Vegetáriánusok által is fogyasztható “szalonnát” állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai – adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap. Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változatának receptje meglepően egyszerű. A műszalonna növényi olajból és zselatinból áll.

Elkészült a világ első vegetáriánus szalonnája - 24.hu

Azt gondoljuk, hogy a világ, ahol élünk, az pótolhatatlan dolgokkal van tele, és közben egyre-másra sorakoznak a lecserélt és kicserélt dolgok körülöttünk. Ennek mai, biztosítékot kicsapó, legújabb fejleménye a vegetáriánus szalonna. Tyű! Ez aztán kihúzhatja magát a hentesnél! Vagy talán be sem engedik oda...

Az igény biztosan megvan rá, hiszen a vegetáriánusok és egyéb különc étkezési szokásokkal rendelkezők száma a posztmodern kori emberek között sokkal nagyobb, mint korábban. Az "egészséges életmód" felirattal pedig bármi eladható. Így hát a műszalonna nagy karrier elé nézhet. Főleg ott, ahol hús csak a bolti hűtőpultból kerül az asztalra.

Növényi olajból és zselatinból készülő cucc a fűszerezés miatt lesz megkülönböztethetetlen; állítólag. Miért jobb ezt a sok mű vackot megenni, mint a sertésszalonnát? Hiszen a növényi olaj használata elég sok galibát okoz a szervezetünkben. Csak cserélje ki zsírra néhány hónapra, és megérzi a napraforgóolajos és/vagy olivaolajos bendő a különbséget.

Műszalonna. Nagyon trendi. Művér, műanyag, műköröm, műláb, műbőr... mindnek van adott helyzetben és helyen haszna, értelme. Még meg kell találjam a műszalonnáét is. Bár ezt nagyon nehéz lesz, mert nem a tolerancia hiányzik belőlem, hanem ésszerűtlennek tartom, hogy valaki elvből nem eszik állati eredetűt, mégis szüksége van az utánzatára. Korábbi élmények ízére, állagára és illatára vágyhat az agy, amit kontrolál, és aztán becsap?

Isten alkotott egy világot, amiben az ember elkezdett bábelkedni. Azaz technikai alkalmazásokkal istenné szeretne lenni. Nem jó a természetben fellelhető étek, nem kell a zsírszalonna, hanem valami emberi csinálmány veszi át a helyét. 

A zsírszalonna-utánzat még nem győzött meg. Várom a mű-húsos-szalonna előállítását, mert az ám a valami!