KERESZTbe tévő változások

A Brit Vöröskeresztnek jobban kellene reprezentálnia a társadalmat, amiben létezik. „Van egy rizikó, hogy egy a Grenfellhez hasonló diverz, sokszínű közösségben egy »brit« és »kereszt« szavakat a nevében tartalmazó szervezetet egy keresztény szervezettel kevernek össze” – panaszkodik írásában a Brit Vöröskereszt vezetője.

Nem tetszik a „brit” és a „kereszt” szó a Brit Vöröskereszt vezetőjének - mandiner.hu

Ha a vöröskeresztes vezetőnek a "British Red Cross" név kétharmadával baja van, hamarosan eljöhet az idő, amikor a közlekedési miniszternek az útkereszteződésekkel (= crossroads) gyűlik meg a baja? Az új illemszabály pedig egyenesen megtiltja a lábak keresztbe rakását, hogy a cross / kereszt szó mielőbb eltűnjön a maradék ó szigetlakók szájából, gondolkodásából? A keresztrejtvények új neve pedig agyafúrt négyzetháló lesz?

Sajnos olyan jeleket mutat a mai Európa, mintha örökölt fogalomtára túl keresztyén lenne polgárai számára. Mit is várunk az erőltetett érzékenyítésen keresztül esőktől?

A megmondók

Keményen nekiment a Trumpot támogató keresztényeknek, majd később meghátrált Danny Zuker, az ABC Modern Family című sorozatának producere – írja a The Blaze. Zuker a Twitteren arra reagált, hogy Donald Trump elnök megszünteti a fiatal illegális bevándorlók deportálását késleltető DACA-programot. A producer egy azóta már törölt Twitter-posztban úgy fogalmazott: „Kedves keresztények, ha támogatjátok Trump döntését a DACA megszüntetéséről, akkor a kereszténységetek lósz*rt sem ér. Egyébként pedig b*sszátok meg.”

Így gyalázza a keresztényeket egy hollywoodi producer - mandiner.hu

Az ősz első napja

A meteorológiai ősz első napján még többfelé – főként keleten – 30 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok, vasárnapra viszont mintegy 10 fokot mérséklődik a meleg. Egy frontzóna hatására a hétvégén egyre többfelé várható zápor, zivatar, néhol sok esővel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétvégén ránk tör az ősz - 24.hu

Itt van az ősz, itt van újra... De vajon szép-e mindig mindenkinek? A kérdés nem az időjárás változása miatt, hanem az iskolatáskák okán merül fel éppen ma. Újra élednek az iskolai lépcsőfokok, a tankönyvek súlya alatt görnyednek a hátak, sercegni kezdenek a ceruzahegyek, mert becsöngettek.

Cuki kiselsősök, kamaszos temperamentumú felsőbe lépők, és az általánostól szabadulni vágyó nyolcadikosok széles palettája foglalja magába a nebulókat. A buzgók mellett jelen vannak az évismétlők is, a régiek között az iskolaváltó újak, a nyugdíjba vonulók vagy pályaelhagyók helyén az új pedagógus arcok. Az ősz első napjától el kell jutniuk a nyári vakáció első napjáig. Ez az igazi kihívás!

Öltözeten innen és túl

A bíróságok is haladnak a korral, így gőzerővel zajlik a bírósági ügyfélcentrumok fazonírozása. Ehhez 8 millió forintért vett bugyutaságokkal teli arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal, amiből kiderül például, hogy egy hétre öt darab fehérnemű kell egy dolgozónak.

Handó rendelt egy arculati kézikönyvet, amely bugyiviselési iránymutatást is ad - hvg.hu

A ruházat hol ilyen, hol olyan. Befolyásolja hőmérséklet, kényelmi szempont, alkalom jellege, hangulat... A munkahelyi dress code általában nem arat sikert. Néha túl bárgyú, de lehet elrugaszkodott, sőt még roppant szigorú is. A pedagógusoknak van ilyesmijük, sajnos mégis előfordul, hogy a bugyijuk is kilátszik. Ez elsősorban nem esztétikai kérdés. A jobb megértéshez segítségül álljon itt egy igaz történet: egyik tanév végi meleg időben uszodába ballag egy alsós osztály, a sort elöl egy tanító néni vezeti egy forró naciban. Hátrébb egy segítő szülő ballag, akinek egy kezét fogó gyermek a szemmagasságában ringó popóra mutatva a fejét csóválja. Komolyan sem tudja venni saját tanítóját az a kisiskolás, akiben magasabb az erkölcsi szint, s ez már gond. (Ó, és ez a tanító néni kishazánk valamelyik keresztyén iskolájának alkalmazottja...) Nincs már tanári köpeny, ami majd eltakarja reggel választott öltözetét.

Egy kis jövőkép

2030-ban a számítógépek intelligensebbek lesznek, mint az emberek. A szoftverek terjedése az elkövetkező öt-tíz évben rohamos ütemben reformálja át legtöbb hagyományos iparágat.  Gondoljunk csak az Uberre! Gyakorlatilag csak egy szoftverrel működik a rendszer. Nincsenek autói, mégis jelenleg a világ legnagyobb taxitársasága. Hasonló elveken működik az Airbnb is, ami a világ legnagyobb szállodai vállalata, és ők sem rendelkeznek ingatlanokkal.
A számítógépek exponenciálisan jobban megértik a világot. Prognózisok szerint még az idei évben egy  számítógép győzi le a világ legjobb Go játékosát, a vártnál 10 évvel korábban.
Az USA-ban a fiatal ügyvédek már nem könnyen kapnak munkát. A Watson ( mesterséges intelligencia) program segítségével alapvető dolgokban 90%-os, problémás estekben 70% pontossággal kaphat bárki jogi segítséget. A jövőben nagy valószínűséggel 90% -kal kevesebb ügyvédre lesz szükség, leginkább profi szakemberekre. A Watson már a nővéreknek is segít diagnosztizálni a rákot, 4-szer pontosabb, mint az emberi ápolónők.

Rohamtempóban változik a világ, ilyen lesz 20 év múlva az életünk - sokszinuvidek.24.hu

Vitatott valóság

Az új szemétsziget létezése már korábban felmerült, de eddig vitatott volt. Most Charles Moore és csapata közvetlenül megerősítette a régióban folytatott hat hónapos expedíciójuk során. A sziget kiterjedése 2,5 millió négyzetkilométer. Összehasonlításképp: ez többek között nagyobb, mint Mexikó, Szaúd-Arábia vagy – ha már szigetről beszélünk – Grönland területe. Magyarország pedig 27-szer elférne rajta.

Elképesztő méretű szemétszigetet találtak a Csendes-óceánon - index.hu

A bibliai nyelvek egyike (két teológiai diplomával és az elvárásoknak is megfelelvén jelzem, hogy tudom melyik az: a héber), nos az a nyelv különbséget tesz Isten teremtő létrehozása és az ember kreatívkodása között. Az előbbi a semmiből is képes mindenki érdekét szolgálva alkotni, az utóbbi a már meglévőből tud létrehozni, és sajnos igencsak egyéni érdekek mentén halad. Isten megteremti az embert a tökéletesbe, az ember pedig miután kihúzta a gyufát a tökéletesben, eszkábál egy falevél ágyékkötőt. S hamarosan eljut az Istent fürkésző Bábel tornyáig. Elképesztő összefogás, látványos technikai bravúr a saját korában, de Istent utol nem érheti. Ahogy az ember kreálta szemét sziget sem. Nemcsak, hogy hasztalan, még veszélyes is.

élet Élet ellen

A kínai férfi a gázolás szemtanúinak azt mondta, kórházba viszi a gyereket, majd inkább a szemét közé hajította. 

Kukába dobta az elütött 5 évest egy motoros - 24.hu

Továbbra is előzetesben marad az a nő, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly novemberben megölte másfél éves  kisfiát.

Háromszor-négyszer vágta földhöz kisfiát a ceglédi gyilkos anya - 24.hu

HÚ. Az ezzel a két betűvel kifejezett döbbenet sokáig tart. Idő kell, mire eszmélni tud az ember. Nemcsak hogy szélsőséges, de sokkal inkább megengedhetetlen reakciók a észok, amik a hírekben szerepelnek. Ennyit érnek csupán a rongyként elhajított gyermekek?

Döbbenet. Máséval, sajáttal. Felfoghatatlan. Mi lakik az ember mélyén, ami így feltör és rombol? Megaláz vagy meg is öl.

Ti pedig nem a föld show-ja vagytok!

Hatalmas buli lesz pénteken a Lánchíd pesti hídfőjénél, az már biztos, hogy egy táltosnak, római katonáknak, illetve huszároknak öltözött férfiak, illetve néhány pancsoló „kislány” is megjelenik majd a színpadon. A látványra bizonyosan nem lesz panasz, de nem is vár mást az ember 3,4 milliárd forintért.

Sámánnal, huszárokkal és pancsoló kislányokkal támad a vizes vb megnyitója - hvg.hu

Százötvenkilenc ifissel töltjük hetünket a Balaton partján. Pörgős, változatos impulzusokhoz szokott korosztály, akik a hét témája kapcsán folyamatosan azzal találják magukat szembe, hogy mi érdekli őket igazán. Isten személye, önmaguk, a jelen idő és az örökkévalóság találkozása, vagy éppen születésüknek célja? Talán mára már nincs olyan közöttük, akit valami ne érdekelne.

Az elmélyüléshez és a kikapcsolódáshoz nincs szükségük milliós vagy milliárdos költségvetésre. Biztos többszörösét lehetne elkölteni a kimért keretnek szenzációs, látványos vagy éppen minden érzékszervet megragadó dolgokra, de igazi örömöt és értéket nem a drága dolgok adják nekik. Nem showra, hanem sóra van szükségük. Így hát mi nem showman-ek, hanem sóman-ek illetve sówoman-ek vagyunk számukra.

Pihi, nyugi, csigavér

A hétvégét az emberiségnek fel kellett találnia, nem volt mindig adott, hogy heti két napot nem dolgozunk. A hétvégét ugyanúgy önkényesen találtuk fel, mint azt, hogy hét napból álljon egy hét, nincs semmilyen természetes alapja.

(...) A nyugati szokások azonban megállíthatatlanul terjednek: Omán például 2013-ban állt át a péntek-szombati munkaszünetre a korábbi csütörtök-péntekről.

A hétvégét Henry Ford találta fel - index.hu

Nyár, szabadság, pihenés, strand, napfény, sulimentes övezet... Ennek az idejét éljük. Pont passzol ez a Fordos cikk - gondolhatnánk, de nem. Nem a hétvégi vagy nyári pihenésre irányítja ez a cikk a figyelmemet, hanem arra a fél mondatra az idézett részben, miszerint a hét napos hétnek nincsen semmilyen természetes alapja. 

Nődd ki magad, Cserebogár!

Nádai Anikó erre úgy reagált, hogy a Farm az borzalmas volt, a mélyvíz, amiben azt sem tudta, mit csinál, a VV-ben pedig az élő adás stresszelte. Itt ilyen probléma nincsen, és ugyan minden csak egyszer vesznek fel, de ha bakizik, vagy elkáromkodná magát, azt kivághatják, és így nyugodtabban dolgozik, ami simán le is jön a képernyőről. Hálistennek az egyik bemutatott jelenetben benne hagyták azt, ahogy szó szerint sírva röhög az egyik vendégen, és ez a spontaneitás és természetesség jót tesz a műsornak.

Az Anikó #show-val VV Anikóból végképp Nádai Anikó lett - comment.blog.hu

Balatonfenyves-Alsó. Immár hetedszer táborozunk együtt. Dunántúl szegleteiről gyűltünk össze Bőnytől Hetesig, Sárvártól Ságvárig, Iszkaszentgyörgytől Kocsig. 250 gyermek és 28 felnőtt. Tábornyitás és táborzárás húzós órái között változatos programok, bibliai növények nyomán lelki megerősödés, és természetesen boldog úszkálás vár minden nap a Balatonban. Színes egyéniségek, bátor és kevésbé stram gyermekek - mi pedig mindegyikért hálásak vagyunk, mert itt vannak. Köszönet a szülőknek, akik nem külföldre szülték őket, és itt vannak velünk!

Éjszaka a múzeumban '17

A Múzeumok Éjszakája megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük, és valamiképp életünk részévé tegyük, mert valamikor része volt az életünknek. Országszerte – a reformáció emlékévében központi helyszínként szolgáló Debrecentől Sopronig, a főváros nagy intézményeitől a helyi gyűjteményekig – nagyjából 380 intézmény 2100 programjával hív találkozásra bennünket. 

Tisztelt Múzeumlátogató! - muzej.hu

Ben Stiller három filmben is átélhette a meglepetésszerűen megelevenedő éjszakai múzeum adta mókás helyzeteket. A vitrinek bábui, köztük a kis dögszter Dexter majom  életre kelése hatalmas élmény még képernyőről is. A múzeumos trilógia egy kissrác rajongója folyton folyvást kérdezgette, akárhányszor elsuhantunk a keszthelyi Balatoni Múzeum előtt, hogy mit csinálnak itt éjjel? Remélte, hogy ugyanazt, amit a DVD-ken látott. Újra és újra elmondtuk neki, hogy a múzeumokban éjjel nem történik semmi. Kivéve egyet: a múzeumok éjszakáját. Akkor elevenedik meg minden: tőlünk látogatóktól, és nem a vitrinlakóktól. Pedig bárcsak úgy lehetne!

Pisztolyosdi

Az iskolai lőterek működtetése elég körülményes lenne, önmagában a pálya kialakítása nem túl bonyolult, de kizárólag szakértő felügyelete mellett lehet csak használni, a fegyvereket pedig páncélszekrényben, elzárva kell tartani. Kérdés, hogy hány olyan iskola lesz, ahol adottak a feltételek, vagy ahol szívesen vágnak bele a lőtérprojektbe. A pedagógusok szakszervezete szerint nagyon körültekintőnek kell lennie az iskolaigazgatónak, egy iskolai lőtér ugyanis sok kockázatot hordoz, még akkor is, ha a diákok csak légfegyverrel lőnének.

Iskolákban alakítana ki lőteret a Klik - index.hu

Beltér, kültér, személyes tér, templomtér, főtér, piactér, színtér, küzdőtér, Minkowski-tér... s ni-ni, végül egy lőtér. Iskolához tartozó. Hozzászokjunk a gondolathoz?

A sportlövészet alapvetően nagyon különbözik a háborús fegyverhasználattól. Nem oltja ki senki életét, hanem egy sporttevékenység, aminek sok féle-fajtája van: pontlövészet, fémlövészet, sörétes lövészet, szituációs lövészet, precíziós lövészet, nagytávolságú lövészet, sílövészet, paralimpiai lövészet... Még talán azok is el tudják fogadni a sportlövészetet, akik a fegyvertelen katona véleményét osztják. Mégis miért viszolyognak egyesek a suli-lövészet gondolatától?

(v)iszonylag

A vicc az, hogy nem vicc. Egy divatoldalon azt olvastuk a lentebb látható Gucci 2017-es őszi férfikollekciójáról, hogy "Pillekönnyű óda a flórához és faunához". Így nézzétek. Van baj, gyerekek, nem is kicsi.

Köszönjük Gucci, ez a férfikollekció úgy kellett, mint egy orrbaverés - player.hu

Hrivnák Tünde divattervező evangélikus hitének ruháiban is teret ad: legújabb kollekciójával a reformáció előtt tiszteleg.

Betört a reformáció a divat világába - szemlelek.blog.hu

A szépségtan, azaz esztétika a filozófia világához tartozik. Bonyolult vagy sem az erről valló gondolkodás, a tapasztalat azt mutatja számunkra, hogy mégiscsak van egy ízlés, ami tükrözi az esztétikához való viszonyunkat. A divat lenne a gyakorlati esztétika, ami mögött meghúzódik egyféle filozófia?

Ellenben

Egy 43 éves érdi férfi azért nyilváníttatta magát halottnak, hogy ne kelljen börtönbe mennie. A rendőrség ugyanis sikkasztás és csalás miatt kereste. A férfi két autóra kölcsön- és lízingszerződéseket kötött, amiket végül nem fizetett. 2011-ben hamis iratokkal nyilváníttatta magát halottá, a rendőrség hat év után most Szegeden mégis elkapta.

Halottnak nyilváníttatta magát, hogy ne találják meg a rendőrök - origo.hu

Miközben a gyülekezetek hittanóráin újra és újra a pünkösdi Lélek erejéről tanítok, elém sodródik egy hír. Látszólag semmi köze a kettőnek egymáshoz, mégsem tudok függetlenedni tőle. Egyre-másra teszem a dolgomat hangsúlyt adva az ünnepi előkészületeknek,  az adminisztratív halott pedig fel-felbukkan. Van ennek a figurának a tettében meghökkentő és mosolyogtató dolog, de egyben sajnálatos és szánalmas is. Összességében Lélektelen. Nagybetűvel!

Mezsgyék

Van egy sziget Japánban, ahová csak férfiak tehetik be a lábukat. Mi több, ha engedélyt kapnak a belépésre, előtte le kell vetkőzniük teljesen, és egy megtisztulási szertartáson kell keresztülmenniük. Hogy a misztikum teljes legyen, a szigetről nem vihetnek magukkal emléktárgyat, és nem is beszélhetnek ottani élményeikről senkinek. (...) Az UNESCO még nem döntött róla, a szentély főpapja azonban kijelentette, hogy a pályázat sikere esetén sem lesz látogatható a szentély. Kérdés, hogy jogilag meg lehet-e tiltani a turisták belépését. Egyelőre a látogatók józan eszében bíznak, a prefektúra kormányzata pedig egy látogatóközpont felépítését tervezi.  

Egy sziget, ahová csak meztelen férfiak léphetnek be - origo.hu

Tegyük félre a kattintás-számot növelő címet és a sintoizmust! Csupán a világörökségi sorba lassan bekerülő sziget, mint vallási jelenség maradjon szemünk előtt. Különösen a hír azon mondatát kezdjük ízlelgetni, miszerint "Kérdés, hogy jogilag meg lehet-e tiltani a turisták belépését." Egy olyan jellegű helyszínnel kapcsolatban merül fel ez a kérdés, aminek éppen az adja a jelentőségét, hogy elzárt, és ebből ered misztikussága. Ez az, ami miatt a világörökség részét képezi. S pont ez az, ami próbára tétetik: megmarad-e az élő hagyomány és valóságos rítus?

Őrző

A kétszeres Kossuth-díjas néprajztudós nemcsak a legrangosabbnak számító uniós elismerésnek számító Europa Nostra-díj kitüntetettje, hanem ő veheti át az idei Közönségdíjat is.

Kallós Zoltán átvette az Europa Nostra-díjat Válaszúton - kronika.ro

Van, aki nehezen tájékozódik, és olyan is előfordul, hogy valaki nehezen jegyez meg neveket vagy arcokat. Akad olyan is, aki a címekkel vagy dátumokkal van bajban. Azok közé tartozom, akivel néha egyik-másik előfordul. Ezen nehézségek bármelyikét úgy gyűröm le, hogy nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, inkább az emlékek ízét raktározom el. Az elraktározott élmények közé tartozik a válaszúti látogatásom is. Előttem van egy kutyus, egy lépcsősor, ami felé idős férfi mutatott botjával; kiről összeállt a kép, hogy Kallós maga az. A múzeumba, megelevenedett a világ azon szeglete, ahol a néprajzos munkálkodott. Inkább az érzés és a változatos színvilág maradt emlékül, mintsem pontos adatok. Kallós Zoltán arca, egyszerű beszéde, értő és értetni vágyó jelenléte még mai és elevenen él bennem.

A felvállalhatatlan felismerhetetlen

A Miskolc melletti településen állították fel ezt a szögesdrót-darabot formázó szobrot, a lakosság azonban már a hivatalos avatás előtt kiutálta.

Annyira utálják ezt a szobrot Perecesen, hogy már az avatás előtt lerombolják - propeller.hu

Van, aki kedveli az elvont, alternatív és abszurd dolgokat. Van, aki szereti, ha egy Shakespeare darabban tabletokkal rohangálnak a színészek. Van, aki kedveli azokat a festményeket, amelyeknek tulajdonképpen teljesen mindegy, melyik oldalánál akasztjuk fel a falra. A művészet sokféle, de valamennyi alkotás célja mégis ugyanaz: kifejezni. Az kifejezendő valamit pedig vagy megragadja, vagy nem. A felismerés feladata a nézőé (hallgatóé).

Vannak dolgok, amikben nehéz felismerni elsőre az alkotó célját, üzenetét és az általa ábrázolt valóságot. Sokakban ez a fel nem ismerhető feszültséget kelt, indulatokat szül, és elutasítást eredményez. A perecesi szobor így került vakvágányra. Pedig figyeljük csak meg mentési szándékkal!

RINGató

– Nem volt lelkiismeret-furdalása?

– Abban a pillanatban nem, mert a megkeresésem után azonnal tájékoztattam az akkori püspökömet, Káldy Zoltánt, aki azt mondta, hogy nyugodtan csináljam.

– Káldy Zoltán is beszervezett ügynök volt.

– De akkor nekem erről fogalmam sem volt. Egyházi feladatokat kaptam tőle, melyeket legjobb tudásom szerint végrehajtottam.

Lehel László: Mozgásteret kínáltak, és én nem mondtam nemet - kotoszo.blog.hu

Vékony jég az ügynökkérdés. Nem azért, mert ne lenne világos, hogy ki a jó és ki a rossz a történetben, hanem azért, mert úgy érezzük, fel vagyunk hatalmazva ítélkezésre. Megítélni egy helyzetet, vagy elítélni egy kalap alá véve mindenkit, nem ugyanaz. Vékony jég, mert nem ismerünk minden részletet, főként a szívek belső szobáit. Sem akkori, sem mostani állapotukat. A mozgatórugók is egészen különbözőek lehetnek 1983-ban, 2014-ben és 2017-ben. Nemcsak Lehel László esetében, hanem a politikai arculatformálók esetében is. 

Félretippelve

Gyurcsok gyógyítóközpontot működtetett egy darabig otthonában, és megalapította az Egyetemes Szeretet Egyházát. A villanyszerelőből lett távgyógyító az RTL Klubnak 2015-ben úgy jósolta, 86 évesen fog meghalni.

Meghalt Gyurcsok József - index.hu

Körülöttem nem égett a világ Gyurcsok-lázban, mégis értesültem a hiszékenység kihasználójának elhunytáról. Ügyeskedve rakosgatta a puzzle darabokat élete során, sokan nevettük az egész felfújt semmit, és most nyugtázzuk, hogy rosszul tippelt. Tippelni veszélyes, mert hiteltelenné tehet. Gyurcsok Józsefnek a 86-os tipp nem jött be, ezért aztán végkép hiteltelen. Ám nagy szegénységre vall, ha csak ezért válik a keresztyének szemében hiteltelenné.

Kocka gurítás

Ahogy a karácsony valakinek fenyőünnep, úgy biztos valakinek a húsvét is sonkabál: ez legitim, de ugyanakkor a lényegi tartalom szempontjából kilúgozott verzió.

“A teremtmény Teremtőt feltételez” – Kovács Ákos - 777blog.hu

Húsvétot követő karácsonyi havazás ide, sárga festékes dobálózók oda, ne válasszunk mára felszínes témájú cikket. Legyen a mai gondolat füzér alapja Kovács Ákos énekes egy határozott kijelentése: a sonkabál legitim, de ugyanakkor a lényegi tartalom szempontjából kilúgozott verzió. S milyen sok embernek ennyi volt a lényeg nagyhét és húsvét idején...

Valóban legitim dolog a testet öltés helyett fenyőt ünnepelni, és a feltámadás helyett a sonka füstről lekerülésének örülni. Legitim, mert nem ütközik világi törvénybe. Nem zárnak érte kalodába, nem űznek el a helyrajzi számodról, hiszen úgyis magánügy. A legitim vonása azonban nem ad teljességet. Nem megátalkodott gonosztevő, aki nem érti és nem hiszi a húsvét lényegét, hanem szegény és tartalmatlan. Nem bírnak isteni, azaz Isten által kijelentett tartalommal az ünnepnapjai. Így látjuk ezt a másik szekcióból, a Biblia tanúságtétele alapján (úrvacsorai) liturgiával ünneplő templomokból.

Azt tapasztalom, hogy nagyon sok ember a kilúgozott verziótól fuldoklik, mert ad elég erőt.

Oldalak