Nüánszok

Ma már nem igazán tudjuk mire használni, régen viszont nagyon fontos volt a farmernadrág apró zsebe, közvetlenül a normál zseb felett.

...a Levisre varrt kiszseb eredeti funkcióját tekintve órazseb volt. Noha manapság a zsebóra már ritka kuriózumnak számít, a Levis egyik márkajegyeként a nadrágokon mind a mai napig fennmaradt az órazseb.

Miért van kiszseb a farmernadrágokon? - origo.hu

Életünket, környezetünket, döntéseinket többek között a praktikum határozza meg. A praktikusság dominál akkor, amikor otthonunkat berendezzük, amikor időnket beosztjuk, vagy amikor egymás között elosztjuk a feladatokat. Előfordul, hogy óhatatlanul is megmarad valami, amire már tulajdonképpen nincs szükség. Ragaszkodunk hozzá érzelmi okokból, vagy a megszokás miatt hiányozna. Jóllehet, ez a hiány nem emésztene fel, de mégsem változtatunk. Sőt, esetenként még védjegy is lesz a régről örökölt dologból.

A lovasíj-ÁSZ

...a zenei aláfestés és a képek rendkívül erősek, szuggesztívek, direktek, néha talán túlságosan is. De ettől még a mondanivaló húsbavágó. A kameramozgás, a drónos felvételek tágas térérzetet hoznak, azt hiszem, sikerült hozni a hollywoodi látványvilágot. Az ember az egész film alatt az érzelmek hullámzását érzi. És ez így van jól.

Az én lovasíjászom - raas.me

Posztom címe állásfoglalás. Nem véletlen adtam. Az interneten kering ilyen-olyan vélemény Kaszás Géza filmjéről. Vannak, akik éljenzik, és akadnak, akik kifogások sorát fűzik hozzá. Számomra a gáncsoskodó kritikákat felülírta a filmvetítést követő taps. Kétszer láttam a filmet, először meghívottként Kaposmérőben, a következő héten pedig fizető vendégként Kaposváron. Mozifilmeket ritkán, nagyon ritkán tapsolnak meg a nézők, de A lovasíjászt mindkét vetítés végén megtapsolták. A kaposmérői bemutatót esetleg feltűntethetik a rosszmájúak elfogult hazai pályának, de a megyeszékhely harmadik vetítési napján nincs mit ellenérvként sorakoztatni. Kaposváron is tapsolt a közönség. Tapssal fejezte ki elismerését Kassai Lajos teljesítményéért és köszönetét Kaszás Géza filmjéért.

Józan paraszti ész(vesztés)

Több mint 16 ezren tiltakoznak a közoktatás helyzete miatt, a kormány mégsem foglalkozott még velük. Igaz nem is zártak le egyetlen utat sem. Lázár János szerint ne a tanárok mondják meg, mi legyen. Szerinte az elmúlt 10 évben bizonyos tárgyakban folyamatosan romlik a magyar diákok teljesítménye, és „ha a gyerek teljesítménye romlik, akkor ott a pedagógus munkája is kérdéses”.

Lázár: ne a tanárok mondják meg, mi legyen - 24.hu

Ki kinek a kicsodája... Ki ki miatt van ott, ahol... Ki ki alá tartozik... Világossá tették mindezt a pedagógusok számára. A portfóliók alá temetett iskolák szövevényes világából kiáltás érkezett, de egyenlőre úgy tűnik, hogy nem is szabadott volna kiáltani. Oktatásügy, hallgass!

Nonszenszizmus

Biztos azt gondoljátok, hogy a rák maga a szörnyűség, és nincs is abban semmi jó, ha mindez megtörténik az emberrel. Ez így, ebben a formában tévedés. Igen, a rák valóban maga a szörnyűség, senkinek sem kívánom. Én mégis sok mindent kaptam tőle. Persze most egy kicsit magas lovon ülök, miután meggyógyultam… de kérlek benneteket, ne így értelmezzétek a mondandómat! Mert ez az egész sokkal összetettebb annál, mint ahogy elsőre gondolná az ember. Ma már tisztán látom, mit tanultam a betegségemnek köszönhetően magamról és a kapcsolataimról. És viccelni is tudok vele, hiszen a humor életmentő. 

Szentesi Éva: 7 dolog, amit a ráknak köszönhetek - wmn.hu

Tupírozott feliratok

Sokak által vitatott döntést hozott az amszterdami Rijksmuseum, eddig mintegy 200 műalkotás címét, illetve képaláírását módosították, írták át a politikai korrektség jegyében. Olyan, mások érzékenységét sértő, rasszista kifejezéseket írtak át a képek adataiban neutrálisabbra, mint a néger, mohamedán, törpe, indián.

Össztűz alatt a Rijksmuseum, átírták a rasszista, kolonialista képcímeket - artportal.hu

Lépten-nyomon megjelenik életünkben a rendszerezés: varrós dobozban, fűszeres polcon, szerszámosládában, gyerekszobában, zoknis fiókban, gyógyszeres polcon. Könyvtárban, vagy biológia órán, ahol a növény és állatvilág besorolása, azaz a rendszertan egy egész tudományág. Figyeli, hogy melyik milyen tulajdonsággal rendelkezik, melyik melyikhez áll közelebb, melyik melyikkel alkot közösséget, és ez mind befolyásolja az egyed rendszerben való elhelyezkedését. Papíron. Mert a valóságban nem zavarja a pulit, hogy a kiszemeltje spániel...  A tárgyi-, növény- és állatvilág persze más, mint az embereké, mert ott nincs sértődés és hiányzik az egyetemes emlékezet is.

Útravaló

 „Egyenesedjetek fel, emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a ti megváltásotok” – idézett Balog Zoltán a kisebbségi létre utalva a Bibliából a felújított somorjai református templomban mondott igehirdetésében. A templom legrégebbi része a mai kutatások szerint a XI. században épült.

Felújították Csallóköz legrégibb templomát - mandiner.hu

Kerestem valami erőt adót, lelkesítőt, jó útravalót erre az esztendőre. Bóklásztam a neten, hátha lelek valami ízes összefoglalót, ami tájékoztat s ugyanakkor előre is mutat. Kattintottam ide-oda, görgettem az egeret, elolvastam főcímeket és beleolvastam néhány tartalmi részébe is. Ám nem volt olyan élményem, hogy aha, na erről tudnék írni.

 

Sületlen ragok, nevek, helyek

A Biblia legismertebb jelenete, amikor a három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár meglátogatja a jászolban Máriát és az újszülött Jézust – ha máshonnan nem, hát a karácsonykor szokásos betlehemekről, versekből és gyerekdalokból tudjuk ezt. Ezzel csak az a probléma, hogy a Biblia valójában nem említi...

A három királyok nem hárman voltak és nem királyok - index.hu

Advent heteiben sokfelé és sokféle programon megfordultam. Érdeklődve figyeltem az emberek reakcióit, illetve azok elmaradásait egy-egy "szónoklat" ideje alatt. Egyik-másik alkalommal már-már elhűltem, hogy micsoda karácsony szakértővé vált a falu első embere. Sajnos voltak alkalmak, amikor nagy sületlenségek hangoztak el az ember legszentebb feladata, a megváltás, vagy éppen az örökélet kapcsán. Észre sem veszik, amikor a teológia ösvényére tévednek, s azon eltévednek. Nem a jószándék hiányzik, hanem a keresztyén hit gyakorlása, amihez pedig elengedhetetlen a Biblia ismerete. Hanula Zsolt cikkének címe éppen ezért volt megkapó. Nosza, rajta, erről írjunk és ez alapján írjunk! - gondoltam. Csakhogy ez nem fog menni, mert ebben is vannak pici sületlenségek.

"animal" szundi

Minden háziállat-tulajdonos komoly dilemma elé kerül, amikor el kell döntenie, hogy megengedje-e kedvencének a hálószobában alvást. Egyrészt kellemes, ha odagömbölyödik az oldalához vagy a lábához, másrészt bosszantó, ha horkolásával vagy hajnali mocorgásával felveri az embert. Egy új tanulmány szerint azonban az együtt alvás nyugtató hatása bőven ellensúlyozza a kellemetlenségeket.

Jobban alszik a gazdi a házi kedvencével - origo.hu

Sokféle házi kedvenc létezik. Cicán és kutyán kívül vannak, akik rágcsálók közül választanak, de vannak, akik hüllők egyes példányait viszik haza. Kiskorban van, aki plüssmacit, van, aki textilpelenkát, van aki anya-illatú ruhadarabot szorongat elalvásnál. Előfordul olyan is, ahol keveredik e kettő, és végül az alváshoz használt tárgy megmoccan: macska gömbölyödik vagy kutya nyúlik az ágyon. Pontosabban: az ágyban.


A cikk szerint ez komoly dilemma. Szerintem pedig nem. Komoly dilemma az, ha el kell döntened, odaadd-e az egyik vesédet valakinek? Vagy lemondjál-e valamilyen jogodról? Vagy ha valakit megbántottál, akkor hogyan mondd el neki megbánásodat? Ez komoly. A kutya-szundi, az legfeljebb csak dilemma.

"Javier" Jézus

Galsi Árpád elárulta: a kiadónak korábban került már keze ügyébe olyan gyermekbiblia, amely szerintük zseniális volt, mégis megbukott Jézus-ábrázolása miatt. A Nagy családi gyermekbiblia azonban átment a rostán, noha a Jézust ábrázoló rajzok ebben sem hagyományosak. „Ez a Jézus kicsit Javier Bardem-es (J. B. spanyol színész – a szerk.), kicsit macsós, de barátságos.

A képzelet angyalszárnyán - parokia.hu

Advent ideje sűrű szolgálattal és némi vásárlással telik. A szokásos nagybevásárlás mellett bolt-túrákon nem veszek részt. Profán oka van ennek: nincs időm rá. Az online vásárlás egyébként is megoldja ezt a problémát. Késő este is böngészhetek, valamint a házhoz szállítást éppen akkorra lehet időzíteni, amikor a hivatalban "tengődöm"... Praktikus és gyors. Nemcsak filmek, játékok, ruhák, hanem szorult helyzetben még gyermekbibliák is beszerezhetőek így. Egy kérdés marad "csupán": melyiket válasszam? 

Meskete

A mese úgy okos, hogy érhető, ami ritkaság a mai világban - állítja Berecz András mesemondó. - Ma ugyanis az okos ember ismérve, hogy érthetelenül beszél. A mese igazat mond, arányérzéke van, segít a magyar nyelvet őrizni, sőt az is megmutatja, hogy milyen vezetőt lát szívesen a nép maga felett.

Sóhajtás az igazság felé - parokia.hu

Ha alkalmam nyílik mesehallgatásra, nem szalasztom el. Berecz Andrást, a jó értelemben vett "sláger" mesélőt is szeretem. Csipetnyi humor, csipetnyi komolyság, csipetnyi huncutság, csipetnyi sugalmazás, csipetnyi (mű)tájszólás ízesíti fülemet, amikor hallgatom őt. Pontosabban nem is őt, hanem rajta keresztül a mesét. Meséje az én mesémmé válik bensőmben. Átélhettem ezt már az ő segítségével művelődési házban, falunapon sörpadon üldögélve, de eső miatt sátor alatt szorongva a Gyergyói hegyek között is.

A meseolvasás távol van tőlem. Nem elvi, hanem gyakorlati értelemben. Nincs kinek olvassak, magamnak pedig nem olvasok fel. Hallgatni szeretem. Úgy, ahogy anekdotákat, egyéni visszaemlékezéseket, régmúlt történeteit is jobban szeretem hallgatni. Ráérősebb a lelkem és az elmém. Nem lustaság miatt van ez így, hanem mert élvezem azt a tálalást is, amivel kínálják a közlők a történetet.

Akinek a záloga a kezemben van...

Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa a hétfői parlamenti bizottasági meghallgatásán arról beszélt, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot.

Kürtőskalácsbalhé Romáia és Magyarország között - origo.hu

Hogy is van a mondás? Ami a tiéd, az az enyém is, ami az enyém, ahhoz közöd nincs? Remélhetőleg nem eszerint gondolkodik mindenki, de sajnos tapasztaljuk, hogy némely népek és emberek igen. A szlovákok egy időben a Tokajinkért küzdöttek, az olaszok és osztrákok a szürkemarhánkért...

Miért? Főként mert egy-egy, a régi területünkre magát befészkelő nép a mi múltunk darabját saját jelene miatt magáénak érzi, és annak kizárólagosságát követeli. Ma valóban a Királyhágóra felérve románoktól vehetsz kürtőskalácsot, Törcsvárnál is ők sütik, és Fogarason is ők árulják. Finom, ezért megszerették. Másoknak is ízlik, ezért jó bevételt jelent.

Azaki; Azakik; ValAki

A történet onnan indul, hogy Szilágyi Andrea, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium spanyol-latin szakos tanára meglepett egy-egy háromgyerekes baráti családot egy társasjátékkal. Így szokta: nem csokit visz ajándékba, hanem saját készítésű társast. Az AZAKI nevű pandás játékra hamar rákaptak a gyerekek, úgyhogy további családoknak is készült néhány darab. A váratlan siker után Andrea már a forgalmazás lehetőségeit is fontolgatni kezdte – egészen addig, amíg meg nem ismertették a horrorisztikus gyártási költségekkel.
Nemzetközi siker kapujában egy különleges magyar játék - 24.hu

Nemzetközi siker kapujában az Azaki nevű játék, hangzik a cikk címe. S mennyi minden jutott már el oda! Állt és várt ott, abban a kapuban. Csak be nem léphetett. Mert a "hát a pénz" kezdetű sóhajtó mondattal együtt sokan széttárták kezüket, és nem lett a dologból, ügyből, tervből semmi. Mivel Szilágyi Andrea mellé odaálltak segítő szándékú emberek, remélhető, hogy nem csúfos, hanem szép vége lesz a történetnek. Egyébként is milyen csúfosság lehetne itt, ahol már eddig is gyermekek játszottak és örültek? Semmi!


Az újdonság ereje

Új kollekció érkezett a H&M budapesti, Vörösmarty téren működő üzletébe, a vevők órákat vártak rá. ...az üzletben kisebb csetepaték is kialakultak a ruhadarabokért, amelyeket egymás kezéből rángattak ki a bent lévők. ...végül egy óra alatt elkapkodták az új kollekció első adagját.

Tolakodás és bunyó a Vörösmarty téren - mno.hu

Lám-lám, micsoda hatással bír egy új kollekció! Pedig csak ruhadarabok. Elfedik, védik, melegítik a külsőt. Ám feltehetőleg nem az öltözet praktikuma indította tettekre az embereket. Sokkal inkább az, hogy elképzelte, eltervezte, elgondolta, hogy milyen csinos, divatos és trendi lesz az új kollekcióban. Az ott és akkor, pontosabban számukra az itt és most alkalomszerűségének szorítását akarták levetkőzni, ez késztette őket abnormális tettekre.

Nem tűrni, "csak" felfedezni kéne

Magyarországon eddig két szálloda vezetősége határozott úgy, hogy a továbbiakban felnőttbarát hotelként üzemelnek. Kényes téma ez. Egyesek diszkriminációval vádolják ezeket a szállásokat, mások ellenben azt mondják, itt volt az ideje annak, hogy akik nyugodt pihenésre vágynak, gyerekzsivajtól mentesen élvezhessék a szálloda szolgáltatásait.

Felnőttbarát hotelek, ahol nem kell eltűrni a gyerekeket - origo.hu

Nem vagyok tele repülési élményekkel, nem repkedek ide-oda országok vagy kontinensek között. Mégis van jó és rossz tapasztalatom is. Ez utóbbi maradandóbbnak bizonyul, mert elevenen él bennem az óceán feletti vihar, amit alig bírtunk magunk mögött hagyni. A férjem teljes logikai érvelés lefuttatása után tovább aludt, én pedig a ki akarok szállni tehetetlen valója miatt roskadoztam az ülésemben, míg mellettünk hangos sírással adott kétségbeesésének hangot egy kisgyermek. S amikor zavart a gép rázkódása, a férjem hideg vére, a figyelmeztető hangosbemondó, akkor egyáltalán nem zavart a kisfiú. Úgy éreztem, ő megteszi, amit én csak szeretnék.

Akikben nincsen félelem

"...A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem."
(Bibó István)

Versek, idézetek - oktober23.kormany.hu

Ünnepnap, megemlékezés, erőmerítés, visszatekintés, előrelépés, közös tér, közösség, gyülekezés, elgondolkodás.

Ünnepnap, szabadság, sóhajtás, büszkeség, zászló, megújulás, hálaadás, jelszavak, együtt lépés.

Ünnepnap, évezrednyi történelem, lyukas zászló, fennköltség, reménység, ragaszkodás, megnémulás, bizonyosság, félelem nélküliség.

Enyém? Tiéd? Kié?

Alig néhány órával azután, hogy a csütörtök reggel aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett tévécsatornájával összefüggésben, a Simicska Lajos bizalmasaként és üzlettársaként közismert Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát. Azt állítják, a kormánybiztos nem vehette meg a TV2-t, mert azt ők már két nappal korábban megtették.

Volt egy eladó TV2, valaki megvette - origo.hu

Kamaszodtunk. Egyik szomszédunk öccse, míg a bátyja kollégiumban volt, hét közben nagy üzletet bonyolított: eladta talizmánnak bátyja szobájában lévő vaddisznó körmeit. Emlékeim szerint az orrával is próbálkozott. Lett ám hadd el hadd, amikor pénteken délután hazaért a báty. Egyszerűen, mint tulajdonos visszakövetelte a körmöket, aztán annak hiányában a nyereséget. A TV2 ügye azonban nem ilyen egyszerű, hiszen éppen a tulajdonos személye vált kérdéssé.

Az együttműködés tudománya

Korábbi kutatásokból ismert, hogy a hollók képesek együttműködni társaikkal például a ragadozók elűzésében. A madarak azonban megtagadják a közös munkát azokkal, akik becsapták őket.
A hollók megválogatják, kivel hajlandók együttműködni - origo.hu

Érdekes állat a varjú. Bár nem azonos vele a holló, de a nép egy ívásúnak tartja őket, és egyébként a latin elnevezésük is ugyanúgy kezdődik: corvus. S bár a rendszertani meghatározás alapján a vágómadár-alakú kánya egyáltalán nem rokon a varjúval és hollóval, mégis a hétközi nyelv kányának is nevezi valamennyit. Sőt, még a csókát is ideszámíthatjuk, hiszen az is a varjúfélék családjába tartozik. Nagy itt az össze-visszaság! - sóhajthatnánk, de mielőtt sopánkodni kezdenénk, nyugodjunk meg, ezek az állatok tisztában vannak azzal, ki fajtársuk, és ki nem. Sőt, azt sem keverik össze, hogy melyik szomszédjuk varjú, holló, kánya vagy csóka. Pláne azt nem tévesztik szem elől, hogy melyik milyen féle...

Még, még, még, még még, ennyi nem elég!

Nem csak Északkelet-Magyarországon, a Dunántúlon is munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. Ráadásul nemcsak mérnökökből van kevés, hanem szakmunkásokból is. „Nincs elég munkavállaló, nincs elég szakember, az a tapasztalat, hogy az igazán jó szakemberek vagy önálló vállalkozásba kezdenek, vagy kimennek külföldre dolgozni” – mondta Glasza Tamás, egy szegedi ablakgyártó cég ügyvezetője.

Nincs elég munkavállaló - hirtv.hu

Lábazatot csináltatunk. Nem mintha régen fizetett volna ezért a gyülekezet, csak éppen nyolc évet sem bírt ki a műgyanta, és levedlett. Volt azalatt lélegző-vakolat, volt amögött utólag szigetelt fal, de a műgyanta miatt egyiknek sem volt haszna. Ráadásul az északi falhoz visszaegyengették a földet, és a fal már nem alulról, hanem oldalról szívta magába a nedvességet... Ebben a szösszenetben van emberi ostobaság bőven. Evidens, hogy műgyantával nem fojtunk le egy lélegző vakolatot, és szigetelés fölé nem engedünk tenni semmit. Kidobott pénz volt az egész. Inkább nyaralt volna egy hétig a gyülekezet belőle, akkor legalább egy szép emlék maradt volna, így azonban semmi.

Kerekerdő

Vasdiplomát kapott Somogy legidősebb erdőmérnöke, akit Horthy Miklós és Rákosi Mátyás is ösztöndíjjal tüntetett ki, később az ő munkája nyomán erdősült a megye.

Horthy és Rákosi is ösztöndíjjal jutalmazta a legidősebb erdőmérnököt - sonline.hu

Az erdőhöz különleges szálak köthetik az embereket. Anthony De Mello indiai jezsuita szerzetes egyik rövid anekdotájában szerepel egy megözvegyült férfi, aki gyászát úgy dolgozta fel, hogy több százezer makkot ültetett. Remélte, hogy a tizedéből fa lesz. Lett is. Így jött létre a sok-sok hektárnyi tölgyerdőből egy hatalmas emlékmű szerettei emlékére.

Terelősáv

- Ha a tengeren át tudtak kelni, komolyan gondolja bárki, hogy egy Duna, pláne egy Dráva megállítja a menekülteket, ha menni akarnak? – felelte megkeresésünkre Tarjányi Péter rendőrségi szakértő, amikor arról kérdeztük: a magyar-szerb határ keddi teljes lezárása után a migránsok alternatív útvonalként megcélozhatják-e a magyar-horvát határ baranyai, illetve somogyi szakaszát?

Új utakon a menekültek: egy folyó nem állítja meg a migránsokat - sonline.hu

Somogy nagy. Különösen, ha református egyházmegyékben gondolkodunk, hiszen még Nagykanizsa is ide tartozik Zalából. Somogy nagy. Egyesek szerint két egyházmegye is kijönne belőle. Hiszen milyen messze van a Balatontól a Dráva! Vagy nincs is messze, ha migráns-féle járóföldet veszünk alapul? Siófok és Barcs, Balatonszárszó és Somogyudvarhely, Fonyód és Kálmáncsa nem jár egymáshoz testvérgyülekezeti kapcsolatokat ápolni... Mert messze van. Egy pillanat alatt megváltozik azonban a kép, és a távolságot, mint üveggolyót megkapod. Itt van a pillanat! 

Oldalak