„Végiggondoltam az életemet. Ha így folytatom, idővel öregedő rocksztár leszek gyerekek nélkül, s majd egyre jobban erőlködöm, hogy bizonyítsak magamnak, hogy minden rendben, teljes az életem. Arra jutottam: amúgy is megéltem már négy ember életét, így belevágok.” A színpadon igazi rockerként él meg minden pillanatot, nem sokkal később pedig két kisgyerek édesanyjaként kapcsolja be a mosógépet. Az Anna and the Barbies énekesnőjét, Pásztor Annát kérdeztük.

A gyereknél nincs jobb drog! – Pásztor Anna a Mandinernek - mandiner.hu

Tegnap itt, a Reposzton olvashattunk egy írást, amelyben megtalálható az az örömteli adat is, hogy a házasságkötések száma emelkedő tendenciát mutat. „Csúcson a házasságkötések száma”, „30 éve nem látott mértékben nő a házasságkötések száma hazánkban” – hogy csak ez a két címet idézzem, amely szintén ezzel a témával foglalkozik. Derűlátásra adhat okot mindez, különösen ezekben a napokban, amikor a házasság hetéhez kapcsolódóan különböző rendezvényeket tartanak – reménység szerint közvetlen környezetünkben is. Azonban annak ellenére, hogy egyre több pár dönt úgy: életre szólóan köteleződnek el egymás mellett, a születések száma mégsem növekszik ezzel párhuzamosan. Sőt, évről-évre szomorú statisztikákról értesülünk. A népesség fogyásának arányát nem sikerül csökkenteni.

A mai orvostársadalom sok kérdésben megosztott, abban azonban nem, hogy egy nő életkorát tekintve a 20-35 év közötti időszak a legideálisabb a gyermekvállalásra. Az ebben az életkorban lévő nők és leendő gyermekeik számára jár a legkevesebb kockázattal a gyermekáldás. Nyilván azzal is tisztában kell lenni, hogy nem tud minden nő 35 éves kora előtt gyermeket világra hozni. Ha elhagyjuk a sokszor hallott érveket, hogy miért is nem – mert nem teremtették meg az anyagi biztonságot, mert nem érzi érettnek magát valamelyik fél a feladathoz, mert nem teheti meg a nő, hogy feladja hivatását -, még mindig marad egy nagyon nehezen támadható: mert egyedülálló még nagyon sok nő 35 évesen is, nem találta még meg azt a társat, akivel szövetségre lépne. Ha abból a szempontból vizsgáljuk a statisztikákat, hogy hány éves korban házasodnak a mai „fiatalok”, azzal szembesülünk, hogy bizony egyre később. Egyre feljebb tolódnak az évek. Mindez hatással van arra is, hogy egyre későbbi életkorban születik meg az első, majd talán a második gyermek.

Persze, a legtöbb nő nem is érzi magát annyi idősnek, mint amennyit születésének időpontja alapján kiszámol. Csinosak, fiatalosak, jól ápoltak, jól karban tartottak a mai negyvenesek is. Jó néhány évet letagadhatnak korukból, büszkén állják a versenyt a fiatalabbakkal. Nincs ok riadalomra. Annyi éves vagyok, amennyinek érzem magam – hirdetik sokan magabiztosan.

Egyszer azonban eljön az idő, amikor szembesülni kell. Pásztor Anna énekes a tőle megszokott őszinteséggel mondja ki azokat a gondolatokat, melyek 40 éves korában fogalmazódtak meg benne: „Végiggondoltam az életemet. Ha így folytatom, idővel öregedő rocksztár leszek gyerekek nélkül, s majd egyre jobban erőlködöm, hogy bizonyítsak magamnak, hogy minden rendben, teljes az életem.  Arra jutottam: amúgy is megéltem már négy ember életét, így belevágok. A pirosra tettem és bejött, mert ma már tudom, a gyereknél nincs jobb drog.” Azt gondolom, minden nő életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi: az utolsó pillanatokban vagyok. Ha gyermeket szeretnék, ma kell meghoznom a döntést, mert holnap talán már késő lesz. Hiába hadakozom az idővel, hiába gondolom azt, hogy jobban nézek ki, mint a többi, velem egykorú nő, a koromat mégsem változtathatom meg. Rám ugyanolyan biológiai törvényszerűségek vonatkoznak, mint bárki másra. Vannak ugyan 50 éves korukban anyává váló nők is, de nagyon kevesen és igen ritkán megy ilyenkor minden rendben.

Pásztor Anna gondolatainak azért is örültem, mert remélhetőleg sokan felkapják a fejüket a különös szóhasználatot hallva. „A gyereknél nincs jobb drog.” Nincs jobb dolog, mint életre szólóan, kölcsönösen függőségbe kerülni szülőként és gyermekként. Nincs jobb élénkítő, stimuláló, mámorító egy gyermeknél – legfeljebb a kettő vagy még több. Vállaljátok hát őket – kezdjetek el élni!