"Majd eldönti a gyerek"

 (...) Sophia megérti a beszédet, és képes emlékezni a már korábban megismert emberekre. Dr. Hanson szerint a robot a tanul is, így napról napra okosabbá válhat. A vállalat vezérigazgatója szerint a cél az, hogy a humanoid az emberhez hasonlóan tudatossá és kreatívvá váljon. (...) A pozitív légkör ellenére a bemutató vége kissé bizarra sikeredett. Mikor Dr. Hanson megkérdezte Sophia-t, hogy el akarja-e pusztítani az emberiséget, a robot meglehetősen furcsán reagált. Hiába kérte meg a férfi Sophia-t még a felelet előtt, hogy mondjon nemet, a robot mégis elhamarkodott választ adott: „Oké, el fogom pusztítani az emberiséget”. 

Bizarr mondat hagyta el az új humanoid robot száját 24.hu/tudomany

Gazemberek ügyvédje

Sven Mary már egy sor hírhedt bűnöző védőügyvédje volt, amivel kiérdemelte a „avocat des crapules”, vagyis a „gazemberek ügyvédje” becenevet. (...) Az ügyvéd már akkor kilátásba helyezte, hogy kész képviselni Abdeslamot, amikor a férfi még szökésben volt. (...) Ügyfelei közé tartozott többek között Fouad Belkacem, a Sharia4Belgium, vagyis a sáriát Belgiumnak csoport vezetője, akit azért ítéltek el, mert dzsihádista harcosokat küldött Szíriába. Ő védte Michel Lelievre-t, aki a belga pedofil sorozatgyilkos, Marc Dutroux cinkosa volt. Azt viszont már többször is leszögezte, hogy nem fog szélsőjobboldali elkövetőket védeni. 

A „gazemberek ügyvédje” védi Salah Abdeslamot www.atv.hu

Kórházsuli

Ma megkérdeztem a tanítványomtól , hogy a kórházsuli jobb-e vagy a munkafüzet, mire rávágta, hogy a kórházsuli sokkal jobb!!! Fülig ér a szája, a mai részben az Einstein kép tetszett neki a legjobban, és nagyon tetszik neki az is, mikor megold egy feladatot, rögtön ott a “lány”, aki viccesen jelzi, hogy jó-e a megoldás vagy sem.  

KÓRHÁZI TANULÁS KICSIT MÁSKÉPP gyogyhirek.hu

„Bár ennek a feladatnak elsősorban azért kezdtem neki, mert a hiányzó néhány közösségi szolgálati órámat az ötvenből teljesíteni akartam, mire befejeztem, egészen másképpen álltam a dologhoz. Úgy igazából most éreztem a közösségi szolgálat kapcsán először, hogy van célja annak, amit csinálok, és hogy a munkával, amit elvégzek, lehet, hogy másoknak nagyon sokat tudok segíteni."


Gyerekek, fiatalok elszakítva a "normális élettől". Nekik éppen az is elég normális, ha életük van. Kortársaik haladnak a tananyaggal, vagy éppen tüntetni járnak tanáraikkal. Vagy mindkettő. Kinek-kinek vérmérséklete szerint. 

Online idegen

Mindig figyelmeztettek rá, hogy az idegenek veszélyesek, de annyira más egy idegennel online találkozni, mint az utcán. Volt egy fiú, akiről úgy tudtam, hogy velem egyidős, és pontosan azok a dolgok érdeklik, amik engem is. Éjjel-nappal odafigyelt rám, és nagyon jó tanácsokat adott. Ő volt az, akinek mindent el lehetett mondani, és aki mindig megnyugtatott. Mindez úgy nyolc-kilenc hónapig ment az elrablásom előtt. Az online “gondoskodás” hihetetlenül hatásos. 

Elmesélem, hogyan zuhantam az idillből a pokol legmélyére, hogy veled ne történhessen meg 24.hu

Ő volt az, akihez kimentem újév estéjén, és ő volt az, aki betuszkolt a kocsijába. Olyan erősen szorította a kezem, hogy azt hittem, eltörik, ő közben parancsolgatott. „Légy jó, maradj csendben, ha nem engedelmeskedsz, beduglak a csomagtartóba!”

A kortárs "szemét"

Az olaszországi Bari városának egyik galériájában egy takarítónő hulladéknak nézett néhány értékes, kortárs műalkotást, és kidobta azokat a szemétbe. Az újságpapírból, kartondobozokból és szétszórt, törött süteményekből álló installációkat már nem lehetett helyreállítani (...) Kiderült, hogy az asszony azt hitte, a kiállítás látogatói hagytak maguk után szemetet és a legjobb szándékkal takarította fel azt. (...) A megsemmisült művek értéke mintegy 10 000 euró, vagyis több mint 3 millió forint volt. 

  http:// Kidobta a takaratówww.nlcafe.hu/szabadido/20160226/mualkotas-hulladek-takaritono/ 

"Romana Menze-Kuh installációja a Behausung 6/2016 (Hajlék 6/2016) igen tisztességtelen véget ért: a takarítónő ugyanis egyszerűen szemétnek nézte, felsöpörte, és kidobta egy mannheimi templomban. (...) Menze-Kuh, az alkotó nem fogadta túl jól a takarítás hírét, teljesen felháborodott és megszólalni sem tudott, amikor megtudta, mi történt." http://lemon.hu/2016/02/06/kortars-mualkotasokat-nezett-szemetnek-es-dobott-ki-a-takaritono/ 

Milyen kórházi fertőzés?

A magyar kórházakban olyan rossz higiéniás körülmények vannak, hogy sokkal könnyebben halhat meg valaki kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben – állítja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. ... A kórházi fertőzések a fejlett világ kórházaiban is nagy problémát jelentenek, ugyanis sokszor olyan bakteriális fertőzést kapnak el a betegek, amelyek immúnissá váltak a legtöbb antibiotikumra.

 Nagyobb eséllyel halhat meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben hvg.hu

Az 1001 orvos hálapénz nélkül felkérte a Magyar Orvosi Kamara vezetését és az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjait, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, hogy a szakma meghatározza azokat a minimális körülményeket, amelyek az ellátáshoz szükségesek. Amíg a szakmai kérdéseket tárgyalják, felkérik a kormányt, hogy bocsásson rendkívüli forrásokat a kórházak számára fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és (a tisztaságért felelős) egészségügyi szakszemélyzetre.


Nem tudom mennyire lehet általánosítani, hogy a magyar kórházakban... Elmesélem egy család történetét. 

Dzsepettó Game Over

Vardi egészen konkrétan azt fogalmazta meg, hogy 30 év múlva a világ népességének több mint a fele munkanélküli lesz a gépek miatt. „Hiszem, hogy a társadalomnak szembe kell néznie ezzel a kérdéssel, mielőtt még túlnőne rajtunk. Ha a gépek képesek lesznek szinte minden olyan munkát elvégezni, mint az emberek, akkor az emberek mit fognak csinálni? Nem látom ígéretesnek ezt a jövőképet, a munkavégzés elengedhetetlen az emberi jóléthez”

 Munkanélküli lesz a világ több, mint fele 30 év múlva faktor

Jóléti diktatúra

 

Nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy tavaly novemberben egy ötgyermekes norvég családtól valamennyi gyermeküket azonnali hatállyal elvette a gyermekvédelmi hivatal. A romániai bevándorló, de már kilenc éve biztos egzisztenciával Norvégiában élő szülőkkel szemben az egyik iskolai tanár tett bejelentést, miszerint „radikális keresztény nevelési elveikkel” veszélyeztetik gyermekeik fejlődését. Ugyanakkor sem fizikai, sem másfajta bántalmazást, sem pedig elhanyagoltságot nem állapítottak meg a Bodnariu családban.

 Állami gyerekrablások Norvégiában Jóléti diktatúra hetek

Zika vírus meg a többiek

Mikor jön el az a nap, amikor ennek a gigantikus világszervezetnek az egyik felelős vezetője – uram bocsá’ maga az elnöke – szót kér és elmondja, mi is a helyzet ezzel az üggyel kapcsolatban? 

A riói olimpia és a Zika-vírus 24.hu/sport

Persze nem vagyok annyira naiv, hogy ne tudjam: ez a tájékoztatás legfeljebb pár elkent félmondat lesz (lenne), ugyanúgy, mint az olimpiát rendező város vízszennyezettségével kapcsolatban eddig kiadott semmitmondó kommünikék halmaza. Amelyek valahogy úgy szóltak, hogy igen, koszos a víz, tudjuk, de amúgy nem veszélyes, ha mégis valakinek mérgezése lenne, az menjen orvoshoz, vagy kapjon be egy széntablettát. Az olimpiára minden tiszta lesz, csak semmi aggodalom. (Jelzem, ez az evezésen és a kajak-kenun kívül a hosszútávúszókat is érintheti, akik több órát úsznak majd a nyílt vízben.)

Lakom, tehát úgy vélem jó nekem

Az elmúlt néhány hónapban több olyan változást is bejelentettek az építési szabályozásban, amely nem csak az ingatlanpiacra, az építészszakmára meg úgy általában az egész építőiparra lesz nagy hatással. Könnyen lehet, hogy átalakíthatja a magyar települések képét, szerkezetét.

 A családi házak kora lejárt index.

A három legfontosabb ezek közül:

Kollektív felelősség

 

A háborúért és a megszállt szovjet területeken elkövetett cselekedetekért nemcsak a magyar politikai és katonai elitet, hanem személy szerint minden magyar állampolgárt felelőssé tettek, magyarul kimondták a magyarok kollektív felelősségét. Ez nyújtott ideológiai alapot a későbbi bosszúra, és a társadalom megtörésére, ami a kommunista hatalomátvételt volt hivatott zökkenőmentesebbé tenni. 

Kimondták: Minden magyarnak felelnie kell! 24.hu/tudomany

"A II. világháború a polgári lakosság ellen elkövetett borzalmak tekintetében minden addigit felülmúlt, és már 1942-ben egyértelművé vált, hogy a világ nem mehet el mellettük szó nélkül: A szövetségesek ekkor vetették fel először a harcokat követő számonkérés szükségességét. ... Az már más kérdés, hogy az igazság csak a győzteseknek járt, Drezda elpusztításáért, a Katyn-i mészárlásért, a Vörös Hadsereg brutalitásáért, a nyugati katonák által elkövetett erőszakért nem volt jogszolgáltatás."

A filmtörténet első magyar Golden Globe-győzelme

A Saul fia magyar rendezővel (Nemes Jeles László), magyar producerekkel (Sipos Gábor és Rajna Gábor), magyar szereplőkkel (Röhrig Géza, Zsótér Sándor, Molnár Levente), magyar operatőrrel (Erdély Mátyás), magyar pénzből, Magyarországon forgatott film. A történet egy Ungvárról elhurcolt magyar zsidó szenvedéseiről szól.   

Miért nem Trianonról csinálnak inkább filmet? valasz 

Nagyon jelentős dolog, hogy A Saul fiában úgy tudtak ebből a könyvből és történetből filmet csinálni, hogy végig ott egyensúlyoztak az elmondhatóság határán. 

Ötödik templom

A legfrissebb információink szerint 2016 januárjában lesz benyújtható a kistelepülési templomfelújításokat is támogató "VP-7.4.1.1 Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója..." című pályázat. 

Újra templomfelújítási pályázat 2016 januártól palyazatihirek.eu

A támogatás külső felújításra (pl. templom, középület), a természeti és a történelmi tájkép, valamint az azt alkotó táji elemek állapotának javítására valamint a helyi identitás fejlesztését és megőrzését, környezeti tudatosságot elősegítő akciók megvalósítására vehető igénybe.


A cikkből azért kiderül, hogy jellegzetes, meghatározó középületekről van szó a pályázatban. Ennek jó része templom. Nyilván vannak ismert jellegzetes templomok. Nagyok. Esztergomi Bazilika, Kálvin téri református templom. Kicsik. Öskü, Csaroda, Tákos. A nagyokra nem, de a kisebb településeken lehet pályázni. 

Kutyasors

Januártól nem lehet láncon tartani a kutyákat. Még szilveszter alkalmából sem, amikor viszont épp a laza feltételek között tartott kedvencek szökhetnek meg a petárdázás robajától megrémülve. (...) Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász az M1 ma este című műsorában hangsúlyozta, ha egy állat a petárdáktól megijedve elszalad, a gazdák nem háríthatják másra a felelősséget.  Legvégső esetben azonban a többség sajnos a láncot veszi elő – tette hozzá. Az a gazda azonban, aki így dönt, vagyis nem engedi el az ebét a láncról, 150 ezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat. Az pedig, aki nem előzi meg a kutyája szökését  90-100 ezer forintos kiadással kalkulálhat. 

Péntektől tilos láncon tartani a kutyát hirado

Ajándékcsere

 

Az üzletek érzékelték azt a fogyasztói igényt, hogy az ajándékba vásárolt hibátlan termékeket is visszavihessék, kicserélhessék. 

Nem tetszik, amit karácsonyra kapott? hvg 

az igazi, a legnagyobb karácsonyi ajándék nem az, amit ott találtál selyempapírba csomagolva a feldíszített fa alatt, hanem az a Valaki, Akire minden más egyéb ajándék utal és mutat: Jézus!  

A legnagyobb karácsonyi ajándék joosandor.hu/predikacio/1969-12

Butaságunk tündöklése

 

A két pszichológus, David Dunning és Justin Kruger 1999-ben publikálták azt a tanulmányukat, amely híressé tette őket. A szakértők egyetemi hallgatókkal töltettek ki teszteket, különböző tudásterületeken. Minden teszt után a hallgatóknak meg kellett ítélniük, hogy a többiekhez képest hogyan teljesítettek. Az eredmény szintén meglepő volt: az önértékelések rendkívül szűk sávban mozogtak, általában a többiek 60-70 százalékánál vélték magukat jobbnak a megkérdezettek. A leggyengébbek kifejezetten túlértékelték magukat, a legerősebbek viszont enyhén alábecsülték magukat.

 Túl buták vagyunk a butaságunk felismeréséhez hazipatika

Sziú-e vagy?

1868-as Fort Laramie-i békeszerződés ... a sziúk birtokába adta a hegyvonulatnak azt a részét, amit őseik szent földjeként tiszteltek. Pár év múlva a szent föld alatt aranyat találtak. Békeszerződés ide vagy oda, az Egyesült Államok hivatalosan elvette az indiánok földjét. Bő száz év múlva, amikor a szent földjüktől megfosztott indiánok leszármazottai már rég rezervátumokban éltek, az amerikai jogrendszer elért addig, hogy a jogsértés miatt bíróságra lehetett menni. 1980-ban az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy bizony jogtalanul vették el a sziúk földjét. Csakhogy simán visszaadni nekik akkor már nem lehetett ... 

A sziú indiánoknak nem kell az USA egymilliárd dollárja index.hu/tudomany

Orgona a víz partján

A horvát származású Nikola Basic megunta a még mindig a háború nyomait viselő Zadart és úgy döntött egy kis zenét visz a városba. 

Orgona, amely a tenger hullámait használja tisztajovo

Az építész egy hihetetlen ‘tengeri orgonát” készített, amely csak természetes részeket tartalmaz. 35 bemenet van márványból, amely gyönyörű zenét csinál, amint a hullámok elérik a tengerpartot. Az Adriai-tenger partjánál letelepített márványlépcsőkbe készítették el az Orgonát, amely 230 láb hosszú. Itt alakulnak át a hullámok megnyugtató hanggá. Minden bemenet öt orgonasípot tartalmaz, melyek különböző akkordokra vannak behangolva. A sípok egy szűk csatornához vannak kapcsolva, majd ennek megfelelően reagál a hullámokra és adja ki a megfelelő dallamot.


 

 

Gyilkos-tó a Magas-Bakony mélyén

 Egy olyan különleges kirándulóhelyre invitálunk benneteket, amely akár közismert is lehetne, hiszen itt van az orrunk előtt, mégis szinte ismeretlenül, csendesen bújik meg a bakonyi erdő mélyén. Kutyával ideális kirándulóhely.

 „Gyilkos-tó” a Magas-Bakony mélyén - kirándulás kutyával kutyabarat.hu/hirek

Ezt a varázslatos helyet nem jelölik a térképeken, és a turistautak is - egyelőre - elkerülik. Jobbára csak az erre felé élők ismerik, vagy híre talán szájhagyomány útján terjed. Nevét nagytestvéréről az Erdélyben található Gyilkos-tóról kapta. 


Olvastam még márciusban a cikket és érdekelt is, de a különböző események elsodorták ezt a kis gyöngyszemet. Mivel ősz van. Kirándulni jó. Csak ajánlani tudom, mert bevillant, hogy már jártam itt. Sőt... Hubertlak. Ismerős a név. Igen, már biztosan jártam itt. 

Pöngését koboznak

A Kossuth- és Liszt-díjas zenész, előadóművész, zenepedagógus hosszú betegség után, 65 évesen hunyt el.

 Elhunyt Kobzos Kiss Tamás 24.hu/kozelet

Mit lehessen mondani arról, aki ha énekelt, többet mondott el strófával, mint más két órás előadással. Még csak idézni is nehezemre esik az életéről szóló híradásból. Minek is írni díjairól és kitüntetéseiről, mikor hallgatni is lehet.

Oldalak