"Ki fogjuk taposni a pártokból, hogy egy szélesebb összefogás létrejöjjön" – mondta. Akár az ördöggel is össze kell fogni – mondta Karácsony, de hozzátette, úgy, hogy ne váljunk magunk is ördöggé. "Úgy kell leváltani a Fideszt, hogy ne csöbörből vödörbe kerüljünk." Kifejtette, nem szabad, hogy a gyűlölet vezérelje őket, ezért amikor nemet mondanak Orbánra, akkor közben mondjanak igent a szolidáris, demokratikus Magyarországra. "Ha Orbánt úgy váltjuk le, hogy nem tudjuk, mi jön utána, hogy mindegy, mert ennél csak jobb lehet, akkor lehet, hogy ugyanott találjuk magunkat" – fejtegette a miniszterelnök-jelölt.

Karácsony: Akár az ördöggel is össze kell fogni - hvg.hu

Ami sok, az sok. Ami túl sok, arra pedig mondj nemet! Nem kell tapsolni, ha nem tetszik az előadás. Csak azért tapsolsz, mert úgy szoktuk? A nem tapsolás ugyanolyan jogod, mint a tapsolás. Egyszer egyik, máskor a másik fejezi ki mindazt, amit gondolsz és érzel. Egy ideje nem tapsolok annak, amit a politika színpadáról hallok. S azt vettem észre, nem vagyok egyedül. Tapstalanul tudom kifejezni, hogy ami történik, az számomra elfogadhatatlan. Mi vette ki kezemből a tapsot? Az abszurditás. A ki tud nagyobbat mondani verseny eldurvult valósága, ami már-már virtuális abszurditásként fon körbe. Mintha a szavaknak nem lenne eljövendője, azaz a jelenben kimondott jövő idejű vonatkozás nem válhatna múlttá. 

A tegnapi nagy amplitúdójú, Faust-szindrómás Karácsony Gergely növelte tapstalan óráim számát azzal az ötletével, hogy akár az ördöggel is szövetkezne. Vonakodó Vonára gondolt, ahogy azt Kálmán Olgának elismerte egy esti televíziós beszélgetésben. Elképedésem egyik oka volt csupán az az ötlet, hogy az ördöggel is, a másik az a tündérmesébe illő naivitás volt, hogy az ördögtől csak úgy meg lehet szabadulni. Baromság. A kapok-adok törvény értelmében nem tud megszabadulni, és a locsi-fecsi stratégia miatt még inkább lerázhatatlanná válhat a  szövetséges ördög. 

Kicsit úgy tűnik nekem Karácsony Gergely nagyon akarása, mint Tetzel Jánosé a Luther filmben: amikor már nem megy annyira a búcsúcédula árusítás, akkor egyre emeli a tétet: "E búcsúcédulával bármely bűn alól feloldozlak. Még az is bűnbocsánatot nyerhetne, aki a Szűz Anyán tesz erőszakot!"  Erre pedig azt mondja a józan eszű néző, na ne! A protestáns néző az elején érdektelen a búcsúcédula-vásárlás terén, de ezen a ponton már vérlázítónak minősíti Tetzel elrugaszkodottságát. Valahogy így vagyok Karácsony Gergely ördögi szövetkezésével is: kezdetekor érdektelen voltam, ám most már vérlázítónak tartom azt, ami túl a böszmeség-hegyen folyik.

Mivel alig egy hónap van hátra a választásig, csak kibírjuk valahogy. A tegnapi ünnepség is ebben erősített meg. A mi kis falunkban nem volt ünnepi párt-szónoklat és párt-koszorú. Nem is igénylik az emberek. Hiszen annyi felől ömlik ránk a mit és hogyan útmutatása, hogy nem kívánunk és nem szeretünk mást csinálni ünnep napján, csakis a szabadságszeretetben megfürödni.

Kár, hogy nem mindenki szabadságszeretettel engedte tele szíve kádját, hanem éppen rabbá kíván lenni. Az ördög rabjává...

Hozzászólások