2018. július 9-14. között "Hiszel?" címmel tartotta a Dunántúli Református Egyházkerület ifjúsági táborát Balatonfenyvesen
Fotómontázs: videa.hu

Múlt héten hat napon át sütött a Nap a fenyvesi ifjúsági táborra. Ok, ez nem országos hír. Első blikkre még csak nem is közéleti. Nekünk, dunántúli reformátusoknak mégis fontos.

Fontos, mert abból a korosztályból jöttek ebbe a táborba, amelyiket már nem nagyon látjuk a templom körül. Bár a nyári szezonban szerte a Kárpát-medencében egymást érik a napközis és „ottalvós” hittantáboraink, ezekben főleg az általános iskolai korosztályra figyelünk. Lelkészek, hitoktatók, szülők, pedagógusok kézműveznek, játszanak csoportdinamikai játékokat, rendeznek vetélkedőket, kirándulnak nagyokat és nevetnek jókat a gyerekekkel és egymással. A konfirmált ifis korosztály (7-8.-tól a 12. évfolyamokig) viszont már keményebb dió.

Tudja valaki, mit jelent a fordított metálvilla?

Ők azok, akikre sokszor még a családjaik is azt mondják, hogy kikonfirmáltak. (Saját fülemmel hallottam – igaz, tanúm nincs rá.) Szóval, a legtöbb esetben a konfirmációi vizsgával és fogadalomtétellel letudva az utolsó gyülekezeti kötelesség, és viszlát, egyház. A középiskolával új ismerősök és barátok jönnek, és itt, vidéken az iskolai ingázások vagy kollégiumok miatt egyre nehezebben tudunk közös időpontokat találni a találkozásokra. Egy felnőtt istentisztelet pedig még nem tudja azt az élményt nyújtani nekik, ami miatt visszajárnának a gyülekezetükbe, ezért:

 
Török Béla naszályi és Szabó J. Róbert litéri lelkészek - táborzáró úrvacsorás istentisztelet

Ezért fontosak az ilyen lehetőségek, mint a múlt heti Durit, a Dunántúli Református Ifjúsági Tábor. Kapunk még öt-hat évet az életükből, hogy felmutassuk, miért jó, miért éri meg hinni. A tavalyi tematika ezt bontogatta: megéri. Idén az volt a kérdés, hogy kiben-miben hiszünk. Hiszel-e önmagadban? – mit is jelent az egészséges önbizalom? Hiszel-e a családodban? Hiszel-e a (közösségi és oldschool) médiának? Végül: hiszel-e Istenben? Áhítat, előadás, kiscsoportos beszélgetés és esti evangelizáció mélyítette el ezeket a témákat. És a fiatalok nem dőltek ki. Nem tudom, hogy hol tartunk a számozásban, melyik generáció a mai középiskolásoké, de azt itt is megtapasztalhattuk, hogy korántsem annyira közömbösek, mint a felnőtt nemzedékek. Sőt!

Szerda este Steinbach József püspök és Köntös László főjegyző (a püspök helyettese) „szálltak táborba”, hogy válaszoljanak a fiatalok kérdéseire. A lelkészi hivatásról, önismereti kérdésekről, nárcizmusról, családról, örökbefogadásról, szexről, melegekről olyan egyenes és sok esetben kifejezetten kemény kérdéseket tettek fel, hogy választott vezetőink első reakciója ennyi volt: „Ez igen!”

 
Kálmán Csaba alsóörsi lelkész, táborvezető, Steinbach József püspök és Köntös László főjegyző a fórumon

Van helye a jókedvnek a nyárban. És a hitünkben, meg a táborban is, rengeteg. Van helye a dunántúli ifi tábornak az egyházban. Van hely a fiatalokban Jézus számára. Ezért van nekik is helyük a gyülekezeteinkben.

Még tart a nyár, sorra kerülnek fel a tábori képek a közösségi felületekre, mi pedig készülhetünk a szeptemberre, hogy helyet készítsünk ezeknek a már nem gyerek – még nem felnőtt fiataljainknak a gyülekezeteinkben. Az ő hitük és egészséges személyiségük a mi sorsunk is – a református gyülekezeteken keresztül egy egészségesebb társadalom jövője.