Nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak - jelentette be Orbán Viktor.

Határozatlan időre meghosszabbították a kijárási korlátozást, a polgármesterek tovább szigoríthatnak a szabályokon – nepszava.hu

„Ez a húsvét más lesz, mint a megszokottak” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök bejelentése, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást, hozott hideget és meleget egyaránt. Vannak, akik azt mondják, hogy sokkal szigorúbban kellene korlátozni és vannak, akik szerint ez már túlzás. Két hete az ország lakosainak többsége otthonaiban várja a fejleményeket. Olvasva, hallgatva a híreket azt hiszem nem okozott nagy meglepetést a döntés. Tulajdonképpen, aki eddig is morgolódott az ezután is fog, aki eddig sem tartotta be a kéréseket, ezután sem fogja, aki pedig a másik oldalt képviselte, ezután is oda fog figyelni és megtenni mindent annak érdekében, hogy véget érjen ez az egész.

Mindenkinek nagyon szokatlan a jelenleg kialakult helyzet. A korlátozások, a kötelező otthonmaradások, a félelem egy láthatatlan ellenségtől olyan bizonytalan helyzetet hoz elő, amellyel nem tudunk mit kezdeni. Idősek, gyerekek és felnőttek élete egyaránt felborult az élet minden területén. Nincs a megszokott rutin, rend, amelyhez igazodva biztonságban érezhetjük magunkat. Nincs iskola, (sokaknak) nincs munkahely, nem látogathatjuk meg egymást. A kapcsolattartások fő színtere áthelyeződött az online térbe. Ünnepi alkalmaink, istentiszteleteink is csak online térben érhetőek el. 

Emlékszem, egy évvel ezelőtt azon keseregtem reposzt írásomban, hogy az emberek, akik kinyilvánították keresztény beállítottságukat (akkortájt rongálódott meg tűzben a Notre Dame) miért nem mutatják meg cselekedetekben is azt, amiről beszélnek. Egy év alatt sokat változott a világ. Ma azon kesergek, hogy nem lehet templomba menni. Helyette online alkalmakon vehetünk részt. Online igehirdetés, online közösség, online áhítat…

Az ember közösségi, társasági lény. Ilyennek teremtette Isten. Ideig-óráig kielégít bennünket az internet által kínált széles világ, de eljutunk odáig, hogy szép és jó, de nincs meg benne az igazi közösség. Semmi nem pótolhatja közös (gyülekezeti) éneklésben rejlő erőt, mikor együtt dicsérjük Istent énekszóban. A passiós istentiszteleten elhangzott igék, melyet nem csak a lelkész, hanem a gyülekezeti tagok bevonásával olvasunk fel a templomokban. A templomi közösség ereje, amely megerősít és támogat. Egyelőre maradnak a magányosan, esetleg családi körben tartott igei alkalmak megtartása. Marad az online térben való megemlékezés, ünneplés. Talán most erre van szüksége a világnak.

Nagypéntek van. Templomok harangjai szólnak, de most nem a hívogatást hirdetik, hanem figyelmeztetnek, hogy menj be a te belső szobádba, vagy vedd elő a Bibliát családod körében és olvassátok fel együtt Jézus szenvedéstörténetét. 

Ez a húsvét más lesz. Nem mehetünk be a templomainkba, nem látogathatjuk meg egymást, elmarad (az amúgy is kihaló félben lévő népi szokás) a locsolkodás (ezt annyira nem sajnálom). A korlátozás időszakában nem tehetünk meg olyan dolgokat, amiket megszoktunk, de még mindig leborulhatunk és hálát adhatunk Jézus áldozatáért.

Áldott húsvétot mindenkinek!