Egyre inkább ködbe vész a párizsi klímaegyezményben kitűzött másfél-két Celsius-fokos globális felmelegedés az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) hétfői jelentése szerint, amely azt vizsgálta, mekkora az olló a valós szén-dioxid-kibocsátás és a beütemezett emissziós célok között. Röviden: egyre nagyobb. A légköri szén-dioxid mennyisége évről évre rekordot dönt, az ENSZ meteorológiai világszervezete (WMO) éppen tegnap hozta nyilvánosságra, hogy 2018-ban is. A kormányoknak ötszörösére kell növelniük kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseiket, ha teljesíteni akarják a mind irreálisabbnak tűnő 1,5 fokos célt. A szakadék (ez már nem is olló) olyan nagy, hogy még ha az egyes országok be is tartják  jelenlegi ígéreteket, akkor is kétszer ekkora lesz a felmelegedés az évszázad végéig – olvasható az Emissions Gap Report 2019 című jelentésben. 

ELBUKTUK A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI HARCOT qubit

"Világszerte politikailag eladhatatlan a választópolgároknak az a paradigmaváltás, amire szükség lenne az eszkalálódó klímaválság megállításához."  Élhetetlenné válik a Föld – elszabadultak a folyamatok privatbankar.


 

Szirénhangok? Rinya? Sírás?  Korántsem gondolom.  Itt van mindjárt Greta Thunberg. A kiscsaj északról. A megmondó ember. Mindenkinek más jut eszébe róla. Mond valamit. Csinál valamit. Gondolunk valamit. Mindenki mást. Kicsit autista. Politikailag madzagon rángatják. Beavatkozik a választásokba Kanadába. Ő vitorláson megy, de kísérői repülőn. Agresszívan kéri számon a  jövőt a világ gazdaságának, iparának vezetőin. Pedig csak azt kérdezi, hogy mi lesz velünk? Mi a jövőnk?Az összes többi a jóakarói és rosszakarói részéről is csupán másodlagos tartalmak. Amelyeknek egyetlen célja van, hogy az eredeti üzenet ne érkezzen meg. Van jövőnk? Mit szántatok nekünk? Szerintem ma ez egy nagyon korrekt kérdés. Főleg azért, mert rendszerhibában élünk. A rendszer hibája pont az, hogy nem engedi a legfontosabb kérdést feltenni, mert akkor változtatni, változni kell. A rendszernek önmagát kellene megváltoztatnia. Ami nem fog menni. Ráadásul, akik változtatni akarnak, azok ugyanúgy ennek a rendszernek a részei, csak máshol állnak. Nekik sem fog sikerülni változtatni, mert ugyanazon a rendszeren nevelkedtek, és annak a rendszernek az eszközkészlete és megoldási mintái állnak a rendelkezésére, mint amit meg akar változtatni. 

Nem gondolom, hogy veszve van minden, csak most jön a mindennapi megélhetésért való küzdelem. Először jogi, gazdasági módon. Majd, már ezt is látjuk vándorlás és új források felkutatása. Mikor ennek is elérünk a határaihoz a test test ellen. Nem az a baj, hogy nem lehet plusz Kétmilliárd embert megetetni, hanem nincs hova menni. Élhető hely nem elég. Mennél többen vagyunk az élhető helyek is élhetetlenné válnak. 

A rendszer itt hordozza  a hibát. Fokozatos fejlődésről, fenntartható fejlődésről, és növekedésről beszél. Mint a régi bólogató kacsa, aminek a fejébe felpárolgott a folyadék és ha elnehezült, akkor bukott előre. Ez a fogyasztói szemléletmód nem fenntartható, és nem fejlődés. Ez a bibliai széles út. Sokan járnak rajta, könnyű rajta járni. De a kárhozatba visz.

A klímánk már változik, mi mikor fogunk? Ezt kérdezik a tüntetők. Kicsik, fiatalok, idősek. Bárki. A tüntetéseknek sincs semmi értelme. Soha nem is értettem. Épeszű ember nem akarhatja a rosszabb klímát. De sajnos ez másodrangú kérdés. Az első az, hogy ki és hogyan élhet jobban? Ki irányít? Kié a hatalom? Ezek a kérdések a mindenkori kormány és ellenzék, zöldek és alternatív pártok között. Azt kell mondanom, hogy a bibliai Diabolosz jól összekeverte a szálakat és összezavarta az emberi fejeket. A Teremtő Isten ellensége gyönyörködik művében, a dacos és engedetlen emberen, aki nem hallja meg Teremtője szavát, és azon amit létrehozott, az élhetetlen bolygón. Ő már csak egy hosszúkávét kér. A többi már a mi dolgunk.

Készek vagyunk-e rendszer szinten lemondani az energiaigényes életmódunkról? Nincs, vagy minimális TV, NET, mobil, PC, laptop, autó. Abból sem kétévenkénti csere, csak 10-20 évenként. Addig javítás. Nincs minden szezonra új ruha, és cipő csak ha elvásik. Nincs utazgatás, szállítás. Helyben termelt élelmiszer van és helyi építőanyagok. A nagyüzemi mezőgazdaság és ipar leépítve. Erdők visszatelepítve. Szóval egy sokkal szegényebb ingerkörnyezet visszaállítása. Elfogadjuk a betegségek következményeit. Nem akarunk minden halálos betegséget pár év élethosszítással megtoldani, és az emberek szenvedését meghosszabbítani. Nem akarjuk uralni katonailag sem a világot. Az nagyon energiafaló és egészségtelen, sőt kifejezetten életellenes. Úgy néz ki, erre senki sem kapható. Ezért előre menekülnek és a legjobb fegyverűek, legjobb analitikusok, a legütőképesebb csoportok akarnak lenni, mert ha eljön az idő a legjobb túlélők. Most ez zajlik. Nem békére készülünk. A következő időszak túlélésére. 

 Valami zajlik és nem értjük. Valamit tenni kéne, de fogalmunk sincs. Gyakorlatilag belesodródunk valamibe, amit már nem tudunk irányítani. De az emberi gőgünk megakadályoz abban, hogy beismerjük, elrontottuk és nem tudunk semmi lényegre hatót tenni. Ami érkezik az nem emberi számítások szerint szokott zajlani. Itt már jobb az Isten kezébe esni.