Hajdúböszörményben, egy cigánysoron nőttem fel. Nehéz gyerekkorom volt, hamar jöttek a pofonok. A szüleim nem kerestek jól, előfordult, hogy este nem volt már mit ennünk. Ilyenkor anya elbiciklizett mamához, és tőle kért segítséget, hogy tudjunk vacsorázni. A szegénység éreztette hatását (…)

Cigánysoron kapta a pofonokat a magyar focitehetség - origo.hu

A DVSC és a Palermo szerdán megegyezett, hogy a támadó Balogh Norbert négy és fél évre a Serie A-s klub játékosa lesz.  A csatár játékjogát az olasz klub 2,2 millió euróért vette meg, amit már át is utaltak a DVSC-nek, olvasható a klub honlapján. (…) A klub honlapja arról is ír, hogy megkeresték a Palermo elnökét, Maurizio Zamparinit a napokban tett nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint 5 millió eurót fizetett Balogh Norbertért. Az elnök azt mondta, hogy az összeg magába foglalja a játékos négy és fél éves fizetését is, amely 2,8 millió euró. 

A Palermo 2,2 millió euróért megvette Baloghot - index.hu

 

Persze, írhatnék arról, hogy neked szurkolok, Norbi, hiszen szegény körülmények között nőttél fel, erre ilyen sok pénzért a világ egyik legjobb bajnokságába igazolsz. De mégsem azért szurkolok neked, mert cigányként teremtett a Jóisten erre a világra, és nem is azért, mert a világ végéről indultál a világhírnév felé. 

Pedig igaz, ami igaz: magad nyilatkoztad, hogy a böszörményi cigánysoron éltél, néha ennetek sem volt mit, szüleid elváltak, apád börtönben is ült. Tény, bizonyos környékekről annyi esélye van egy gyereknek a normális életre, mint Bruce Willisnek életben maradnia a harlemi gettóban „Utálom a niggereket” feliratú táblával a nyakában. Te mégis megtetted: nem lettél sem milliomos díler sem utcaseprő alkoholista, nem ültettek le súlyos testi sértésért vagy nemi erőszakért, sőt képernyőre sem valóságshow szereplőként kerültél. Ehelyett fociztál, játszottál, a szorgalmad, tehetséged megtetszett valakinek, aztán nemhogy szimpla NB1-es játékos lettél, a Loki gólvágója, hanem egyenesen az egyik legdrágább labdarúgó, akit a magyar bajnokságból szerződtettek. 

Kedves Norbi, gratulálok. Gratulálok, hogy kiléptél a böszörményi cigánysor világából, gratulálok a jó játékhoz, a mesés szerződéshez, a nagy kalandhoz. Mégis, vésd az eszedbe: még nem futottál be a célba. Sőt, igazából olyan ez az egész, mint a száz méteres síkfutás olimpiai döntőjében a startpisztoly dörrenése előtti pillanat. Az atléták már a rajtgépben vannak, izmaik megfeszültek, idegszálaikkal csak a versenyre koncentrálnak. Még nem tudni, ki startol jobban, ki fut gyorsabban, azt pedig végképp senki nem állíthatja biztosan, ki nyeri a versenyt, kié lesz a diadal, az elismerés. Egy biztos: mindenki esélyes a győzelemre, aki bejutott a döntőbe. 

Pontosan ezért szurkolok neked: mert esélyt kaptál az élettől, és őszintén kívánom, hogy élj vele. Ott vagy te is a döntőben, te is győzhetsz, neked is megadatott a lehetőség, hogy te legyél a legjobb. Nemcsak arra, hogy kiemelkedj, hogy többre vidd, mint a társaid, hanem arra, hogy a tehetségedet ne pazarold el, hanem arra használd, amire kell. Esélyt kaptál arra, hogy példakép legyél, esélyt arra, hogy jobb emberré válj.  

Légy sikeres, Norbi. Verekedd be magad a Palermo kezdőjébe, rúgj sok gólt, aztán kerülj még jobb csapatba. Húzd magadra a magyar címeres mezt és lőj gólt, gólokat sok-sok fontos mérkőzésen. Legyél világsztár, kívánom, hogy a gyerekek a te poszteredet nézegetve álmodozzanak arról, hogy egyszer majd ők is hozzád hasonló híres játékosok lesznek. 

Talán sikerül. Talán meg tudsz maradni a kísértések között, talán nem válsz pénzéhes menedzserek játékszerévé, talán elkerülnek a súlyos sérülések, talán jobb, ügyesebb, alázatosabb leszel, mint társaid. 

Mégis, ha nem úgy alakul a nagy kaland, ahogyan eltervezted, ha nem leszel aranylabdás csodacsatár, ha nem a te nevedtől lesz hangos a világ sportsajtója, nos, akkor se csüggedj. 

Ha megtettél mindent, ha becsülettel megküzdöttél a lehetőségért, ha odatetted magad, ha harcoltál, de közben más szakította át a célszalagot, már nem volt hiábavaló semmisem. Ha sikerült a küzdelemben embernek maradnod, már több lettél, mint ami előtte voltál. Éltél a lehetőséggel.

Fradistaként most már neked szurkolok – ezért szurkolok. 

Hozzászólások