Sokan nem tudják, hogy nem létező fogalom a zab-, a szója-, a mandulatej, mint ahogyan tej nélküli sajt, illetve tejföl sem létezik. ... Néhány ország, így például az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország be is tiltotta a „tej” név használatát a növényi eredetű italok esetén. 

Sajtízű sajt magyarnemzet.hu

"...növényi termékek nem hozhatók uniós forgalomba, a „tej”, „tejszín”, „vaj”, „sajt” vagy „joghurt” elnevezéseket a jog az állati eredetű termékek számára tartja fenn, vagyis zab, szója, mandula vagy rizs, illetve víz, cukor, növényi zsírok és olaj felhasználásával nem készülhet igazi tej, sajt, tejföl vagy joghurt. ... A valódi tej- és tejtermékek, illetve a növényi alapú készítmények tápértéke jelentősen eltér egymástól."


Biztos a tejes lobbi kavarja, meg az állattartók. Nem engedik az érzékeny lelkű helyettesítő italokat fogyasztókat a "tej" fogyasztásának illúziójában meghagyni. Merthogy nem tejet isznak, hanem valamilyen pótlékot. De az nem tej. Nem nevezhető annak. De egyébként vannak, akik csak ilyen italt ihatnak egészségügyi okokból. De ebben az esetben teljesen mindegy hogy hívják, akkor is csak azt ihatja. De akkor miért is kellene tejnek nevezni? 

Van egy-két válasz erre. A tej fogalmához kapcsolva jobban el lehet adni. A tej a húzó név. Ugyanakkor e tejhez viszonyítva lehet egészségesebbnek és nélkülözhetetlenebbnek mutatni és ennek megfelelően drágábban adni. A tej csak a viszonyítási pont. Tehát egy gazdasági szempont ezt diktálja. 

De van szerintem egy pszichés szempont is. Olyan mint... Ez szinte létszükséglet. Ez a hasonlítás. Mert nem az és éppen ezért. A tejhez fűződő pozitív érzelmek és hiedelmek farvizén evez. Csak a végén nehogy ellehetetlenítse a tejet, amikor kiábrándulnak belőle. 

Tudom ez így érdektelen hír. Miért is kellene erre több karaktert pazarolni? Mindenki el tudja dönteni, hogy mit eszik, iszik. Mondjuk én speciel nem iszom tejet. De a pótlóit sem. Sajtot, vajat eszem (rendeset, nem "ízűt"). Mostanában az étolaj mellett egyre többet használjuk a zsírt. 

"A paprikás krumpli legyen paprikás krumpli." Ezt Kádár mondta, legalábbis erre emlékszünk. Idézzünk klasszikusokat az átkosból, nehogy elfogultsággal vádoljanak. 

Most már egy kicsit nyitottuk a látómezőt. A tejtől, és a tejnek látszó és nevezett pótlékoktól már messzire kalandozunk. A vegetáriánus psziché érkezik, mint a menetrendszerinti gyors. Megkülönböztetünk szigorú és kevésbé szigorú vegetáriánust aszerint, hogy mennyire nem eszik állati eredetű terméket.  Csak húst nem, vagy tejet, sajtot, tojást sem. De azt megfigyeltem, hogy szívesen nevezik el az ételeket valamilyen húsétel után. Csak eléteszik a növényi alkotóelemet, vagy a vegetáriánus szót. Vegahamburger, zöldségfasírt. Sokukkal beszélgetve kiderül, hogy egyenesen arra törekednek, hogy hasonlítson is némely étel a húsos változatához. Pedig nem az. Ilyenkor mindig kételyeim támadnak. Miért kell így nevezni valamit? Miért kell hasonlítania? Hiszen más. Nem tudnak elvonatkoztatni az eredetitől. Szükség van rá, hogy valami elhordozza és különbözhessen tőle. Pedig ezek új dolgok. 

Ha a társadalomra gondolok és a nemekre és a most felkapott divatos és immár vallássá lett gender, transzgender ideológiára, akkor ugyanezt látom. Nyilván ez létezett minden korban. Voltak női testbe zárt férfi lelkek és fordítva. Voltak saját nemükhöz vonzódók. De olyan intenzíven még nem próbálták kisajátítani a család és a nemi fogalmak értelmezését, mint ma. Sikeresen. Az már felejtős, hogy férfi és nő egy családot alkot. A Tóra, az Ószövetség, az Újszövetség felfogása mára erősen zárójelbe került a hiperkorrekt társadalomban. Pedig semmi más nem történt, mint hogy ők egy másféle kapcsolatrendszer tartalmat gyömöszölnek bele a klasszikus kapcsolat fogalmába. Átértelmezik. Szükségük van rá. Ennek a réginek a tartalma tud értelmet adni az ő új felfogásuknak. Házasságnak, családnak látszó valamiben élnek. Itt nevet kellene ennek adni és nem a régire ráhúzni. Mert ez más. Ezt büszkén vallják, hogy más. Akkor büszkén tessék békén hagyni a régit. Mert csak a régiből nyer értelmet. Csak az tudja értelmezni számukra is. De éppen ezt teszik tönkre. Ha sikerül felszámolni, akkor önmagukat is felszámolták. 

Valaminek látszó valami, ízű valami. Olyan mint...  Pilinszky János szerint egy mondatnak legyen alanya és állítmánya. Határozottan merjen állítani valamit. Karakteres legyen, ne olyan, mint... 

Jézus meg csak finoman megjegyzi, hogy az igen igen, a nem nem legyen.