódásokkal jár majd. 

Körforgalom Ürömnél     varkapu.info/kozelet

Tizenhat év óta rendszeresen "néha " járok erre. Mindig fogom a fejem, hogy lehet telezöldet adni a kétsávos úton úgy, hogy Üröm felé kanyarodni csak a szembejövő tömött soron keresztül lehet. Igazán csak a szembejövő autós kegyén múlik, hogy valaki kanyarodhat, vagy tankszerű autóval ijesztgetve. De ez önmagában még talán el is menne, de a kanyarodó autóst nem lehet kikerülni. A mögötte zöld lámpa ellenére Budapestre autózók valószínűleg többfázisú sokkjelenséget produkálnak. (rágózás, idegrángás, váltogatás a rádió csatornái között, hajtépés, gyerek nevelése hanggal és tettleg, munkások leszúrása, családok válás széli peremhangulatra kerülnek) A dugóban 2 kilométerre várakozók pedig indok nélkül. Most ide körforgalmat fognak építeni. Hálás dolog.

Infekció

Az utóbbi években kikezdték a védőoltások becsületét. Nálunk is több olyan szervezetről, szülői csoportosulásról hallani, amelyek károsnak tartják az oltásokat, és nem adatják be gyermekeiknek a törvényben előírt kötelező szérumokat sem. Mit tud felhozni az oltások védelmében?

Járványfóbiák 168ora.hu

"Az ember olyasmitől fél, ami veszélyként jelentkezik a mindennapokban. Amíg a pestis, kolera és egyéb járványszerű betegségek pusztítottak, mindenki rettegett tőlük. Mivel ezek elmúltak, az emberek nem érzik a fenyegetettséget."

Kerékpározásra alkalmas állapot

Meglepte a Magyar Kerékpárosklubot az az új szabály, hogy a biciklisek akkor is nyeregbe szállhatnak, ha előtte alkoholt fogyasztottak – mondta a 180 percben a szervezet sajtófelelőse, Dormán Emese. Az újítás azt is tartalmazza, hogy a kerékpáros csak akkor vehet részt a forgalomban, ha képes a biztonságos biciklizésre.

  Ezért nem tetszik a Kerékpárosklubnak, hogy ihat a biciklis hirado.hu

"Első „blikkre” az látható, hogy nagyon szubjektív szabályozásról van szó, mert a kerékpározásra alkalmas állapot – amit a rendőrnek a helyszínen kell megállapítania – olyan kitétel, amelynek értelmezése vitás helyzetek sorát tudja produkálni."

Mit csinál a proktológus?

Talán egyetlen szakorvosi vizsgálattól sem félünk annyira, mint a proktológusitól, pedig az aranyeres panaszok súlyosabbá válásakor (és a későbbi szövődmények elkerülése) érdekében minél előbb érdemes felkeresni őt.

Mit vizsgál a proktológus? hazipatika.com

"Az első lépés általában a kézzel történő vizsgálat... Ezek a vizsgálatok kellemetlenek ugyan, de tulajdonképpen fájdalommentesek - különösen akkor, ha a páciens lazít, nem izgul, nem ideges (ilyenkor ugyanis a test izmai, így a záróizmok is megfeszülnek), és nincs benne szégyenérzet - fontos, hogy igyekezzünk őszintén beszélni a kétségeinkről, félelmeinkről az orvosunkkal!"

Élesített pedofil lesen és az ő szabadsága

A sokféle szexuális vágy közül a pedofil az egyetlen, amit nem lehet beleegyező partnerekkel, pornófilmes szereplőkkel kiélni. Ebből a szempontból pedofil embertársainknak a legrosszabb és legnehezebb. Nagyon helytelen lenne, ha olyan tilalmakkal nehezítenék tovább a helyzetüket, amelyek nem szükségesek senki megvédéséhez.

  A pedofil is ember   nol.hu/velemeny

"A rajzolt gyerekpornó engedélyezése jelzés a pedofiloknak, hogy a szabadságpárti állam nem ellenük, hanem csak a gyerekekért tilt. Jelzés a társadalomnak: a szabadságot csak annyira szabad korlátozni, amennyire muszáj."

Az iszlám mag-állam kísérlet

A Szíria és Irak egy-egy részét uraló szervezet, amely nevét nemrég Iszlám Államra változtatta, vasárnap kikiáltotta az Iszlám Kalifátust, amely az iraki Dijalától a szíriai Aleppóig tart. A kalifa a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi lett.

  Kikiáltották az Iszlám Kalifátust  kitekinto.hu/iszlam

A szervezet felszólította a többi csoportot, hogy fogadjanak hűséget a kalifátusnak. „Az összes emirátus, csoport, állam és szervezet legitimitását vesztette a kalifa autoritásának kiterjesztésével és a kalifátus fegyveres csoportjainak ezen entitások területére érkezésével”, hallható Abu Mohamed al-Adnanitól, a szervezet szóvivőjétől a vasárnap kiadott felvételen. „Hallgass a kalifádra és engedelmeskedj neki! Támogasd az államod, amely napról napra növekszik!”, tette hozzá.

Arcodra írom a sorsom

"Amikor bántalmazásról, iskolai zaklatásról hallunk, többnyire fizikai bántalmazásra gondolunk. Ezzel a fotósorozattal arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szóbeli bántalmazás fölött gyakran elsiklunk..."- fogalmazott a fotós Richard Johnson "Weapon of Choice" (választott fegyvernem) című képsorozatával kapcsolatban.

  Így nézne ki, ha a szóbeli bántás is sebet hagyna   divany   

"A képek végignézése a legtöbb emberből erős reakciókat vált ki. Sokan kényelmetlenül érzik magukat. Ezek a fotók azért vannak, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a hatásukra, mert a verbális erőszak egy kényelmetlen téma. Néhányan úgy fogalmaztak, a fotók megnézése után bűntársnak érezték magukat. Ha egyetlen dolgot megtanultunk a projekt során az a következő: gyakorlatilag minden bántalmazás háromszereplős - a bántalmazó, a bántalmazott és a tanú. Azok, akik tanúi a bántalmazásnak, de nem avatkoznak közbe vagy jelentik az esetet, tettestársakká válnak."

Imágó Tisza

A Tiszán és mellékfolyóin élő – a vízminőségre igen érzékeny - kérészek tömeges rajzása több napnyi meleg időt követően a napokban kezdődött el a folyó legalsó szakaszán. Kasza Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja az MTI-nek elmondta, hogy a 8-12 centiméter hosszú rovarok a Tisza alsó szakaszain rajzanak először, ahol a partfal kötöttebb, agyagos, ezeken a helyeken lárvái járatokat tudnak fúrni a földbe. Később a Tisza felső szakaszain is előfordulnak.

  Virágzik a Tisza  hir24 

A tiszavirágnak  (Palingenia longicauda), kérésznek az élete nem túl izgalmas. Kezdjük talán a peteállapottól. A mami bepottyantja a vízbe. Ott marad egyedül több más versenyzővel (csak a mamitól 7-8000, és akkor a többszázezer rajzó mamiról még nem is tud) az életnek nevezett pályán. Na szép. A víz sodorja, lesüllyed közben. A meder alján gyorsan lárvaállapotba(nimfa) kerül és egy 10-15 centiméteres u alakú lyukat készít magának az agyagban.

Több mint reklám

Egy jól elkészített reklám célja, hogy megragadja a figyelmet, és az emlékezetünkben maradjon akkor is, ha már nem szembesülünk vele nap, mint nap. Ezek a reklámok főként társadalmi és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, ahol fontos a közvélemény támogatása. 

Reklámok, amelyektől libabőrösek lettünk    hir24.

Negyven olyan reklámfotót válogattak össze, melyek igencsak hatásos módon hívják fel a figyelmünket a világ problémáira.

A vég elkezdődött

“Egy fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után rendkívül hosszú várakozásra kényszerültünk az erős szél miatt. A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltunk, ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba: az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időket gyakran a palackos mászások alapján becsültük meg. Végül körülbelül 8600 és 8700 méter között mind az alaptábor-vezetőm, mind mászótársam a visszafordulást tanácsolta”

Klein Dávid: idén nem lesz több csúcstámadás  www.sparexpedicio.hu/naplobejegyzesek

"Értékelésem szerint a feladat nem lehetetlen, de számos objektív és szubjektív körülmény tökéletes együttállása szükséges hozzá és a legkisebb apró részlet hiánya is elegendő a kudarchoz ... Szüleimnek, mászótársamnak – Ang Mingmának –, alaptábor-vezetőmnek – Török Edinának – lelkes és lelkiismeretes háttércsapatomnak, barátaimnak, névadó szponzoromnak, a SPAR-nak köszönöm szépen a lehetőséget, barátságot, támogatást, segítséget, bíztatást!”

Bűn és bűnhődés

Strasbourgban ma kimondták: a magyar Btk. legszigorúbb büntetése, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizáró tényleges életfogytiglan az emberi jogok európai egyezményébe ütközik. A koalíciónak lépnie kell, különben kínos perek sorát fogja elveszíteni.

Embertelen a tényleges életfogytiglan index

"A Strasbourg által hiányolt felülvizsgálat bevezetése nem jelentené azt, hogy a tényleges életfogytosok kiszabadulnának, csak annyit, hogy 20-25 évente meg kell vizsgálni, indokolt-e a szabadságvesztés fenntartása."

1%

...az állam is igyekezik konstruktív lenni. Megváltoztatta a törvényi környezetet, olyan jogszabályok születtek, amelyek szorosabb felügyeletet írnak elő az alapítványoknak. Szintén pozitív kezdeményezés az úgynevezett Semmelweis Védjegy, amely a valóban hasznos munkát végző, nem csupán a saját megélhetését biztosító alapítványokat igyekszik kiválogatni.

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak?   www.hazipatika.com

"Adózóként egyet tehetünk, alaposan körülnézünk, hogy kinek adjuk oda az egy százalékunkat. Ne a jól sikerült reklámok, fényképek alapján hozzuk meg ezt a fontos döntést, nézzünk kicsit mögé a dolgoknak. Mire fogják valójában költeni a nekik felajánlott pénzünket, valóban teljesíteni tudják azt a feladatot, amit hirdetnek magukról, megvannak-e ehhez a megfelelő szakembereik? Csak az 1 százalékból élnek, jól felépített költséges reklámjaik révén, vagy jutnak-e egyéb bevételekhez tudatosabb magáncégektől?"

Szinkron

Ha már az életben sem szeretnéd a lagot, miért fogadnád el a netszolgáltatódtól? – kérdi az Ume.net, és hát valóban, kis késéssel élni az életet (és ez nem a reggeli kávé előtti lassúságot akarja jelölni) kifejezetten bosszantó dolog, kívülről viszont fenomenálisan vicces.

Három másodperc lag reklám  player.hu

Néhány jelentkező legalábbis komplett hülyét csinált magából, amikor egy Oculus Riftet magára helyezve saját életét élte, de nem teljesen a valós időben.

Itt van május elseje

Egy videó, mely megmutatja a körölöttünk lévő értékeket! Ácsok, asztalosok, varrónők, pékek, szakácsok, lakatosok, épületgépészek, esztergályosok, marósok, kőművesek, bádogosok, ápolónők, és még sorolhatnánk reggelig a mesterségeket, melyek nélkül egy pillanat alatt visszapottyannánk a kőkorszakba. 

Ilyen lenne a világ szakmunkások nélkül! pozitivnap.hu

"Sokan lenéző tekintettel méregetik a közterület munkásait, a segédmunkásokat, vagy az útépítőket miközben elégedetten sétálnak be az "ofiszba". Pedig belegondoltál már, hogyha ezt más nem csinálná meg, akkor ellepné az egész várost a szemét? Amikor reggelente munkába mész, vagy csak sétálni, futni, egy percre csodáld meg innovatív társadalmunkat, aminek mindannyian (szakmunkástól az egyetemi professzorig) a részesei vagyunk. Becsüld meg az emberi kéz alkotta dolgokat magad körül, és nem utolsósorban embertársaidat a legjobban."

Mit ér az anyaság?

Nem aludhat, állandóan készenlétben kell állni, az ünnepnapokon is, fizetés pedig nincs. Az álláshoz még szükség van a rugalmasságon kívül némi orvosi, pénzügyi és gasztronómiai képzettséghez. A operációs igazgatói posztról szóló állásajánlatot a bostoni Mullen ügynökség helyezte el különböző online felületeken, és összesen 2,7 millióan klikkeltek rá, de végül csak 24 ember jelentkezett a meghallgatásra. De amikor a fejvadász ecsetelte az interjú során a követelményeket, kiakadtak: azt mondták, hogy embertelen és könyörtelen, amit kérnek.

  Ön vállalná a világ legbrutálisabb melóját?   hvg

Amikor az állásinterjút készítő férfi a végén elárulta, hogy mi ez a munka, mindegyikük elérzékenyült: valójában ugyanis az anyaságról van szó.

Az ő múltja a te jövőd

Mark Manson szerző, vállalkozó, élet-rajongó. Bővebben: egy tanácsadó, aki úgy kezdte a karrierjét, hogy egy bárban segített egy férfinek becsajozni. Tanácsadói és írói karrierje folytatódott, és egyszer csak betöltötte a 30. életévét. 

10 dolog, amit el kell kezdened 30 éves korodban szeretlekmagyarorszag.hu

Írt egy cikket, amit a mai 20 éveseknek címezett, mit is csinálna másképp, ha újra 20 lehetne. A cikk sikerén felbuzdulva rájött, hogy ha ő tud tanácsot adni a fiatalabb korosztálynak, akkor a 40-esek is tudnak neki. Feltette hát a kérdést: mit tanácsolnak a 40 évesek a friss 30-asoknak? E-mailek tömkelege érkezett hozzá, amikből kiválasztotta a 10 leggyakoribb tanácsot. Tanulságos.

Dagadt Köcsög (DK) Team

'Nevelőapám meghal. 54 évesen Szív. Testvére fél éve halt meg. 56 volt. Szív. 120kg felett vagyok. 31 évesen. 20-25 év van hátra? Kevesebb, mint amit eddig éltem? Dr. House a tévében: "Nincsenek kövér öregemberek". Anyád! Apu temetésén nem ismernek fel a ritkán látott ismerősök..."

dagadtkocsog.blog.hu

"Moós Gergely vagyok. DK. Szeretnélek motiválni, hogy fuss, és ha nem tudsz még futni, ne keseredj el, hanem gyalogolj! Kezdj el mozogni és ne add fel! Jó eséllyel sokkal jobb állapotban vagy, mint ahonnan én indultam..." 

Élet elvitelre

Az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) összefüggést lát a klímaváltozás és a globális társadalmi problémák, nemzetközi konfliktusok között...

A globális felmelegedés erőszakot szül index.hu/tudomany

Nem azt állítják, hogy a klímaváltozás önmagában erőszakhoz vezet, csak azt, hogy a globális felmelegedés „szaporítja a dolgokat veszélyesebbé tévő tényezőket” ... Az erőforrásokért (vízért, energiáért) folyó harc, az éhezés és a szélsőséges időjárás olyan egyveleget alkot, amely „egy kissé még jobban destabilizálja a világot”.

Oldalak