...nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum. Egyre több erdélyi magyar választja őket a romániai választásokon. Az USR-PLUS elkötelezett a magyar kisebbség ügyei mellett, melyeket, ha kormányra kerülnek és nem tartják be, akkor vége van a kettőnk közötti kapcsolatnak. (...) Ha azt gondoljuk, hogy csak és kizárólag romániai magyar pártokkal lehet szövetséget építeni, akkor rossz úton járunk, ezt a 21. századi politika már meghaladta. 

Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője! – Fekete-Győr András a Mandinernek - mandiner.hu

Cseh Katalin szerint az európai kohéziós politika jó lehetőség a határokon átívelő együttműködésre. „Fel kell ismernünk, hogy erősebbek vagyunk, ha együttműködünk” – húzta alá. A képviselőnő szerint az emberek készen állnak a változásra, a populisták pedig vereségeket szenvednek, mint a magyarországi önkormányzati választásokon.

Cseh Katalin is beszállt az USR kampányába - mandiner.hu

Donáth Anna, a párt EP-képviselője a Progresszív Szlovákia nevű párt komáromi programismertető rendezvényén beszélt arról, hogy „lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”, majd a magyar listával szemben a szlovák párt támogatására szólított fel.

Most épp szlovák párt mellett kampányol a Momentum - vasarnap.hu

Káprázatos inter-világ bontakozik ki körülöttünk. Intermomentum-világ, ahol nemzetközi ívek húznak a Kárpát-medence felett. Keletnek, északnak biztos van már "légi csatornájuk", melyeknek száma az EU ege alatt szaporodhat még. Az új (vagy annak tűnő) irányzat azt hiteti el, hogy bárki bárkivel összefoghat, bárki bárkit támogathat, s ennek nyomán jön létre a Kánaán. Egy ideális gazdasági, politikai, kisebbségeket felkaroló együttélési szövetség. Na ja! 

Az intermomentum-világ tagjaival éppen az ideális elérése érdekében bevetett eszközök oldaláról van fenntartásom. A sehova és mindenhova tartozás lehetőségének felkínálása az egyik eszközük. Konkrétan megfogalmazva így hangzik: egy felvidéki magyar lehet büszke szlovák. Számomra ez hazugság, de minimum szemfényvesztés kategóriába sorolandó. Olyan, mintha azt mondanák, hogy az oroszlán tulajdonképpen bárány, vagy a kék meleg szín... Sőt hűséges házastárs vagy, miközben havonként új szeretőt választasz; kiváló környezetvédő vagy, miközben a használt olajat leöntöd a wc-csészén... Minden lehetsz, sőt a minden ellentétje is egyidőben. 

A langymeleg "ilyen is és olyan is lehetsz" gondolathoz képest még az is karakánabb volt, amikor azt erőltették korábbi politikai irányzatok, hogy szlovákosodjatok és románosodjatok el. Egyébként a langymeleg gondolat ugyanezt fogja szolgálni és akarja elérni.

Csak tudnám, ki magyarázta be nekik, hogy akár a román, akár a szlovák úgy fog tekinteni a magyarokra, mint saját vérükre! Ki győzte meg őket, hogy érdekét szolgálja mindez az európai népeknek? Hoppá! Itt van az a kulcsszó, amit ki kell hagyni, hogy érthetővé váljon az intermomentum-világ gondolkodása. Nincsenek, nem lehetnek népek és nemzetek. Nincsenek, nem lehetnek múltbeli kötődések és gyökerek. Kinek mégis benne van a gondolkodásában, az elavult és illetlen populistának neveztetik. Azoknak még nem történt meg a satnya szívcseréje, nem kaptak vérség nélküli vérátömlesztést...

"S te mit mivelsz? Mi sors kiséri életed?
Megadta a remény, mivel kecsegtetett?
Ha hallanád szavam, tudom mit érzenél:
Szivet cseréljen az, aki hazát cserél!"
(Tompa Mihály)

Hozzászólások