Érintős bankkártyával használható virtuális perselyt állítottak fel a jezsuiták budapesti templomában – közölte a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya. Mint írták, a „hagyományos, pénzcsörgetős adakozás alternatívájaként” tudomásuk szerint elsőként a jezsuiták pesti Jézus Szíve-templomában állítottak üzembe érintős bankkártyával használható perselyterminált. A virtuális perselyt, amely július elejétől használható, a templomigazgató, Horváth Árpád jezsuita szerzetes AutoMáténak keresztelte el, a vámszedőből apostollá lett Lévi-Máté után. 

 Bankkártyás perselyt állítottak fel egy budapesti templomban 24.

"Az első két hétvégén másfélszázan éltek a lehetőséggel, és az 500, 1000, 3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendtek.

Horváth Árpád szerint a vasárnap esti, úgynevezett jezsuita nyolcas misére járó, az Y és Z generációhoz tartozó fiatalokat hagyományos eszközökkel nemigen lehet bevonni a templom támogatói körébe, készpénzt a többségük már nem is hord magával. Ezért döntött úgy a templomigazgató, hogy megteremti a bankkártyás adakozás lehetőségét.

Hozzátette, a jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés egyébként is tabu, ugyanis a rendalapító, Szent Ignác még a XVI. században megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin az imádság és a pénzcsörgés összemosódjon."


Furcsa volt elsőre a hír. Meg aztán az emberek reakciói is először negatívak voltak. Furcsa ötlet. De hát a fizetési módok között régebben volt cserekereskedelem, természetbeni adakozás, akár munkaerő, kézbe fogható fizetőeszköz, és most a modern kor eszköze a bankkártya. 

Az a kérdés azonban sokkal izgalmasabb, hogy teológiailag mi a helyes? Az adakozás része az istentiszteletnek vagy nem? A római katolikus egyházban inkább, de sok protestáns felekezetnél is jellemző, hogy körbemegy egy persely az istentisztelet egy megadott idejében, mert az adakozás szerves része az istentiszteletnek. Akik így csinálják, azok számára  a perselyezés a templomajtóban inkább furcsa. Mert ha befelé menet adakozik valaki, akkor meg akarja vesztegetni Istent. Ha kifelé, akkor meg ki akarja fizetni az alkalmat. Esetleg pont annyit adakozik, amit úgy érez, hogy most megérdemel a prédikátor, énekkar, kántor atrakciója után Isten. Azoknak, akik előtte vagy utána adakoznak esetleg zavarónak tűnik az istentisztelet menetében történő perselyezés. 

Pedig, ha őszinték akarunk lenni, akkor a a következő Ige fontos impulzusokat ad: "Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti Isten”. 2 Korinthus 9, 7  Szinte teljesen mindegy a hogyan, a mikor.

Ami inkább meglepő egyes felületeken való hozzászólások primitív volta. Van szellemes is. De van olyan is, aki nem is érti miről van szó. Ők vannak a többségben. Van aki nem is érti és még agresszív is. Tudom, nem kell elolvasni ezeket. De okulásul, hogy a netes felület névtelensége, vagy vélt anonimitása, esetleg a fizikai távolság és kapcsolat hiánya sokkal gátlástalanabbá tesz nyilatkozókat. pl.:

Pénzt tarhálnak - az elesetteken meg nem segítenek . Álkeresztény rohadékok !

hmmm...akkor a zacskós kutyaszart hogyan kell adományozni...pl...??kb. ennyit ér a papság...papok nekem..

Nincs ezzel semmi baj.Aki odamegy,ez a beállítottsága,fizessen.Az hogy hogyan mellékes...

Fizessek bankkártyával? Egy temetés meg félmillió forint??Mennyi kellene még nekik???

Én azt tartom felháborítónak, hogy mindegy milyen egyház, a szertatás úgy kezdődik: Isten az adakozó embereket szereti... Gusztustalan!

A vallás megfizethetetlen, minden másra ott a master card..

Két dologgal lehet remekül hülyíteni az embereket ( már akit ): a vallás és a politika

Makarenkói átnevelés testi fenyitéssel!!!

Nem túl régen hozta azt a rendeletet Ferenc Pápa hogy bizonyos egyházi szertartások kiszolgálásáért nem jár pénzbeli ellenszolgáltatás ! Ki volt ez a túlbuzgó aki a FŐ EGYHÁZI MÉLTÓSÁG UTASÍTÁSAIT NEM VESZI FIGYELEMBE ?

Jöhetne Jézus, hogy kikerhesse a kufárokat Isten házából...

Nincs enned? Semmi baj, megy a miatyánk! Egészségedre!!

Nem értem ezt a hatalmas felháborodást. Az adott egyházközsègek a templomaikat ezekből a pénzekből tartják fenn. Mi ebben az undorító ? Nincs fölé írva hogy kötelező. Senki nem lesz megszidva hogy miért nem dobott a perselybe. Mindenki saját magánügye. De akik még templomba se jár annak végképp nem értem a felháborodását.

Persze volt még agresszívabb is, de törölték. Ott egyenesen felszólítottak a papok, egyházi személyek kiirtására. 

Mindenesetre furcsának találtam elsőre, de ez egy legális fizető eszköz.  Ráadásul az egyházközségeknek is kötelező a bankszámlaszám is. Minket is vizsgálhat a NAV, ha arról van szó. Nekünk is igazolni kell a pénzkezelési törvényességet. 

Ez a virtuális persely talán azért visszatetsző, mert a képzete talán kötődik a kövér és népnyúzó bankár képhez. Ezt minden populista, demagóg politikai környezetben jól lehet használni. Pedig ma már az alsós gyerekek is, ha úgy vannak nevelve, kártyával veszik a fagyit. 

A perselypénz pedig az adakozás egy formája. A templomba járók szoktak adakozni. Aki meg nem megy oda, vagy nem akar adakozni, annak szíve joga. 

A Teremtő is nekünk adta a Földet csak úgy, szóban. Érintésre. Nem írtunk alá szerződést. Ezen nem háborog senki. 
Csak annyit kért, hogy becsüljük meg és emlékezzünk meg Róla. Adjuk meg Neki, ami jár. Hitben, kapcsolatainkban, munkánkban, életgyakorlatban, életmódban.