A környezetszennyezés mára már túlnőtte a bolygónkat: nem csak a vizeinket, a talajt és a levegőnket árasztjuk el szeméttel, hanem a körülöttünk levő űrt is. A rendkívül gyorsan mozgó, egészen apró műhold- és rakéta darabkák nem csak az űriparnak és a hadászatnak jelentenek fejtörést, hanem az egyszerű hétköznapi embernek is. Lassan ugyanis tényleg ott tartunk, hogy bármikor a fejünkre eshet valami.

 Megcsinálta az emberiség: lassan az égből is szemét fog hullani? privatbankar.hu

Azért az Aral vidékén még most is járnak hajók... a sivatag hajói, a tevék pihennek a partra vetett halászhajók árnyékában. ... 2004-re a tó elvesztette korábbi területének 75, vízmennyiségének 90%-át. ... Az egészben az a legmegrázóbb, hogy mindez alig egyetlen emberöltő alatt történt. Néhány még ma is él azok közül a halászok közül, akik egykor ezeken a hajókon dolgoztak.  Az Aral-tó esete ritkanlathatotortenelem.blog


 

Az egy dolog, hogy útjaink szélét szemét keretezi. Az is egy dolog, hogy a Tejutat még nem sikerült beszennyezni, max. fényszennyezéssel. De az űr kapuját, mely Földünkhöz közel esik, már igen. 

Persze csinálunk mi mást is. Megfordítanánk a folyók irányát, és elöntöznénk a vizét. Tönkretesszük a természetes vizeket. Mint az Aral-tóét.

Tovább képesek vagyunk már a nukleáris katasztrófákat élesben modellezni.    Az 50 években Kazahsztánban történt egy nukleáris katasztrófa. Több, mint 600 ember került kórházba és 100 ezer ember egészségére volt hatással a detonáció. A sugárfertőzések száma négyszer több volt, mint Csernobilban. mirror.co.uk/news/world-news   A nukleáris tragédia, mint utóbb kiderült egész Kelet-Európát érintette.

Ami még megmarad ezek után, azt még kihasználjuk. Nem vagyok bálnavédő, meg zöldbékés tüntető, de azért ami sok az sok. Csak azért gyilkolni, mert a szokásaink vagy vágyaink ezt megkövetelik. 

 

 

Ha véletlenül valaki védekezne és szervezné az élhető föld védelmét, az könnyen a nagy vállalatok és államok haszonkulcsának az útjába kerülhet és ráfordítják.   Az amerikai hadsereg képezte ki a világhírű környezetvédő, Berta Cáceres gyilkosait vilagterkep.atlatszo. Itt a vízerőműrendszer kiépítéséről van, amely azonban nagyon sokat árt és a "tiszta energia" inkább véres lesz. 

Csak annyi a megjegyzésem ehhez a roppant aberrált, emberi szervezésű környezethez, hogy igazságtalan az Oscar. Ott van a legjobb női főszerepért járó díj. E mostani társadalmi gondolkodásmód szerint korrekt lenne, ha a legjobb nő főszerepért járó díjat, nem kirekesztő módon, nem csak nők nyerhetnék el. Ez nagyon szexista.