Clean tiszta

A zuhanyzás a legtöbb embernél a napi rutin része. Nem így Dave Whitlock kémikusnál, aki merő kíváncsiságból már 12 éve nem fürdik. Helyette egy saját maga által fejlesztett baktérium spray-vel fújja be magát tisztálkodás címszó alatt. - index.hu

A kutyák 220 millió szaglóreceptorral rendelkeznek, szemben az ember 5 milliójával. Mégsem kell vizslának, boxernek vagy csivavának lenni ahhoz, hogy érezze az ember buszon, postán, templomban vagy boltban a másik ember illatát, szagát, bűzét. Bizony, ez fokozható, mert egyeseknél fokozottabb. Esetleg nincs lehetősége vagy igénye tisztálkodni. Még az is előfordulhat, hogy nem jól tud tisztálkodni, mert nem tanítják meg: sok kisgyerek például fürdik, de közben nem mosakodik meg.

Ránk rótt feladat

Kérünk és intünk mindenkit a békére, továbbá köszönet illeti a magyar állampolgárokat, hogy türelemmel és megértéssel viseltetnek nehéz helyzetben lévő embertársaik iránt, valamint a magyar hatóságokat, hogy dacára az ellentmondó EU-s direktíváknak a lehető legmagasabb színvonalon végzik a rájuk rótt feladatokat.

A Magyarországi Református Egyház közleménye a menekülthelyzet kapcsán - reformatus.hu

Vannak olyan témák, esetek és helyzetek, amikkel kapcsolatban az az érzésem, jobb lenne megvárni, merre dől el a dolog; hogyan végződik; milyen fejlemények lesznek még az ügyben? Ilyen számomra a jelenlegi menekült helyzet. Nem kívántam erről írni. Pont azért, mert nem látok tisztán. Szívesen kivárnám, hogy mi lesz a vége. Nehogy, amit leírok, végül ostobaság vagy semmiség, netalán felesleges legyen. Bár kínálkozott témának sok kisebb-nagyobb dolog községben, megyében, országrészben, de mindet félresöpörte a MRE közleménye.

helyes írás, helyes-írás, HELYESÍRÁS!

A Magyar Tudományos Akadémia még májusban beharangozta, hogy szeptember elején jön A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása. Pontos időpontot akkor sem mondtak, de végre tényleg megérkezett a 2003 óta készülő új szabályzat (...). Átfogó újítások nincsenek benne, viszont sok apróság változott.

Ön tud helyesen írni? - index.hu

Amerikai filmekben magyar anyanyelvűek számára az egyik legérthetetlenebb jelenet, amikor betűző helyesírási versenyt tartanak, és a döntő feszült pillanatában a porszívócső szót kell elbetűzni. Nekünk ez nem bonyolult, de biza bele lehet gabalyodni, ha úgy írják: vacuum cleaner pipe! Az ám a nem semmi, mosolygunk, hiszen mi úgy írjuk, ahogy mondjuk. Akkor kezd gond lenni, amikor környezetünk kiejtése miatt nem o-val halljuk a port, hanem ó-val, ahogy sok helyen a posta is ó-val ejtetik. Talán mert ajtaja van, mint az ólnak...

HELYtelen

Kifejezetten veszélyeztetik egy-egy helyi ökoszisztéma egyensúlyát azok a szabadon engedett egzotikus állatok, amelyekre állatvédők és menhelyek munkatársai egyre gyakrabban találnak rá.

„Kilakoltatott” kedvencek - mno.hu

"Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a..." (Péld 3,1-2) Jóllehet, a Prédikátor csak azt sorolja fel, hogy mi-mindennek van rendelt ideje, az is izgalmas kérdés, hogy mi-mindennek van rendelt helye. Pár évtized alatt sok minden változott szűkebb környezetünkben és úgy anblokk a nagyvilágban is. Van, aminek új helye lett, de van olyan is, aminek már nincs helye.

A pápai Refiben annak idején előfordult néhány rejtegetett állat a kóterban. Az is lehet, hogy jóval több féle volt, mint amire emlékszem (hörcsög, tengerimalac, hal, egér, nagy rovar féle). Szekrénybe bújtatva, ágy alá betolva, szilencium alatt óvatosan elővéve... Mivel én az apró szőrös izgő-mozgóktól irtózom, így nem érdekelt különösebben ez az állat-tartó rétege a gimnáziumnak. Ennek köszönhetően azt sem tudom, hogy mi lett az iskolatáskában becsempészett, tanítási időben a ruhásszekrényben időző állatokkal. Hazavitték végül vagy elajándékozták? Számomra érthetetlen kategória voltak ők, akik tiltott kisállattartóként élték ki állatbarát mivoltukat.

Fél pénzzel, fél gőzzel

Évek óta tartó huzavona után várhatóan két hét múlva végre életbe lép a családi csődvédelem intézménye. A tervek szerint családok ezreinek kínál majd lehetőséget ez arra, hogy megmeneküljenek a kilakoltatástól és az adósrabszolgaságból.

Magáncsőd kérdőjelekkel - mno.hu

A Magyar Közlönyben olvasható rendelet alapján:

Ezüst gyertyatartó mehet, hűtőszekrény  marad.
Csendélet mehet, fűnyíró marad.
Zongora mehet, mosógép marad.
Kínai porcelán váza mehet, gyerekjáték marad.
Egyiptomi perzsaszőnyeg mehet, aranyhal marad.

Ú, az tényleg maradjon, hátha lehet még három kívánság, és visszakerül a családi örökségből gyertyatartó, zongora, kínai porcelán...

Ország-világ ínyére

Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón.

Bemutatták az idei ország tortáját - hvg.hu

Gombóc Artúr barátunknak a csokoládé volt ama gyenge pontja. Mindegy volt neki, hogy milyen fajta, csak csoki legyen. A torták is ilyen vágytárgyak, ha ott kattog az ember fejében a desszert, sütemény, édesség, torta bűvölete, akkor bizony szinte bármilyen megteszi. Feltéve, ha van, és jó féle van. A nagy vízen túli barack államban nem volt torta. Tudod, olyan mi félénk, monarchiabeli típusok. Hiába érdeklődtem egy jó kis cuki után, égen-földön nem volt. Lestem az éttermek étlapját, faggattam a pincért, de nem volt. Beértem volna akár citromossal is, de nem volt.

NE fogd rá!

L. Simon hétfőn az RTL Klub kamerája előtt azt állította, hogy nem forgalmazták a bevizsgálatlan magokat, mert tönkre ment a barackmagokat törő gép. Egy további kérdésre lényegében letagadta saját vállalkozását: azt hangoztatta, hogy azért sincs ügy, mert a nevét viselő L. Simon Borászat nem az ővé, hanem a feleségéé. L. Simon csütörtökön egy rendezvényen zárt körben viszont már azt mondta, elpuskázta a barackmag ügyet, és még Orbán Viktor is felhívta miatta.

Orbán kérdőre vonta L. Simont a rákellenes barackmag miatt - index.hu

Két éve az adventi játszóházban barackmag angyalkát csináltunk mindhárom gyülekezetemben. A prototípust még a kaposvári refiben kaptam egy tanítványomtól. Minden évben felteszem a karácsonyfánkra. Szép: ezüstösen csillog; különleges: barackmagból van. Teste egy nagyobb, két szárnya egy-egy kisebb barackmag. A feje fagolyócska. Mivel nem szoktam nyaranta sárgabarack evés közben a magokat eltenni, ezért először nem is álmodtam játszóházi barackmag-angyalkák azonnali megvalósításáról. Ám vasárnap reggel az első gyülekezetben szóba kerültek a barackmagok, pontosabban annak hiánya, mire az egyik gyülekezeti tagunk örömmel jelezte, neki van egy hordónyi, szívesen hoz belőle. Kikerekedett a szemem, de még inkább a következő vasárnap, amikor hozott is egy jókora füles szatyorral. Tőle hallottam először, hogy feltörve a csonthéjat, hasznos magocskát talál, amit megeszik.

VillámCsapás-Sokk

Villám csapott a Balatonban fürdőzők közé csütörtök délután Vonyarcvashegyen. Az ottani strandról öt embert vittek a keszthelyi kórházba, ketten súlyos, hárman könnyebb sérülést szenvedtek - közölték a mentőktől. (...) A villámcsapás idején másodfokú viharjelzés volt érvényben, amikor tilos a fürdőzés, de a strandolók egy részét hiába figyelmezették erre.

Villámcsapás után élesztettek újra egy nőt a Balatonnál - hvg.hu

Néhány napja egy ismeretterjesztő csatornán felfigyeltem az óceánparti életmentőkre. Egész részletesen bemutatták a munkakörükhöz tartozó eseményeket. Számomra a legmaradandóbb az volt, ahogy a vihar közeledtével, mint a pásztorkutyák, kiterelték az embereket az óceánból.

Venni vagy nem venni?

A tavaly januárban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben számos nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont. A legutóbbi vásárlással a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-kép került az MNB tulajdonába.

ÉRTÉKES MŰTÁRGYAKKAL GYARAPODOTT A HAZAI MŰKINCSVAGYON AZ MNB ÉRTÉKTÁR PROGRAMJA ÁLTAL - mnb.hu

Tetemes mennyiségű műkincset vittek el hazánkból. Hol ilyen, hol olyan népek fosztották ki gyűjteményeinket. Sajnálatos dolog. Ám hogy milyen úton-módon pótolandó, az kérdéses. Kell-e nekünk Értéktár Program?

...és lesznek ketten egy testté

A kaposvári rendőrök elfogtak egy fiadi házaspárt, mert a 20 éves férjnél és a 17 éves feleségénél a helyi egyenruhások az igazoltatásuk során a ruházatukban, egy nejlon tasakban kábítószergyanús zöld növényi származékot találtak.

Lebukott a betépett házaspár - a férj 20, a feleség 17 éves - sonline.hu

Amint az emberek különböznek, úgy az emberek által alkotott párok, házaspárok is különböznek egymástól. Lehet, hogy valóban előfordulnak hasonlóságok, és sok jegyük azonos is lehet, azt azért mégsem jelenthetjük ki, hogy teljesen egyformák lennének. Életmódjuk, érdeklődésük, nehézségeik, örömeik, céljuk és azok eléréséhez vezető útjuk, valamint sikerek s kudarcok által kiváltott reakcióik is egészen eltérhetnek. Különbözik az otthonuk berendezése, és ni-ni, még a zsebeik tartalma is.

Hass, alkoss... arass!

Miközben az őszi árpa betakarítása a legtöbb gazdaságban felgyorsult, Somogysárd határában megkezdték a búza aratását. Somogyi szakértők állítják: megterem az ország kenyere, megyénkből előreláthatóan még észak-afrikai országokba is jut búza.

Az ország kenyere: megkezdték az aratást Somogyban - sonline.hu

Mérő és Hetes között az út olyan vacak, hogy nem lehet száguldozni. Így aztán jut idő megbámulni az út menti földeket. Mit hova vetettek: kukorica, árpa, búza, napraforgó, volt repce is. Mindet szeretem megnézni, és felidézni, hogy tavaly, tavalyelőtt mi is volt vetve ugyanitt? Egyetlen dolog, amiért meg is állok, az az érett búza. Noha a repce sárga virága nagyon hívogató, mindig el tudom hessegetni a vágyat, és nem szaladgálok benne, de a búza az más, annak nem tudok nemet mondani. Nem szaladgálni csábít, hanem megsimítani az érett fejet.

KÖZ-lemény

Ezúton hitbeli és lelkiismereti kötelességünk jelezni, hogy a Köveskáli Református Egyházközség templomát hívei nem hagyták el, sőt a gyülekezet erősödik, valamint a Veszprémi Református Egyházmegye és a Dunántúli Református Egyházkerület tervei között szerepel az egyházközség, és a hasonló méretű egyházközségek megerősítése. A fesztivál befogadása is ehhez a szándékhoz kapcsolódik.

Közlemény - refdunantul.hu

Amikor az ördög kígyó képében trécselt ama első asszonysággal, fondorlatos féligazságokat állított. Csúsztatott, átszínezett, jelentős momentumokat kifelejtett. Nem mindegy, hogy egy fáról nem ehetsz, vagy egyetlen fáról sem ehetsz... A féligazság olykor rosszabb, mint a hazugság. Körmönfont, és tudatlanságot sejtet, pedig akár szándékos is lehet. Szándékos volt-e, vagy sem a különböző hírportálok féligazsággal tündöklése Köveskál kapcsán? Nem tudom. S most nem is érdekes. Sokkal izgalmasabb a féligazságokkal megsértett, de meg nem szégyenült másik fél reakciója, a közlemény hírül adása.

Árnyalatok

Nemrég hallottam valakitől, hogy azokon a településeken, ahol az egyház iskolát nyit, az „fehér” lesz, az állami meg mellette „elfeketedik”. Szemléletesen mutatta be a helyzetet, azt hiszem. Mert tényleg ez történik. A létrehozott egyházi iskolák szegregálják az államiakat, míg ez büszkén megy a válogatott gyerekekkel az elitoktatás felé, az belefullad a szegénységben szocializálódás okozta gondokba. Míg az cigánymentességre törekszik, emennek csak ők maradnak.

Fekete-fehér - hvg.hu

A cikk szerzője nem nevez meg egyházat, csak amolyan gyűjtő fogalomként általánosít vele. Praktikus és önvédő, de egyben hazug dolog is. Maradok saját házunk, akarom mondani saját egyházunk táján, annak is Dunántúli részén. Körülnézek Dunántúlon, és ni-ni, valóban igaz ez az állítás, alig járnak cigányok az iskoláinkba! De csak első látásra!!! Ha színek arányát figyelgeti a szemlélő, valóban azt látja: fehér iskolák a dunántúli refik. Biztos szelektálnak és szegregálnak, e nélkül nem is lehetséges ez. Pedig igen. Egyszerűen azért, mert a cigányság vallási hovatartozása szerint Dunántúlon főként római katolikus. Egy kisebbség, vallását tekintve a többséghez húz, mert nem kívánja a vallási kisebbség nehézségét is nyakába venni. Így tehát a dunántúli református iskolák tekintetében már maga a cigányság elvégezte a legjelentősebb szegregálást.

lim-lom-álom

A korábban népszerű kutatási témának tekintett álmodás fokozatosan kiszorult a tudományos kutatások „elit” társaságából, és kényszerű száműzetése az ókori álomelméleteket és távol-keleti filozófiákat a piaci igények szerint lebutított formában tolmácsoló álmoskönyvek és ezoterikus spekulációk birodalmába vezetett. Mindez számos tévhit elterjedését okozta. Az utóbbi két évtizedben azonban, az agykutatás fejlődésével nem várt lendületet kapott az álmok tudományos vizsgálata.

Öt tévhit dőlt meg az álmokról - hvg.hu

Álom, álom, édes álom, táncolnék a boldogságtól... A keringő lüktetésére énekelt szerelmes dallal ellentétben, az ember bizony nem mindig ébred boldogan, az álmodás nem mindig édes élmény. Van, hogy kimerít, elkeserít, vagy éppen felzaklat. Előfordul, hogy szeretne visszaemlékezni az álmodó, mégsem sikerül. Pedig érez magában némi pozitív emlék-morzsát, keresi, de nem találja az álmot, ami ezt eredményezte. Olyan élményünk is lehet, hogy megkönnyebbülünk felébredésünk általi megszabadulásunk miatt, mert vége a rossz vagy éppen rémesnek nevezhető álomtól.

S helyett S

Kérlek benneteket, egy olyan embernek, akinek pár hónapja van hátra, ne jöjjetek olyan szövegekkel, hogy "le fogod győzni a rákot", vagy hogy "olyan egészségesnek tűnsz" – egy előrehaladott állapotban lévő emlőrákos asszony megható üzenettel fordult mindenkihez a Youtube-on. Mint írja, nevelő célzattal teszi.

Milyen sületlenségeket ne mondjunk soha egy mellrákos betegnek? - hvg.hu

Szomorúságot, panaszt, gondot, problémát, betegséget egyaránt megoldanának az emberek. Ezért veszi ölbe anya gyermekét és törli le könnyeit, miközben vigasztaló szavakat mond; a megoldás utáni vágy motivációs erő kutatóknak vagy gyógyszerfejlesztőknek. De sajnos van egy pont, egy olyan szakasz, amikor már nem tudjuk megoldani, megszűntetni, elsöpörni, semmissé tenni a fájdalmat, betegséget és elmúlást. Mégis nagyon szeretnénk mondani valamit, mert hallgatni ciki. Pedig dehogy is. A hallgatás, az ölelés, a sírni engedés nem kisebb dolog, mint a tanácsolás. Sőt, a bánat lelki kínjának elszenvedője számára a megértésnek és együttérzésnek világos kifejezése.

para

Brutális összecsapás történt kedd délután Kaposvár belvárosában. Az Ady Endre utcában valaki nekihajtott kerékpárjával egy cumizó bronzszobornak, aminek vállból kiszakadt a jobbkeze.

Véres szoborgázolás Kaposváron - index.hu

Hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján.

Példátlan juttatások - mno.hu

Kerestem, kutattam hírek után, mégsem ment ki a fejemből a letört kezű gyermek szobrának képe. Nem így készült, csak ilyen lett. Letörte egy biciklis. Gondolom, nem szándékosan. Csak így sikerült. S a bronz-gyermek keze leszakadt. Leszakadt a keze, leszakadt a keze, leszakadt a keze! Újra és újra eszembe jutott. Teregetés közben, adomány szállításkor, hivatalban borítékbontáskor, hittanórák közti szünetben. A szobor gyermek pedig egyszer csak élni kezdett bennem. Próbáltam vigasztalni a kezét vesztett gyermeket, Bronzit.

Tabló

Túl vagyunk már a ballagáson, lassan vége az írásbeli érettségiknek is, ezért úgy döntöttünk, hogy idén is megrendezzük tablóversenyünket.

Melyik osztályé a legjobb tabló? - kapos.hu

Tabló: az idő megállítása, a mindenkori ifjúság pillanata, tanárok és diákok mozaikszerű együttese, egy lenyomat a jövő számára múlttá váló jelenünkről. A hivatkozott internetes oldalon látható tablók esetében általában mindenkiről portré készült, és azok sorakoznak egymás mellett, alatt, felett. A lehetőség hiánya miatt kirakatoknál nem szoktam tablókat nézegetni, de ha a neten megpillantok egy tablós összeállítást, akkor végig görgettem. Mivel a csoportképhez képest a héttér ad(hat) többletet, ezért annak összhatását és esetleges üzenetét figyeltem most is.

Csurran-cseppen, esetenként ömlik is

Nem fukarkodik az Emmi a kancellárok fizetésével: a tavaly kinevezett gazdasági vezetők 1,5 - 2,2 millió forint között keresnek. Van, akinek autó- és telefonhasználat is jár.

Csúcsfizetést kapnak az egyetemi kancellárok - vs.hu

A szakma nagy becsben tartja őket, a legsúlyosabb baleseteknél segítenek, 24 órát dolgoznak egyhuzamban, mégis pénzhiánnyal küzd a tűzoltókkal vonuló speciális orvosi csapat.

Évi 700 életmentő bevetés szép, csak sajnos nincs rá pénz - vs.hu

Nem kívánok belebonyolódni egy oktatásügy contra egészségügy vitába, mert úgy vélem, erről nem lehet szó, hiszen szükségünk van mindkettőre.

Figyi, figyelem!

Olyan elképesztően sok tartalom ömlik az emberre a különböző hordozható elektronikus eszközön keresztül, hogy ez már koncentrációs képességünkön is meglátszik: míg 2000-ben még átlagosan 12,5 másodpercig tudtak egy dologra figyelni az emberek, a Microsoft egy új tanulmánya szerint most már csak átlagosan 8,25 másodpercig kötik le a figyelmünket a médiatartalmak. Ezt azt jelenti, hogy kevesebb ideig tudunk figyelni, mint egy átlagos aranyhal, amely kilenc másodperc után veszíti el az érdeklődését.

Rövidebb ideig figyelünk, mint az aranyhalak - index.hu

Az aranyhalakról eddig a három kívánság jutott eszünkbe, mostantól azonban a visszafejlődésünket is felidézheti. Ahhoz hozzászoktunk, hogy a gepárd gyorsabban fut, mint mi; a zsiráf is magasabb nálunk; a madagaszkári tanrek szoptatásban kiválóbb, hiszen akár 33 utódot is világra hoz egy alomban; és a heringek három milliós halrajukban összetartóbbnak bizonyulnak. No, de hogy egy hal megelőzzön minket, mert jobb a koncentrációs képessége???

Kereszttelen

Egy francia közigazgatási bíróság úgy döntött, hogy az 1905-ös, egyház és állam szétválasztásáról szóló törvény értelmében el kell távolítani II. János Pál pápa közterületen álló szobrát egy kisvárosból, mivel egy kereszt is része az emlékműnek.

Egyház és állam szétválasztása: bontásra ítélték II. János Pál pápa francia szobrát - mandiner.hu

Botránykönyvhöz bevállalós borító dukál. Érdekes, hogy most ezt nem a francia, hanem a magyar kiadás szolgáltatta. A Magvető nikábba bújtatott Mona Lisával erősített rá a könyv mondanivalójára, de még ők sem számítottak arra, hogy nemzetközi szinten is port kavar. Pedig a borító francia újságokban téma lett egy időre. Többen iszlámellenesnek találták, ami szerintük meglovagolja az idegengyűlöletet, és a szélsőjobb malmára hajtja a vizet.

Kiakadtak a franciák a botránykönyv magyar borítóján - origo.hu

Köz- és magánéletünk tele van malmokkal, amiktől hasznot remélünk. Különböző malmok ezek. Alulcsapós vagy felülcsapós, anyagi vagy erkölcsi, netán hitbeli hasznot hozók. Vannak azonban olyan malmok is, amiket már múzeumként sem látogathatunk, mert az enyészeté lettek. Erre a sorsra juttatnák a keresztyénséget Európában. Nem mindenki és nem mindenhol, de valakik és valahol már ezen az úton járnak: eltették, levették és elbontották magánéletükből, és most eltetetik, levetetik, elbontatják a közéletből is a keresztyén jelképet. Még nem emeltetnek három méteres kerítést a templomok köré, hogy ne is látszódjanak; még nem bontatják le a tornyokat, hogy ne virítson rajtuk a kereszt, de szorítanak beljebb, mert a köztér a közé. Azé a közé, amelyik nem foglal állást a kereszt jelképe mellett, mivel botrányos számára az.

Oldalak