Az önkéntességről munka ünnepén

2015 április 27-én, a holland király születésnapján Dineke Rohaan - a "mi Dinekénk" magasfokú kitűntetésben részesült. A Medál odaítélését hosszas procedúra és vizsgálódás előzte meg. Ezzel ismerték el a 40 éves önzetlen munkáját, melyet  a Kelet-Európában élő emberekért tett. Több szervezetben is dolgozott, a Zwollei Kelet-Európa Bizottságban, a Holland Románia Tanácsban, és nem utolsó sorban a KOEN-ben.

Dineke Rohaant kitüntették - bibliahet.eu

Az emberek olyanok, mint a felettünk lévő égbolt szereplői. Vannak nagy nevek, amit már az óvodások is ismernek: Nap, Hold; vagy például a bolygók közül a Mars, Jupiter, Szaturnusz; a kevésbé ismert nevű bolygók és égi jelenségek mellett helyet kapnak a már csak számmal rendelkező csillagok és a még felfedezésükre várók is. Ahogy mindegyik égbolti szereplő valamilyen szempontból fontos, úgy az emberek is. Isten nem véletlen állított arra a helyre, ahol vagy. Felismerted már azt a többletet, amivel szolgálhatsz és önzetlenül tehetsz másokért?

Roma manna

Jogász akart lenni, de biológiatanára unszolására a genetika felé fordult. Molekuláris genetikából szerzett mesterdiplomát, két év múlva szeretné megszerezni a doktorit. Jelenleg a Debreceni Egyetem kutató-biológusa, a szájüregi rák korai diagnosztizálásán dolgozik. Álma, hogy az Egyesült Államokban saját kutatócsoportot vezethessen. Horváth József 27 éves.

A rákkutató a cigánytelepen nőtt föl – origo.hu

 

Előfordul, hogy úgy érzed, el kell jutnod valahová. Á-ból bé-be. Még, ha minden lehetetlennek tűnik, még, ha minden abszolút elérhetetlen, akkor is. Miért? Mert valami hajt belülről, mert a kíváncsiság, örülni akarás, megnyugvás utáni vágy és még sok más érzés egyvelege kavarog benned, és mert egyszerűen érzed, hogy ott valami jót készített el neked Isten. Ha valakinek ez túl erős kifejezés, akkor értse úgy, hogy ott valami jó vár rád. Legutóbb két hete tapasztaltam meg ezt. Hirtelen amolyan „minden összeesküdött ellenem” helyzetben találtam magam, amikor kitörtem a lábamat. 

Három varjú kaszál

A tücskök a jövő egyik legfontosabb fehérjeforrásai - és alapanyagai-  lehetnek, egyre népszerűbb a  tücsökből készült liszt. De miért érdemes megbarátkozni a hatlábúakból készült fogásokkal?

A jövő alapanyaga: liszt tücsökből - 100fok.reblog.hu

 

Ha Keresztelő János, akkor puszta, teveszőr, bőr, erdei méz és SÁSKA. Ez utóbbin szoktak a hittanosok fújjolni. Vizuálisabbak egyből előadják, miként kapta el őket, majd hogyan harapdálta le a fejüket, vagy ízlelgette ínyencként a lábukat és szárnyukat. Borzongnak a szokatlantól. Pedig sok különös dolgot tartalmazó gyerekdallal növünk mi, magyarok fel: a part alatt három varjú kaszál, róka gyűjti, szúnyog kévét köti, bolha ugrik… Ugrik, és nem megesszük, vagy nem lisztet csinálunk belőle.

A fekete

Tudta, hogy Áprily Lajos írta kedvenc énekeskönyvi énekeink szövegét? Hogy Tompa Mihály, egyik úrvacsorai énekünk szerzője református lelkész volt? Hogy Szenci Molnár Albert nem egész száz nap alatt fordította le a 150 zsoltárt?

Magyar költők énekei - parokia.hu

Ma reggel is olvastam érdekes híreket (túlélte egy indonéz férfi a repülőutat a futóműben elrejtőzve, nem-semleges mellékhelységek a Fehér Házban), de inkább foglalkozzunk az énekléssel. Nem, nem sztárokkal és rádióslágerekkel, hanem a templomival. Égetően fontos (lenne). Nézzük, miért is?

Vigyázz, kész, rajt, tűz!

"Készülve a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, Jézus feltámadásának megünneplésére, arra az elhatározásra jutottunk és azt a döntést hoztuk, hogy a Kaposvári Egyetemen a rektor és a kancellár munkáltatói jogkörébe tartozó, általános munkarendben foglalkoztatott női munkavállalókat mentesítjük 2015. április 3-án a munkavégzési kötelezettség alól, annak érdekében, hogy méltóképpen fel tudjanak készülni az ünnepre, családjaik számára biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet"

A Kaposvári Egyetem tudja, mi a nők dolga nagypénteken - index.hu

Talán már egy évtizede is annak, hogy egy baráti körben felvetettem: szívesen elcserélném az ünnepek másnapjait. Ha már több ünnepnapot nem ad az állam, legalább lehetne átcsoportosítani. Karácsony, húsvét és pünkösd másnapja helyett lehetne nagycsütörtök, nagypéntek, áldozócsütörtök. (Az ünnepekkel kapcsolatban azt most ne is feszegessük, hogy miért november 1-t és miért nem 2-t tették ünnepnappá?) De kellenek ezek az ünnepnapok egyáltalán? Kiknek lenne szüksége ezekre? Miért lenne szükség ezekre?

Andreas, kérlek, NE!

A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet, de a hatóságoknak nincs okuk terrorcselekményt feltételezni - közölte a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész.

A másodpilóta vélhetően szándékosan pusztította el a gépet - hirado.hu
 

Andreas Lubitz!

Borzasztó, elkeserítő, megdöbbentő agyrém, amit tett. Tettének következtében nem tudom megszólítani fizikai értelemben, de méltó módon sem. Hagyjuk a magyar nyelv szokásos tisztelt és kedves jelzőit és uramozását, de németül se várja mindezt, mert se tisztelni, se kedvelni nem lehet önt azok után, amit tett. 149 ember rábízta önre, mint másodpilótára az életét, és átlépett rajtuk, semmibe vette őket azáltal, hogy semmivé tette őket. Gyászt, fájdalmat és sírást okozott családtagjaik, barátaik, munkatársaik, ismerőseik számára.

Magyar operácska

Emlékbélyeget adott ki a Csárdáskirálynő című operett bemutatásának centenáriuma alkalmából a Magyar Posta, a bélyegen az akkori magyarországi bemutató szereposztásának művészei láthatók. Kálmán Imre darabját 1915. november 17-én mutatták be Bécsben, a darab magyarországi premierjére pedig egy évvel később, 1916. november 3-án került sor - idézte fel Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója a bélyeg csütörtöki bemutatóján Budapesten. Az alkalmi bélyegen Kosáry Emma, idősebb Latabár Árpád, Rátkai Márton és a zenészek láthatók.

Emlékbélyeg jelent meg a Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulójára - hirado.hu

Hajmási Péter, Hajmási Pál... A lyányok, a lyányok, a lyányok angyalok... Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád... Te rongyos élet... Ugye nem kell sokat gondolkodni a dallamokon? Szinte egymásba kapcsolódva kanyarognak a dallamvonalak, és az első szótagokkal automatikusan jutnak eszünkbe a melódiák. Somogy szülöttjének, Kálmán Imrének igazi világsikert hozott a Csárdáskirálynő, mely magyar és osztrák földön látott napvilágot az első világháború zűrzavarában. A tiszteletre méltó, százéves "öreg hölgy" előtt tiszteleg a Magyar Posta egy emlékbélyeg kiadásával.

HON + VAGY

Honvágy (nosztalgia), visszakivánkozás a szülőföldre, mely oly heves alakot ölthet, hogy valóságos súlyos lelki bajjá (melankolia) fajul, a testet is megtámadja és egyes esetekben halállal is végződik. Főleg a kultura alantas fokán álló, szük körben élő, hegyeket lakó népeknél fordul elő, melyek megszokták a természetes egyszerü életmódot; a hazájától elszakadt nem tudja a merőben különböző városi, vagy egyéb életmódot megszokni. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

Honvágy - kislexikon.hu

Olvasva e sorokat, egeszen megvigasztalodtam: nincs is semmi bajom. Csak haza vagyom. Istennek hala, e vagyam meg nem oltott koros alakot, igy tehat nem pihegek halalra valtan. Amugy nem erzem, hogy a kultura alantas fokan allnek, hegyek kozott sem eltem egyszeru eletmoddal, megis van bennem honvagy. Egy iciri-picirit tavol szakadtam, es most, a nemzeti unnep toveben hazakivankozom. Reg elszakadt amerikas magyarok megmosolyognak es vigasztalnak: mi ez a nehany het! De a mosoly es az elso szo kozotti szemvillanasnyi ido alatt atsuhano kodos tekintet bizonyitja: makacsul ott van az a hontalan madar, s kering a szivuk korul. El-elhessegetik, hogy ne csipjen, ne fajjon. De internet ide, repkedo rokonok oda, az a magyar fold anyafold marad.

Money, money, money...

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken személyesen tárgyal a svéd külügyminiszterrel, Margot Wallströmmel Wilhelm Fruzsina ügyében, közölte csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Pénteken lesz Rigában az EU-külügyminiszterek ülése, melyen mindketten részt vesznek. A közlemény szerint így lehetőségük lesz arra, „hogy közösen keressék meg a lehető legjobb megoldást Wilhelm Fruzsina számára”.

Személyesen beszél Fruzsina-ügyben a svéd miniszterrel Szijjártó - index.hu

Túl gyakran nem fordulok meg pénzváltónál, akkor is inkább csak az Euro érdekel. Hrivnyát és lejt amúgy is csak az adott ország területén lehet szerezni. Soha nem figyeltem még meg, hogy kiírják-e a svéd korona (SEK) árfolyamát. Gondolom igen, mégiscsak "rangosabb" pénznemek közé tartozik. No, ebből kell jó sok Fruzsinának, hogy kedveltté váljon a pecsétet osztó hivatalnok kezében. Mint a filmvásznon Tom Hanks által alakított krakúziai esetében, aki fifti-fiftit játszva minden nap elmegy a reptéri illetékeshez, akitől piros vagy zöld pecsétet kaphat, matematikailag pedig az 50-50%. Ám míg az egy film, addig ez az élet. A valóság. A fogyatékos valóság. Egy fogyatékos valósága.

KAMU

Mentősök és rendőrök cirkáltak fel-alá Balatonalmádiban, szemetesekben turkáltak, kukásautót kergettek, közben száguldott a koraszülöttmentő is, elvégre szükség lesz rá, miután egy szatyorba rejtett kisbabát kell minél előbb megmenteni. De nem kellett. Csecsemőt nem találtak, ám valaki vélhetően jót röhögött a markába, hogy sikerült rászednie a rend őreit és a mentőszolgálatot is.

(...) 2014. március 13. és 2015. február 6. – azaz csaknem egy év alatt - összesen 1 millió 579 ezer 103 úgynevezett rosszindulatú hívással volt dolguk a diszpécsereknek.

Másfél millióan anyáztak és hazudtak a segélyhívókon - hir24.hu

Megdöbbentett az 1.579.103-as szám. Sok. Még akkor is, ha a legtöbben valóban arra használjuk a 104-es, 105-ös, 107-es és 112-es telefonszámokat, amire valók. S ehhez az is hozzátartozik, hogy ha nem kell, akkor nem használjuk. Főleg, mert nem feszültség levezető vagy szórakozásszervező vonalak ezek, hanem a segélyhívás legfontosabb eszközei.

Utolért sánta kutyák

Évekig el tudta titkolni, hogy nem hogy nem vezetője a párt ifjúsági tagozatának, de nem is párttag. A Fidesz szerint szélhámosság, amit Veress művelt.

Az ember, aki évekig az orránál fogva vezette a Fideszt - index.hu

Az a baj a báránybőrrel, hogy túl sok farkas jut hozzá. Figyelem, nem csak politikusok, illetve nem csak a politika vizén evezők viselhetik! Báránybőrbe bújva lehet valaki orvos, bankár, fodrász, házastárs; és simán átver. Nemcsak egyéneket, hanem akár közösségeket is megtévesztenek. Elhitetik, hogy amit mondanak, ahhoz közük van, ahhoz joguk van, ahhoz kötődésük van, ahhoz igaz szálak fűzik. Elhitetik, hogy ők azok, akiknek véled őket. Vajon mi segítheti őket ebben?

Csipp - Csepp

Nem kell megijedni: a cég termékei biztonsággal alkalmazhatók az egészségüket megőrizni vagy gyógyulni kívánó gyermekek és felnőttek számára. (...) A Magyar Atlétikai Szövetség közleménye szerint a Béres Csepp az összetevői miatt a doppingszerek tiltólistájára került – ez az intézkedés csak a versenysportolókat érinti. A cég közleményben reagált a történetekre.

Itt a Béres Csepp reagálása: minden a legnagyobb rendben - hir24.h

Egyik apai dédnagyanyám minden nap a főétkezés után ivott egy pohár bort, mondván: attól lesz jó a vére és hosszú az élete. Utolsó napjaiban kórházba kerülvén még az orvos is engedélyezte neki régi szokásának gyakorlását, mondván: száz év után senkit nem változtathat meg. A zéró tolerancia az én dédnagyanyámat nem zavarta, lévén mert akkor még nem is volt, és jogosítvány híján egyébként sem ült volánhoz. Viszont 101 évet élt. Mégiscsak tudhat valamit a jó öreg vörös bor! S bizony, a Béres Csepp is nagy dolog tudója.

BB VV XX YY ZZ...

Párkányi Éva nyerte a Big Brother első szériáját 2002-ben, akkor 16 millió forintot nyert a TV2 valóságshow-jában. Azóta tönkrement az élete, ma már nem bíznak a gyógyulásában. (...) családja és barátai sokáig bíztak a gyógyulásában, de ma már úgy látják, erre nincs esélye.

Örökre a zárt osztályon marad BB Éva - origo.hu

Nem vagyok valóságshow rajongó, nem érdekelnek a valóságos világgal köszönő viszonyban sem álló kihívások. Ebből adódóan nem ismerem a vezetéknevük helyett logót viselő Lacikat, Mártákat, Bélákat, Vilmákat, Petiket, Ibolyákat... Az elmúlt évek szériái tükrében biztosan hosszan folytatható lenne a sor. A sor, amelynek tagjai, ahogy a matematikában a számok, sokféleképpen csoportosíthatók. Ki mennyi adást ért meg, ki hányszor káromkodott vagy poénkodott, ki hányszor sírt vagy nevetett, kinek szolgálta javát vagy kárát a valótlan világtalanság? Néhány halmazban alkotóelemként ott "ékeskedne" Párkányi Éva, alias BB Éva neve is.

Egyiptomi barbárság, magyar hanyagság

Egyiptom talán legismertebb régészeti műtárgya maradandó károsodásokat szenvedhetett egy szerencsétlen baleset, majd az azt követő elhibázott helyreállítási kísérlet során.

Megrongálták Tutanhamon halotti maszkját - origo.hu

Bárcsak azzal kezdhetném, hogy "amikor Kairóban jártam, még tökéletes volt a halotti maszk". De csak Pápán láttam egyiptomi koporsót és múmiát, azok sem tartoztak eredetileg össze... Sajnos nem jártam (még) Kairóban, hát nem is kezdem így, hanem úgy:

Nyulam-bulam

Hány mezei nyúl él egy adott területen, csökken vagy növekszik a számuk? Ezzel fogják mérni a Vadvilág Megőrzési Intézetben, hogy milyen ökológiai állapotban vannak a földek Magyarországon.

Nyulak mutatják meg, mennyire sikerül visszazöldíteni az országot - origo.hu

Forest Gump óta tudjuk, hogy az összetartozás képi kifejezése a borsó meg a héja. A Vadvilág Megőrzési Intézet ökológiai vizsgálatának következtében pedig azt is megtudtuk, hogy az élhető világ kifejezője a mezei nyúl. Összetartozik a jó magyar földdel.

Kávé cukorral, Mózes bottal jó

Az egyiptomi kormány betiltotta Ridley Scott filmrendező Exodus: Istenek és királyok című filmjét, mivel az eltorzítja az ország történelmét, valamint a zsidókat is "rasszista" módon ábrázolja, írja az MTI.

Egyiptomban betiltották az új Mózes-filmet - index.hu

Veszprém. Mozi. Keresztszülők és kamasz lány. Exodus. Popcorn és üdítő. Szemüveg fel. A Vörös-tengeri átkelésnél rövid párbeszéd keresztlányommal, aki odaszól: - Nem úgy lesz ám, mint a Bibliában! Mire én: -Már meg sem lepődök! De. Azon, ha olyan lenne.

Lapszéli jegyzet "Gilvánfa" szócikkhez

Baranya megyében vagyunk, az Ormánság Sellyei járásában, Gilvánfán, a falu sok éve le nem maradna a legszegényebb magyar települések listájáról. „Négyszáztizenkét lakos, száz százalék cigány, csupán két magyar családot találni” – ezt a statisztikát kapjuk egy helyitől, s nem kukacoskodunk a matekkal. (...)

Budapesti multis állását cserélte nemrégiben Gilvánfára a lány. Eszénél van? Huszonhét éves, Dunakeszin nőtt fel, szocmunkáspapírt szerzett az ELTE-n, és rohant is lendületből mind az ötven kilójával fővárosi alkoholistákat, gyógyszerfüggőket gondozni, kijárt lakásokra, három hónapig bírta, lepattant a valóságról. Eztán került egy biztosítási céghez, araszolt fölfelé, évről évre jobban keresett, „de mindennap úgy mentem haza, hogy ennek semmi értelme, hiányzik a lényeg”.

Utálod a cigányokat? Menj Gilvánfára, meggyógyulsz! - hir24.hu

(Nem egyéb ez a mai írás, mint mélázó latolgatás.)

Tulajdonképpen felbosszantott a cím. Biztos provokatívnak szánták... Csak nem ment ki a fejemből. Tényleg gyógyír gyűlöletre és utálatra Gilvánfa? Egyfolytában két kép zakatol bennem, ha felmerül ez a falu: üveg helyett coca-colás poszter az ablakkereten, vékony ruhácskás cigány gyermek meleg kabátos karomban. Télvíz idején, hóban, fagyban 2003 telén. Gilvánfán. Segélyt osztottunk. Házról házra jártunk, mindenhol elfogadták a csomagot, ki jobban, ki kevésbé fejezte ki köszönetét. Néhányan behívtak az otthonukba. Magyarázkodtak a szegénység és hideg miatt. 

Hím nem, nő nem, semleges igen

Az aktivista a tömegben elvegyülve kora délután hirtelen levette a pólóját, átugrotta a jászol körüli korlátot és karjaiba vette a kisded figuráját. Mellén a God is woman (Isten nő) felirat volt olvasható. Az akciónak egy csendőr vetett véget, aki utánarohant, elvette tőle a gyermek Jézus szobrát, kötelezte, hogy öltözzön fel, majd messzire elvezette a jászoltól.

Félmeztelen Femen-aktivista vette kézbe Jézust - index.hu

Magyar nyelvünk nem használ hímnem és nőnem megkülönböztetést ragozásokban. Nálunk, ha valami hím nemű, akkor azt jelenti, hogy férfi; ereje teljéből. A nemtelenséggel pedig sokan alig tudnak mit kezdeni. Jól emlékszem, még a tanteremre is, ahol lassan már tíz éve, segédlelkész koromban számon kért egy apuka, hogy gondolom én, hogy Isten nemtelen? Közölte, hogy vegyem tudomásul, hogy Isten a legnagyobb férfi, azért nemzette Jézust, és ő most el is megy a lelkészhez, mert ez tűrhetetlen.

TÖK - ÉLET - "S"

...a kutatások szerint tökéletes bizony létezik, méghozzá akkor, ha az ajándék megfelel hat feltételnek, azaz: személyre szabott, meglepő és luxus, illusztrálja, hogy az ajándékozó áldozatokat hozott érte (pénzt, időt, energiát), lényege, hogy az ajándékozott boldog legyen vele, és ezt a célját el is éri. Nem egyszerű. Ráadásul mindig, mindenkinek úgysem találhatjuk meg tökéletes ajándékot, de elég jót azért könnyen adhatunk. Különösen, ha alkalmazzuk mindazt, amit az ajándékozás lélektanáról tudunk.

Ez kell a tökéletes vagy a jó karácsonyi ajándékhoz - divany.hu

Tönkrement a telefonom térerő-érzékelője. Vettünk újat. Tönkrement a férjem telefonjának kijelzője. Vettünk újat. Behalt a laptop, majd hétfőn bekrepált a mosógépünk is. Veszünk újat. Nem mintha úsznánk a pénzben, ezért először szerelővel szétboncoltattuk. Túl sokba kerül javíttatni, így hát újat kell vennünk. Megdobjuk majd a karácsonyi eladási statisztikákat, pedig nem volt szándékunkban ilyen jelentős kiadásokat vállalni. Nem is vágytunk ezekre, sőt nem is ezek a tökéletes ajándékok szerintünk és számunkra. Szükséges dolgok. Ennyi.

Színes vagy fehér?

A magyarországi festett kazettás mennyezetű református templomok közül Szentgyörgyvölgy temploma (Petőfi Sándor u. 33.; É 46°726412579131 K 16°415018950513; helyrajzi száma: 98) fekszik a legnyugatabbra és ez épült a legkésőbb. Műemlék. Műemlékvédelmi törzsszáma: 6335; KÖH azonosítója: 11009. (...) A kazettákat és minden más fa berendezési tárgyat az ekkor már 74 éves, Egyházasrádócon lakó Patkó András nyugalmazott tanító, a gyülekezet első iskolamestere (1784től nyugalomba vonulásáig) festette ki 1829-ben. 

Református templom (Szentgyörgyvölgy) - wikipedia.hu

Ülünk a pályázatíró asztalánál gyülekezeteim képviselőivel együtt, óvodapedagógus, jegyző és restaurátor. Csupa igyekvő gondok és presbiter, temploma és gyülekezete javán régóta vagy még régebb óta tevékenykedő személyek ők. A megbeszélés során és végén is szóba kerül a festés. Külső, belső padok, szószékek koronával együtt, és unikumként az egyik templom karzatán lévő, még az előző templomból odakerült festett padelők felújítása. Szó szót követ, és már nem is a pályázandó dolgok mentén haladunk, hanem díszesebb templombelsőről álmodozunk.

Oldalak