Minden követ igyekeznek megmozgatni a Balatonnál, mert nem akarnak zajvédő falat a vasúthoz. A zaj szerintük nem zavaró, viszont a fal eltüntetné a panorámát.

Tiltakoznak a zajvédő fal miatt a fonyódiak - kapos.hu

- Rózsikám, panasztétel? Engedje be őket! Nézzük a TERVet, lássuk, mi is szerepel itt! Ja, nincs is zajvédő fal ide tervezve? Se baj, se lát, se hall...
- Tudjuk, és ezért mi ragaszkodunk ahhoz, hogy a tervtől ne térjünk el.
- No, hát nem kell annyira ragaszkodni a tervekhez. Mi rugalmasan kezeljük azokat, kérem, mégiscsak a Környezeti Embervédelmi Hatóság új meglátásai a legfontosabbak. Nyugodjanak meg, oda passzintjuk azt a tipp-topp kerítést. Néhány gödör, némi szelvény plusz, és slussz! Kínát is fal védte évezredekig, nemde?
- Az itt lakók és nyaralók nem kívánják, sőt ellenzik a...
- Nem-nem kérem, ne is tessenek mondani, a Környezeti Embervédelmi Hatóság mindent tud. Zajvédelem mindenek előtt! Öreg korukban hálásak lesznek, mert csak jobb fülük fog vacakolni, így elég lesz egy hallókészülék. Ne féljenek a csendtől, hiszen maguknak még ott marad a 7-es út forgalmának zaja, azt aztán hallani fogják ágyban, kertben egyaránt. A strandon pedig a vonatok zakatolása lesz intenzívebb.
- Elnézést, de mi azt a látványt nem akarjuk.
- Kérem, még ki sem próbálták. Nem is látták megvalósulni a Festészet-támogató program keretében születendő alkotások kivitelezését a Szent Lőrinc kallódó graffitiseket mentő profitorientált szolgálat által. Dekorált fal lesz, környezetbe illő képekkel. Tudják? Kacsa, szörfös, hekk.
- Mi, kérem a panoráma miatt aggódunk.
- A panoráma miatt? Az megmarad, az északi part tanúhegyeinek rendezési programja még nem most lép életbe. A panoráma kérem a Környezeti Embervédelmi Hivatal V. szintű B osztályú feladatcsoportjának 2040-es programja, amihez a tervek úgy készültek, hogy a hegyek a helyükön maradnak. Majd a kivitelezéskor igazítunk a terveken, amikor kiderül, hogy a badacsonyi orgonasípok közül melyikeket tudjuk átjuttatni a kifejezetten unalmas, sík déli partra. Látják, mi mindenkit szem előtt tartunk. Az északiak nem aggódnak a panoráma miatt, mert bíznak a Környezeti Embervédelmi Hivatalban. 
- Ez nem bizalom kérdése részünkről. Ragaszkodunk ahhoz a látványhoz, amit élvezünk, ami feltölt, amit megszoktunk...

- Ez itt a baj! Megszokásokból indulnak ki! Engedjék el ebben a változó világban ezeket az illúziókeltő dolgokat. Vagy ha nagyon ragaszkodnak hozzá, szokják meg a zajvédő falat. Annak állandósága különösen jót tesz majd. Nem csillan a szemükbe a víztükörről a napfény, nem ingerli bámulásra s ámulásra a ringatózó vitorlások látványa, és a nádast tépő szél is csillapodik majd. Ide is írok még plusz 90 centit, hogy jobban érvényesüljön a szélvédő hatás is. Látja, haladunk, közelednek az álláspontok. KÖZérdek, kérem, ezt szolgálom én is.
- A mi érdekünk a régi állapot.
- No, kérem, azért mindent nem lehet. Fejlődni és maradni, látványt és csendességet is.
- Lehetne mindkettő, ha kicserélnénk a nyílászárókat hangszigeteltre.
- Az nem védi a kertben Önöket, és az átfogó program nem tudna megvalósulni.
- Minket nem zavar a zaj, sokkal inkább frusztrál, ha eltűnik a látvány. Hajlandóak vagyunk az ablakcserére is.
- Nem-nem-nem, kérem, ilyen csacsiságot ne mondjanak. Az ablakcsere nekünk amúgy sem elég, mert amikor a gazdasági fellendülés, pontosabban a gazdasági irgalmatlan fellendülés következtében hatványozódik a vasúti forgalom, és növekszik a vagonszám, akkor még hálásan hívnak fel telefonon. Tudom, nem fognak idejönni, kézfeltartva kifejezni véleményüket, sajtónak nyilatkozni, terveket előrángattatni, mert a köszönet nem is érzékelhető a Környezeti Embervédelmi Hatóság falain belül dolgozók számára. Az ügyet részemről egyébként is lezárom, mert zajvédőfalat követelő település küldöttsége egyeztetett időpontra hamarosan megérkezik.
- Rózsika, ha kikísérte a panoráma követelőket, hozza be a 617-d/95e-zs/2040-es tervdossziét! Lássuk, tényleg szerepelt-e a terven a kerítés?