Padokban

Ezen a héten Debrecenben és Hódmezővásárhelyen ötvenegyen tettek sikeres juhászvizsgát, előtte Kaposváron több mint tízen vizsgáztak, és rövidesen befejeződik a juhászképzés Szegeden is.

Levizsgáztak a juhászok a Debreceni Egyetemen - hir24.hu

Nappalink ajtaja mellé egy pásztorbot van támasztva. Apám kapta anno a kupi juhászat vezetésekor. Valóban pásztor faragta, szép munka. Ha elakad a függönycsipesz, pompásan elérem vele. Pásztorbot nyáj nélkül...  Nem értek a juhászathoz, a bárányok és kecskék dolgában csak a Máté 25,31-46 jut eszembe, az pedig az utolsó ítélethez kapcsolódik, nem a tenyésztési eljárásokhoz, fajtaismerethez, gyepgazdálkodáshoz és tartástechnológiához. Jó-jó, azért felismerem, hogy melyik a bárány és melyik a kecske, de ha ma rám bíznának néhány egyedet, nem biztos, hogy túlélnék a telet.

Tett vagy nem tett +kó

Celebeknek, sportolóknak de még a 2009-es Barbie kiadásnak is van jól látható helyen felvarrt tetoválása, több is. A gyakorisággal és növekvő érdeklődéssel párhuzamosan, a keresztények jogosan teszik fel a kérdést: Mit mond a Biblia a tetoválásokról?

Egy keresztény csináltathat tetoválást? - keresztenycsalad.blog.hu

Nem vagyok rutinos facebook használó, inkább a totyogósok táborához tartozom e téren. Az ifisek és gyülitagok gyors utolérése miatt kezdtem egyáltalán használni. Néha szánkázom rajta, és bizony sok meghökkentő, megdöbbentő vagy éppen elgondolkodtató dolgot látni és olvasni egy-egy profiloldalon. A hét elején L.Á. egy kérdést kiáltott a webes világ aurájába egy kép kapcsán: "erről mi a véleményetek?". Egy smiley-t is dobott hozzá, amivel talán hozzászólásra akart buzdítani, vagy jelezni kívánta, hogy általa elfogadott, sőt vágyott dolog a tetoválás, még ha nem is ez a konkrét tetoválás. Eddig 56 hozzászólás érkezett, ami nem rossz ahhoz képest, hogy az ilyen közzétett képekhez  nem szoktak sokan véleményt fűzni a klaviatúrán, inkább magukban döntenek, majd görgetnek tovább.

Hibáink ellenére

Először találkozott egymással a világ legmagasabb és legalacsonyabb embere. A 251 centiméteres török Sultan Kösen és az 54,6 centiméteres nepáli Csandra Bahadur Dangi.

Először találkozott a világ legnagyobb és legkisebb embere - origo.hu

Teve van egypúpú, van kétpúpú, van négy púpú, sőt több… Ismerős, nevettetésre szánt sláger részlet, amit most vegyünk komolyan. Miről is van szó? A Camelus dromedariusról, avagy a dromedárról, ami egy háziasított teveféle; aztán rokonáról a Közép-Ázsiából származó két huplis tevéről, azaz Camelus bactrianus, és végül valami kitalált vicces fazonokról sok púppal.

Sötét árnyak

Demcsák ebben a könyvében nem csak arról ír, hogy áldozatként hogyan élt éveken keresztül bántalmazó kapcsolatban ("Igen, már az első intő jelek után mennem kellett volna. Két kisgyerekkel, akik alig pár hónaposak voltak akkor. Emlékszem a fájdalomra, de az „okra” nem. Akkor is magamat hibáztattam, de továbbra sem emlékszem, miért. Egyszerűen törölte az agyam."), de részletesen beszámolt arról is, hogy miután szabályosan el kellett menekülnie otthonról, a hivatalos eljárások során, ahelyett, hogy védelemben részesült volna, egyenesen kiszolgáltatott helyzetbe került.

Demcsák Zsuzsa: A másik életem - konyves.blog.hu

- Tudod pajtás, az asszony verve jó.
- Anyád!
- Az is csak akkor volt jó.
Felháborít az ugyanakkor félelmetes gondolkozás. Figyelem!!! Öröklődik. Apáról fiúra száll. De mondhatnánk azt is, hogy anyáról lányára száll. Látják, megélik, átélik és van, aki nemet mond rá, és van, akinél beépül. Normálisnak tartja, és mint szokásos cselekvést végrehajtja. Ideges vagy? Lehet lábbal tam-tamot verni, fel-alá járkálni, kivágni egy fát, körbefutni a tömböt, vagy homokot gereblyézni a pamlagon ülve.

Ön egészséges ÖN-tudat?

Ma vagy túlzásba esnek, vagy egyszerűen nem tudják, mi az a nemzeti öntudat. Mi egészséges nemzeti öntudattal muzsikálunk. Hiszünk abban, hogy vannak értékeink, amelyekre büszkék lehetünk a magyar konyhától, zenétől kezdve a hadvezéreinken, hőseinken át az íróinkig, tudósainkig. A kirekesztő, bűnbakkereső magyarkodásnak nincs értelme, az ilyen nemzeti öntudatot károsnak tartom.

Létezik Magyarországon egészséges nemzeti öntudat – origo.hu

Az egészséges kifejezéshez a következő asszociációk kattannak azonnal: FILM – Egészséges erotika; SPORT – egészséges életmód; ZENE – Egészséges fejbőr; KONYHA - egészséges étrend… A nemzeti öntudat nekem nem az egészséges, hanem inkább a természetes jelzőhöz kapcsolódik. Egy nyugdíjas lelkésztől pedig az óvatos nemzeti öntudat kifejezést hallottam, amikor visszaemlékezett arra a korszakra, amikor ő szolgált. Az egészséges nemzeti öntudat kifejezés a Csík Jánossal készített riportban szerepel. Ízlelgetem, és bevallom, megkedveltem. Ízlik és másoknak is ajánlom. Nézzük csak, miért is?

Plébánostól new reformációig

Egy Nagyszakácsiból elköltözött férfi értesítette szerkesztőségünket arról, hogy a szülőfalujának lakosai között nagy felháborodás tört ki, amikor arról értesültek, hogy helyi plébános el akarta adni a templomukból a toronyórát.

El akarta adni a toronórát a plébános Nagyszakácsiban - sonline.hu

Nagyszakácsiban, de máshol is lehetett volna.
Római katolikuséknál, de reformátusoknál is előfordulhatott volna.
Plébános, de gondnok vagy lelkész is lehetett volna.
Toronyóra, de harang vagy terítő is elkelhetett volna.

Zom-bi-zom

Tolvaj Zoltán kétkötetes költő, műfordító, az utóbbi hónapokban különös projektbe kezdett: fogta a klasszikus magyar irodalom legnagyobbjait ábrázoló híres fényképeket, és a Photoshop segítségével véres szájú zombit faragott az írókból-költőkből. Hogy miért? Mert előszeretettel kísérletezik a klasszikus magaskultúra és globális tömegkultúra különböző elemeinek keverésével, és amúgy is sok idejét tölti azzal, hogy olyan idézetek után kutat a magyar irodalomban, amelyek átértelmezik az adott szerzőről és költészetéről kialakult képet.

Petőfitől nem volt idegen a belezős horror - origo.hu

A jövő évi gyülekezeti naptárhoz pár napja véglegesedett az idézetek sora. Volt már bibliai, énekeskönyvi, hát legyen most istenes versekből idézet - gondoltam. Majd gyűjtögettem, válogattam és voltak pontok, amikor kész lettem volna visszatérni a bibliai idézetekhez, mert azok kézenfekvőbbnek és illeszkedőbbnek tűntek. A rutin és a rutintalanság feszültsége miatt. Ne gondoljuk, hogy abból fakadt a gond, hogy korábban elkerültem a verseket. Nem-nem. Igaz, Tolvaj Zoltánról fogalmam sem volt, kicsoda ő, és költésügyileg a böngészőben vizslattam utána. A gondot az okozta, hogy vannak kedvenc verseim, cirka harminc. Ezeknek pár sora, versszaka vagy teljessége örömömet szolgálta volna a naptár havi oldalain. DE alig akadt odaillő.

Részvét/el

A Modern Magyarország Mozgalom alelnöke szerint már az is siker, hogy egy másfél éves párt elindult a választáson, és végigcsinálták a kampányt. Pusztai Erzsébet vasárnap este a MoMa budapesti eredményváró rendezvényén, az V. kerületi Corner rendezvényközpontban az MTI-nek elmondta, a részvételi arányok azt mutatják, hogy az előző önkormányzati választásokhoz képest kevesebben mentek el most szavazni.

Pusztai Erzsébet: Már az is siker, hogy elindultunk a választáson - origo.hu

Jeles alkalomhoz ért a Dunántúli Református Lelkészegyesület: 25 évért, negyedszázadért adhattunk hálát. S míg tegnap késő este egy torta körül gyülekeztünk, gyorsan belepillantottunk még az addig feldolgozott választási eredményekbe. Mindenki rákattintatott "parókiális uradalmaira", hogy lássa, ki lett/maradt a "földesúr". A térképen felbukkanó ablakok pedig sorra mutatták a rangsort %-ok szerint. Valljuk be: az a lényeg, hogy ki az első. Nem volt érdekes "az indultak még" kateória. Szemenszedett hazugság, önáltatás azt gondolni és mondani, hogy a részvétel a fontos.

Fel az ecsetekkel!

Zuglóban az Erzsébet királyné úti aluljárót harmadjára festették át, a MÁV pedig egy levélben kéri, hogy állítsák vissza azt az eredeti állapotba.

Sérelmezi a MÁV, hogy kifestették egy mocskos aluljáróját - hvg.hu

A híradás így folytatódik: "Zuglóban az Erzsébet királyné útját és a Hungária körutat összekötő gyalogos-biciklis aluljárót a Civil Zugló Egyesület festette ki júliusban az egykori LMP-s, jelenleg az egyesület színeiben induló polgármesterjelölt, Várnai László vezetésével. Várnai most a blogján közzétette a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától kapott levelét,amelyben a MÁV figyelmezteti a jelöltet, hogy az aluljáró a MÁV Zrt. területe, az egyesület pedig nem rendelkezett engedéllyel az átfestésre."  A folytatás pontosít és árnyalja a képet. Sőt, felvet egy fontos kérdést: van egyáltalán olyan ügy, amely értelmezhető vagy értelmezést nyer a politika nélkül, jelesen a helyhatósági választás nélkül? Van arra lehetőség, hogy a politikai kontextusból kiragadva nyerjenek értelmet, főként tartalommal bírjanak az események?

Meg(rovás)vonás

Nem volt hosszú életű a rovásírásos személyik élete, ma már senki nem írhatja alá így az újonnan kiadott igazolványt.

Betiltották a rovásírásos személyi igazolványt - szoljon.hu

Az énlakai templomnak több különlegessége van, mégis hírnevét egy rovásírásos mennyezeti kazettának köszönheti. Többször ellátogattunk már oda családtagokkal és barátokkal is. Meghitt hely, az erődtemplom jellegű épületet körülvevő temető is elcsendesedésre készteti az embert. Jól emlékszem, amikor először voltam ott, a "tárlatvezetést" végző bácsi hosszasan beszélt múltbeli eseményekről, restaurálási érdekességekről, testvértelepülési kapcsolatokról, a régi szokások eltűnéséről, ajánlotta a képeslapokat, és csak mellesleg mutatott az orgona timpanonja felé, mondván: ezért jönnek a legtöbben. Bevallom, én is ezt a rovásírásos kazettát kerestem a szememmel, amíg hallgattam a templombemutatást. Meg is jegyeztem, hogy azt képzeltem, központibb helyen lesz egy ilyen fontos fakazetta. Mire a bácsi hűvösen annyit fűzött hozzá: ekörül csak manapság fontoskodnak.

1.694, 1.695, 1.696...

Évtizedek óta szedi össze a borotválkozással kapcsolatos tárgyakat Marosi József, akinek néhány éve az Iparművészeti Múzeumban is kiállították a kollekcióját. A hetvennégy éves férfi pengék és kések mellett levelezőlapokat is gyűjt a bikaviadal és Esztergom szakágban.

A borotvás ember - index.hu

Bélyeg, szalvéta, teafilter, pénzérme, papírtáska, baba, könyv, óra, megannyi tárgy, amit gyűjteni lehet. Bogarat, növényeket is gyűjthetsz. A kínálat bőséges, csak kitartás kell hozzá, no és hely a tároláshoz. Sokan hozzáfognak gyermeki hévvel, majd abbamarad. Elfogy a kedv, más kezdi érdekelni, ráun… Tulajdonképpen ki az igazi, jobban mondva tökéletes és ideális gyűjtő?

Az élet §-a

A lány meghalt, miután huszonéves férfiak antidepresszánssal kevert bort itattak vele. A három férfit megvádolta az ügyészség, felfüggesztett fogházbüntetést kérnek rájuk.

Megmérgeztek egy 15 éves lányt egy gesztelyi házibuliban – hvg.hu

Agyrém. Képtelen vagyok e hír olvasása után selymes vagy legalább higgadt bevezetőbe fogni. Csapjunk a lovak közé! Megvádolják az elkövetőket, de felfüggesztettet kérni? Miért? Mert nem orvosok, így nem tudhatják, hogy milyen hatással bír a gyógyszerpor itatása?

A templom többlete

Magyarországon nincsen night clubnak átalakított templom címmel jelentetett meg helyreigazítást Győriványi Gábor szentszéki nagykövet és Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora a Vatican Insider című, Vatikánnal foglalkozó olasz nyelvű hírportálon, írja az MTI.

Nincs night clubbá alakított magyar bazilika - index.hu

Ha guglizol egyet, akkor sem találsz night clubbos bazilikát Magyarországon. Ha kérdezősködsz, akkor sem hallasz felőle. Mégis hihető a sztori, mert erre felé tendál a világ. Egy üzletember barátom viccesen vetette fel egyszer: Bogár, szerintem megdobná a vasárnapi létszámot, ha ingyenes sztrip-jegyeket lehetne ott beszerezni. Nos, tekintsünk el a felvetés abszurditásától, erkölcsi vonulatától, és inkább a mögötte lévő valóságot ismerjük fel.

Magyarul álmodók

A Székelyudvarhelyi ISK-FSK ifjúsági asztaliteniszezői a BVSC Kupa elnevezésű versenyre érkeztek Budapestre, ahol kiválóan szerepeltek ugyan, mégis kellemetlen emlékekkel tértek haza. A fiatal erdélyi versenyzőket románozták a magyar ellenfelek.

Tanár bácsi, miért románoznak minket? - origo.hu

Nem tudtam elszakadni az erdélyi ping-pongos fiúk esetétől. Reggelre riadva is ott motoszkált bennem a mély sajnálat és szégyenkezés. A sportszerűség teljes hiánya és az emberi megalázás bántó megnyilvánulása az, amit az erdélyi gyermekek megtapasztaltak Budapesten. Nem először… Nem csak ők… Nem csak ott…

E- szköztelenül

Most már biztos, jó darabig nem lesznek e-napló és adminisztrációs szoftverek az iskolákban, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis kilencből nyolc esetben szabálytalannak találta a kiírt közbeszerzési pályázatokat, és megsemmisítette őket.

Kedves gyerekek, mit szólnátok, ha inkább nem kapnátok érdemjegyeket? - index.hu

Ha együtt utazunk, mindig a férjem vezet. Eleinte furcsáltam, mert én is megteszem Debrecent oda-vissza egy nap alatt biztonsággal… Sebaj, legalább van időm nézegelődni! Tegnap este feljöttünk a Balatonhoz (földrajzosoktól elnézést kérek ezért az északra tartást kifejező helytelenségért!), és útközben felfigyeltem a játszóterekre. Már-már kisebb összehasonlító elemzést végeztem el koruk, anyaguk, biztonságuk, vélt kihasználtságuk, környezetük alapján. A közéletnek is vannak játszóterei, amelyek néha jobban, néha kevésbé jobban, sőt néha kiemelkedően jobban teljesítenek. Ilyen játszótere a közéletnek az iskolaügy. Sokféle játék van rajta: közétkeztetési mérleghinta; pedagógus-életmodell libikóka; értékelési homokozó, benne e-naplós homokozó lapáttal; tanulmányi versenyes mászófalak… de az egész mégsem játék, hanem nagyon is komoly dolog. Egyéni életek, életutak, sorsok, valamint társadalmi rétegek és a társadalom közel- s távoljövője múlik rajta.

Apáról fiúra... nagyapáról leányunokára

– Tavaly ősszel, az utolsó munkanap végén, amikor betolattam a nagy traktorra szerelt hatalmas ekével a gépszínbe, azt mondta a papa: na, most már nyugodtan halok meg, tudja a kislány a dolgát – emlékszik vissza Botka Beatrix. A papa, Barkóczy Gellért egykori megyei kisgazdaelnök és országgyűlési képviselő a télen hunyt el.

Örökség: egy törékeny lány a traktoron - sonline.hu

Előfordul, hogy idősebbek gyermekszületéskor azt kérdezik, hogy „na mi lett: gyerek vagy lány?” Mintha a lány nem lenne gyerek, csak a fiú. Azon logika mentén, hogy a férfire mondják, hogy ember, valóban a fiú a gyerek. Pedig oly sokan rácáfoltak már az ilyen kategorizálás helytelenségére. Lorántffy Zsuzsanna, Zrínyi Ilona, Báthory Erzsébet a régmúltból, és Angela Merkel a jelenkorban cáfolt rá a skatulyázás nonszenszségére. De helyes-e, vagy sokkal inkább áldásos-e mindenkinek harcba szállni nemi sztereotípiákkal?

Hol szobor, hol nem szobor

Nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem területéről a Marx-szobrot - közölte az intézmény. Hozzátették: " a szobor új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe. A szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése "teljes tévút" - áll a közleményben.

A Corvinus Egyetemen marad a Marx-szobor - origo.hu

A szobrokkal mostanában baj van. Túlzó és belefáradást rejtő kijelentés ez. Nem mindig és nem mindegyik szoborral van baj. Csak amelyik olyan területet érint, ahol két szöges ellentétben álló nézet lapul csendesen, úgy téve, mintha megbékélés és teljes összeférés lenne. Pedig valójában nincs. A pápai Március 15. téren Jókai és Petőfi szobra áll. Azokkal még nem volt gond. Lehet, ha Kossuth szobra díszelegne az egyik oldalon, netán középen, már ellenezték volna a Görgey szimpatizánsok, hangsúlyozva az USA-ba menekülés alávalóságát. Tegyük fel a kérdést, és keresgessünk választ erre: Milyen a jó szobor?

Ráhatás

Milliárdos károkat okozhat Magyarországnak az oroszok által bevezetett élelmiszer embargó, ami a Kométát is érinti.

A Kométa sem ússza meg az orosz embargót? - kapos.hu

Az anyaölből kikerülve, gyerekközösségbe bekerülve egyszer csak mindenki szembetalálkozik az akaratérvényesítés kihívásával. Kérések, könyörgések, mosolyok, öklök, toporzékolások, kéznyújtások követik vagy váltogatják egymást. De mindezek fölé emelkednek a trükkök. És végül a rafináltság és fineszesség útvesztőjébe terelők kerekednek felül. Oroszország körül nem gyermekded a játék. Az akaratérvényesítést rafináltan olyan területet bevonva kezdte meg, amely nagyon sok országot érint. Ez pedig: A HÚS.

Nyereség vagy engedelmesség?

A Balaton-parton se kérjen fél liter sört a korsóba, mert nem fér! „Sok éve kiment már a divatból a szocreál kocsmákból megszokott fél literes korsó, tudja minden vendég, hogy a korsó sör az négy decit jelent, miként a „feles” is csak négy cent”. Így reagált egy siófoki vendéglős az egyik hírportál friss balatonivendéglátás-elemzésére, melyben azt írják: az ár maradt, csak az adagok csökkentek, így például négy decisre „ment össze” a söröskorsó.

A fél liter már szocreál? A korsó a Balatonnál is négy deci - sonline.hu

Eleven történelem

A Történelmi Animációs Egyesület a nándorfehérvári ostrom évfordulóján, július 22-én publikálta legújabb animációs filmjét, amely bemutatja, miként zajlott az ostrom. A videót narráció és zene kíséri végig, és amennyire egy ismeretterjesztő rövidfilm engedte, a drámaiságra is adtak a készítők.

Élje át a nándorfehérvári diadalt! - index.hu

Nálunk nincsen déli harangszó. Eleinte hiányzott, de mára hozzászoktam, hogy csak az átellenben lévő harangok kongatnak delet. Nincs, mert ezt örököltem. Magyarázatként az öreg gondnok annyit mondott, hogy a pápa parancsa a reformátusokra nem vonatkozik. Hasonló logikájú anekdota jut erről eszembe: Pál apostolnak is jó volt a Károli Biblia… Néha összekeverednek idők, korok, korszakok.

Oldalak