Ne igyon előre a medve bőrére, tartja az ismert mondás, amiről a Newsweek és környéke olybá tűnik, ezúttal megfeledkezett. Az amerikai hírmagazin visszahívta ugyanis az újságosstandokról a Madam President főcímmel megjelent Hillary Clinton-különszám mind a 125 ezer példányát. Vagyis már csak 124 983-at, mert 17 darabot annak ellenére sikerült eladni belőle, hogy nem a demokrata jelölt, hanem Donald Trump nyert.

A Newsweek 125 ezer példányban nyomtatta ki, hogy Hillary lesz az elnök, most visszahívja a különkiadást - mandiner.hu

 

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, már ezért megérte. Pedig én este azzal a semmitmondó érzéssel feküdtem le, hogy nem lesz itt semmi meglepetés, azért hajnali ötkor a CNN döbbent arcaira ébredni maga volt a jóleső megelégedés. Pedig korántsem tudhatjuk, igazából mire is számítsunk az új amerikai elnöktől, aki meglehetősen különc üzletember, ijesztő kijelentésekkel. Mégis, a liberális média és hozzátartozói: értelmisége és politikai döntéshozóinak hisztije talán megfelelő előszele annak, amit sokan várnak, nem magától Donald Trumptól, inkább a Trump-jelenségtől. Hogy jól teszik-e? Egyáltalán: érdemes bármit is várni attól, ami történt?

Adott egy ember: egy milliárdos vállalkozó, hihetetlen vagyonnal, iszonyatos ízléssel, magánrepülővel, saját felhőkarcolóval. Egy showman, aki útbaigazítja Kevint a Reszkessetek betörőkben, hajat borotvál élő egyenesben és pankrációzik, valóságműsorokban szerepel, közben pedig a fejébe veszi, hogy ő lesz az Egyesült Államok elnöke. A kampányban teljesen meggondolatlanul beszél, múltjából pedig nem nehéz előhúzni olyan tetteket és mondatokat, melyek korántsem hibátlan erkölcsi érzékéről és adófizetői fegyelmezettségéről tanúskodnak. Őszintén: nem egy szimpatikus figura, nem az az ember, akire szívesen szavaznék. Mégis, az Egyesült Államok polgárainak milliói mellette döntenek, talán nemcsak azért, mert újra nagynak akarják álmodni Amerikát, hanem azért is, mert elegük van abból a politikai osztályból, amelynek jobb és eredetibb képviselőjét Hillary Clintonnál keresve sem találnánk. Amerikaiak milliói gondolták azt: mindegy, hogy kit, akár még Trumpot is elnöknek, csak Hillaryt és a hozzá hasonlókat ne! Hillary és a hozzá hasonlók: a bevándorlás totális támogatása és parttalan szabadelvűség, az emberi jogok hamis értelmezése, az abortusz leggátlástanalabb liberalizációja, melegjogi törvények kiterjesztése (tovább az egyenlőség felé vivő úton), demokráciaexport, politikai korrektség és megbélyegzés, hogy csak néhány olyan pontot említsek, ami miatt mi, nem liberális európaiak is örültünk Clinton vereségének. Igen, örültünk, hiszen Trump győzelmével mégiscsak van remény arra, hogy lezáruljon, de legalábbis visszaszoruljon az a mélységesen álszent, ugyanakkor hihetetlenül erőszakos politika, amely mára rátelepedett nemcsak az USA, de talán az egész nyugati világ gondolkodására. 

Bármennyire is elképzelhetetlen, a milliárdos vállalkozó Donald Trump győzelmének örülnek sokan, és várnak valamiféle nyugodtabb, amolyan „szép új világot”, ami már önmagában is eléggé nonszensz, ismerve az amerikai politika sajátosságait és Trump megnyilvánulásait. (És sokan pont ezért rettegnek tőle.) Persze, politikai változások nyilvánvalóan lesznek, kisebbek, nagyobbak: reméljük, a világ vezetői kellő bölcsességet és alázatot is kapnak hatalmuk mellé, és sikerül helyrehozni azt, amit elődeik elrontottak. Hogy a liberalizmus, legalábbis annak mai formája valóban a végnapjait éli-e, ezzel sem tudunk jelen pillanatban mit kezdeni, bár egyre többeknek kezd elegük lenni mindabból, amit annak nevében egyesek elkövetnek.

Sok tekintetben tehát új időszámítás kezdődött. A valódi változás persze nem a politikai döntéshozók asztalán, hanem az emberek fejében, szívében megy végbe. Pont úgy, ahogyan kétezer évvel, vagy akár ötszáz esztendővel ezelőtt történt.

Hozzászólások