Nincs tipped, hogy miről beszélgess a családoddal karácsonykor? Fekete-Győr András segít!
„Fideszesek a nagyszüleid? Bizonytalan szavazó a tesód vagy a nagynénid?” – teszi fel a kérdést a Momentum elnöke. Természetesen Fekete-Győr András megoldást is kínál, elmondja miként érheted el, hogy a fideszes rokonaid ne szavazzanak többé a szerinte „korrupt és múltszázadi Fideszre”.

Így neveld a családodat! - mandiner.hu

 

Nem tudom, hányan követték azokat a tanácsokat, melyeket Fekete-Győr András, a Momentum elnöke fogalmazott meg karácsony előtt közzé tett videójában? Remélem, nem sokan. És nem azért, mert úgy gondolom, hogy egy családi együttlét alkalmával ne lehetne bármiről beszélgetni, ami elő kerül. Arról, ami érdekli az asztalhoz ült társaság tagjait, ami nekik fontos, ami róluk szól, ami közös ügyük. Azért reménykedem Fekete-Győr András ötleteinek figyelmen kívül hagyásával, mert ellenkező esetben garantált egy nagy családi vita, veszekedés kirobbanása. Vagy éppen ez a cél?

Nagyon bosszantó, ahogyan Fekete-Győr András elképzeli a vidéki rokonokat, akik a fővárosból érkező szerettüket fogadják. Természetesen ő képviseli mindazt, amiről a vidéken élőknek fogalma sincs: ő a tájékozott, a széles látókörű, az információk birtokosa, olyasmikről tud, amiről szegény falusiaknak, kisvárosokban vagy egyáltalán, a fővároson kívül élőknek fogalmuk sincs, nemhogy gondolkodnának rajta.

Csak a hozzá hasonlók vannak – szerinte – tisztában azzal, milyen sokan élnek, dolgoznak, tanulnak külföldön, ők szembesülnek azzal, milyen tragikus a helyzet. Éppen ezért azoknak is fel kell erre hívni a figyelmet, akikhez látogatóba érkeznek a felvilágosultak. Mert a vendéglátók egyébként, soha nem szomorkodnak e miatt. Ők – ha nem lennének a Fekete-Győr Andráshoz hasonlók – nem számolnák soha össze azokat a rokonokat, ismerősöket, barátokat, akik valahol a messzeségben élnek. Nekik nem fáj ez, ők nem gondolkodnak a miérteken. Csak akkor, ha karácsonykor jön egy pesti vendég.

Azzal, hogy „független” újságba csomagolt ajándékot érdemes adni a vendéglátóknak, inkább ne is foglalkozzunk. Nehezen képzelhetjük magunk elé a jelenetet, melyben a megajándékozott úgy próbálja kicsomagolni ajándékát, hogy még véletlenül se tépje szét az újságot egy mondat közepénél, hiszen akkor később nem tudnak majd beszélgetni róla.

Két, Fekete-Győr András által nagyszerűnek gondolt ötlettel találkozunk még. Az egyik szerint érdemes a vendéglátó család televízióján átállítani a csatornákat. Mekkora meglepetés lesz majd, ha azok nem abban a sorrendben szerepelnek, ahogyan eredetileg voltak! A nagynéni vagy nagybácsi fogja a távirányítót, azon megnyomja az 1-es gombot és valami egészen más jön be, mint amire számít. A kezdeti értetlenségen túl, hamar el lehet jutni a felháborodásig, amikor kiderül, valaki szándékosan tréfált meg bennünket. Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom: nemhogy egy jó hangulatú beszélgetés nem indulna ezután, hanem pár perce lenne az elkövetőnek arra, hogy mindent úgy állítson be újra, ahogyan volt. A másik tanács követése még inkább erőszakos beavatkozás valaki magánszférájába és valami iszonyatos neveletlenségről tanúskodik. Át kell állítani a kezdőlapot a neten – mondja Fekete-Győr -, mert sokaknál még mindig a kőkemény propagandát nyomó oldal ugrik fel. Nem tudom, honnan veszi magának bárki a bátorságot, hogy azon a helyen, ahol nem otthon van, csak vendégségben, belepiszkáljon a számítógépbe? Talán a levelezésébe is beleolvas egyúttal? Vagy lecseréli a profilképet is valamelyik közösségi oldalon?

Én, annak a vendégnek, aki nálam így viselkedne, megköszönném a látogatást és elbúcsúznék tőle. Talán még karácsonykor is. Mert ezek az ötletek olyan rámenősek, erőszakosak, mindenféle tapintat és jó modor nélküliek, hogy csak nézeteltérés, megbántottság, sértődés következhet a megvalósításukból. Nem véletlenül jelent meg a Fekete-Győr András videójáról szóló hír a következő címmel: Fekete-Győr arra buzdítja a momentumosokat, hogy tegyék tönkre a családi karácsonyt. Sajnos, már az ünnep előtti időszakban és az ünnep napjaiban is többféle törekvésről lehetett olvasni, hallani, amelyek célja a karácsony tönkretétele volt. Igen, tönkre tesszük a karácsonyt, ha nem Jézus Krisztusnak, az Isten Fiának a születését ünnepeljük.