A zuhanyzás a legtöbb embernél a napi rutin része. Nem így Dave Whitlock kémikusnál, aki merő kíváncsiságból már 12 éve nem fürdik. Helyette egy saját maga által fejlesztett baktérium spray-vel fújja be magát tisztálkodás címszó alatt. - index.hu

A kutyák 220 millió szaglóreceptorral rendelkeznek, szemben az ember 5 milliójával. Mégsem kell vizslának, boxernek vagy csivavának lenni ahhoz, hogy érezze az ember buszon, postán, templomban vagy boltban a másik ember illatát, szagát, bűzét. Bizony, ez fokozható, mert egyeseknél fokozottabb. Esetleg nincs lehetősége vagy igénye tisztálkodni. Még az is előfordulhat, hogy nem jól tud tisztálkodni, mert nem tanítják meg: sok kisgyerek például fürdik, de közben nem mosakodik meg.

Előfordulhat, hogy többen ujjonganak a baktérium spray hírének hallatán, mint ahányan furcsállkodnak. Sőt, mivel ezt már egy cég forgalmazza (ráadásul nyereséges és kitűntetést is szerezett), biztos elterjeszthető dolog lenne nálunk is. Csak ne fordítsuk le a nevét úgy, hogy anya-kosz. 

A természetes izzadásgátló anyagok nálam a szódabikarbóna púderként való használatával egyenlőre kimerül. Hónaljba vagy lábujjak közé szórható, és nem szaglik az ember. De nem is illatozik! Pedig kellemes érzés finom illatot érezni. Gyermeknek anyáét, anyának gyermekét, házastársaknak egymásét... barátnők megkíváncsiskodják egymás parfümkészletét, munkatársak érdeklődnek egymástól az újabb illat felől... vannak megszokott ill. bevált illatok, s amolyan új útra keléshez hasonlít ezeknek kicserélése. De, hogy a fürdésről lemondjon az ember? Számomra hallatlan. Gondolom, nem csak nekem hiányozna az esti fürdés vagy reggeli zuhanyzás, és nem csak nekem lenne kicsit borzongató illatfelhő helyett bacikat fújkodni.

Csak a megszokás miatt?

 

Fehér liliomszál, ugorj a Dunába,
Támaszd meg oldalad, két aranypálcával,
Meg is simakodjál, meg is mosakodjál,
Töröld meg magadat valaki kötényébe!