Amikor kibújik a szög a zsákból...

Bekapcsolva maradt mikrofonja hozta kínos helyzetbe Szolnok fideszes polgármesterét, Szalay Ferencet. Egy október végi képviselő-testületi ülésen arról tárgyaltak, hogy épüljön-e parkoló egy önkormányzati beruházás keretében. A tanácskozáson meghallgatták a tiltakozó lakók képviselőjét, egy idős hölgyet. Amikor a hölgy távozott, Szalay azt mondta: "Ennyi hülye vén kurvát".

„Vén kurvázott” a szolnoki polgármester a közgyűlésen - 24.hu

Gyermekkoromban busszal jártam zenesuliba. Unalmas volt a márvány arcú utasok miatt. Mintha nem lett volna bennük élet: csak csüngtek a kapaszkodón vagy csücsültek a szockós barna műbőr ülésen, és néztek. Nem nézegettek, nem tekergették sűrűn a fejüket, még az együtt utazók se nagyon beszélgettek. Csak voltak. Szerettem, ha csuklós busz jött, és a tekerentyűs részében állva jobbra-balra elláttam egy-egy kanyarban. Azzal dobtam fel lehangoló útitársaimat, hogy kigondoltam, kinek mi jár éppen a fejében. 

1956 - Te kié vagy?

A magyar média egy jól körülhatárolható része 2016. október 30. óta foglalkozik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztető kampány egyik szereplőjével. Azt állítják, hogy az egyik plakáton szereplő tizenéves szabadságharcos fotója nem Dózsa László színész, rendező, érdemes művészt, hanem Pruck Pált ábrázolja. Az összehangolt, ugyanakkor korszakismeretet, történész-szakmai megfontolásokat nélkülöző támadásra az 1956-os Emlékév kormánybiztosaként az alábbi nyilatkozattal kívánok reagálni.

Schmidt Mária kormánybiztos nyilatkozata - magyarforradalom1956.hu

Történelmünk során sokféle csatát, küzdelmet, háborút vívtak már. Íjjal, számszeríjjal, szablyával, karddal, puskával, gépkarabéllyal. Fájdalmas, legtöbbször halálos sebet ejtve az ellenfélen, ellenségen. Ma pedig különös módon, egy ártatlannak tűnő fényképpel folyik a harc. Ám éles fegyver ez is, mely az emlékezést győzelemre juttatja, vagy megingatja.

Gondolkodj, Magyar!

Elkészült Bereczki Csaba rendező legújabb, Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjének hivatalos trailere és plakátja. A film egy összetett, zenés road-movie, amely élőzenén és személyes vallomásokon keresztül jeleníti meg az identitás keresésének és megfogalmazásának ma különösen aktuális problémáját. A dokumentumfilm szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Zsidónak lenni arról szól, hogy azon gondolkozol, mit jelent zsidónak lenni - 24.hu

Elnézést, de az nem zsidózás, ha felhívom a figyelmet arra: a Filmalap támogatásával hét film készülhetett a holokausztról, míg a magyar történelem dicső időszakait egy sem mutatja be.

„Nekem kifejezetten tetszettek a gárdisták!” – Dúró Dóra a Mandinernek - mandiner.hu

harleKÍNOK

A Kelet-Ázsiában őshonos ragadozó a levéltetvek elleni védekezés miatt került Európába, így Magyarországra is. Eleinte fóliasátrakban használták őket, azóta azonban a természetben is megállás nélkül sokasodnak. 

A harlekinkaticák nyomában - kapos.hu

A helyiek szerint nem csoda, hogy P. László labilis lett. Robbantást persze senki sem várt tőle, bár – ha valóban ő követte el az akciót – annak is volt előjele. „Szeptemberben volt egy akkora durranás, hogy az összes cserepem elmozdult, le is cseréltük” – mesélte egy asszony, aki gyerekkoruktól fogva ismerte Lacit és a húgát. A robbanást mások is hallották a hegyen, amelynek tetején, a lakott résztől távolabb álló háztól jött.

Volt előjele a robbantásnak - index.hu

Előzmények, okok, előjelek, előkészületek, eredetek, kiváltó dolgok... Múltbeli részletek, amik hirtelen jelenné válnak. Fájdalmas jelenné. A harlekinek csípnek, és egyre több jön be belőlük az otthonunkba. Robbantóból egy volt. De tényleg csak egy van?

Vasból fakarika

...a következő tanévben nem indulhat új elsős osztály a kaposvári Pécsi utcai iskolában a Pécsi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntése szerint, s az intézményt felmenő rendszerben be kell zárni. (...) A grémium a felperes Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány által indított úgynevezett szegregációs perben megállapította, hogy a megyei kormányhivatal a Pécsi utcai iskola körzethatárainak kijelölésekor jogellenesen különítette el a roma tanulókat, s hogy az intézményt fenntartó mulasztásos jogsértést követett el, mivel nem szüntette meg az iskolában régóta fennálló állapotot. A másodfokú bíróság szerint a kialakult helyzeten csak az iskola bezárása segíthet...

Nem indíthat elsős osztályt, be kell zárnia Pécsi utcai iskolát - sonline.hu

Ovis gyerekek a lazacszínű ceruzát bőrszínnek hívják. Természetes ez nekik, hiszen ez hasonlít a legjobban bőrük színéhez. Keresztfiam tolltartójába is kellett tenni bőrszínt, mert az iskolás gyermeknek is fontos az embereket kiszínezni. Bőrszínnel. Zavarja a fülemet, ezért el szoktam mondani a gyerekeknek, hogy a sárga és a barna is lehet bőrszín.

Mi a magyar?

Utolsónak Vécsey Károly következett, büntetésből kellett végignéznie társai halálát. Dúsgazdag főnemes volt, császárhű családja kitagadta, amikor kimondta: „Szegre akasztom osztrák kardomat, magyar vagyok, hazámmal tartok…”
Többen cáfolják, hogy így történt volna, de Vécsey állítólag odalépett Damjanich – egyébként személyes haragosa – holttestéhez és megcsókolta a kezét. „Egy magyar főnemes szövetkezett a halálban egy félparaszt szerb katonával” – fogalmaz a jelenet kapcsán Nemeskürty István.

“Éljen a haza!” – így halt meg 14 magyar hős - 24.hu

Mi kell az összefogáshoz? Mi a legszükségesebb közös vonás? Genetikai térkép, parancs-rendszer, szocializáció, a családi lélek rokonszerűsége, anyagi érdek, bizalom, elvakultság, szükséghelyzet, büszkeség? 

A rút "megéri / nem éri" kérdés elkerülése miatt inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy vezethet-e eredményre egy összefogás? Nem általában véve, hanem konkrétan a magyarokat tekintve! Vagy csupán áltatjuk magunkat?

"Aki hülye, az is marad" ???

"Aki nem érti meg, hogy a népszavazás nem arról szól, hogy akarunk-e együtt élni egy csomó muszlimmal, az nem csoda, hogy azt sem érti, hogy miért nem akarunk népszavazni. Szomorú... Nagy bátorság kell, hogy fel merjük vállalni a véleményünk egy olyan országban, ahol az emberek nagy része teljesen hülye. Respect a 30y-nak!" - írja egy rajongó.

Érvénytelen szavazásra buzdít a 30y zenekar - mandiner.hu

Olvasva a 30y nevét, bevallom, se kép, se hang nem voltam. Pécsi bandákból az egykori Kispál és a Borz képezi ismeretemet és dobhártyám ismerőseinek körét, aztán sika, kasza, léc... Nos, hogy hiányosságomat pótoljam, gyorsan felszaladtam a wikipédiára, és vadászni kezdtem az információk után. Átpörgetve az oldalt, megakadt a szemem egy információn: 2016 A Kis Herceg (A Pécsi Balett Táncmeséjének zenéje). Egy klasszikus művészethez is közük van, akkor nem csak alternatívkodásból állhatnak ki. Nyilván komoly és megalapozott kijelentéseket nem tehetek a 30y-ról én, a 38x. De nem is az ő személyük, közös csapatuk a lényeg, hanem az, ahogy ők viszonyulnak, illetve ahogy én viszonyulok a népszavazáshoz.

Szippantásos történelem

Meglehetősen ügyesek vagyunk történelmünk megőrzésében hangban, képekben vagy akár tapintható formában. A régi receptek meglehetősen jól képesek közvetíteni az ízeket, de ritkán - ha egyáltalán - gondolunk arra, hogy konzerváljuk a körülöttünk örvénylő szagokat. Ezen próbál változtatni egy brit kutatónő.

A régi idők illatát igyekszik megőrizni egy kutatónő - origo.hu

Hírhalászás közben, miután már telítődtem Vona paparazzijaival, Gyurcsány megokosodott helyzetelemzésével és a népszavazás több szempontú nem voksával, találkoztam ezzel a meghökkentő ötlettel: szagokat gyűjteni és eltenni későbbre. Hogy aztán elővegyünk egyet-egyet, és szippantsunk a jóból? Semmi értelme. Vagy mégis?

TOTALimpia2016

A 2008-ban és 2012-ben aranyérmet szerző Sors Tamás, valamint a 14 éves Konkoly Zsófia bronzérmet nyert a riói paralimpia csütörtöki versenynapján 100 méteres pillangóúszásban. Unyancsak a harmadik helyen végzett a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla alkotta kerekesszékes vívócsapatunk a női párbajtőrcsapatok versenyében.

Paralimpia: Sors és Konkoly is bronzérmet nyert 100 pillangón - nemzetisport.hu

Tisztelettel és ámulattal, de mindenekelőtt a legnagyobb büszkeséggel kísérem figyelemmel szemem sarkából paralimpiai csapatunk helytállását. Amint korábban már megvallottam, nem vagyok igazán sportember, nem rajongok egyetlen területet sem, a mozgásválfajok nálam kimerülnek a teregetés, lakásrendezés, iskolába rohanás és egyéb mindennapos mozdulatsorokban. Azonban becsülöm, aki ennél többet, sőt klasszisokkal többet jobban csinál. Úgy, ahogy az eddig 14 érmet gyűjtő paralimpiai bajnokok. Ők mostanában a szívem hősei. Csonka-bonkán, de a legteljesebb akarattal, kitartással és összpontosítással mutatják meg, hogy mire képes az elszántság.

Ma reggelig 6 ezüstérem és 8 bronzérem került fel dicsőségfalunkra. Reménykedem még aranyban, de ha nem "pottyan", hát az sem baj, mert fénylenek a mieink így is.

Egy eleve létforma

Megdöbbentette a Fideszt a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság létrehozásást fogadó kritika az ellenzék részéről. A kormánypárt szerint ma a vallásuk miatt megölt emberek közül ötből négy ma keresztény.

Fidesz: Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás - mandiner.hu

S valójában a legfontosabbat, a Múltunkat, vagy ahogy a Biblia nevezi, a Kezdetet veszítettük el: elveszítettük Legrégibb Ismerősünket. Uram, te azt mondtad: "Megvan az ideje a rombolásnak, és megvan az ideje az építésnek. (Prédikátor könyve 3. rész, 3b vers) Könyörgök, rombold le a templomainkat, és építs bennünket újra!

Templomépítők - parokia.hu

Keresztyénnek lenni azt is magába foglalja, hogy elfogadjuk az otthontalanság otthonának érzését. Nem csupán kiegyezünk azzal, hogy nincs állandó lakásunk ebben a földi világban, hanem teljes belső békességgel elfogadjuk, hogy örök hajlékunk csak Isten országában lesz. A dolgot még megnehezíti, hogy halandósághoz hozzájárul a szenvedés és a meg nem értettség. Pedig ki ne szeretne legalább néha-néha közkedvelt, elfogadott és helyeselt lenni, hogy annak komfortját élvezhesse?

Előttem-utánam csiki-csuki helyzetek

Beég most a kollektív tudatunkba, hogy vigyázni kell a kitüntetésekkel. Annyit tudunk, hogy minden kitüntetés lehet "gáz", és most túlérzékennyé, túl óvatossá válunk. Több a baj velük, így hát jobb is, ha nem kap ilyet az ember.

A Bayer Zsolt kiváltotta vircsaft szép lassan márnem is róla szól - 24.hu

Bayer Zsolt kitüntetést kapott. Nem is akármilyet: a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét! Lassan két hete gyűrűzik tovább hol lassabban, hol gyorsabban ez az ügy, és már a wikipédia részét is képezi. Megérdemelte-e vagy sem? Helyes vagy vérlázító éppen neki adni a lovagkeresztet? Kiknek tetsző vagy visszás az ő kitüntetése? Hadd ne részletezzem ezeket! Talán most még az sem érdekes, hogy kik és miért álltak a "visszaadom az enyémet" sorba.

Az életben előfordulnak szimpatikus vagy bosszantó, inspiráló vagy letaglózó, sőt megnyugtató vagy felháborító események. Saját eszközeinkkel talán időnként még meg is próbálunk helyzeteket vagy egyeseket befolyásolni, esetleg közvéleményt formálni, netalán nyomást gyakorolni. Nem-nem, nem felnőtt játék ez, hiszen jól (?) működik már az óvodában is a "kit veszünk be a csapatba" - stílus, aminek az a leggyengébb pontja, ha az óvó néni miatt kell valakit befogadni. Vagy legalább is úgy tenni, mintha bevettük volna.

Sulira hangoló

Elszakadt a méregdrága iskolatáska, tornacipő vagy elromlott a vadiúj számológép? A Budapesti Békéltető Testület aranyszabályai az iskolakezdésre.

Így nem lesz bosszús az iskolakezdés - origo.hu

Lelki ostorok lendületes csapásaival ösztönzöm magam: gyerünk, jön az új tanév, kezdődik a következő kör, fogadd örömmel!!! Hogy mennyire használ ez az önszuggerálás? Egyenlőre még nem szövögetek terveket 2016/17-re vonatkozóan, ám egyre gyakrabban gondolok vissza gyerekkorom nyári szüneteink utolsó heteire. Látom magam előtt a lakkozott tetejű íróasztalomat, a telematricázott íróasztallámpámat, a fiókokba sorakozó füzeteket, a bekötőpapírokat és vinyettákat, és érzem azt az örömöt, ami abból fakadt, hogy mindjárt találkozom a többiekkel és egy-két kedvenc tanárommal. Elsősorban a találkozás miatt vártam az iskolát. Szerettem azt is, hogy a füzetek tanúsága szerint a szó szoros értelmében tiszta lappal indultam.

Tűnődő

Az osztrák külügyminiszter szerint a burka viselése gátolja az integrációt, míg a belügyminiszter alkotmányjogilag tartja problémásnak a viseletet: alkalmi jelleggel korlátozná, például autóvezetésnél, utazásnál vagy tüntetésen való részvétel esetén. Az FPÖ elnökjelöltje a tiltást észszerűnek nevezte és az ausztriai bevezetést szorgalmazta.

Felmerült a burka betiltása Ausztriában - mandiner.hu

Vajon elegendő-e ésszerűen érvelni? Vajon helyes-e betiltani? Vajon elégséges-e korlátozni?

All impia

Úgy érzem, hogy egy nagyon áldott ember vagyok, hogy ezt másodszor is átélehetem, elsőre is fantasztikus volt. (...) Egyelőre az örömé a főszerep, az a dolgom, hogy ünnepeljek, és ezt meg is teszem.

Szilágyi Áron: Egy áldott ember vagyok - 444.hu

Vannak sportrajongók, sportszeretők, sportkedvelők, és eljön az olimpia ideje, amikor felbukkannak azok is a színen, akiket általában hidegen hagy a sportújság, sportmelléklet, sportrovat. Reposztosan mondva: vannak Székely Attilák és Molnár Bogik. Remélem, holnap ismét megmutatkozik Attila lüktető sportszeretete a szombati reposztban, hiszen sporton keresztül világot látni és láttatni rendkívüli módon tud. Én nem is próbálkoznék ezzel, csupán engedjétek meg, hogy megosszam örömömet, és nálam is az örömé legyen a főszerep.

Egy érem két oldala

Drága itthon maradt magyar fiatalok! Nem buzdítalak titeket semmire, csak hogy tegyétek fel magatoknak a kérdést: mi a célotok ezzel a bohóckodással?

Egy londoni magyar lány megdöbbentő levele - nlcafe.hu

Kösz, de nem. Itthon vagyok, itthon boldogulok és boldog vagyok. Családom van, munkám van, kreatív vagyok és lelkes, és tele vagyok tervekkel. Az életem nem monoton, és nem vagyok senki rabszolgája.

Nyílt levél azokhoz, akik Magyarországon bohóckodnak - deluxe.cafeblog.hu

Adva van egy 25 éves és egy 33 éves nő, akikben talán annyi a közös vonás a leveleik alapján, hogy Magyarországon születtek és nőttek fel. De míg az egyik a boldogulás lehetőségének helyeként tekint hazájára, addig a másik bohóckodás helyszíneként aposztrofálja azt. Ilyen egyedi esetek kiragadásakor felesleges feltenni a kérdést, hogy melyiknek van igaza? Idővel úgyis kiderül, hogy a távozó vagy a maradó döntött-e helyesen, illetve úgyis minden eset egyedi.

MULA(sz)TÁS

A feledékenység lehet szellemi leépülés, az Alzheimer-kór egyik első tünete... A memória romlása valóban utalhat arra, hogy elkezdődött egy lassú leépülés, de nagyon sok más is állhat a hátterében.

Feledékenység okai - felejtek.hu

Igen, sok más is állhat a háttérben, pl. fáradtság, kényszerű alkalmazkodás egy-egy hirtelen helyzethez, időérzék elvesztése órarend hiányában, másnaposság, szétszórtság, rosszullét...

A szánom-bánom és a többi bocsánatkérő formula helyett szeretném most megosztani a belőlem kitörő nevetést, ami magába olvaszt egy csipetnyi kínosságot, tehetetlen dühösséget, szégyenkezést és feladást. Legszívesebben előre hajtanám az idő kerekét, hogy a férjem közölhesse velem 24 órával korábban, hogy milyen nap van. Mivel 17,20-kor szemesített azzal a ténnyel, hogy bár ma péntek van, mégsem tudta elolvasni a reposztomat. Nem. Mert nekem ma csütörtök volt egészen eddig. Még úgy éreztem, hogy vár rám egy este, egy éjjel, egy hajnal. És csak aztán jön el a péntek.

(ki)KÉSZÜLVE

Morális mélypontra jutott Pars Krisztián, a kalapácsvetés londoni olimpiai bajnoka, amikor a hétfői Gyulai István emlékversenyen a döntőről lemaradva kilencedik helyezettként kellett lemennie a pályáról. Ráadásul az eredménye is elkeserítő: maga az atléta sem tudja megmondani, mikor írtak utoljára a neve mellé 70.74 métert.

Teljesen kikészült a magyar olimpiai bajnok - origo.hu

Ismét egy hangzatos, félig se igaz cím... Hagyjuk is, ne ezzel foglalkozzunk, mert arra jó csupán, hogy elolvastassa magát a szenzáció-vadászokkal.

Biztos, hogy olimpiai bajnokként egy emlékverseny kilencedik helyén végezni nem a mennyország, de ettől még teljesen kikészülni nem fog. Az okokat Pars ismerteti, tisztában van saját útjával, eredménytelenségének okával. Teljes kikészülésről beszélni az ő esetében túlzás. A kérdésekre adott válaszai is arról tanúskodnak, hogy bár nehéz időszaka van, mégis helyt fog állni. A teljes kikészüléstől messze van. Nem mereng reményt vesztve, nem őrjöng tehetetlenül, nem tétlenkedik csüggedve. Mégis leírják róla, hogy teljesen kikészült.

Állati küldetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében nyilvános szalakótagyűrűzést szervez Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta odújánál.

Csodálatos látvány Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta fészke - sokszinuvidek.24.hu

Borús idő sem szegi kedvünket Fenyvesen az egyházkerületi hittanos táborban, ahol több, mint kétszázötven gyermek és felnőtt tölti el (lassan múlt időben) ezt a hetet. Ez már a hatodik nagy táborunk, ahol számtalan programmal ajándékozzuk meg a részt vevőket. Témánk: állatok a Bibliában. Közkedvelt és hálás téma. Sokféle állat sorakozik egymás után reggel és este az igeszakaszokból: holló, oroszlán, teve, róka, bárány, mormota, égi madarak... Színesítő programként láttunk kutyabemutatót, gyöngybagoly ismertetőt, állatos humorestet, de részünk lesz még állatmentésekben, és tájékozódhatunk állathangok alapján is.

Elfeledettek

Dabi István tolmács és műfordító, aki 23 nyelven beszél folyékonyan, és további 103 nyelven ért és ír. Ez több, mint lenyűgöző teljesítmény. Éppen ezért furcsa számomra, hogy alig hallani a magyar nyelvzseniről. Rajta kívül van még néhány olyan géniusza kis hazánknak, akikre szintén büszkék lehetnénk életművük miatt, de valahogy mégis feledésbe merült a nevük.

Elfeledett géniuszok - index.hu

A múlt szeletei vagyunk. Eltűnünk és senkinek az emlékezetében meg nem maradunk. S mi van akkor, ha az általános emlékezet részeivé válunk? Talán tudják a nevünket, nemzetiségünket, egy nagy tettünket. Ám azt, hogy mi volt belső motivációnk, milyen ízeket kedveltünk, melyik napszakban voltunk alkotói szakaszban, vagy hogy a cipőfűzést ki nem állhattuk, a delfineket megmosolyogtuk, de a kutyákat jobban kedveltük, nos ezt már senki nem tudja. Ez nem az általános emlékezet része.

Érzelmi tócsa

A Borsod Megyei Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály osztotta meg a Facebook-oldalán a kis Vígh Fanni köszönőlevelét. Az őt műtő orvos azt írta: „Azt gondolom, hogy egy életreszóló barátságot kötöttem kis betegemmel. Sok levelet kaptam már, de ilyet még nem... Nem vagyok túl szentimentális, de küzdöttem a könnyeimmel. Amíg a Jóisten engedi, végigkísérem a gyógyulásod!”

Megható levelet írt egy kislány az őt műtő orvosnak - hvg.hu

Felnőtt korra réges-régi emlékek közé soroltatik a pocsolyában ugrálás. Már belelépni is renitens érzést kelt sokakban. Mert bizony a cipőre, öltönynadrágra vigyázni kell. Végül is már mi tisztítjuk, nem anya. Pedig fantasztikus érzés csak úgy beletoccsanni, és a szélrózsa minden irányába fröccsenteni a vizet! A negyedik X felé haladva nincs gondtalan toccsanás, szinte le kell gyűrni magunkban az elvárások, megtanult magatartások és illendőségek magas falát. De utána fantasztikus dolgot tapasztalsz: a pocsolyába érkezés pillanatában régi éned áll ott. Az a gyermeki önmagad, aki a környezet elvárásaival (akkor és ott) korántsem törődik, aki kigondolástól (még) mentes, aki saját örömét bátra vállalja, és aki a kívülállók furcsállkodását mosollyal fogadja. 

Oldalak