Öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy mi is megtudjuk: az SZDSZ gyakorlatilag nem törlesztette az állami kölcsönt, sőt nem is tervezte törleszteni. (Emellett közüzemi tartozásokat is felhalmozott, és nem fizetett a politikai hirdetésekért sem.) Össztartozása kamatostul az 500 milliót is meghaladta. 

Paraziták - magyaridok.hu

Jártam olyan parókián, ahol az elköltözött palástvesztett lelkész zsákszám hagyta hátra a szemetet és lomot, persze csak úgy ala nature a padlón... Hónapok óta volt ott. Ez azért elárul valamit a gyülekezeti képződményről is, amelyik elnézte és szagolta azt a hadiállapotot. Tényleg kettőn áll a vásár: azon, aki megteszi, és azon, akivel megteszik. A pártok is sok mindent megengednek maguknak. Vagy inkább mi engedünk meg nekik sok mindent? Ők vannak általunk, vagy mi vagyunk általuk? Szavaztunk, s lettek ilyenek-olyanok, vagy voltak ilyenek-olyanok, ezért szavaztunk? Tojás és tyúk... A lényeg, hogy az adósság megmaradt. El kellene takarítani!

De úgysem fogják! - mondják a legtöbben. Nyomoznak, jegyzőkönyveznek, iktatnak, felterjesztenek, átnéznek, döntést hoznak, ítéletet szülnek, határidőt módosítanak, és szépen kihalnak a papíron már nincstelen, bár a rendszerváltáskor fitten ugráló honatyák...

Széles mosollyal díjazom, hogy hazánkban fény derülhet köztartozásra, és legszívesebben még szélesebb mosollyal nyugtáznám, hogy a végrehajtás sikeresen megtörtént. Ha már a társadalom alsó rétegeit próbára tevő közüzemi díjak alól nekik nincs felmentés, akkor a drága öltönyökben csilli-villi tollakkal firkálóknak se lehessen könnyen elslisszanni. Tudom-tudom, hogy Jézus beszélt arról, hogy akinek több bocsáttatik meg, az jobban szeret, mint az, akinek kevesebb engedtetett el. DE a köztartozás elengedése nem szül nagyobb hazaszeretetet. Az az igazi hazaszeretet, hogy nem lopok a közösből, azaz nem fosztom meg a hazámat semmitől. Sem adótól, sem törlesztő részlettől. A jézusi út egyébként is bocsánatkérést feltételez, az SZDSZ esetében pedig nincs nyílt felvállalás, hanem sunnyogás tapasztalható.

Pedig valakiknek el kell számolniuk, valakiknek fel kell vállalniuk, valakiknek tisztázni kell a helyzetet. Lehet használni, vagy éppen hasznát élvezni a dolgoknak, csak amikor az utolsó leteszi a lantot, vagy becsukja az ajtót, akkor tiszta legyen a hangszer tokja vagy a terem. Mint amikor a japán csapat távozott a VB-ről. Vagy ez túl magas szint a háromszínű liberális madaraknak?

Tulajdonképen a több, mint félmilliárd forint adósság azért izgalmas, mert megmutatja, hogy hagyománnyá, s talán ki nem mondott szokásjoggá lesz-e az el nem számoltatás. Meglátjuk, hogy örökségünk mennyire köt bennünket!