Eltűnhet a rádiókból a Baby, It's Cold Outside című 1944-es dal, amelyet eredetileg nem karácsonyi zenének terveztek, de a téli tematika miatt közkedvelt ünnepi szám lett az Egyesült Államokban. Most viszont egy clevelandi rádió kénytelen volt kivenni a számot a rotációjából, miután többen panaszt tettek a dalszövegre.

A metoo miatt eltűnhet a rádiókból egy ismert karácsonyi dal - STENK - index.hu

Egyre gyakrabban találkozom azzal a jelenséggel, hogy egy alapvetően jónak induló mozgalom, szerveződés idiotizmusba torkollik. Rossz kezekbe kerül, nem képes tisztázni a határokat, áldozatául esik a PC eszmeiségnek.

 

 

A Metoo mozgalom is ilyennek tűnik számomra. Amikor felbukkant, sokan éreztük helyénvalónak, hogy az érintett kérdéseket orvosolni kell. A „szereposztó díványok” világa idegen az emberi méltóságtól, s akik bármi módon is visszaélnek ilyetén hatalmukkal, azokat számon kell kérni érte, akár a büntető jog eszközeivel is.

 

S aztán, mint megannyi más dolog napjainkban, ez is elszabadult. Most épp egy 1944-es slágert akarnak tiltólistára tenni, mert egyeseknek nem tetszik a szövege. Szeretem az említett slágert, soha nem tartottam ugyan karácsonyi dalnak. Egy kedves, romantikus évődés, a 40-es évek hangulatában, egy férfi és egy nő között, akik kölcsönösen vonzódnak egymáshoz. Ez a vonzódás a nő részéről is megvan, ami egyértelműen kiderül a szövegből. Persze a vonzódás ellenére meg kíván felelni a 40-es évek erkölcsi elvárásainak is, s ebből származik a dal pajkos párbeszéde. A férfi férfi benne, aki mer udvarolni. A nő nő benne, aki kelleti magát. Sokan feldolgozták már, az én egyik személyes kedvencem Tom Jones és Cerys Matthews változata, mely az 1999-es Reload című albumon jelent meg.

1999 Tom Jones & Cerys Matthews - Baby It's Cold Outside

Persze egyes soraiba bele lehet kötni 74 év távlatából. Át lehet értelmezni őket, bele lehet magyarázni dolgokat. Hajrá! Tiltsuk be meséinket, verseinket, drámáinkat és operáinkat, történelmünket, hagyományainkat és egész kultúránkat, s persze ne feledkezzünk meg keresztyén hitünkről sem – hiszen valaki valahol valamiben biztos talál majd valami bántót, valami kivetnivalót!

Közben pedig férfiak rettegjünk férfiként viselkedni, nők ne használjuk nőiességünk áldásait, emberek vetkőzzük le magunkról szikrányi megmaradt emberségünket is. Mert vannak igazán profik, akik megmondják nekünk, hogy mi a jó és mi a rossz, mit szabad és mit nem tennünk – s mindezt az ember szabadságának magasztos érdekében teszik.

Ők ott vannak még a kocsmai beszélgetéseket is lehallgatni, ha gúnyt mersz űzni a metoo mozgalomból.
Ez történik, amikor az izlandi politikusok beülnek sörözni - index.hu

Számon kérnek, ha gyermeked puszit ad a rokonnak, barátnak látogatás vagy ajándékozás alkalmával.
A gyermeked senkinek nem tartozik puszival... még ünnepkor sem - szabadnem.blog.hu

A sor végtelen. Mindig lesz valami, amit rosszul csinálunk. Amivel megbántunk valakit. Amit a szemünkre lehet vetni, fejünkhöz lehet vágni. Édesapám szokta mondani (rég nincs már velünk, nem élhette meg a PC csodás világát), hogyha a „hülyeség nőne, már ülve nyalnád a holdat”. Időnként úgy érzem, már kijutottunk a naprendszerből…

Adventi és karácsonyi ünneplésünk persze nem néhány amerikai slágertől, s nem is a PC világától függ. Jézus Krisztuson áll, aki az „út, igazság és élet”. Aki az egyetlen és tökéletes szabadságot kínálja nekünk, mert „ahol az Úr Lelke, ott a szabadság”.