A jó öreg megszokás, és ami azon túl van

Édes Amálkám, hallottad? Botrány, én mondom botrány. Ezek a mai nők. Nem, nem a Sárira gondolok, bár ő is megér egy misét. Tudtad, hogy atomkutató? Nő létére…De azt a másikat mondom most, na, tudod, amit a tévében is mondtak. Bebizonyították, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Most mondd meg!

Hát kellett nekünk ez a nagy egyenlőség? - feminfo.hu

Bevallom őszintén, hogy csak érintőleges a kiválasztott cikk azzal a témával, amiről írni szeretnék. Persze megérne egy margószedetet a reflektálás, de most ezt mellőzöm. A nők munkábaállása helyett a nők szolgálatba állásának egy velejárójára szeretném fordítani a figyelmet. Egyházi berkek ezek, de nem titkos és láthatatlan részét képezik annak. Jellegénél fogva el sem titkolható, hogy nem a férj a parókus lelkész, hanem a nő.

ió-ció, korrupció

 A gyanú szerint az ügyintéző tavaly nyár óta többször juttatott magyar állampolgársághoz olyan külföldieket, akik nem feleltek meg az egyszerűsített honosítási eljárás törvényi feltételeinek, például nem tudtak magyarul. A rendőrök a BÁH Harmat utcai kirendeltségéről vitték el a honosítási ügyekkel foglalkozó kormánytisztviselőt, aki ezután beismerő vallomást tett.

Egy korrupt hivatalnokkal kevesebb - index.hu

 

Keresztelői megbeszélés. Apa karján a leányka, anya kezében a születési anyakönyvi kivonat. Érdeklődnek. Igaz, konkrét elképzeléseik vannak, tehát nem az érdekli, hogy teológiailag vagy egyházi szokásjog szempontjából mi hogyan van, hanem az, hogy amit ő kigondolt, elképzelt és megálmodott, hogyan valósul meg.

Rend a lelke...

 


Mekkora bírság indokolt, ha az ember kiejt a zsebéből egy papírzsebkendőt? Tízezer? Húszezer? Vagy semekkora? Ezt csak az gondolhatja, akit nem büntetnek a rendőrök nyakra-főre csipcsup ügyekért. Segítsen kiválasztani a legotrombább szabálysértési ügyet!

Leesett a zsebkendője? Ötvenezer! - index.hu

A mai nap nekünk, dunántúli reformátusoknak a REND kezdete. Múlt időben lehet róla igazat szólni, és mivel inkább a kapkodás részéből jut nekem a mai napon (énekkari kották rendezése, jelmezek összepakolása, kézművesvásár portékáinak csomagolása), így egy másik rendről szeretnék elgondolkodni. A jogszabályok, jogkövetők, jogalkalmazók, jogosultak és jogtalanok által alkotott rendről. Ez tulajdonképpen egy rendszer, amelynek rendet kellene eredményeznie. Ez a rendszer szó gyökere is: rend. De milyen renddel bír az a rendszer, amelyik csak egyeseknek szab határokat és csak egyeseket kíván helyes irányba terelni?

Vízhiány és padbőség

A víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projekt nyert, amely a Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókutakká, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérülne.

Ivókutak lehetnek a városi tűzcsapokból - index.hu

Víz, víz, tiszta víz. Ha nem tiszta, vidd vissza, ott a szamár, megissza! – kántáltuk gyerekkorunkban játék közben. Abban az időben, amikor nem értettünk semmit a kommunizmus, vasfüggöny, besúgó stb. fogalmakból, és nekünk városlakó kölyköknek a legnagyobb boldogság volt falun nyaralni. Tágra nyílt szemekkel bámultuk a kapun betérő teheneket, kora hajnalban felkeltünk, hogy elmehessünk a kanásszal legeltetni, az számított legokosabbnak, aki a legtöbb mezei növényt felismerte, és versengtünk, hogy ki húzza haza a vizes kordélyt a közkúttól. A dabronyi házban volt ugyan vezetékes víz, de nem lehetett meginni. Semmi nehézséget nem láttam ebben tízéves fejjel. Sőt, boldogan szedtük össze a kannákat, zörögtünk el vele a hepe-hupán, és a vízmerítés után sikongatva locsoltuk le egymást.

ABC-NN

A CNN újabb reklámcikke Debrecen városát "heavy metál és óriási kolbászok" címmel hirdeti. A cikk negyede a Tankcsapdáról szól, amit a magyar Metallicaként aposztrofálnak benne, és megtudjuk, hogy a Tankcsapdáé az egyik helyi romkocsma. Az együttest Debrecen nagykövetének tekinti a cikk szerzője, Jasper Winn.

Újabb pr-cikk Magyarországról a CNN-en - index.hu

Debrecen egy dunántúli református szemével nézve olyan, mint a csodák palotája. Ahol a tér és idő nem szakad meg 1951 miatt, ahol nem szórványhelyzetű a reformátusság, hanem „erő és hatalom”, ahol nem egy katolikus módon térdeplő alak a városcímer, hanem egy Krisztus-szimbólum: a zászlós bárány, ahol a város főterén a nagytemplom előtt nem az ellenreformációt vezető Esterházy szobra díszeleg, hanem a díszkút közepén egy másik szimbólum, a főnix tündököl.

IO-CIO

Ma véget ér az iskolákban a tanév és megkezdődik a mintegy két és fél hónapos nyári vakáció. Az idén több mint 1,3 millió diák teszi félre a nyári hónapokra az iskolatáskát, közülük mintegy 774 ezren általános iskolában tanultak, 216 ezren gimnáziumba, 244 ezren szakközépiskolákba, 130 ezren pedig szakiskolába jártak.

Akáció, Vakáció: nyári szünetre csöngetnek ma ki az iskolákban - hvg.hu

Már május közepén vártam, hogy elkezdődjön a nyári szünet. Amikor el-elkapott a vágy, hogy vége legyen, mondogatni kezdtem magamban, hogy ió-ció, ió-ció, ió-ció. Nem mintha ezzel bármit is közelebb hozhattam volna, de legalább bizakodtam, hogy eljön az utolsó nap. Egy évtizedes tanítási kalandom során ez volt az első év, hogy ilyet tapasztaltam. S ami még furcsább volt, hogy nemcsk magamon, hanem más lelkipásztorokon is észrevettem ezt. Korábban pedagógusokon megfigyeltem már, hogy nagyon várják az utolsó tanítási napot, de a lelkészek körében ez nem volt eddig jelentős téma. Szerintem két dolog változtatott ezen: a megnövekedett hittanos csoportszámok és a szabadnap hiánya.

Lehethogy világ

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szerint, ha a kéményseprők nem tudják ellátni a feladatot, akkor a katasztrófavédőknek kell őket helyettesíteni.

Lehet, hogy nem a kéményseprők fognak seperni - kapos.hu

Lehethogy ország lehethogy polgárai egy újabb lehetőséggel szembesültek. Ezt jobb lenne inkább eshetőségnek, nem pedig lehetőségnek nevezni. A lehetőség kifejezéshez ugyanis többnyire pozitív tartalmat társítunk: lehetőséget kap az élettől... lehetőségek hazája... Azt azonban, hogy a kéményseprők helyett katasztrófavédők járnak kéményt ellenőrizni, nem gondolom LEHETŐSÉGNEK. Az átmeneti megoldásoktól pedig inkább tartózkodjunk, mert azok bizony gyakran véglegesednek.

eprÉSZkedés

...a hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonális gyümölcsöket árusítók ládáin is szerepeltetni kell a termelő nevét, címét, az áru származását...

Jönnek az ellenőrök az út menti eperárusokhoz - origo.hu

„Eper fagyi, eper fagyi, hű de finom…” csendül fel bennem a gyermekkori slágerdallam az eper hallatán. Sokan szeretik. Legyen extra nagy, közepes vagy apró, egy a lényeg: legyen napfény íze! Ha ez hiányzik, akkor az eper fanyar élménnyé válik.

Somogyországban komplett falvak szakosodtak az eperre. A legnevesebb a Csökölyi! Tudom, hogy kis cs-vel kellene írni, de rangját érzékeltetve legyen most naggyal írva. Ha valaki többet szeretne eladni az epréből, gyorsan megemlíti a bámészkodónak, hogy Csökölyi. S a roppant öröm, mely a vásárló szívében körbe szalad, máris egy kg-ra serkenti. Ennek szem és fültanúja voltam hetekkel korábban, amikor még nem is érett a magyar eper, s valójában mindenütt még csak görög epret árultak.

Hasznavehet(etlen)ő

A Tudatos Vásárlók készített egy jó interjút a fiatal magyar grafikussal. Ebben Majoros Zita elmondta: sokan művelik a használtruha-hasznosítást, ám szerinte az ő termékében az az újdonság, hogy nyomott mintákat használ.

Használtruha-alapanyagból készít csodás dolgokat a magyar lány - index.hu

Túl általános szólás-mondás, hogy nem a ruha teszi az embert. Ha pedig visszakérdezünk, vajon előrébb jutunk-e? Az ember teszi-e a ruhát? Mi köze e kettőnek, ember és ruha, egymáshoz?

Yvetten innen és túl

"A viharos erejű szél hatalmas károkat okoz megyeszerte. A Cukorgyár közben egy motoros is megsérült, amikor kidőlt egy fa. A katasztrófavédők folyamatosan dolgoznak."

Percről percre: Yvette tombol - kapos.hu

A nevesített természeti csapások közül itt van Yvette felettünk és körülöttünk. Kedvünket, közérzetünket és tetteinket is befolyásolja. Vannak, akik a tervezett szabadtéri programjukat mondták le, vagy szükség szerint jelentősen módosították. Vannak, akik biztosítójukat keresik fel megsérült ingatlanuk miatt.

Első segély + másod ima

„Réka ma is élhetne, ha vigyáz a gyerekekre egy olyan felnőtt, aki tisztában van az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel" – mondta  a Velvetnek Wolsztné Oláh Lívia, annak a 13 éves lánynak az édesanyja, aki 2013. januárjában egy Veszprém megyei iskola menzáján félrenyelt, és megfulladt.  Az asszony kijelentette: beperelte ugyan az iskolát, de a legfőbb célja az, hogy ezután készítsék fel az alkalmazottakat és a gyereket az efféle váratlan helyzetekre az iskolákban.

Halál a menzán - velvet.hu

Az elsősegélynyújtás nagy kincs. Legyen szó újraélesztésről, Rautec- vagy Heimlic-féle műfogásról, stabil oldalfekvésről. Csak legyen, aki meg tudja csinálni. Nem csak szólni tud róla, hanem meg is csinálja. Ezért küzd a cikkben szereplő úrkúti anyuka. Ne csupán néhányan tudjanak elsősegélyt nyújtani, hanem minél többen. A jogosítvány megszerzéséhez szükség volt elsősegély tanfolyam elvégzésére is, de az ott tanultakra halványan emlékszem csupán. A kerékcsere és olajszint-ellenőrzés azonban világos, pedig ezekkel aligha segíthetek egy betegen.

Stadion ott, ima itt

Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos debreceni polgármester avatta fel az új, debreceni stadiont. Már csak a bajnokságot kell megnyerni, a BL-elő-előselejtezőket győztesen megvívni, és jöhet a Barcelona vagy a Manchester City vagy mindkettő.

Áldott legyen az Isten, hogy elkészült ez a stadion - sportgeza.hu

Ami van, azért hálát adni, ami pedig nincs, azért imádkozni! Ezt az iránymutatást ne vegyük kegyes mázzal nyakon öntött vállrándításnak, vagy békességre törekvésnek álcázott gyávaságnak. Még csak nem is arról van szó, hogy a debreceni stadion kapcsán ne tudnék lázongani, lázadni vagy lázítani. Hiszen az irigység ördögi tanácsos, és elég csak a szívünkbe engedni, máris arra gondolunk majd, hogy mi mindenre tudtam volna felhasználni a szerényebb stadion építése után megmaradó milliócskákat…

"Hová tűnt Damon Hill?"

Egy-egy Csontváry- és Nemes Lampérth-kép tűnt el a debreceni Modem művészeti központból összesen több mint százmillió forint értékben. A központot ipari kamerákkal, illetve biztonsági szolgálattal is őrizték.

Százmilliós festményeket loptak Debrecenben - index.hu

Tény: Antal Péternek vannak öröklött festményei és újabb szerzeményei.
Tény: A tekintélyes Antal-Lusztig gyűjteményt Debrecen városára bízta.
Tény: A festmények a debreceni Modembe kerültek.
Tény: Kettő hiányzik: egy Csontváry és egy Nemes Lampérth.
Tény: Biztosítási érték: 100 millió forint.
Tény: A belső vizsgálat után sem kerültek elő a képek.

Tény, hogy ellopták? No, ez az, amit nem mondtak még ki.

Elválaszthatatlanságok

A nemrégiben még kilakoltatások ellen küzdő, milliókat utcára hívó spanyol mozgalom új célokat talált magának. Madrid egyik lepattant kerületében például részvételi élelmiszerbankot szerveztek. A hagyományos jótékonysági szervezetektől abban különbözik a kezdeményezés, hogy itt nem csupán kiosztják az élelmiszert, hanem részvételre is kérik azokat, akiken segítenek.

Egy bank, ami élelmiszert ad - index.hu

Leves és kanál.
Élet és halál.
Evilág és szegénység.
Nagypéntek és húsvét.

Virágvasárnaptól kezdődően nagyhéten estéről estére összejövünk gyülekezeti házunkban, illetve templomunkban. Csendességnek ideje ez. Elcsendesedésnek, elmélyülésnek, a lélek pőrétlenségének időszaka. A közösség megélésének alkalma az evangéliumi passiók felolvasása által. Megrázó volt egyik este mindaz, aminek nem csupán tanúi, hanem részesei is lettünk: rohammentőt kellett hívni egyikőnkhöz.

Költ-ész

Rambo és Hannibal Lecter előszeretettel szaval magyar klasszikusokat. Ezt tudjuk. De vajon kiknek a versét mondja majd idősebb korában Ryan Gosling, Shia LaBeouf, vagy James Franco? Még szép, hogy a most induló magyar szerzőkét! A költészet napja alkalmából a legtehetségesebb, harmincöt évesnél fiatalabb költőinket, íróinkat kérdeztük tehát.

Tévémaci meghalt: bemutatjuk a fiatal írónemzedéket - index.hu

1964 óta ünnepeljük kishazánkban a magyar költészet napját: dedikálások, versmondó versenyek, tévé, rádió… Valakinek fontos nap, és valakinek fel sem tűnik. Megemlékezhetünk nyilvános rendezvényeken vagy szívünk csendes zugában. Nálunk a megemlékezés gyülekezeti közösségben történik.

Agyagtábláktól a cyberpapírig

A Princeton és a University of California kutatóinak közös tanulmánya szerint a papírra jegyzetelők jobban teljesítenek a vizsgákon, mint azok, akik internetes kapcsolat nélküli laptopon jegyzetelnek – írja az Independent.

Jobb kézzel jegyzetelni, mint laptopon - index.hu

A közgázban technikusi éven gépírás óra is volt. Diktált betűkombinációk, értelmetlenebbnél értelmetlenebb szószerűségek. Ezekkel gyakoroltunk. Láttam sokakat kínlódni, főként a balkéz ujjai mozogtak nehezen. Zongoratanulmányaim miatt nekem ez nem okozott gondot. Nem vagyok szupervillám, mint gyerekkori szomszédunk, Szabó Kati néni, - aki ha gépel, alig éri utol a gép- ám szégyenben sem maradok. Gyarló módon megmosolygom az egy ujjas fakopácsokat. Bájos, ahogy keresgél a mutatóujj, vagy éppen sebesen üti le a billentyűket szigorúan ugyanazt az egy ujjat használva a-tól ű-ig, vagy éppen q-tól ú-ig. Szeretek gépelni, mégsem jegyzeteltem órán az egyetemek alatt ilyen módon.

Te is hun vagy, te sem vagy hun

Egy épülő budapesti híd alapozásakor megtalálták a Duna közelében Attila király sírját – hazudta a World News Daily Report. A fővárosban ugyanis semmilyen híd nem épül. Ebből persze nem következik, hogy a sírt nem találhatták meg; Albrecht Rümschtein, az ELTE kutatója például eszméletlennek tartja a felfedezést.

Megtalálták Attila sírját? - index.hu

No, nézd csak! Na, fene, hát ez valóban így van? Hazugság, ez tuti hazugság! Mekkora kamu!- ezek a gondolatok suhantak át az agyamon, amikor megláttam a honlapon a hírek között ezt a cikket. Olyan sok dologban csalatkozott már az ember, hogy egyből gyanakodik. Ha hídépítők dolgoznak Budapesten, akkor hídnak is kell épülnie, eleddig pedig metróról volt szó, nem hídról. Valóban nincs semmiféle hídépítés. De azért lelet csak van, ha már fényképet csatoltak hozzá? Apropó, honnét van a fénykép? Egyre jobban elbizonytalanodsz, ugye? Nagyon helyesen teszed, mert a kezdő linknél látható környezethez nem illik az ásatási fénykép… (kattints egyet, ha van időd) Végül is ne oknyomozzunk, mert most nem az számít, ne is erre haladjunk tovább. Inkább arra figyeljünk, hogy mit hoztak ki a hírből?

Lidi-ladi-lom, kátyú-kari-kom

A városligeti KRESZ-park az ősszel útjába került egy kábelfektetésnek. Hosszában kettévágták az egészet, aztán amikor befejezték a munkálatokat, csak sódert szórtak rá. Ezt azonban már rég kihordta az időjárás, és kitaposta a sok bringázás.

Elvágták a KRESz-parkot, aztán... - kerekagy.blog.hu

Tudom, tudom, hogy nem bombahírre találtam, de azért járjuk körbe egy kicsit. Már-már szokványosnak mondható, hogy rosszak a járdák és az utak. Lassan hozzászokunk, hogy mifelénk nem építik a kerékpárutakat, hanem festik. Jól lehet, elmémben tudtam, hogy Kaposváron a biciklisáv az autósokéból lett lekerítve, és az egyirányú utcákban szembejöhetnek, mégis az első időkben gyagya-mókus helyzetnek éreztem szembekerekezésüket, és a hirtelen felbukkanó biciklisnek kérdőn mutattam egy stikkes jelet. Aztán megszégyenülten bocsiztam az autóban, sajnos ő ezt már nem hallotta.

Veréb vagy túzok?

A Mol bruttó 3 forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a benziné nem változott.

A héten már ezt megelőzően is mérséklődtek az üzemanyagárak, szerdától a dízel és a benzin nagykereskedelmi ára is 3 forinttal csökkent.

Ezért jobb ma dízelesnek lenni - kapos.hu

Néhány éve még izgatottan néztem az üzemanyag árát jelző táblákat. Gondolkodtam, hova menjünk tankolni, hol éri meg jobban? Ha áremelkedés jött, gyorsan tankoltunk, mert ma még lehet, ma még szabad... az olcsóbbikból tölteni. Minden forint számít - ma is. Mégsem figyelem a benzinkutak világító totemoszlopait. Valami átkattant, mint egy vasúti váltó. Inkább egyféle kúthoz járunk. A fogyasztás is jó, és nem bosszant, hogy a kék kútnál olcsóbb lett volna a zöld, de a sárga mindkettőnél drágább volt.

Réceség

Három hete egy sétáló vette észre a tatai Cseke-tóban úszó átlőtt fejű kacsát, ő értesítette a Magyar Madártani Egyesületet. "Azonnal a helyszínre mentünk, ahol annak érdekében, hogy meg tudjuk vizsgálni, milyen állapotban van, megpróbáltuk befogni a szerencsétlenül járt állatot. Kenyérrel csalogattuk a partra, és először csőrénél fogva, majd egy horgász merítő hálóval is megpróbáltuk elkapni, de nem hagyta magát" - nyilatkozta az Indexnek az MME Komárom-Esztergom Megyei helyi csoportjának elnöke.

Repülni is tud az átlőtt fejű tőkés réce - index.hu

A L'art pour l'art balladájában egy nyálon lőtt lány van, a tatai tóban pedig egy átlőtt fejű tőkés réce. Alig akartam elhinni, amit a képen látni, még valami számítógépes trükköt is sejtettem, pedig ha valaki, hát én igazán tapasztaltam abszurd dolgokat. Kilenc évig éltem egy műanyag darabbal a fülemben. Próbáltam alkalmazkodni és élni egy normális gyermekéletet. Egész jól ment kilenc évig.

Oldalak