Egyenes beszéd

Újévi beszédében a református egyház távlati kérdéseiről is szólt Bogárdi Szabó István.
„Mély meggyőződésem, hogy az állam és az egyház szétválasztása előbb-utóbb anyagilag is megtörténik és ez nem pártkérdés, hanem civilizációs trend. Mindegy, hogy melyik kormány tárgyal az egyházakkal, az állam csak az állami feladatellátást fogja finanszírozni." ... „A trendet jelzem: ezek a viták meg fognak szűnni. Letelt a kegyelmi idő, el kell felejteni, hogy valami jut. Azon kell gondolkodnunk, hogyan lehetne minél egyszerűbben, távlatosabban az önfenntartásra berendezkedni. Ez pont a reformátusoknak való eszmény, mert a református egyház mindig abból élt, amit összeadtak a tagjai." 

A szabadság útja parokia.hu

"Ha nem nézünk szembe ezzel a helyzettel, legfeljebb az állam rosszul megfizetett és kelletlen alkalmazottai leszünk. Vannak az egyházunkban erre mutató jelek, (...) de ha azon az úton indulunk el, akkor máris államhivatalnokká tettük magunkat. De hol van akkor a szabadságunk? A hivatalnoknak úgy kell eljárnia, ahogy megmondják neki. Én másban gondolkodnék, és látok erőket, forrásokat, képességeket a református egyházban, gyülekezetekben, hogy elinduljunk az önálló az úton. Ez a szabadságunk útja."

Mesék és mostohák

A mostohaszülők negatív megítélését és ebben a Disney stúdió felelősségét vitatja meg a mostohaanyák, mostohaapák és mostohagyermekek szombaton kezdődő első konferenciája Lisszabonban.

Fellázadtak a mostohák a Disney ellen hirado.hu
 

"A mostohaanyákat mindig "rossz emberekként" tüntetik fel a filmekben, a társadalom pedig azonosul ezzel a véleménnyel."

"Az a karácsony, amihez nem tudsz mit hozzátenni"

Az az érzés, hogy valami nagyon hiányzik az ünnepből. Valaki. Édesanyánk eligazító szava, rendet parancsoló összehúzott szemöldöke, jóságosan kérlelő arca, dolgos keze. Az még akkor talán a szívünk, agyunk egyetlen bugyrában sem merült fel, hogy mi van, ha egyáltalán nem jön vissza többé. Ez is eljön egyszer. Valaki hiányzott az ünnepből. Azt gondoltuk, hogy minden a helyre kerül majd egyszer, bár nehezen képzeltük el, és a hiány érzése megmaradt bennem, a szorongás és az aggódás feszültsége. Aki a legfontosabb, az nincs itt. Olyan, mint maga a karácsony: a legfontosabb, a gyermek még csak most érkezik, az advent finise. A várakozás betetőzése. És úgy jön el, hogy nem tudok semmit sem hozzátenni. Nem tudom siettetni, nem tudom erőltetni, nem tudok semmit tenni.

A visszakapott karácsony      www.parokia

Az ünnep ajándék. Nem mi hozzuk létre mesterségesen. A gyermek ajándék, nem tudjuk siettetni. Az idő ajándék, nem rendelkezünk vele. Szeretteink életével sem rendelkezünk, sokszor még a magunkéval sem. Szenteste délutánján nem sokkal az istentisztelet kezdése előtt anyukánkat visszahozta a mentő. Visszakaptuk őt. Visszakaptuk a karácsonyt.

Ismersz éhező gyermeket?


"Egy egészséges társadalomnak, amikor felmerül az a kérdés, hogy gyerekek éhezhetnek, úgy kellene reagálnia, mint egy súlyos járványra: ugyanazzal a kétségbeeséssel, igyekezettel és "nem érdekel, mibe kerül, csak meg kell szüntetni" hozzáállással. A gyermekéhezés egy elviselhetetlen fogalom" - hangsúlyozta Vecsei Miklós.

Vecsei Miklós: "Úgy kéne reagálni a gyermekéhezésre, mint egy járványra!" inforadio.hu

"Nem véletlenül használom a járvány szót, ennek később hatása van. Az a gyerek, aki ma nem evett, az valószínűleg rosszul is aludt, frusztrált, nem szeretik az osztálytársai. Gondoljunk bele, ha a valaki egész héten nem evett, nem visz tízórait, a másiknak meg van, valószínűleg agresszív is lesz, nem figyel, rendetlenkedik, stb. Ezek nyilvánvalóan feszültséget okoznak és ennyire fekete-fehér helyzetek, fájdalmasak és ennyire érthetőek" - hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke."

Engedd gyermeknek is lenni

 Kedves Jézus! Tudom, hogy mindenható vagy, mert apu azt mondja. Ha tényleg mindent meg tudsz tenni, adj nekem igazi karácsonyt igazi apuval. Ígérem, jó leszek. Jónás Ferike”

A lelkészgyereknek is lesz karácsonya, ugye? parokia.hu/kozosseg

Este nehezen megyek haza. Nem tudok igazán a gyermekeim szemébe nézni, amikor a nyakamba ugranak. Mindegyikben ott látom Jónás Ferikét, ahogy izzadó tenyérrel, a papír fölé hajolva körmöl. Ott látom Frank Jonah-t, ahogy hatalmas amerikai háza tizenkilencedik századi stílusú dolgozószobájában, méregdrága öltönyében, lassan vezeti aranyozott tollát a hófehér papíron: „Kedves Jézus! Adj minden papgyereknek igazi karácsonyt igazi apukával, ha már nekem nem adtál! Jónás Ferike”

Kiszámolták életed hátralévő részét

Az ember felnőttként annyira elfoglalt, hogy a legfontosabbra nem marad ideje: a családjára, a szüleire. Erre döbbent rá a WHO kalkulátora, ami kiszámolja, körülbelül hány alkalommal találkozhatunk még a szüleinkkel. Az eredmény sok esetben alig pár száz alkalom... 

Számold ki, mennyit láthatod még a szüleidet! nlcafe.hu

"A See Your Folks kalkulátorba mindössze négy adatot kell bevinni: a szülők lakhelye (ország), édesanya életkora, édesapa életkora, az éves találkozások átlaga."

Állatság

A bika "bűne", hogy idén egyetlen üszőt sem volt képes megtermékenyíteni gazdája nyugat-írországi farmján. Az állatorvosok szerint az állat termékeny, de nem a nőstényekhez, hanem saját neméhez vonzódik, különösen az őt felváltó bika iránt érdeklődik. Miután a bika tulajdonosa bejelentette, hogy vágóhídra küldi az állatot, az esetről tudomást szerző meleg- és állatjogi aktivisták közös internetes pénzgyűjtő kampányba kezdtek, hogy Benjyt egy norfolki állatmenhelyre szállíttassák, amely nagyjából kétezer nemkívánatos haszonállatnak ad otthont.

Megúszta a vágóhidat Írország meleg bikája, Benjy stop.hu

Egy idahói tanár nem lacafacázott: bevitt egy nyuszit az órájára, eltörte a nyakát, megnyúzta – így szemléltette a diákjainak, honnan jön a hús. A diákjai szeme láttára nyúzta meg a nyuszit a tanár nlcafe.hu

Sokszor a drágább az olcsóbb

Az egyik legfontosabb az, hogy eldöntsük, mit mire szeretnénk használni. A H&M-es póló teljesen jó mondjuk edzésekre vagy ha például kifestjük a gyerekszobát. Arra kár is több tízezres felsőt pazarolni, de ha minőségi, több éven át kitartó ruhadarabot (például télikabátot) szeretnénk, akkor ott mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Egyszerűen le kell osztani azzal, ahány évig tervezzük hordani az adott ruhát és rájövünk: sokszor a drágább az olcsóbb. Hiába kerül valami feleannyiba, ha mondjuk harmadannyi ideig tudjuk viselni, mint a másikat. 

Ez történik, ha egy évig nem vásárol ruhát divany.hu

"Ön meg tudná állni, hogy 12 hónapig nem vesz új ruhát, cipőt vagy kiegészítőt? Ennek elméleti síkon semmi akadálya, hiszen nincs olyan ruhadarab, amit ennél sűrűbben kéne cserélni. Ennek ellenére csak kevesen bírják ki, hiszen a legtöbb minidepresszióból mindenkit kiránt az, ha valami aprósággal (vagy nagyobb dologgal) meglepi magát. A kisebbséghez tartozik Sarah Lazarovic is, akinek az egyéves önmegtartóztatása végül egy könyvben manifesztálódott (Egy csomó szép dolog, amit nem vettem meg címmel). A mű elgondolkodtató: vajon tényleg elég bölcsen költjük el a pénzünket? Kiderül, hogy a legtöbbször nem is a szükségletek, hanem a kényelem miatt vásárolunk."

Könyörgöm! Hadd legyek rabszolga!

Az intézkedés rendkívül megosztja az embereket attól függően, hogy épp melyik táborhoz tartoznak (családok, illetve családi vállalkozások az egyik oldalon, a vásárlók, a nagyobb üzletláncok és bevásárlóközpontok a másik oldalon). A Portfolio múlt heti, nem reprezentatív szavazásának eredménye is azt mutatta, hogy finoman szólva is vegyes a "szabad vasárnap" fogadtatása. A több válaszlehetőséget is engedő szavazás eredménye alapján a válaszadók inkább nem támogatják a lépést, minden ötödik szavazat azonban például arra érkezett, hogy a családok hétvégi együttléte miatt fontos.  

Vasárnapi áhítat - tízezrek munka nélkül  stop.hu

Nézzük csak. Húsz éve annak, hogy az angolok és a wales-iek egész vasárnap is vásárolhatnak 280 négyzetméteres boltban, de, hohhhó, annál nagyobban nem. A nagyobbak aznap csak hat órát lehetnek nyitva. Még sokkal durvább a helyzet Svájcban, Franciaországban és a diktatórikus Ausztriában, ahol vasárnap zárva vannak a boltok, s Németországban is csak bizonyos vasárnapokon (adventkor, például – azt a betyár reakciós uristenüket) tarthatnak nyitva az üzletek. Még Hollandiában is csak 12 vasárnap lehetnek nyitva – 40-en meg ott a lakat az üzleteken. A görögök lazábbak, ott 18 vasárnapon lehet nyitva tartani a boltot. Szóval ehhez a témához igazán nem illik az ideológiai csatározás.    Milyen egy tockos? Hát ilyen!  valasz.hu

A kis herceg "halott"

Megérkeztek a világ egyik legrangosabb természetfotós díjának idei győztesei. Az angol Természettudományi Múzeum ötvenedik alkalommal meghirdetett nemzetközi pályázatára idén 42 ezer fotót küldtek be, egy kategóriában pedig magyar győztest hirdetett a zsűri.

   Itt vannak az év legjobb természetfotói index.hu/nagykep/2014

"Egy Szaharában talált - és családjától elválasztott sivatagi rókát árul egy fiú a turistáknak Tunéziában. És ezek tényleg az ő fülei; a nagy hőségben úgy működnek, mint a hűtőbordák. (Fotó: Bruno D'Amicis / Natural History Museum)"

Valami Amerika

Az USA csak most lépett, miután a State Department és maga az elnök is nyilvánvalóvá tette: szerintük az Orbán-kormány letért a demokratikus útról. Hétfő este az amerikai nagykövetség sajtótájékoztatóján már az hangzott el, hogy a magyar-amerikai szövetség forog veszélyben, ha nem változik a helyzet Magyarországon. Teljesen kizárt, hogy ennek akár csak a felvetése is szóba jönne, ha pusztán a hazai korrupció állna az ügy hátterében.

Most akkor tényleg szakít velünk Amerika?  index.hu

Kapkodom az utóbbi napok történései miatt a fejem. Azt mindig is tudtam, hogy nem unalmas a Föld nevű bolygón lakni. Azt is különös csodálattal szemléltem, hogy valóban létezik egy hely amelyet Magyarországnak neveznek. De a viccet eddig nemigazán értettem: "Hallottad? Magyarország határai megváltoztak. Mi? Tessék? Magyarország a csodával határos."

Egészségedre

Az új rendszer a társadalombiztosítási alapú és a magánfinanszírozású egészségügy egyvelege lenne. A kormány egyre nagyobb teret engedne az átlátható magánellátásnak. Hamarosan akár a határon túli és külföldön élő magyarok is járulékfizetővé válhatnak, a Fidesz felismerte, hogy az ágazat kizárólag közpénzekből finanszírozhatatlan. A Világgazdaság emlékeztet rá, hogy semmivel sem csökkent az elmúlt években az egészségügy forráshiánya, amit már a 2011-ben született Semmelweis-terv is 250-550 milliárd forintra becsült.

Nemzetiek lesznek a magánkórházak hir24.hu

"Az egészségügyi ellátás alapját továbbra is mindenki számára kötelező egészségügyi járulék- és hozzájárulás-fizetés biztosítja majd. ... A Szinapszis Közvélemény-kutató szerint a lakosság egyharmada vett már igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást. Tehát van olyan fizetőképes réteg, amelyet kiengedve a közellátásból, több legyet is üthet a kormány egy csapásra. Aki képes megfizetni a magánellátást, gyorsabban és kulturáltabb körülmények között látják el, nem viszi ki a pénzt az országból, előbbre kerül a várólistán. A kórház többletbevételhez jut, amiből fejleszthet, az orvosok pedig legális többletjövedelemre tesznek szert, ami a költségvetésnek is pluszt jelent."

Laptoppal és irodaszerekkel a parlagfű ellen

Több mint 177 ezer ember ajánlotta fel a 2009-es személyi jövedelemadójának egy százalékát parlagfű-mentesítésre, de az összegyűlt több mint 1,1 milliárd forint nagy részét az illetékes miniszter átcsoportosította másra, főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre – írta meg a Hvg.hu. A cikkből kiderül, hogy a pénzből – már a jelenlegi kormányzat idején – vettek terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is. Az ügy különösen a civilek ellen indított támadások tükrében igen pikáns, hiszen azoknál éppen a hatalmon levők igyekeznek nagyítóval vizsgálgatni a felhasználást. 

Így adakozz! Lenyúlhatja a pénzed a kormány   azenpenzem.hu

Miután a Parlagfűpollen No Társaság többszöri kérés ellenére sem kapott felvilágosítást a minisztériumtól, 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indítottak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével. A Vidékfejlesztési Minisztérium a bíróságon elmondta, hogy a pénzből több mint 600 milliót nem is parlagfű-mentesítésre költöttek, hanem például a tanyafejlesztési programra.

Minden körülmények között az az ember

Egyre többen fizetnek éttermekben is bankkártyával vagy akár mobiltelefonnal, és ilyenkor sokszor nem egyértelmű, hogy a borravaló összegét is fizethetjük-e ilyen módon, vagy inkább készpénzben illik adni? Tényleg nem kapják meg a pincérek a nekik szánt plusz pénzt, ha kártyával fizetünk?

Borravalót bankkártyával? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez? www.penzcentrum.hu

"Habár a szervizdíjat már 9 éve vezették be a borravaló kifehérítésének céljával, ez utóbbit még mindig szívesebben adjuk. A magyarok többsége egyszerűen megszokta és elfogadja a borravaló intézményét. Egy közelmúltban publikált felmérés szerint négyből csak egy ember mondta, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást."

A teremtés ünnepe

Ami a legalapvetőbb és a legkézenfekvőbb, azzal szoktunk a legkevesebbet törődni. Minden eszmerendszer a maga módján fejezi ki ezt a felismerést, aszerint, ahogyan a problémát érzékeli. Heidegger szerint „létfelejtésben” élünk, és a létezésre magára kellene újra és újra rákérdeznünk. Jézus Krisztus pedig nemcsak saját kortársait, hanem minden kor emberét a szeretet Istenével akarja újra élő kapcsoltba hozni: azzal, akiben mindnyájan „élünk, mozgunk és vagyunk” (vö. ApCsel 17, 24).

A teremtés ünnepe teremtesunnepe.hu

Az emberek szeretik a bálványaikat, bíznak bennük, és engedelmesen szolgálják őket. Egyik sem tudatos, sőt, a bálványimádás akkor a legerősebb, amikor tudattalanul, saját autonómiánk biztos tudatában élünk isteneink közelében. Ezek az istenek nem vitatkoznak velünk, hanem csendesen megragadják a szívünket és leigáznak bennünket. 

Csendesen leigázó isteneink         divinity.szabadosadam.hu

Ki Mit Tube

„Hihetetlen számomra, hogy ennyi embert sikerült megérinteni. Olyan mintha álmodnék, a komékkal nagy bulit csapunk, de azért majd dolgozni is el kell menni” – mondta Mr Klausz, aki a Sorsod Borsod slam poetryvel jutott be a legjobb öt közé. Másodikként a Lóci játszik végzett, a harmadik helyet az Appril Secret Section szerezte meg.

Mr Klausz nyerte a Ki Mit Tube versenyét   www.hir24

Itt volt egy újabb tehetségkutató.

A Miutcánk

Mi lenne, ha kölcsönadnánk a sajátunkat, ha épp nem használjuk őket, vagy elkérhetnénk valakiét? Még ha egy jelképes összeget is ad valaki egy ritkán használt gépért, akkor is jobban jár, mintha vesz magának egyet, aztán egész évben kerülgeti a lakásában. Na ez a sharing economy. Ami persze csak egy újabb divatos kifejezés valamire, ami évezredek óta létezik, de azért nem véletlenül jött éppen most divatba, és nem véletlenül cuppant rá az elmúlt évtizedben közösségi média is.

Kéne egy flex kölcsön, mit csináljak? Így segít a net!   index.hu

"Miért nem jó ugyanerre a Facebook? Vagy akár egy hagyományos fórum? A Facebook lenne ugye a legkézenfekvőbb, hiszen annyira része legtöbbünk életének. Miért van szükség mellette egy újabb közösségi oldalra? A NextDoor alapítója úgy fogalmazott pár éve a Wirednek, hogy a szomszédság nem a barátságról szól. Magyarul: nem jópofizni akarunk valakivel, csak elkérni a kempingszékét. Nem új barátokat keresünk, hanem az elveszett papagájunkat."

Stigma

A gyógyult Sabast az Orvosok Határok Nélkül tagjai vitték haza a kórházból, és ekkor került sor arra a lépésre, ami a társadalomba való visszailleszkedése szempontjából kulcsfontosságú volt: mikor kiszállt az autóból, megfogták a kezét, hogy ezzel jelezzék a környezetének, hogy már nem fertőző. 

Mi vár arra, aki túléli az ebolát?    index.hu/tudomany

"Azóta az ápoló egy ebolával kapcsolatos ismeretterjesztő-kampányban vesz részt, amelynek célja éppen az, hogy csökkentse a betegségből felépült emberek stigmatizációját. Habár a hallgatóságát többnyire meg tudja győzni azzal, hogy sok külföldi kollégája van, akik nem dolgoznának vele, ha az veszélyes lenne, de legtöbbször még erre is azt a választ kapja, hogy: „Oké, értjük, de ez még így is ijesztő”. A férfi szerint munkájának köszönhetően csökken az ebola túlélőit érő diszkrimináció. Sabas elmondta: egész családját megbélyegezték, amikor a kórházban volt."

Az égbolt zár

Egy rendőrségi helikopter és nyolc hegyimentő vett részt a mentőakcióban, mely során egy 23 éves bécsi nőnek segítettek lejutni a 2166 méter magas Dobratschról, vagy más nevén Villachi Alpokból. A meredek, sziklás hegyoldal fogságába esett kirándulónál semmilyen túrafelszerelés, vagy melegebb ruha nem volt, a lábán csupán flip-flop papucsot viselt 

   Helikopterrel mentették meg a nőt, aki papucsban ment hegyet mászni  travelo.hu/tura

"A Daily Mail szerint a múlt héten is történt egy hasonló eset: egy 37 éves brit katonát kellett megmenteni szintén Ausztriában. Ő pólóban, rövidnadrágban és tornacipőben akarta meghódítani a Hohe Tauern hegyláncot. Amikor nagyjából kétezer méteren elért egy hüttét, a helyiek figyelmeztették, hogy meg fog fagyni, ha ennél magasabbra megy. A férfit ez nem érdekelte, tovább ment, majd 3000 méter körül hívta a hegyimentőket."

Teljesen mezítelenül vagy Isten előtt (!?...)

Az egyház persze politikus entitás, de szabadon politizál. Amikor az egyház nagyot tudott alkotni, akkor szabadon foglalt állást politikai kérdésekben, és kész volt megfizetni ennek az árát. Az a modell, ami most megújulni látszik, ismét egyetlen politikai ideológia és az uralmi berendezkedés mellett foglal állást. Ilyen, mindenestül fogva militarista nyelvet használ: az állam "stratégiai partnerei vagyunk". De hát ezt mondta az egyház Hitler idejében is, vagy a fegyvereket készséggel megáldó főpapság mindig is. Azért ismételheti ezeket a borzalmas mondatokat, mert valójában sosem nézett szembe velük, és mert következetesen elhárítja a szabadság és függetlenség valódi kihívásait és a szegénység kockázatát. Ezekben a perekben az 50-es években lelkészekkel együtt civileket is, laikusokat is elítéltek, közöttük nőket is: a protestantizmusnak éppen ez a civilség a lényege. Anna Magda és Patócs Erzsi: nem szeretném elfelejteni ezeket a boldog arcokat. Hitelvi szempontból a magyar reformátusok is az egyetemes papságot vallják, de sehol nem gyakorolják. Dúl az üres klerikalizmus. Apám nemzedékének hűségét az egyház iránt - hiszen mindvégig a református egyház keretein belül maradtak - rendkívül nagyra tartom, de tragikusnak látom. Felőrölte őket ez a hűség. 

Oldalak