REND

Balatonfüred, 2016. június 24-26.
Hetedik alkalommal rendezi meg a Dunántúli Református Egyházkerület a REND-et,
ez alkalommal a Veszprémi Református Egyházmegye szervezésében, Balatonfüreden,
a városi sportcsarnokban és környékén. A „magyar tenger” közelében
a reménység igéire figyelünk. Isten bíztató üzenete:  „Tóvá lesz a délibáb, és víz fakad a szomjú földön” (Ézsaiás 35,7)

rend.hu

Tanévzáró dömping ide, foci EB oda, nyári táborokra néhány napig fittyet hányva, az orgonaépítőket magukra hagyva: a legfontosabb most a REND! Nagyon sok dunántúli gyülekezet az elcsatolt területeink templomos közösségeivel együtt évek hosszú sora óta részt vesz a Kálvin-csillagos fesztiválon. A gyülekezeti naptárunkban figyelemfelhívás céljából piros betűvel van kiemelve ez a program, hogy aki akar, el tudjon jönni. Hiszen a mi gyülekezetünk is RENDszeresen buszra száll kétévente...

Amikor nem citrom a narancs

Aranyérmes lett és ezzel olimpiai kvótát szerzett a magyar női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon.

Európa-bajnok lett a magyar női vízilabda-válogatott - hvg.hu

A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra legyőzte Ausztriát az Európa-bajnokság keddi játéknapján.

EB 2016: A magyar válogatott a főbejáraton lépett vissza a futball nagyszínpadára - hvg.hu

Nem emlékszem olyan mérkőzésre, amit végig néztem volna. Most sem láttam. Nem is törekedtem rá. Az a típus vagyok, aki megelégszik egy-két műkorcsolya kűrrel, és onnét is továbbkapcsol. A 2-0-ás győzelem hírének azonban örültem. Ahogy büszke voltam a vízilabdásokra is. Nem hatott rám olyan erővel, mint focirajongó és meccsre járó ismerősökre, mégis nagyon jól esett. Az azonban elszomorított, hogy voltak, akik nem csupán nem örültek, hanem az ellenfélnek szurkoltak. 

Zene-bona

A zene csodákra képes a szívbetegekkel és az infarktus utáni anginás fájdalommal – derült ki egy új kutatásból. 230 szívbeteg személyen végeztek el egy kísérletet, akik közül a véletlenszerűen kiválasztottaknak naponta kétszer játszottak le 12 perces nyugodt zenei részleteket, és azt tapasztalták, hogy körükben észrevehetően csökkent a feszültség, az idegesség, a fájdalomérzés és a szorongás azokhoz képest, akiket hagyományosan kezeltek. A kutatási eredményeket az Európai Kardiológiai Társaság 2016. évi, szívelégtelenséggel foglalkozó kongresszusán mutatták be a poszter szekcióban.

Receptre kellene felírni a zenét! - szivderito.hu

A zene minden kultúrában jelen van. Ritmus, dallam és tempó sokféle érzés és gondolat kifejezésére alkalmas. Hatása nem kétséges azok számára, akik rendszeresen hallgatnak többféle zenét. Kelthet feszültséget vagy harmóniát, pihentethet vagy felpörgethet. Tudjuk jól, hogy hangokkal, hangszínekkel, hangerővel, monotonitással sajnos kínozni is lehet. Amolyan kétélű fegyver a zene is.

Azért vagyok EV. REF. KER, mert...

Ha valamely területen már kialakult az egység, ragaszkodnunk kell annak megtartásához, ugyanakkor még sok beszélgetésre van szükség egymás jobb megismeréséhez – vélekedtek a katolikus és a protestáns egyházak képviselői a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által az ökumenikus útkeresésről rendezett május 25-i budapesti beszélgetésen. Az eszmecserét A szembenállástól a közösségig – evangélikus–katolikus közös megemlékezés a reformációról 2017-ben című kötet magyar fordításának megjelenése indokolta.

A szembenállástól a közösségig - reformatus.hu

Vannak kérdések, amiket nem személy szerint neked tesznek fel, nem neked irányozták, mégis megszólítanak. Beléd ivódnak, mocorognak, válaszra késztetnek, megfogalmazásra sarkalnak. Ilyen számomra Köntös László vasárnapi posztjának címe: Miért vagyok keresztyén?

Gyakran azon kaptam magam, hogy e kérdés megválaszolása körül forognak a gondolataim. Pár nap múlva átfogalmazódott bennem a kérdés: Miért vagyok református? A világos, egyértelmű, s talán egyszerű kérdés hallatán ugyanilyen válaszadást várunk. Mégsem könnyű válaszolni, mert szerteágazó gyökerű és erősen személyes jellegű.

Fa

 ...világszerte egész sok építészirodát kértek már fel arra a megrendelők, hogy ahelyett, hogy kivágnák a telken álló fákat, inkább építsék be őket a nappalijukba, konyhájukba vagy a teraszra.

Óvd a fákat: ne vágd ki őket, építsd köréjük a házad! - 24.hu

Múlt héten eltűnt a hátsó telekről a vackorfa, pedig ott állt az már Fodor András költő gyerekkorában is, amikor Mérőben elvégezte a jó hírű református iskolában az elemit... Sajnáltam. Petőfi körtefájának törzsét Székelykeresztúron úgy fogatták már össze, de őrzik, védik. Végül is Fodor még nem Petőfi. Tegyük túl magunkat! Különben is kellett a hely az apríték tárolónak és az oda vezető útnak. "Csinos" látvány lesz. Azzal biztos nem fényképezkedünk, hogy kitegyük a gyülekezeti naptárra, ahogy néhány éve a virágzó hatalmas vackorfát. 

ÁL(lati)JOG

- Ha egy állatnak joga van ott élni, akkor talán nekem is. Vagy ha nem, akkor lőjenek ki engem is. Akkor rám se vonatkozik a vadászati tilalom.

- Borzasztó igazságtalannak tartom, hogy van, akinek semmilyen támogatása nincs, van, aki minimál nyugdíjból él, és van, aki egy hónap alatt keres annyit, mint egy tanár három év alatt. Legyünk már szociális és keresztény és normális ország! 

Ha egy állatnak joga van itt élni, akkor talán nekem is - index.hu

MASCULIN(minim)UM

A férfiak kezéből kivették az ostort és a kardot. A férfiak hagyták ezt. 
...tudjátok... nem csodálom, hogy a nők ilyen ijesztően erősek lettek. Nem valódi erő ez persze inkább keménység és durvaság... de nem csodálom akkor sem. Mi mások lehetnének, hiszen az egyensúly örök. Ha a serpenyő egyik felén gyengeség tanyázik, akkor a másik felén valamiféle erőnek meg kell jelennie. Még ha ilyen »ócska« erő is ez... pont passzol ahhoz a nyomorúságos gyengeséghez, mint amit a »férfiak« képviselnek. 

Gyengék lettek a férfiak - mandiner.hu

Érdekes Kőházy Ferenc véleménye. Először is, mert általánosságokról ír, de nem általánosítva, másodszor pedig, mert férfiként ír kritikát férfiakról. Úgy következtet gyakori jelenségekről, hogy meghagyja a kivételek ösvényét. Szándékosan írtam az ösvény szót, mert a kivételek arányát szűkebbnek találom magam is. Nem szükséges út, sugárút vagy autópálya hozzá. Sajnos... Amikor férfiakat jellemez, akkor a nőkről is kijelentéseket fogalmaz meg. Mert e kettő elválaszthatatlan. Forrest Gumposan szólva: a borsó meg a héja.

Hi tttttan!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában külön munkacsoportok vizsgálják, bevált-e a három éve bevezetett rendszer, és ha rábólintanak, a készülő új kerettantervben már nem fog szerepelni a heti egyórás elfoglaltság.

Kihátrálhat a kormány a kötelező hittan mögül - origo.hu

Nem támogatja a kormány, hogy eltöröljék a hit- és erkölcstanoktatást az általános iskolákban, a nemzeti alaptantervet ugyanakkor felül fogják vizsgálni – reagált az Origo cikkére Lázár János. 

Nem támogatja, de vizsgálja a kormány a hittanórák eltörlését - origo.hu

környezet... barát... környezet barát?!

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a frissen nyírt gyepen másnap reggel néhány bucka díszeleg. Az egyébként szorgos vakondokat, akik gyakran nem kívánt vendégek, az alábbi egyszerű módszerrel távol tarthatjuk kertünkből. (…) Célszerű több darabot készíteni  és kihelyezni, esetleg bizonyos időközönként új helyre költöztetni azokat. A siker garantált.

Volt vakond, nincs vakond; Íme a környezetbarát riasztó – sokszinuvidek.24.hu

Sajnos van bosszantóbb a gyepet tarkító vakondtúrásnál: a templomtornyot kopácsoló harkály. Hihetetlen? Pedig ez valóságos. Sajnos a mérői református templom villámhárítójának tornyon lévő, utolsó rögzítője a kedvenc helye Dr. Kopáncska úrnak. Rendíthetetlenül jön, és dolgozik. Ki akarja fúrni a tornyot. Rabul ejtette a bádog. A kukac mentes bádog. Dr. Kopáncska úr nem ám a kukacok miatt ilyen tettre kész. Egészen  más dolog miatt lát neki minden nap a kopácsolásnak. Főleg koradélelőtt és koraeste kíván eredményt elérni.

Vona vonala

Vona Gábor tegnap a Jobbik elnökségi ülésén bejelentette, hogy a következő tisztújításon megvétózza három jelenlegi alelnök, Apáti István, Novák Előd és Szávay István újraindulását. Állítólag ez a döntés már egy jó ideje érlelődött benne. Ezzel pedig kezdetét vette a belső leszámolásoktól amúgy sem idegenkedő párt legújabb belháborúja.

Szuperfegyvert adtak Vona kezébe a radikálisok, amivel most lemészárolja őket - index.hu

Vezetőknek mindig szükségük van szárnysegédekre. Az ügy érdekében. De mi az ügy? Ugyanazt értik-e a vezetettek és a közülük kikerülő szárnysegédek az ügyön, mint a vezető? 

Vezetőknek mindig szükségük van jó szárnysegédekre. Az ügy érdekében? Vagy inkább saját elgondolásuk miatt. A többiek ismerik-e, vagy éppen mikortól ismerik meg a vezető által közös érdeknek tartott saját elgondolást, amihez a jó segéd kell? Mitől jó a szárnysegéd? Legfőképpen attól, hogy alkalmas a vezető által kitűzött célok eléréséhez.

A jobbikos alelnökök tegnap kezdték kapizsgálni, hogy valami egészen másra készültek ők, mint ami rájuk vár. Szárnysegédek voltak, de már mással kíván szárnyalni vezérük. Ez biztosan nem esik jól, sőt! Feldúl, farkassá tesz, házastársi szövetségesek vetik latba magukat... Mire mennek vele? Ez majd még elválik 2018-ig.

Penge éles szavak

A városvezető, Farkas Éva Erzsébet szerint Marosvári Attila egy zárt ülést követően, az ülésteremben a képviselők, a jegyző és a hivatal munkatársai jelenlétében azt mondta az alpolgármesternek, a polgármesterre vonatkozóan, hogy „Gerinctelen vagy! Mikor takarítjátok el innen ezt a nőt? Ez egy geci.” Farkas Éva Erzsébet becsületsértés alapos gyanúja miatt tett feljelentést. Marosvári Attila nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

G.cinek nevezték a polgármestert, feljelentést tett - 24.hu

Makóról az esetek legnagyobb százalékában az embereknek biztos beugrik a szólás, ami szerint messze van Jeruzsálemtől. Noha valóban messze, majdnem 5000 km-re van Makó Jeruzsálemtől, mégsem erről van szó régi szólásunkban. A város helyett a Szentföldre tartó II. András királyunk Makó nevű keresztes vitéze volt még messze Jeruzsálemtől, amikor egy tivornya után felriadt a dalmáciai Spalato kikötőjében ringatózó hajón 1217-ben. A települést először 1247-ben említik, és akkor tájt még Felvölnek ill. Felvelnöknek hívták.

KORONA

A Parlamentből a felújítandó budavári Palotába költöztetné L. Simon László államtitkár, a Várnegyed megújulásának felelőse a koronázási ékszereket, a koronát...

A korona is megy a Várba? - hvg.hu

Bár nem királyságban élünk, és a magyar koronával utoljára 1916-ban koronáztak, mégis valamilyen módon mindenki kapcsolódik a magyar koronához. Valaki arra is emlékszik, hogy mikor tudatosult benne ez a tárgy, mint múltunk valós része; van, aki legyint rá; van aki nem is egyszer nézte meg a földrengés biztos és nitrogénnel töltött vitrinben kiállított szakrális tárgyat. Készültek róla tanulmányok történelmi, művészeti és ötvös ipari szempontból is, közülük némelyek egymásnak ellent is mondanak. Ennél még elgondolkodtatóbb azonban, hogy a korona milyen sokfelé járt már.

Šešelj-mosdatás

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Šešelj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések. 

Felmentették Hágában Šešelj vajdát - mandiner.hu

Šešelj egy közösségi oldalon azt üzente Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfőnek: „Drága Kolindám, készülj, nemsokára hivatalos látogatásra érkezem hozzád.” A magát csetnik vajdának nevező politikus korábban sokszor sértő, szexista megjegyzéseket tett a horvát államfőre. Sajtóértesülések szerint Šešelj kitiltását Horvátországból maga az államfő kérte.

Horvátország kitiltotta területéről Šešelj vajdát - mandiner.hu

Díszes társaság

A katolikus egyházfő a rituálé során tizenegy menekültnek – köztük muzulmánoknak, kopt keresztényeknek és egy hindunak -, valamint egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát – írja az MTI.

Menekültek lábát csókolgatta a pápa - 24.hu

Évtizedek múltán helyeztetik egy-egy esemény olyan nézőpontba, amely általánosan elfogadottnak, netalán még igaznak, esetleg egy nagy egység vagy folyamat valós részének ismeri el. A jelen csak tapogatózik, csupán értelmét és jelentőségét keresgéli a tegnapnak. Több idő kell. Észlel és sejt valamit az ember, de még nem ismeri a folytatást, a rendkívüli dologból következő jó vagy netán rossz eseményeket. János evangéliumában, ahol a lábmosás történetét is olvashatjuk, gyakran említtetik, hogy nem ott és akkor, hanem később lett megértetté egy-egy dolog a tanítványok számára. Pl. a virágvasárnapi bevonulás és a lábmosás szükségessége is.

Bábel-effektus

Az Evolution című folyóiratban közölt tanulmány szerint a "csirkeembrió lábának korai fejlődését meggátolva a végtag olyanná alakult, mint, amilyen a dinoszauruszok lába volt. Az eredmény egy dinoszaurusz lábas csirkeembrió" - idézte Alexander Vargast, a Chilei Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Először sikerült dinólábat növeszteni csirkeembrión  - origo.hu

Roppant keveset értek a genetikához, módosulásokhoz Alexander Vargashoz képest, ám ami érdekel, az nem biológiai jellegű, és nem is a dínók korára vonatkozik. A tanulmányról szóló beszámoló kapcsán az a kérdés merült fel bennem, hogy mi a cél? Nem a jelenlegi eredmény, hanem a végcél érdekelne. Ahogy a lépcsőn sem a fokok a hangsúlyosak, hanem az a hely, ahova érkezel. Céltalan nem szoktunk lépcsőket építeni.

A tudatlanság tébolya

Hiába állnak bíróság előtt 18 hónapos kisfiuk, Ezekiel halála miatt, a kanadai Collet és David Stephan zűrzavaros Facebook-üzeneteikben még mindig a gyógyszeripart ekézik, illetve összeesküvés-elméleteket gyártanak a róluk tudósító lapok tulajdonosi szerkezetéről.

Juharsziruppal kezelték a kisfiuk agyhártyagyulladását, meghalt - 444.hu

A kanadai eset azzal szembesít, hogy reményünk, miszerint egy fejlettebb technikájú és tudományú, valamint széles körben iskolázott korban nem kell gyermekeknek tudatlanság és szülői eszementség miatt meghalnia, szerte foszlik. Borzalmas, hogy egyes szülők fénnyel etetnek és sziruppal gyógyítanak! Ez juttatta eszembe a Csurgói Könyvtár VI. kötetét, ami az 1937-ben Kaposváron kiadott Gönczi Ferenc: Somogyi gyermek című néprajzi munkája.

Imádság "Krokodil-sziget" gyermekeiért

Tavaly a Bahamák csodálatos szigetvilága, idén Kuba a március első péntekén, március 4-én megtartandó ökumenikus világimanap témája. A kubai keresztyén asszonyok által összeállított tematikát január 30-án mutatták be az érdeklődőknek Budapesten, a Deák téri evangélikus gyülekezeti teremben.

Kubáért imádkozunk - reformatus.hu

Közegyházi vagy gyülekezeti alkalmaink között vannak szokványosabbak, különlegesebbek, nagy létszámmal látogatottak, néhány főt megszólítóak, nyilvánosak, zártak, fiatalosak, megszokottak, komolyak, vidámak, nemekre vagy korosztályra szabottak, esetleg kötetlenek vagy régi veretesek. Gyakran a lelkész "egyszemélyes mutatványos". Nem így a mai női világimanapon, amelyen kisebb-nagyobb gyülekezetek vesznek részt szolgálattevők sokaságával. Bár a tegnap esti durrdefekt miatt nagyon szorítóvá vált a délelőttöm, mégis jó kedvet adott az Úr, és egyfolytában az a dicséret jár a fejemben, hogy "Felvirradt áldott szép napunk". Így is érzem: a kubaiakért való imádság kedves napja ez.

A: P S O T A

Életének 87. évében csütörtökön elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze, a Madách Színház kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésze.

Meghalt Psota Irén - hirado.hu

Lezárult egy fejezet teremtményi létében a sziporkázó, rendkívül sokoldalú színésznő halálával. Noha nyolcvanadik születésnapja óta új alakítást nem látott tőle a nagyvilág, az azt megelőző évtizedek színvonalas és változatos produkciói garantálták, hogy Psota Irén neve hallatán szerepek, karakterek,  hangszínek és hanglejtések, sanzonok, rajzfilmfigurák vagy megannyi más tóduljon elénk. Mindannak esszenciája, amitől Psota Irén "A:  PSOTA" lett. Csupa nagybetűvel és kettőspontos névelővel, ami azt érzékelteti, hogy egy állandó kikiáltó járna neki, aki viszi érkezésének hírét. Most azonban halálának hírét viszi.

Hab(ony) a tortán

Herczeg Márk rákérdezett, a miniszter szerint nem minősül-e korrupciónak az, hogy amiért másnak milliókat kell fizetnie, azt az ismerten erős politikai befolyással bíró Habony Árpád ingyen bérelheti ki. Lázár erre azt felelte, hogy "nem, ez annak a gyanúját veti fel, hogy Baán nem látja reálisan az általa vezetett intézmény helyzetét". 

Lázár János szerint az, hogy Habony Árpád ingyen bérelhette ki a Szépművészeti Múzeumot, nem korrupció - 444.hu

Éljük dolgos hétköznapjainkat, legtöbben kis körben mozgunk, nem lépünk ki megszokott környezetünkből, ami nem jelenti azt, hogy az internet által kinyílt világ-ablakon ne tekintgetnénk ki nap, nap után. Mostanában is szomorú dolgok sorakoznak információs ablakunk előtt, alatt, felett. Ki hol érzi életét a látott események hatására, oda helyezze el ablakát! Földszint, emelet, pince?

Eb terápia

Van egy orvosi rendelő Óbudán, ahova szívesen járnak a gyerekek. Még akkor is, ha oltás vagy más kellemetlen élmény vár rájuk, könnyen megnyugszanak, amikor odaérnek. Ez dr. Varga Károly gyermekorvos négylábú segítőjének, Rexnek köszönhető. A fajtatiszta német juhász második otthonaként jár-kel a rendelőben, a várakozó kis betegek legnagyobb örömére. A kicsik szívesen simogatják, dögönyözik a kutyát, s miközben játszanak vele, a doktor könnyen meg is vizsgálja őket.

Rex, az óbudai gyermekorvosi rendelő csodakutyája - nlcafe.hu

Dr. Varga Károly rendelőjében annak, aki oltást kap, kutya baja, mert ott a betegekre egyáltalán nem igaz, hogy a kutyának sem kellenek, és bizony kutya hidegben is ott van a négylábú, hogy a "gyáva kutya" kis paciensekbe lelket öltsön, hiszen senkit nem vesz kutyába, aki kutyául érzi magát. Tudja a kutya, miért akadt egy kutya rossz ember, aki mindezt meg akarta szüntetni? A kutyafáját! Lehet, hogy macskapárti? Vagy nem szívleli bent az ebeket? Félt a kórokozóktól? A hagyományos keretekhez ragaszkodik? 

Oldalak