Úgy tudjuk, lényegében felmondott Szaniszló Ferencnek az Echo TV. A csatornán futó Világ-Panoráma című műsor felelős szerkesztő-műsorvezetőjét váratlanul levették a képernyőről.
Leveszik a képernyőről az Echo TV főpapját, Szaniszló Ferencet? – Pesti Srácok

Ismertem egy bácsit, aki mérnökként nem is rosszan élte le életét a Kádár-rendszerben. Ligetes, parkos városi villanegyedben épített magának házat, majd megöregedett teste és szíve. A bácsi alváson kívül egyebet nem tett: az Echo TV-t, és más, rétegcsatornákat nézett, s hangos méltatlankodásokkal, meg kiabálásokkal adta le saját kommentjeit. Amúgy kizárólag a járókelők hallhatták ezt az utcán, mert családtagjai másik tévét állítottak be a ház távol eső szobájában. Azért rendesen be voltak ők is oltva, és vitán felül állt számukra Jézus pártus származása, Izráel összeesküvései, vagy a kalotaszegi piramisok léte, amelyet ugye (?) a magyarok építettek.

A magyar-paranoia főpapja, Szaniszló Ferenc az Echo Tévén nem örvendezteti meg tovább a haragos öregembereket, akik eddig kanapéjukból hadonászva üvöltözték a világba kedvetlenségüket és felháborodottságukat. Ezután kizárólag FONTOS ÜZENET címen, természetesen csupa nagybetűvel kaphatnak értesítést arról, hogy melyik bolgár jósnő jósolta meg a magyarság kiválasztottságát, amely ugye az özönvíztől kezdve folyamatos védelem alatt áll. Már akkor kimenekítette őket –  még sumérokként – a Jóisten az Araráton, és így megmenekülhettek az özönvíztől, aztán meg átmenekítette őket a Himalájába is, de egy száz év múlva el kell menekülni majd innen a földről, és akkor szükség lesz az ufókra. Ők pedig ki mást mentenének ki, mint a magyarokat (vagy sumérokat, szkítákat, hunokat, etruszkokat???). Szaniszló Ferencet elküldték az Echo Tévéből a legújabb hírek szerint. A csatorna vezetője nem indokolta a döntést. Emiatt támadt némi hiányérzetem. Talán ideje lett volna kimondani, hogy nincs szükség olyan műsorra, és olyan főszerkesztőre, aki egy egész rendszert épített fel abból az elméletből, hogy a magyarok jók, és minden bajunknak, minden nyomorúságunknak fő oka a világ összes többi más nemzete, elsősorban a globális háttérhatalmak. Szerinte a vörösiszap-katasztrófát is így okozták: sokan láttak a tározó felett alacsonyan repülő amerikai gépeket, azok esetleg rakétát, vagy bombát dobtak, később a repeszeket már úgymond nem nehéz összeszedni. Ebben az összefüggésben nem nehéz megérteni, hogy a globális háttérhatalom összeesküvésének köszönhető, hogy Szaniszló Ferenc végül nem kaphatta meg a Táncsics-díjat, s ebben a kontextusban más jelentést kap egész félresikerült újságírói pályája.
Valahol itt érthető meg a Szaniszló-jelenség. A sikertelenségeinket és frusztráltságunkat többnyire levertség kíséri, csak nehezen jutunk el odáig, hogy erőt gyűjtve újra nekifussunk életünk akadályainak. Vannak, akik egyszerűbben megoldják. Nem tépelődnek, nem keresik hibáikat, sikertelenségük okát. Hiszen mit is keresnék? Már rég ott van az ok: a globális háttérhatalom, a balliberális és liberális, meg szabadkőműves gyíkemberek és megélhetési ufók személyében. Ehhez olyan elhívott emberek, mint Szaniszló Ferenc elméleteket is szolgáltatnak, amit a tévénézők tálcán kaphatnak. Úgy tűnik, mintha egy titkolt és veszedelmes igazságra nyílna rá az emberek szeme. Az elméleteknek van némi köze a valósághoz. Ha a néző érzelmileg is tud azonosulni, akkor biztosra veszi, hogy a történészek, politikusok és a média mindeddig szándékosan becsapta, s most egy áldott jó ember megmutatja az igazságot.
A baj az, hogy a szaniszlói igazságok mindig valami homályos forrásból érkeznek. Nem is fárasztja magát, hogy tényekkel és forráshelyekkel, adatokkal és idézetekkel bizonyítson. A Jóisten úgymond kimentette a magyarokat (bocs, sumérokat) az özönvízből. Mondja Szaniszló Ferenc. Ilyen értelemben kit érdekel, hogy a Biblia megírta: „És oda vesze minden földön járó test, madár, barom, vad, és a földön nyüzsgő minden csúszó-mászó állat; és minden ember. Mindaz, aminek orrában élő lélek lehellete vala, a szárazon valók közül mind meghala.” Aki számára Szaniszló a próféta, az rögtön rávágja: ezt is a zsidók írták át így. („Alapvető baj, hogy a magyar történelmet alapvetően azért nem ismerhetjük, mert azok, akik írták, nem magyarok voltak, illetve nem is a magyar érdekeket szolgálták. Olyanok írták történelmünket, akik eleve meg kívánták hamisítani azt.” – A Világpanoráma egyik adásának összefoglaló szövege.) Az érvelésnek ennél a szintjénél másra nincs szükség, csak olyan nézőkre, akik sem a történelemmel, sem a műveltség más fontos ismeretanyagaival nem találkoztak eddig. Számukra a szimplifikált modern hungarológiai neo-mondavilág és az összeesküvés-elméletek (amelyek, valljuk be, nagyon is egy srófra járnak) a világ felfedezésének egy hamis heuréka-érzésével kecsegtetnek. Különösebb szellemi munka nélkül új összefüggéseket villantanak fel a számukra, amiket gyorsan meg lehet tanulni, és hamar lehet alkalmazni minden élethelyzetben, minden új politikai szituációban. Hiszen mindig kegyetlen külső hatalmak próbálják elnyomni ezt a nagyszerű nemzetet, aki pedig belül gonoszkodik a többi magyarral, azt egészen biztosan bábként mozgatják kívülről. Mert a ballib eszköz ahhoz, hogy elpusztítsák az igaz magyarokat.
Szegény szívbeteg bácsi, aki számára éveken keresztül az Echo tévé volt maga az élet, már néhány éve meghalt. Hogy mennyiben tette szebbé és jobbá életét a politikai és történelmi paranoia, azt már nem tudom tőle megkérdezni. Valószínűleg éppen annyira, mint a „lámpázás”, amivel házi gyógyítása folyt a polarizált fény, és a kristályok gyógyító erejével. Súlyos szívbaján ez édeskeveset segített. Életének utolsó idejét is hadakozva töltötte, háttérhatalmakkal és magyarnak álcázott gyíkemberekkel folytatva egyoldalú hangos vitákat? Nem tudom, de sajnálnám, ha így lett volna. Vérben forgó szemmel aligha láthatjuk meg az igazságot.

Hozzászólások