Háztáji söprögetés

Pedig valami igazán új érkezett meg veled hozzánk. A közösségi rendszerváltás ígérete. Azt mondtad, önfenntartó közösséget építesz majd, és az antiszemitizmusból nem csinálsz állandóan eszközt, mint oly sokan. Nem játszod ki többet az „antiszemita kártyát”. Nem a politikai hatalmasságok körül sündörögsz végre, hanem híveidet szolgálod, mert téged szerencsére már nem az Állami Egyházügyi Hivatal instruál, hanem valóban a Jóisten. (...) Barátom, te mostanra minden rosszat megtanultál a múltbeli Mazsihisztól, és még túl is tettél rajta. Hiszen még az a „régi Mazsihisz” sem lépett be nyíltan egy párt politikai csatlósai közé. Még a „régi Mazsihisz” sem árulta el régebben olyan nyíltan Isten ügyét, mint most te. Sokak számára úgy tűnhet, hogy feladtad a 4000 évet négyért.

Nyílt levél Köves Slomó rabbihoz - mno.hu

Tudom, tudom, a cél az, hogy mindenki a maga háza táján söprögessen. Házunk táját ma kicsit tágabban értelemben véve, egészen a telekhatárhoz sétálunk, és átnézünk a szomszédhoz. Végül is múltunkból adódóan van jó néhány rokoni vonásunk ama telektulajdonossal, akár MAZSIHISZ akár EMIH nyit ajtót. 

Duplagordiusz

Bár a magyar próza ünnepe ügyében kialakult szakmai konfliktus kívülről sokáig feloldhatatlan ellentétnek tűnhetett, az írószervezeteknek sikerült megállapodásra jutniuk a kérdésben. Ennek eredményeképpen a jövőben nem egy, hanem két ünnepe is lesz a magyar prózának.

Véget ért a vita: Jókai és Esterházy születésnapján is megünneplik a magyar prózát - sonline.hu

Berzenkedik bennem valami azon megoldásoktól, amikor úgy dől el egy vita, hogy tulajdonképpen nem dől el, hanem mindketten elfogadják, vagy talán inkább beletörődnek abba, hogy nem tudják a másik felet érveikkel meggyőzni. A feloldhatatlan megoldódása az lett, hogy mind a Magyar Írószövetség, mind a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a saját javasolt dátumán ünnepel. Olyan mai, olyan "friss" ez a megoldás. A megoldás az, hogy nincs megoldás. Folytatódik minden úgy, ahogy ki-ki eltervezte, és nem születik meg az egység.

Kérődzés

Úgy tűnik, nincs egyedül a török és az iszlám mániájával Vona Gábor, legalábbis erről árulkodik a felesége Facebook-oldalán az a fotóalbum, amely a muszlim mindennapokat propagálja.

A teljes Vona-család Allahot és az iszlámot élteti - origo.hu

Lehet, hogy gondolati kérődző lettem? Minekután lassan hetekbe mérhető intervallumban újra és újra előkerül elmémben a Vona-féle allahozás, felmerül bennem ez a kérdés. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, hogy ama eset, majd pedig az arról készült videofilm nyilvánossá lett téve, mégis megemészthetetlen. Nem tudok akkorát csavarni rajta, hogy elmém, pláne lelkem befogadja. Rágtam innét, rágtam onnét, próbáltam, de nem tudok ráfanyalodni, hogy lenyeljem.

Bölény keresztyénség

Lengyelország leghíresebb tehenévé vált egy háztáji szarvasmarha, miután elszökött otthonról, és becsatlakozott egy vad bivalycsordához.A fiatal, limousin fajtájú tehénről akkor még azt gondolták, amit beáll a tél, az állat vissza fog költözni otthonába. Azonban ez nem így lett. A héten újra sikerült lencsevégre kapni a szarvasmarhát, aki még mindig a bivalycsordánál élvezi a szabadságot, és látszólag teljesen egészséges. A fiatal, limousin fajtájú tehénről akkor még azt gondolták, amit beáll a tél, az állat vissza fog költözni otthonába. Azonban ez nem így lett. A héten újra sikerült lencsevégre kapni a szarvasmarhát, aki még mindig a bivalycsordánál élvezi a szabadságot, és látszólag teljesen egészséges. (...) ...azért is lehet közöttük, mert a bivalyok a télen megvédhették az Białowieża-erdőben portyázó farkasoktól.

A szabadságot választotta: vad bivalycsordához csatlakozott egy háztáji tehén Lengyelországban - 24.hu

Nézem ezt a fotót, és közben keresem a bivalyokat, mert a tehenet befogadó állatok valójában bölények. Rokon fajták, de azért nem mindegy, hogy tacskó vagy vizsla... Bölényeket tartanak a mi falunk végén is, gyakran lehet láti őket az elkerülőről vagy a baglasi döcögős útról. Még szép, hogy felismerem őket! Az eredeti lengyel híradás címe is bölény csordát ír (stada żubrów), úgyhogy megnyugodtam, felismerem még az állatokat.

Tyúk-szerelő

 Cserepes Boldizsárné ezután jobban megfigyelte az állatait. Mint kiderült: a giga tojások ugyanattól az állattól származnak, és van, hogy egy fél napba is telik mire megbirkózik vele.

Giga tojásokat tojt egy taszári tyúk - sonline.hu

A leglehetetlenebb helyzetek sorjáznak életünkben amiatt, hogy a dolgok elromlanak körülöttünk. Na, de hogy már a tyúkok sem a régiek?!

Ülsz a kocsidban, hirtelen "elszáll" a turbó, lelassul és nem indul tovább... szerelő kell. Elindítod a mosogatógépet, hogy porszívózás alatt végezzen, és te kipakolhass belőle, csakhogy a program végeztével a gép aljában áll a víz, és a tányérok sem csillognak... szerelő kell. Mustárt készítesz, amihez elsőként a mustármagokat kell összedarálnod, így hát gyorsan előveszed az aprítót, de hiába nyomod a gombot, csak nyöszörög, de nem pörög... szerelő kell. Közösségi programsorozatot szervezel, estéről estére "vendégség", az utolsó nap délutánján leáll a gázkazán... szerelő kell. Persze kihagyhatod a szerelőket, és egyből lecserélheted a gépeket, de legyünk reálisak, nem mindenkinek áll rendelkezésére hat-hét nullát tartalmazó bankszámla.

Vasárnapi asztalaink

De most bocsánatot kérek azoktól, akik kiálltak mellettem, amikor egy vasárnapi ebéden arról vitatkozott a család, hogy Shane egy amerikai bunkó vagy sem. Akik hittek bennem, de csalódniuk kellett. Hibáztam. Sokakat megbántottam viselkedésemmel, tőlük is elnézést kérek. 

Tusup magyarul beszélt és sírt, Hosszú Katinka nagy döntés előtt áll - origo.hu

Bocsánatkérés magasságai és mélységei, módja és helye, hatása és eredménye helyett inkább a vásárnapi asztalra koncentráljunk! S ha lehet, a sajátunkra. Ne Hosszúék asztalára, ahol az ott ülők közül már sokaknak elege lett Tusupból, hanem a sajátjainkra figyeljünk. Kik ülnek ott? Akik ott ülnek, jóban-rosszban osztoznak? Szeretjük vagy elviseljük azokat az embereket? Mit osztunk meg egymással? Felvállaljuk a véleményünket? Egyáltalán lehet mindenkinek önálló véleménye?

Upsz

Kércz Tibor képe nyerte az év legviccesebb természetfotója címet a Comedy Wildlife Photo Awardson, ahol az év legviccesebb természetfotóit gyűjtik össze évről évre. 

Kércz Tibor képe nyerte az év legviccesebb természetfotója címet - origo.hu

Most múlik pontosan...

Nemsokára a nyakunkba szakad a 2018-as év, jó lesz fejben tartani, mikor kapunk pihenőnapot, és ezt mikor kell majd ledolgozni. Összesen 6 szombat lesz majd munkanap.

Hosszú hétvégék sora jön 2018-ban! - kapos.hu

Pár nap múlva már 2018-at írunk. Új év következik. Új év. Ez valami olyasmi, mint a bevásárló lista: van rajta teljesen megszokott tétel, és akadnak kivételes dolgok is. Hol ebből, hol abból van több. Változó, hogy mit hoz a holnap...

Nem sok választ el szilvesztertől, de addig még 2017 van. 2017!!! Reformáció500 - jelentsen is ez bárkinek bármit. Lendületet, megújulást... vagy inkább visszatalálást,

Vannak, akik már 501-et hangsúlyoznak, de én még nagyon is 500-at élek meg. Amíg nem volt még hat gyertyás szülinapi torta, addig a gyermek is csupán öt ujjacskát mutat évei számának. No, de tulajdonképpen nem is az a hangsúlyos kérdés, hogy 500 vagy 501 van-e október 31 óta, hanem hogy mit viszünk magunkkal? Van-e valami olyan a lelki tarisznyánkban, amit ebben az évben pakoltunk, illetve pakolhattak bele?

Kari, pihi, szupi

Balatonalmádi-Vörösberény környéke nem csak a Balaton miatt kiváló úti cél. Változatos túraútvonalakon lehet bejárni a vidéket, és olyan mesebeli helyeket fedezhetünk fel, mint a Malom-völgy, az Ember-szikla, a Remete-völgy, az Apáca fara vagy a Vödör-völgy. Vörösberény középkori filmbe illő református erődtemplomáról nem is beszélve. (...) Ráadásul a karácsonyi ajándékvadászat sokkját is remekül ellensúlyozhatjuk egy kellemes családi kirándulással a szabadban. 

A Balaton a karácsonyi stressz ellen is gyógyír lehet - origo.hu

Előre bocsátom: két hasábban van teleírva egy A/4-es papír a teendőimmel, tegnap éjjel gyorsan fát is díszítettünk, hogy ne maradjon otthonunk majd anélkül (rázártuk az ajtót, hogy még ne lássuk...), tehát nem unatkozó álláspontról figyelem az ünnep érkezését. Lelkipásztorként tulajdonképpen közösségi alkalmat készítünk elő, és közösségi alkalomra készülünk fel. Speciel én hármat patronálok, de van lelkésztársunk, aki négyet-ötöt, vagy egyet. Utazgatni esélyünk sincs...

Itt repül a kismadár!

A Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona és D3 Hungary Alapítvány fényképezőgépeket gyűjt, hogy az önkéntesek fotóterápiával segíthessék az otthon fogyatékkal élő lakóit. A fotóterápia célja elsősorban, hogy a résztvevők  aktuális élményeiket, egy meghatározott témával kapcsolatos érzéseiket, álláspontjukat, gondolataikat a képeken keresztül is ki tudják fejezni. Az általuk készített fotót, vagy annak egy részét felhasználva létrehozott egyéb alkotás olyan lelki folyamatok végeredménye lesz, melyek átélése segítséget nyújthat személyiségük fejlődésében.

Egy fényképezőgép a határtalan élményekért  - reformatus.hu

Karácsony felé közeledve sokak számára egyre égetőbb a kérdés: mit adjak? Pedig feltehetnénk azt a kérdést is: kinek adjak? Kézenfekvő a családtagok és szívhez közel álló emberek személye, ám itt van egy másféle ajándékozási lehetőség előttünk: a Szivárvány-ház fogyatékkal élő lakóinak fényképező gépet adhatunk. S ezzel egy remek ötletet támogathatnak remek emberek.

Fix bizonytalan tényező

A közelmúltban restaurálások folytak a Jézus feltételezett sírja fölé épült szentélyben. Ennek folyamán mód nyílt a legkorábbi építőanyagok korának meghatározására is, jelentette be kedden az egyik szakértő. (...) Ez az első alkalom, hogy ilyen elemzést végeztek a szentnek tartott helyen, amely ma a Szent Sír-templomban található egy fölé emelt díszes síremlék belsejében.

Először határozták meg Jézus sírjának korát - origo.hu

Depi, öngyi

- Kering az interneten egy levél, amelyet három lelkész írt az ön által is említett lelkipásztor öngyilkosságával összefüggésben. A lelkipásztorok ebben éppen egy olyan javaslatot tettek, hogy jó lenne létrehozni egy csendházat, ahol egyénileg vagy csoportosan segítséget kaphatnak. Mit szól ehhez a felvetéshez, ami a Zsinat elnökségének lett címezve?
- Remélem, rövidesen hozzánk, az elnökséghez is eljut a levél, ha nekünk szánták, mert eddig nem kaptunk ilyet. Arra kérek mindenkit, hogy osztozzunk a magára maradt család és gyülekezet gyászában, imádkozzunk értük. A lelkészek lelki egészségével az elnökségi tanács következő ülésén foglalkozunk majd, összegyűjtük a lelkészeknek adható segítség összes lehetőségét és formáját.

Lelki segítség a lelkészeknek - reformatus.hu

Az ürülékes vödör

„Az idézett hangfelvétel sajnos nem lep meg. Egy olyan párt képviselője mondta, amely az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből. Ennek a pártnak az elnöke még idén januárban is azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó akkor lemondana a párt vezetéséről. Mi ez, ha nem antiszemitizmus?”

Köves Slomó: A Jobbik úgy akar mosakodni, hogy... - mandiner.hu

Magyarország. Néppártosodni próbáló jobboldal. Áttetsző. Szimpatikussági próbálkozás. Cukiság. Visszatetsző. Kilógó lóláb. Ürülékes vödör - Profán, mégis tökéletesen passzoló megfogalmazása annak, ami volt és van.

A szennytől nem könnyű megszabadulni. Ahogy Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija fogalmaz, az nagyon találó és abszolút tükrözi a kialakult helyzetet. Tulajdonképpen lerántja a leplet arról, ami a párton belül folyik. Vona nyakában keringő cicák az egyik oldalon, és vérvonalak alapján szelektáló gondolkodás a másikon. Mi ez, ha nem tudathasadásos állapot? Az ölebek jöhetnek, de nemzetiségek nem...

Robotika - robot stika

Abban mindenesetre a szakértők egyetértettek, hogy el kell fogadnunk: hamarosan az emberek és a robotok együtt fognak dolgozni, és ez teljesen természetes lesz. Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint a közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és biztonságot, az építkezéseket, és a katasztrófaelhárítást is forradalmasítani fogja a robotok használata. Masayoshi Son, a SoftBank elnök-vezérigazgatója ennél is tovább ment: szerinte szinte minden iparágat át fog alakítani a robotika. "Ezek a gépek tanulni fognak, olvasni fognak, látnak majd maguktól. Ez egy ijesztő jövő, de mindenképpen közel vagyunk hozzá" - mondta a beszélgetés során. Arra a kérdésre pedig, hogy az embereknél is okosabbá váló robotok nem jelentenek-e veszélyt az emberiségre nézve, a következőt mondta a szakértő: Annyira okosak lesznek, hogy megértik majd, hogy teljesen értelmetlen megtámadni az embereket. Közösen fogunk egy új, boldogabb életet létrehozni." 

Először kapott állampolgárságot egy robot - origo.hu

Kivagytok attól, hogy ki vagyok?

A német Gerhard Müller bíboros szerint a protestáns reformáció nem "reform" volt, hanem "a katolikus hit alapjainak teljes megváltoztatása". A Hittani Kongregáció előző prefektusa a La Nuova Bussola Quotidiana olasz weboldalon fejtette ki a reformációval kapcsolatos gondolatait. A bíboros szerint a mai katolikusok gyakran "túlzott lelkesedéssel" beszélnek Luther Mártonról, elsősorban teológiai ismeretek hiánya miatt. Müller bíboros írása azután jelent meg, hogy az olasz püspöki kar főtitkára, Nunzio Galantino püspök azt nyilatkozta, hogy "a Reformáció, amit Luther Márton 500 éve megvalósított, a Szentlélek eseménye volt", hozzátéve ehhez, hogy "A Reformáció annak az igazságnak felel meg, ami szerint 'Ecclesia semper reformanda'" ["Az Egyházat állandóan meg kell újítani." - KV szerk.]

Müller bíboros: A reformáció "forradalom volt a Szentlélek ellen" - katolikusvalasz.blog.hu

Miképpen "#metoo" megbocsátok

Nagyon jól esik nekem a rendező gesztusa, és el is fogadom. Példaértékűnek és paradigmaváltónak tartom, hogy Marton kiállt és őszintén elismerte tettét és képes volt bocsánatot kérni.

Sárosdi Lilla: Elfogadom Marton László bocsánatkérését - index.hu

Az elmúlt napokban ide-oda kavargott a Marton-ügy. Megnevezték, anonimek maradtak, ellenezték, kárhoztatták, távoztatták, pártolták, szólt, jogi úttal vagdalkozott, hallgatott, eltűnt, előállt. Amíg tekergett az ügy napvilágra került szála, közben sokan várták az egyértelmű, tiszta választ. Nem hiába, mert bocsánatkérés formájában megérkezett.

Az elkövetőt érő kellemetlen napok száma és az elhordozandó szégyen feszültsége fel sem érhet az áldozatok kelepcéjének őrlő mélységéhez. Ami akkor kicsapongó szórakozásnak tűnhetett, valójában megalázó durvaság volt. Olyan tett, ami kegyetlenül elbánt lelkileg a megalázást átélő nőkkel. Amire hiába keresel magyarázatot, bármilyet is húznál elő, elfogadhatatlan, mert ezen a szinten jóval felül kell(ene) lennie az embernek. Itt egyetlen elfogadható út volt: a bocsánatkérés.

Méretes álmok

Ennél az évnél el sem tudok képzelni jobbat. Sem atlétikai, sem szakmai szempontból. Az idén velem történtek közül már egy is elég lett volna ahhoz, hogy sikeresnek mondjam a szezont. Fedett pályán két országos csúcsot, szabadtéren hármat futottam, a világbajnokságon bronzérmet, az Universiaden aranyat szereztem. Mindeközben megkaptam a diplomámat, és állatorvosként munkába is álltam. Nemcsak felsorolnom, de elhinnem sem könnyű, hogy ez mind az idén történt meg velem.

Nem szabad kicsit álmodnunk – Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó a Mandinernek - mandiner.hu

"...népem és hazám szolgálatáért..."

Az aradi vértanúk nem tizenhárman voltak, hanem tizenhatan. Az 1848-49-es szabadságharc résztvevői közül ugyanis egyet már korábban, kettőt pedig a tizenhármak kivégzése után ítéltek halálra az osztrák hatóságok. Lett volna egy további is, de az elborult elméjű tizenhetediket az osztrákok nem végezték ki, inkább csak meghalni hagyták.

Tizenhatan voltak az aradi vértanúk - origo.hu

Számok ide vagy oda, október hatodika, az október hatodika: kivégzett mártírok hosszú sora. 1+13+2+1...

Alap, hogy október 6. = 13-mal. Ezen a napon Aradon ennyien fizettek életükkel a hazáért. Viszont előtte és utána is hullott még vér a szabadság(harc) miatt. Vannak a név szerint ismert halálraítéltek, és vannak a névtelenek, akik szintén nagy árat fizettek. Ezerszámra voltak háromba tört pengéjű kardok, melyekből néhány összekovácsoltatott újra. Ott lógnak nappalikban, dolgozó szobákban ma is. Emléknél többek: hagyatékok, belső tartás merevítői. Hüvelyéből kihúzva látszanak a penge hegek, melyek harcra alkalmatlanná teszik a szabadság ereklyéjét. A kor is elhaladt feledte: senki nem indul karddal harcba ma. Mégsem vetik sutba, hanem generációk óta őrzik a családok.

Ki vele!

Minden követ igyekeznek megmozgatni a Balatonnál, mert nem akarnak zajvédő falat a vasúthoz. A zaj szerintük nem zavaró, viszont a fal eltüntetné a panorámát.

Tiltakoznak a zajvédő fal miatt a fonyódiak - kapos.hu

A Hajléktalan

A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás Timothy Schmalz kanadai szobrász műve. (...) A megrendítő alkotás ideiglenes főtéri elhelyezése része az idei Ars Sacra fesztiválnak (...).

Kaposvárra érkezett a hajléktalan Jézus szobra - www.kapos.hu

Ha Bodor Ádám lennék, talán tollat ragadnék, és írnék egy modern evangéliumi parafrázist annak okán, hogy láttam a Hajléktalant. Nemcsak ott a templomoldalban bronzból, hanem a multi parkolójában. Sokféle arca van, és mindig állásfoglalásra késztet. A Vele való találkozás buktatója, hogy más köntösébe bújva teszi fel a vizsgakérdést: eltolhatom a kocsit? Keserű tény: volt már, hogy megbuktam. Pedig elmémben tudom a választ, ismerem az evangéliumi nézőpontot (Mt 25,35), ahonnét a helyzetet szemlélni kell(ene), és ahonnét a válasznak meg kell születnie. De a leggyakoribb bűn még nagyobbat eredményezve bukkan fel, és győz a restség.

Oldalak