Ez a cikk azoknak szól, akik elhessegetik a gondolatot maguktól: ugyan, hol is jutna droghoz a gyerekem? Vagy akik azt gondolják: kicsi még, eszébe sem jut. Vagy akik azt hiszik, annyi gondot fordítottunk a nevelésére, olyan jól kiválasztott (katolikus!) iskolába, közösségbe jár, rendesek a barátai is – honnan szedne drogot?

Kis drogvásárlási útmutató gyanútlan középosztálybeli szülőknek - kepmas.hu

Néha nem árt szembesülni azzal, mennyire naivak vagyunk. Vagy gyanútlanok – ahogyan az annak az írásnak a címében is olvasható, amely ugyan három évvel ezelőtt jelent már meg a kepmas.hu oldalon, de még mindig nagyon aktuális. Főleg azoknak, akik úgy gondolják, kamaszodó gyermekük még az ártatlanság korában él és hosszú távon is sikerülhet megvédeni őt minden káros hatástól és befolyástól. Persze, reménykedhetünk ebben. Bízhatunk abban, hogy a mi családunk más, mint a többi és olyan szeretetteljes, meleg légkörű otthont alakítottunk ki, ahol teljes bizalom uralkodik, nincsenek titkok, minden családtag mindent megoszt egymással, éppen ezért kellemetlen meglepetések sem érhetnek bennünket.

Pedig – a legtöbb esetben - ez nem így van. Gyermekünk nincs állandóan velünk. Sőt, több időt tölt tőlünk távol, mint a mi társaságunkban. A barátok, haverok, kortársak erőteljesebben hathatnak rájuk, mint mi. Órákat töltenek azzal, hogy a neten böngésznek, tájékozódnak, információt gyűjtenek. Már jóval azelőtt olyan oldalakra látogatnak, amelyek létezéséről nekünk még csak sejtelmünk sincs. Azt gondoljuk, a különböző prevenciós előadások megtartásának és meghallgatásának a 13-14 éves korosztály számára van igazán értelme. Őket fenyegeti leginkább a veszély, hogy valamelyik tudatmódosító szerrel kínálják őket, ők pedig kíváncsiságból kipróbálják azt. A kipróbálók azonban egyre inkább a 10-11 éves korosztályból kerülnek ki. Amikor tehát óvni akarjuk őket, sok esetben már túl vannak az első tapasztalatokon. Nem feltétlenül az iskola környékén kínálták őket, nem is valamelyik társuktól kapták az „anyagot”, hanem maguk gondoskodtak beszerzésükről.

Az említett írás éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy ez milyen pofon egyszerű napjainkban. Házhoz lehet rendelni, megfizethető áron, a különböző herbálokat, biofüveket. Hogy mik ezek? Veszélyességük éppen abban rejlik, hogy nem tudjuk, pontosan mit tartalmaznak. Ismeretlen eredetű és tartalmú, vegyszerrel átitatott növényi törmelékről van szó. A hatóanyag az oldószerként használt hipón és egyebeken (lehet akár patkányméreg is) túl egy szintetikus cannabinoid, ennek változtatják a kémiai képletét, ha az egyik molekula már felkerült a droglistára. A gyanútlan gyermek elkészít egy pipát magának (nyilván az elkészítéshez is talál útmutatót magának) és már szipákolja is az ismeretlen anyag gőzeit magába. Mivel nem lehet tudni, mi kerül be ilyen módon a szervezetbe, ezért nem lehet azt sem tudni, annak milyen hatása lesz. Talán csak kicsit lesz rosszul tőle, talán komolyabban, talán még kórházba is kerül. Kiszámíthatatlan a reakció. Ami azonban tudható: sokkal gyorsabban hozzá lehet szokni ezekhez a szerekhez, mint a többihez, sokkal gyorsabban alakul ki függés. Sőt, a megfelelő segítséget is sokkal nehezebb megtalálni ezekben az esetekben.

Mit tehetünk szülőként, ha szeretnénk megvédeni gyermekünket? Először is, ne dugjuk a fejünket a homokba. Ne mondogassuk magunknak azt, hogy velünk, szülőként vagy a mi gyerekünkkel ilyesmi nem fordulhat elő. Ne gondoljuk azt, hogy mi valami miatt kivételek vagyunk, bennünket elkerül minden ártalom.

Másodszor pedig, beszélgessünk sokat (állandóan) arról, hogy milyen veszélyek leselkednek gyermekünkre. Készítsük fel előre őket arra, amivel találkozni fognak. Bátorítsuk őket, hogy ha valamivel kapcsolatban bizonytalanok, ha nem tudják pontosan valamiről, hogy az helyes vagy sem, akkor kérdezzenek bennünket. Még akkor is, ha semmiségnek tűnik, ami foglalkoztatja őket vagy ha úgy tapasztalják is, hogy másoknak nem is probléma, amit ők annak éreznek és könnyen túl lépnek rajta.

Harmadszor: ne legyünk annyira gyanútlanok – úgy általában. Igenis, feltételezzük a rosszat is. Számoljunk azzal, hogy közel kerülhet hozzánk és szeretteinkhez is. Támadhat bennünket – különféle módon és módszerrel. Védekezni csak akkor tudunk ellene, ha számítunk a támadására.