A nemzetközi versenyre a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete által szervezett III. Sírásó versenyen elért első helyezéssel jutottak el. A kettő fős csapatoknak kettő óra állt rendelkezésére, hogy egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160cm mély sírgödör kiássanak és mindössze negyed órájuk volt a hantolásra.

Második helyezést ért el a nemzetközi sírásó versenyen a fehérvári csapat - szekesfehervar.hu

A teológiának amolyan határterülete a sírásás. Egy olyan mezsgye, ahol együtt cselekszünk az ige szavával és néhány lapáttal. Komolyan, rendezetten, összehangoltan, méltóságteljesen. Csakhogy néha adódnak váratlan helyzetek és bakik, amikkel aztán meg lehet tölteni egy egész estét a balatonfüredi "hatlépcsősben" lelkésztovábbképzés idején. Annyi fura helyzetről hallottam: szél által szétlebbentett lapszoknya, szűkre ásott sírgödörbe beleszoruló koporsó, temetésen elhalálozó gyászoló, kóbor kutya felbukkanása a gyásztisztességet tévők között, "temetőkert csendjében" - imádkozza a lelkész, és közben megszólal a Family Frost dallama... 

Évek alatt nekem is gyűlnek emléktarisznyámba a furcsa helyzetek. Úgy gondolom, hogy a nemzetközi sírásó verseny közelébe sem érhet az a csapat, akiknek köszönhetően széténekeltük a torkunkat egy esős napon az azóta már megboldogult gondnok úrral. Hiába volt négy sírásó, csak két lapát volt náluk. Kettő ásott, kettő nézte. Mi meg már a végére értünk a szokott énekcsokornak. Bőséges tárházunkban persze találtunk még számtalan éneket, de az arcunk és kezünk a szeles esőben fázott már. Örömmel konstatáltuk, hogy befejezték az ásást. Keze mindnek van, így a koszorú gyorsan rákerül a sírhantra. Tévedtünk. A kettő, aki korábban ásott, megpihent, mi pedig zengedezhettünk tovább az esőben...

Vannak, akik külön kérik a lelkésztől, hogy rövid legyen a szertartás. Vajon a temetkezési vállalkozónak is elmondják ezt az óhajukat? Hiszen fürgézni ők tudnak igazán a lapátolással és koszorúhordással. A liturgia adott, azon rövidíteni nem lehet. Legalább is nyomós ok kell arra.

Egyszer volt okom arra, hogy lerövidítsem a liturgiát. Mégpedig akkor, amikor az elhunyt totál részeg lánya félig a koporsóra fekve egyik kezével verte a koporsót, és közben káromkodva szidta  benne fekvőt, nekem pedig odaüvöltött eltorzultan, hogy hazudj csak te is! Amikor a bibliai részt felolvastam, arra már nem tudtak figyelni az ordenáré csikágó miatt, így áment mondtam (Mt 7,6), és bemondtam a sírhelyhez vezető éneket. Mivel a sírhelyhez nem tudott eljönni a méltatlan állapotban lévő hozzátartozó, ott hangzott el az igehirdetés. A temetés végén a mentő szállította el az asszonyt.

Az urnafal is tud keveredést okozni. Pedig nem kezdő volt a sírásó, és nem is kapkodott. Az urnát behelyezte az urnafalba, majd lehajolt a kis fedlapért és malterért. Azonban amikor visszaegyenesedett, akkor az urna feletti kockát kente be, amiben régi mécsesek voltak. Még a fedlapot is ráhelyezte, hiába pisszegett, forgatta a szemét és mutogatott neki a társa közben. Végül kénytelen volt kivenni a kanalat a kezéből, és kibillenteni vele a fedlapot, hogy végre értse meg a társa, mi hibádzik.

Sok nehézség adódik abból, hogy temetésen nem illik odaszólni a másikhoz. Ezért csak néma mozdulatokkal, vagy szemmozgással lehet tudtul adni, hogy gond van. Mint amikor nyári szárazság idején homokos területen énekelve vártam a nyitott sírhelyhez gyűlő gyászoló gyülekezetet, a két sírásó pedig a sír fölé helyezte a koporsót. Csakhogy a homokos föld a sírásó lába alatt kb. fél méterre pergett bele a gödörbe. Mivel szemben álltam, láttam, hogy a sírásó srác késve, de érzékeli ezt, és néma csöndben azt artikulálja, hogy a Qva életbe. Csúszását a mögötte lévő társa észrevette, és hóna alá nyúlva tartotta meg. Felért egy artista mutatvánnyal, ahogy a helyzetből kikászálódtak, és a koporsó helyére került.

Így vagy úgy, mindig a helyére kerül. Még akkor is, ha néha felekezeti zűrzavar is felüti a fejét. Kelyhes drapéria helyett kereszteset tesznek ki református temetésre. Előző temetésről ott feledik a feszületet a szentmihály lova előtt. A mikrofonállványt a gyásznép helyett a koporsó felé fordítják. Hol így, hol úgy rendeződnek a dolgok.