Egy magyar-finn-osztrák kutatócsoportnak sikerült láthatóvá tenni, hogyan alszanak a fák éjszaka. ... A legtöbb élőlény alkalmazkodik a nappalok és éjszakák váltakozásához, így a növények is: a virágok általában reggel nyílnak, számos fa levelei éjjel összecsukódnak. Évszázadok óta kutatják a növények napi ritmusát: már Carl von Linné megfigyelte, hogy a napokon át sötét pincében tartott virágok továbbra is nyílnak és csukódnak, Charles Darwin pedig leírta a növényi hajtások éjszakai mozgását, amit „alvásnak” nevezett. 

A fák nem csak télen alszanak, most azt látjuk, hogyan www.ng.hu

„Kismértékű, de szisztematikus változást mértünk – mondta el a kutatás vezetője, Eetu Puttonen, a Finn Geodéziai Kutatóintézet munkatársa. – Ötméteres nyírfákon fokozatosan nyolc-tíz centimétert mozdultak lefelé az ágak és levelek éjszaka. Napkelte előtt érték el a legalacsonyabb pozíciójukat, majd hajnalban néhány óra alatt visszatértek korábbi helyzetükbe. Egyelőre nem tudjuk, hogy a nap ébresztette-e fel a fákat, vagy a saját belső ritmusuk a naptól függetlenül.”


"Az esetleges külső hatások kizárása érdekében ugyanazt a mérést két, egymástól több mint ezer kilométeres távolságban lévő fán is elvégezték: Ausztriában és Finnországban az őszi napéjegyenlőség idején. A körülmények kedvezőek voltak, sem szél, sem harmat nem zavarta a munkát."

A fák is élnek. Szóval élőlények. Az ÉLET legyökereztetett felkiáltó jelei. Szóval némelyik satnya, ferde, dőlő, de némelyik egészséges, magas telt, erős. Meg a gyökerektől a lombkoronáig egész kis életközösség alakul ki. Otthont, táplálékot, védelmet adnak megannyi más élőlénynek. Ezt azért eddig is tudtuk. Meg azt is, hogy bizonyos nappali és éjszakai törvényszerű változásokat mutatnak.

Ezek a mostani kutatások a térbeli változásokat tudták megvizsgálni az egész növényre kiterjedően. A sejtbiológiától eltérően ez az a "dimenzió", ahol a fákkal találkozunk, észleljük. Ez a közös terünk. Ezért izgalmas ez. Ebben a térben szoktuk az antropomorf fogalmainkat alkalmazni a többi élőlénye. Így lesznek emberiek az emberi tulajdonsággal felruházott házi kedvencek, vagy a megfigyelt élőlények. Horgászoknak a kifogandó zsákmány. Vadászoknak a régóta áhított elejtendő, ámde agyafúrt szarvasbika, vagy barnamedve. Így látjuk Fekete István bármely regényében az állatokat is. Most pedig a fák is kaphatnak egy ilyen jelzőt. Alszanak éjjel.

Azaz van nappali és éjszakai állapot. Olyan, mintha lenne egy passzívabb és intenzívebb állapot. De ez emberi fogalmakkal leírva, talán kicsit közelebb hozza a fákat az emberekhez. Különösen akkor, amikor olyan könnyen döntünk arról, hogy kivágjuk őket. Még akkor is, ha utána az az indulat mozog bennünk, hogy majd újra telepítünk. Ha úgy vesszük szabályozunk. De ilyen a sövénnyírás, a fűnyírás, a metszés. A saját hasznunkra kialakított, tudatos módosítások ezek. Mert valamire kényszerítjük a növényi életet is. Ez az érdekeink szerinti szabályozás, intenzív alakítás. 

Miért nyúlunk könnyebben a növényekhez a fákhoz? Azért tudjuk, hogy élőlények. Aki kivág egy fát, lehet hogy bőszen tiltakozik a kóbor kutyák kilövése, vagy elaltatása ellen. Vagy vegetáriánus emberek, akik minden élőlény leölése ellen tiltakozva tömik a többnyire kényszerrel szabályozott fák gyümölcseit. A sor folytatható, messzire visz ez. A vadászok  egy adott élőhelyen élő vadállatok szabályozására is kapnak felhatalmazást. Vadgazdálkodásnak mondjuk. Amilyen könnyedén tudjuk a növényi életet módosítani, pusztítani, olyan nehezen és lelkiismeret-furdalással nem tudunk mit kezdeni az emberhez közel álló (akár alaktanilag hasonló) állatokkal, vagy magával az emberrel, akik éppen lehetnek nagyon gyilkos indulatúak és egy közösségre nézve halálos fenyegetésűek (bizonyítottan gyilkosok, pedofilok, pszichopaták, diktátorok, hataloméhesek stb...) Nagy vihar volt szegény Harambe, a gorilla kilövése az állatkertben, egy kisgyermek védelmében.

Én most annak örülök, hogy egy kicsit talán ez a kutatás és eredményei, ha beszélnek is róla, akkor talán kicsit a fákat is "élőlényibbé" teszik. Talán nem eszetlenül kezeljük őket. Talán döntéseinkben megjelenik időnként a nálunk időben többet élt élőlény érdekének a védelme is. Mondjuk az amerikai kőrisre haragszom, mert olyan invazív és virulens, hogy elnyomja az összes többi fát fejlődésben és persze a kiskerti gyümölcsfáinkat. 

Nincsenek javaslataim. Csak egy megjegyzésem, hogy bízzuk az egész szabályozást a "Főkertészre". 

"És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó." I Mózes 1, 31

"Ha éhezném, nem szólnék neked, mert enyém a világ és ami betölti.... Hálaadásodat áldozd az Istennek, és teljesítsd a Felségesnek tett fogadalmaidat! Zsoltárok 50, 12. és 14.