Hónapokig tartott az elkeseredett küzdelem az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártban a hatalomért. A párt végül essen-i kongresszusán Bernd Lucke ellenében a konzervatív nemzeti Frauke Petry mellett döntött.

Frauke Petry nyert az AfD hatalmi harcában – N24

Pénteken Németországban bejelentették a CDU megreformálásának tervét. Angela Merkel a fiatalítás és nőiesítés politikai címszavait megjelenésével is alátámasztotta: a szokásos fekete nadrág-fekete póló alap helyett az utóbbi napokban nyáriasított, és fehér alappal indul. Milyen színű blézert is venne fel ehhez, mint nyárias pink színűt? És ha bárki azt gondolná, hogy mindezt csak a bulvár része, igenis Németországban a „nőiesítés” nem kizárólag üres sóhaj, hanem valóság.

Szóval Angela, aki a világ egyik legbefolyásosabb politikusa, és nem mellesleg nő, és aki egész megjelenésében nagyon „nénis” tud lenni, közben pedig a legnagyobb pókerjátékos, szeretne még több nőt látni a jobb középen. A német politika amúgy is nagyon egészségesen nőiesedett el. A politikában más ügyes játékos hölgyek is részt vesznek, akik vezető pozíciókat értek el a különböző pártokban, nem beszélve a kormányzatban dolgozó hölgyekről.

A zöldeknél hagyományosan sok nő került a párt legbefolyásosabb emberi közé, olyan régi motorosok, mint Renate Künast vagy Claudia Roth, a német parlement elnökhelyettese még a zöldek mozgalmi korának egykori nagy harcosai. Vannak azonban új arcok. Sahra Wagenknecht a Baloldal frakcióvezetője a német média kedvelt alakja. A rendkívül intelligens, de egyben megosztó nézeteket valló Wagenknecht a kamerák kedveltje. Édesapja iráni volt, az egykori NDK-ban édesanyja nevelte a gyönyörű nővé vált Sahra-t, aki nem mellékesen az egyik legjelentősebb SPD, majd a szélsőbaloldalra átevezett politikus, Oscar Lafontaine felesége.

Vasárnaptól a szélsőjobboldalon is teljes a női győzelem. Hosszú harcok előzték meg az AfD (Alternatíva Németországnak) nevű német párt irányvonalának megszabását. A vita két személyben csúcsosult, a német Vona Gábornak is tekinthető Bernd Lucke sértetten hagyta el a kongresszust, és fontolgatja egy új párt alapítását. Lucke elképzelése az volt, hogy az új pártformációnak, ami 2013-ban jött létre, szalonképes célokkal és állásfoglalásokkal kell elérnie a parlamentbe jutást, ami az előző választásokkor nem sikerült. Eleinte két férfi, és egy nő állt különböző elnevezések alatt a párt élén, vasárnaptól már nem kétséges, hogy a többség Frauke Petry elképzeléseit tartja elfogadhatónak. Eszerint a párt keményen euroszkeptikus, ami a görög válság kicsúcsosodásakor amúgy is könnyen meglovagolható téma. Ellenzi a megélhetési bevándorlást, konzervatív családpolitikát tart szem előtt. A Schengeni egyezmény tekintetében nem ért egyet a közös bűnmegelőzés lehetőségeiben. Petry személy szerint meggyőződéssel ellenzi az abortuszt, ami szerinte a rossz demográfiai helyzet egyik fő oka.

A drezdai születésű Frauke Petry szintén az NDK-ban nőtt fel, mint az előbb emlegetett Wagenknecht, vagy akár Angela Merkel. Ez a közeg mintha jobban edzette volna a fiatal, ambiciózus hölgyeket a politikai pályán, mint a nyugati világ, amiben az ellenzékiségben fontosabb volt a proteszt, mint a politikai cél elérése. A zöldmozgalmárok, a baloldali elszánt fiatalok nem reálpolitikusként, hanem álmodóként vívták a maguk harcát. A keleti oldalon mintha jobban kiképezte volna az egészen kiskortól kötelező agitációs propaganda (talán emlékszünk, agitprop) a jó képességű fiatalokat. Amúgy is nehéz bizonyos párhuzamokat elhallgatni: Merkel evangélikus paplány, komoly tudományos karrier előtt állt, doktori disszertációját a kvantumkémia területéről írta. (Egyébként Margareth Theacher metodista paplány volt, és kémikusként végzett, politikai karrierje előtt kutatóvegyészként dolgozott.) Hogy Frauke Petry mekkora politikai karriert fog még bejárni, az nehezen megjósolható, ám az bizonyos, hogy fiatalkori életrajzában sok ponton találkozik élete a „nagy hölgyekkel”. Az 1975-ös születésű fiatalasszony magna cum laudé-val végezte el a kémia szakos tanulmányait. Később édesanyjával közösen céget alapítottak, hogy saját találmányukat a piacra segítsék. Ez ugyanakkor kis híján Petry politikai karrierjébe került, mert egy csődeljárás után vizsgálat indult ellene. Úgy tűnik, tisztázni tudta magát, és ez sem állíthatta meg az új szélsőjobboldali pártban. Petry tisztes családanya, férje evangélikus lelkész Szászországban. Az orgonistaként és kórusvezetőként is tevékenykedő Frauke négy gyermek édesanyja, a három-gyerekes családmodellt tartja Németország számára az egyetlen megtartási lehetőségnek. Tud őszintén, szépen mosolyogni, de amúgy ízig-vérig kemény nő, aki megállja helyét a férfias világban. Lehet, hogy egyszer eltávolodik a populizmustól, és akkor politikai szinten is hitelessé válhat. Ma még néhány megmosolyogató akciója nyilván tapasztalatlanságának tudható be. Ám egy biztos: vasárnap minden kétséget kizárt afelől, hogy mi lenne a párt célja: a Bundestagban folytatni a politizálást.

Szélsőbaltól a szélsőjobbig erős nők Németországban. Egészen bizonyos, hogy nem a női kvóta emelte őket idáig. Nálunk ez miért nem működik?  

Hozzászólások