2015. szeptember 7-én kezdték meg tudománytörténeti jelentőségű vonulásukat a mindmáig ismeretlen telelőterület felé – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

  Csúcsrepülő szalakóták www.ng.hu

A Csele névre hallgató kifejlett tojó és a legalább két éves Pétör nevű hím június 9-én és 10-én kapta meg a mindössze 4,5 gramm tömegű jeladóját Kardoskút és Kiskunhalas térségében. A madarak a költési időszak lezárulta után egy hónappal, szeptember 7-én kezdték meg az utazást. Két nappal később már mintegy 1200 kilométert megtéve Görögországban és Törökországban voltak, innen a Földközi-tenger nyílt vize felett indultak tovább.A madarak Észak-Afrika partvidékét szeptember 10-én érték el, másnap pedig már Egyiptom déli részén, valamint Líbia és Csád határvidékén repültek. Szeptember 13-ára, összesen mintegy 4 ezer kilométert megtéve Kelet-Csádig jutottak.

Mi emberek soha, vagy csak nagyon ritkán vesszük észre, hogy más dimenziók is léteznek párhuzamosan a mi emberi dimenziónkkal. Ezek legjavát is csak akkor, ha hasznunk van belőle, vagy éppen veszélyezteti az életünket. Pedig a vulkáni tevékenység következményeit nem csak Pompei lávával betakart romjaiban szemlélhetjük, hanem akár a badacsonyi szőlők, pincék során, vagy olyan elnevezésekben, mint Torjai Büdös-barlang, vagy az alatta elterülő, térképi elnevezése szerinti "Madártemető". Itt a kénes gázok elszédítik, majd az aláhulló madarakat el is pusztítják. Amazónia esőerdőit irtva nem csak az eredetileg ott lakók élettere szűnik meg, hanem megannyi oncáé (jaguár), anacondáé, kajmáné, és a több millió élőlényről már ne is beszéljünk. Valamely élőlényt előbb kipusztítunk, minthogy ismertté lett volna számunkra. Ezalatt értem a természettudományt.

Éppen ezért esik jól egy ilyen hír, hogy nézzük meg, mi van a többiekkel. A vonulásukkal, a telelőhelyükkel.

Mert ugye vannak még élőlények akik vonulnak. Ők, a szalakóták, éppen délnek, a háborúk sújtotta övezetbe és övezetekben. Nekik mások a határaik.

Az Úristen örök áldás,
csira, élet és virágzás.

Nagy, süket és szent nyugalma
háborúnkat meg se hallja.

Csöndes ő míg mi viharzunk
békéjét nem bántja harcunk.  (Babits M. Zsoltár gyermekhangra)

Vannak dimenziók, amelyeket nem érdekel a mi kis belpolitikánk, külpolitikánk, vallásosságunk, vagy vallástalanságunk. De velünk együtt szenvedik el a környezetszennyezést, amelyet mi okozunk, amelyek hasznát mi látjuk. Elpusztítjuk az élőhelyeiket, hogy több elfogyasztható energiánk legyen, több műanyag játékunk, fegyverünk, és egymás alázására alkalmas kommunikációs eszközünk. (Néha a más dimenziók megismerésére alkalmazott rendszerünk, módszerünk és eszközeink)

Azért időnként érezzük, hogy összetartozunk, és csak velük kerek a világ.

Szeretnénk mi is átlépni abba a másikba.

Ezért így szóltam: Miért is nincs szárnyam, mint a galambnak, hogy elrepülhetnék, és nyugton lehetnék? Zsoltárok 55,7

Egy Föld. Sokféle élőlény. Szalakóták. 6 nap, 4000 km. Keresztül a határőrökön, illegális bevándorlókon, földműveseken, golyókon, rakétákon, repülőkön, lefejezős embereken, vízen, szárazon, emberrablókon, vallásháborúkon.

Mi is örülnénk, ha időnként elfelejthetnénk a mi kis mindig "szép új" világunkat.

Csak vissza, vissza! dél szigetje vár,
Te boldogabb vagy, mint mi, jó madár.
Neked két hazát adott végzeted;
Nekünk csak egy – volt! az is elveszett!  (Tompa Mihály A gólyához)

Szóval kaptunk kölcsön egy földet, és tartozunk. Azzal mindenképpen, hogy lássuk mennyien laknak még rajta kívülünk. Nem mi fújjuk a passzátszelet. Nincs miért gyorsabban élni, és sokkal másabban, mint akár több ezer évvel ezelőtt. Hová sietünk? Milyen csatlakozást késünk le? Mivégre ez a nagy emberáradat? Mivégre ez az élettől teljesen elrugaszkodott életidegen szemlélet? Mivégre ez a biodiverzitást szétverő, MI-nek (mesterséges intelligenciának) megágyazó önpusztító gondolkodás?

Amikor a földet, mint ökológiai egységet külön szemléljük, szeretettel ajánlom Sándor György humorista ember mondatát: Neked, mint kívülállónak mi a véleményed az intelligenciáról?

Érezzük! Kívülállónak lenni ciki. Csak természetesen.

Csele és Pétör mozgását a http://jeladosmadarak.mme.hu internetes oldalon lehet nyomon követni.

Hozzászólások